Strazbur: Srpski potomak na čelu suda

E. R.

10. 11. 2011. u 20:59

Nikolas Dušan Braca, sin srpskog violiniste Milana Brace, postavljen je za predsednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Pravo studirao na Oksfordu

LJUDSKA prava svih Evropljana ubuduće će štititi Srbin. Naime, za predsednika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu postavljen je naše gore list Nikolas Dušan Braca.

Njegov otac bio je proslavljeni srpski violinista Milan Braca, koji se odselio u Englesku posle Prvog svetskog rata, gde se Nikolas Dušan i rodio.

Ipak, umesto muzike, presudilo je pravo. Što i ne čudi, s obzirom na to da njegova majka potiče iz stare i čuvene porodice Rasel, koja je Kraljici podarila tri generacije lordova pravnika.

Njegovo obrazovanje od početka je bilo prestižno. Školovao se na koledžu Vimbldon, a pravo studirao na Oksfordu, gde je dobio najveće nagrade. Bio je i profesor na Pravnom fakultetu u Pensilvaniji.

Ubrzo je odlikovan titulom ”ser” i postao jedan od vodećih stručnjaka za ljudska prava, u Engleskoj. Početkom devedesetih predstavljao je ovu zemlju u Evropskoj komisiji za ljudska prava koja je bila u sastavu Saveta Evrope. Godine 1998, Komisiju je nasledio Evropski sud za ljudska prava, a Nikolas Dušan je postao sudija. Dobio je najviša odlikovanja, a pre nego što je postao predsednik, bio je potpredsednik Suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Jao

10.11.2011. 21:19

Jao taj ce nas kostati glave, opce je poznato da su najveci neprijatelji srpskog naroda, bas ti otudjeni Srbi. Poturice, pokatoliceni Srbi, Jovan Damjanic koji je izjavio "kako će ubijati Srbe dok i poslednjeg ne bude ubio, a onda će ubiti i sebe, jer nijedan Srbin ne treba da živi na kugli zemaljskoj".

2fast

11.11.2011. 03:44

@Jao - Vas komentar je zalostan i objasnjava sve sto nam se dogadja vec dve decenije. I zasluzili smo sa takvim shvatanjima. Meni licno je drago zbog uspeha ovog coveka.

basketin

10.11.2011. 22:24

Ako se sudije tog suda, pod njegovom ingerencijom, budu ponašali kao "zavisni i podčinjeni" nekoj od vlasti zemlje od koje potiču, i sudili po političkoj volji - kao naši u Srbiji, od tog suda, malo će pravde i pravičnosti biti za gradjane širom Evrope. No, ako je verovati u nezavisnost pravosudja, od ma koje izvršne ili zakondfavne vlasti država iz kojih potiču - nije neizvodljivo, da caruje pravda i pravičnost, a da gradjani nadju oslonac i nadu za spas od tirana, pa i svojih

dejan l. vuksanovic

11.11.2011. 06:33

Pogledajmo samo sta bi sa Karadjordjevicima, posto su se pomesali sa engleskom krunom, postali su sarlatani i izgubili su sve karakteristike svog pretka Karadjordja Petrovica!Umesto da poput Hazara/jevreja grizemo za svoju dobit po svim zemljama gde nas ima, cast Srbskoj dijaspori u australiji i Kanadi, ali to je premalo!Dominiramo u svim oblastima zivljenja u stranim drzavama, osim u politici a to je pogubeljno!Taj Dusan ce se ne daj Boze naticati da se zlom prema Srbima dokaze EU-skim monst

A.Semjonov

11.11.2011. 11:21

@dejan l. vuksanovic - Strah i prezir prema drugačijem i drugom su nas i doveli tu gde smo.Pogledajte Ruse,oni su primer kako se moze ziveti sa drugima.Nikog nisu silom zaustavljali prilikom raspada sovjetskog saveza i sada im se svi polako vracaju.Imaju dobre odnose sa Evropom,NATOm kao i sa Azijom i Afrikom. Mi Srbi mrzimo svoju tradiciju,svog Kralja, bogate i uspesne Srbe po svetu.Samo postujemo brutalnu silu i svakakva nevaljastva. "Cujte Srbi" - Dr.Arcibald Rajs

Gradjanka

11.11.2011. 06:57

Neka se Srbija samo poraduje da ce bolje prolaziti sada kada je na celu Evr. suda ''potomak''. Potomaka se Srbija seti samo kad zagusti dok nigde ni na jednom drugom sajtu ne stoji ''srspko poreklo'' novopostavljenog Predsednika Evr. suda. Cak i da jeste potomak utoliko bitnije da bude pravican.

BEZ NEGATIVNOSTI

11.11.2011. 07:29

Ne volem negativne komentare. Novosti ocigledno nemaju sredstava i mogucnosti da dobiju intervju tog coveka. Mozda je dobar i mocan Srbin? Nikad se ne zna. Mozda i pomaze nas opstanak maksimalno u okviru svojih mogucnosti a mi ni pojma nemamo. Mozda govori perfektan srpski? Molim vas bez negativnih i uvredljivih komentara jer o coveku ne znamo skoro nista.

Janko

11.11.2011. 10:53

Nije Braca nego Sir Nicolas Bratza. Sto se svojatanja tice svojataju se samo uspesni dok milioni ostalih Srba visi o svilenom koncu.Toliko o ''Matici'' Srbiji.

Era

11.11.2011. 10:56

Zato se nadam, da ce spor koji vodim protiv drzave pred ovim sudom biti resen u razumnom roku?!

Atanasije

11.11.2011. 11:05

Nase gore list! Kao mnogi prolistao je u nekoj drugoj gori, sto samo po sebi govori dovoljno!

Jelenko Mustafić

11.11.2011. 13:56

@Kostadin Kojtić - Ti li će određuješ kuj je Srbin a kuj nije? Možda treba da ima krs na čelo sas četiri "C"? 'el ne vidiš more kako je fin čovek na sliku? Tako može samo Srbin fino da izgleda, sas mašnicu i u belo košuljče. Nije neobrijan i u vindjaknu i neku jeftinu majicu sas buvljak što gu nije plaknuo nedelju dana, ka neki ministri po belom svetu. Da se na njega ugleduješ, i svi drugi šta dižu nos da su nekak'i Srbi.

Giant

11.11.2011. 12:29

Eh, kada bi naša sudska vlast imala ovakve sudije, zaista istaknute pravnike!? Eto, dovoljno je pogledati, na primer, sastav našeg Ustavnog suda, kao čuvara ustava i ustavnosti, i zaštitnika ljudskih prava (čast izuzetcima). Kultura sudijske nezavisnosti, se naziva vrlina koju poseduje ovaj gospodin Nikolas Bratza i njegovi kolege....

GORAN

11.11.2011. 13:44

Ne sudite o ljudima koje ne poznajete. Lepo je cuti da je srpskog porekla. Bice u buducnosti jos puno takvih priznatih ljudi srpskog porekla, jer je nasu zemlju napustilo nekoliko stotina hiljada visokoobrazovanih mladih, za koje izgleda nema mesta u zemlji u kojoj vladaju neznalice.

nesa

15.11.2011. 15:59

nije lose da i mi imaqmo jednog predstavnika,..ipak on jeste potomak,ali sto kaze neko ovde ,ne bih verovao da on oseca da je potomak iz Srbije..poodavno je on stranac iz Eu,.ali nema veze,..biti na celu jednog takvog pravnog tela ipak je veliko priznanje.