GRUPA od 150 studenata Filozofskog fakulteta upala je u sredu u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, insistirajući da razgovara sa rektorom Brankom Kovačevićem. Studenti, koji već 20 dana drže Filozofski pod opsadom, uzvikivali su parole - "dole uprava", "dole školarine", "budžeta nema, biće problema" i "ostavke"...Posle tročasovne blokade Kapetan Mišinog zdanja, i poprilično zapaljive atmosfere, među studente je sa telohraniteljima sišao rektor Kovačević i za četvrtak im zakazao sastanak.

U jednom trenutku izbio je incident kada je jedna grupa studenata opkolila i verbalno napala portparola Univerziteta Marjana Nikolića. Prema rečima očevidaca, Nikolića je neko iz mase udario po glavi, ali taj incident nije izazvao niko od studenata.

- Sreli smo rektora na ulici, a on nam je poručio da slobodno dođemo i da ga posetimo - kaže jedan od studenata. - Tada nam je rekao i da su naši zahtevi na mestu i da nas podržava.

Profesor Kovačević kaže kako se oni nisu pojavili na zakazanom sastanku.

UGROŽENA GODINA - SEMESTAR je već ugrožen. Ako bi protest trajao još tri nedelje, u pitanje bi bila dovedena cela školska godina - rekao je posle sednice Senata prof. dr Branko Kovačević. - Sve opet ide na štetu studenata. Mnogi su platili školarine koje bi mogle da propadnu ako ne polože ispite.

- Čekao sam ih u podne. Nisu došli, a već za jedan je bio zakazan Senat - objasnio je Kovačević.

I dok su studenti sedeli, zviždali, pozivali rektora na ostavku, samo sprat iznad trajala je sednica Senata UB. Dekani, direktori instituta i rektor raspravljali su više od dva sata o tekućim pitanjima, bez pomena haosa u prizemlju. Tek poslednjih deset minuta bavili su se "opsadom".

- Ponašanje Plenuma dovodi u pitanje dostojanstvo fakulteta i Univerziteta. Moramo da ih odbranimo po svaku cenu - rekao je Slobodan Jauković, pomoćnik ministra prosvete i nauke. - Ovo je prvi put da neki studentski protest nema podršku javnosti, kolega i bar dela profesora.

On je dodao i da su "plenumaši" deo svetskog studentskog pokreta, sa centralom u Londonu, koji propagira besplatno obrazovanje. Rade po receptima "Blokadne kuharice" iz Zagreba.

Dekan Filozofskog fakulteta dr Vesna Dimitrijević najavila je na sednici Senata da bi trebalo da bude okončana blokada ove visokoškolske ustanove.

Situacija bi u četvrtak mogla da kulminira, jer su protest na platou ispred Filozofskog zakazali i legitimni predstavnici studenata, koji imaju podršku većine i žele redovnu nastavu.

NAGRADE

DOK su studenti protestovali na platou, u Rektoratu je predstavljen konkurs za nagradu "Radmila Milentijević". Ovo priznanje biće dodeljeno najboljim studentima istorije, književnosti i jezika na Filozofskom i Filološkom fakultetu, kao i za uzorne master radove i doktorske disertacije. Novčani iznosi nagrada iznose od 1.000 do 4.000 američkih dolara, a predstvaljanju je prisustvovao i ruski ambasador Aleksandar Konuzin. Konkurs je otvoren do 1. juna 2012. godine.