Mesečno ginu dva deteta

Z. USKOKOVIĆ

20. 11. 2011. u 10:26

Prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih udesa. U prvih deset meseci dogodile su se 35.774 nesreće, sa 595 nastradalih, povređeno 16.267

NA putevima Srbije u prvih deset meseci ove godine, nestao je skoro ceo jedan razred. U saobraćajnim nesrećama poginulo je 18 dece, uzrasta do 14 godina, a teže i lakše je povređeno 1.406 mališana.

Tokom dana Agencija za bezbednost saobraćaja, Uprava saobraćajne policije MUP Srbije, Auto-moto savez, Crveni krst, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda i Saobraćajno tehnička škola iz Zemuna, nizom manifestacija obeležili su Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

- Od januara do kraja oktobra na srpskim drumovima dogodila su se 35.774 saobraćajna udesa, u kojima je poginulo 595 ljudi, a povređeno ih je 16.267 - kaže za „Novosti“ Stojadin Jovanović, prvi čovek Agencije za bezbednost saobraćaja. - Najviše stradaju vozači, zatim pešaci, biciklisti, traktoristi...

Broj nastradalih je manji nego prethodne dve godine, ali je opet daleko od onog što je većina očekivala primenom novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je na snazi nešto manje od dve godine. Teško je reći zašto je to tako, iako su mnogi bili uvereni da će kada ih „udare po džepu“, vozači, ali i ostali učesnici u saobraćaju, biti mnogo pažljiviji.

Prema rečima pukovnika Dragiše Simića, načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, pun efekat primene novog zakona može da se sagleda tek za nekoliko godina. Ono što je sada poznato jeste da je broj udesa tokom 2010. godine manji u odnosu na pretprošlu godinu za 26 odsto. Isto tako, u prvih deset meseci ove godine zabeleženo je 36 procenata manje nesreća nego u istom periodu 2009. kada je važio stari zakon.

EVROPA I SRBIJA PROŠLE godine u zemljama Evropske unije, u saobraćajnim nesrećama poginula 31.000 ljudi. Uzroci udesa, baš kao i u Srbiji - brzina, alkohol, nepoštovanje propisa... Iz Evrope uskoro najavljuju pooštravanje saobraćajnih propisa, koje će morati da primenjuju zemlje članice.

- Prave rezultate o efikasnosti novih propisa možemo očekivati tek za pet godina, iako već sada ima pozitivnih pomaka - ističe pukovnik Simić. - Jer, broj poginulih u 2010. manji je za 17 odsto u odnosu na 2009. godinu, a ove godine manji ja za 15 odsto u odnosu na isti period pretprošle godine.

- Da bi se dodatno popravila bezbednost neophodna je i modernizacija i unapređenje tehničkih sredstava kojima raspolažemo - smatra prvi saobraćajac Srbije. - Tu pre svega mislim na najsavremenija sredstva za snimanje i kontrolu saobraćaja.

Statistički gledano, gine se manje, ali je i dalje ta brojka izuzetno visoka. Analize su pokazale da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća u kojima se gine - brzina, alkohol i nepoštovanje propisa! Na putevima najviše stradaju oni koji drže volan. Ove godine, od 595 poginulih, njih 230 su bili vozači.

Posle vozača najviše stradaju pešaci, ove godine ih je poginulo 137. Slede putnici (128), biciklisti (48), traktoristi (34)... A u poslednje nepune dve godine otkriveno je skoro milion i po saobraćajnih prekršaja.

CRNA DECENIJA

U Srbiji je, u poslednjih 10 godina, u saobraćajnim nesrećama poginulo 9.000 ljudi, dok ih je 180.000 teže i lakše povređeno. U odnosu na prošlu godinu, broj poginulih je povećan za deset odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

..

20.11.2011. 19:25

ministar mrkonjic je rekao da ce da uvodi svetlece table i znakove pa ce biti kao u evropi....

Slavisa

21.11.2011. 20:11

Ovakvo razmisljanje nadleznih je neprihvatljivo,racunati gubitke kao u ratu,umesto da se sprovode postojeci propisi i zakoni-sramota.

Ivan

22.11.2011. 09:41

Bolno.Svakodnevno gledam divljanje po ulicama,a u modi je setanje po sred ulice i parkiranje na raskrsnicama.U Evropi to nigde ne videh.