BEZBEDNOSNE službe i njihovo pravo da bez odluke suda prisluškuju telefone i kontrolišu listinge i elektronsku poštu, opet su se našli na meti poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića. Ovaj problem je otvoren pre ravno godinu dana, kada je donet Zakon o elektronskim komunikacijama.

Ovoga puta pod lupom poverenika našao se predlog jednog pravilnika Ministarstva kulture koji se odnosi na presretanje, odnosno prisluškivanje elektronskih komunikacija. Šabić tvrdi da pojedine odredbe krše ljudska prava.

- Predlogom se dodatno zaoštravaju pitanja zbog kojih su se poverenik i ombudmsan, još 30. septembra 2010, obratili Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti zakona o elektronskim komunikacijama. Tada smo osporili odredbe koje predviđaju mogućnost narušavanja tajnosti sredstava komunikacije bez odluke suda - podsetio je Šabić.

Pravilnikom se ta mogućnost, kako tvrdi, dodatno proširuje, pa se odluka suda za prisluškivanje, odnosno uvid u telefonske listinge i imejl komunikaciju, uopšte ne pominje, već će taj uvid biti moguć na osnovu „naloga“. Ne kaže se čijeg.

- Mogućnost da praktično neograničeno, po sopstvenoj proceni koja ne podleže oceni suda, službe bezbednosti pristupaju podacima o tome ko sa kim komunicira, kada, u kom vremenskom periodu, kojom vrstom veze, kao i podacima o tome sa koje lokacije komunicira, predstavlja ozbiljno odstupanje od ustavne garancije nepovredivosti sredstava opštenja. Predlog pravilnika uvodi i nove mere kao što su tajni nadzor lokacije korisnika - kaže Šabić.

U kabinetu državnog sekretara za digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture Jasne Matić u ponedeljak nam je potvrđeno da je predmet stigao u toku popodneva i da se nadležne službe sa njim upoznaju.


SUD SE NEĆE OGLASITI DO JESENI

U Ustavnom sudu još ne znaju kada će se izjasniti o ustavnosti zakona o elektronskim komunikacijama, VOA i VBA, ali to neće biti pre jeseni, jer do septembra sud neće zasedati. Inače, Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa obavezu operatora da čuva podatke o elektronskim komunikacijama za potrebe sprovođenja istrage i zaštite nacionalne bezbednosti. Pošto je odbijen zahtev da MUP i BIA to ne mogu da rade bez odluke suda, zakon je završio na Ustavnom sudu.