Izbor patrijarha žrebom

V.N

17. 01. 2010. u 20:34

 Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve biće izabran apostolskim žrebom i nije moguće promeniti način izbora na ovom izbornom saboru, rekao je vladika niški Irinej.

 NOVI patrijarh Srpske pravoslavne crkve biće izabran apostolskim žrebom i nije moguće promeniti način izbora na ovom izbornom saboru, rekao je vladika niški Irinej. Način izbora patrijarha može se menjati, "ali samo u prisustvu patrijarha".
Vladika niški je kazao da će patrijarh biti izabran u petak 22. januara na izbornom saboru SPC i da ne veruje da će sabor trajati dan duže.
- Može da bude više krugova glasanja, dok se ne dobije potreban broj glasova za lice koje bi ušlo u uži izbor, može da se uđe u drugi dan, ali ne verujem. Predsednik izbornog sabora objavljuje ime izabranoga, a ustoličenje će biti verovatno u nedelju - rekao je Irinej.
Niški vladika je ocenio da nagađanja i medijske spekulacije o novom patrijarhu ne potiču iz crkve i da crkva nema ništa sa tim.

NAGAĐANJA I SIMPATIJE
Vladika Irinej je kao nagađanja novinara ocenio da bi on mogao da bude novi patrijarh.
- To je u sferi nagađanja, možda neko ima simpatije, ali to nema nikakve veze sa činom i momentom izbora patrijarha. To su možda želje - možda novinara, možda naroda, ali to ostaje u sferi želja, a kakav će biti izbor to će sam sabor pokazati. Ne mora sabor da deli mišljenje, da ne kažem ulice, već sveta izvan sabora - rekao je Irinej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Vuk

17.01.2010. 21:19

To je i pravi nacin biranja u kom je nemoguce sa sigurnosci tvrditi ko ce biti izabran.Licno bih voleo da patrijarha Pavla nasledi mitroplit Amfilohije,vladika niski Irinej ili vladika sabacki Lavrentije jer smatram da bi oni vodili Crkvu putem patrijarha Pavla

Dragan

17.01.2010. 23:33

Kandidata ima 37. Predlazem odu u najblizi kazino, da svako od njih dobije po jedan broj od 1 do 37 i neka neka jedna mlada lepa nevina devojka zavrti tocak ruleta. Broj na kojem se zaustavi kuglica neka bude dobitni za kandidata za patrijarha. Ako stane na broju 0, 38 ili 39, neka se igra ponovi. Tako ce svi da imaju podjednake sanse, osim ako Bog ne uredi drugacije

Mitar

18.01.2010. 11:24

Muka mi je samo kad pomislim da ce se jedna tako vazna funkcija popuniti zrebom. Kao Bingo. Zreb forsiraju oni koji realno nemaju nikakve sanse da budu izabrani na tu funkciju. Sem toga, mi smo jedina verska zajednica gde se poglavar bira zrebom. Pa zar moramo da budemo u svemu jedini na svetu, dajte idite malo u korak sa svetom a ne van sveta i veka.Ukidajte taj zreb.

Jova

18.01.2010. 00:05

Ja bih sacekao da prodje epidemija H1N1 gripa. Mozda ce prirodna selekcija da odradi posao bolje od zreba?!

sinisa

18.01.2010. 07:47

Po kanonima crkve za patrijarha je moguce birati svakog krstenog hriscanina clana crkve a ne samo aktivne episkope a zasto episkopi to kriju od vernika da ih nije strah da ne bi usli ni u najuzi izbor

NS

18.01.2010. 10:20

Izbor zrebom mi nije bas jasan. Bilo bi mi drago da tacno znam kako ce biti biran i izabran nas patrijarh.

Sofija

18.01.2010. 10:22

Nije tacno da ne moze da se menja nacin izbora patrijarha i da mora da ostane zreb. Odredba da je potrebno da za takvu odluku na Saboru bude prisutan patrijarh podrazumeva da je patrijarh ziv, a kada je patrijarh preminuo onda ima ko ga zamenjuje a koliko ja znam to je Amfilohije Radovic koji ima sva ovlascenja patrijarha pa i takvo ovlascenje da prisustvuje sednici Sabora gde bi se izmenilo pravilo da se patrijarh bira zrebom. Zreb odgovara onima kojhi unapred znaju da ne bi imali podrsku clanova Sabora da budu izabrani za patrijarha pa im onda zreb ostaje kao nekakva nada da ipak imaju bar trecinu sanse da budu izabrani. Medjutim izbor patrijarha je ozbiljna stva a ne lutrija. Takodje ne razumem ovo sto je rekao Vladika Niski da je mozda zelja naroda da neka licnost bude izabrana za patrijarha ali da ta zelja narodas nema veze sa izborom. A sa cime onda treba izbor patrijarha da ima veze ako ne sa voljom i zeljom vernika i srpskog naroda. Jer nasa Crkva je uvek bila jako vezana sa narodom i uvek je bila uz narod i zato smo i sacuvali svoj identitet za vreme 500 godina pod Turcima, a sada nam se ovde tumaci kako zelje srpskog naroda za crkvene velikodostojnike nisu vazne. Ovo stvarno nema smisla i ovo vredja nas narod.

Dragan

18.01.2010. 17:28

SPC,odnosno Pećka patrijaršija, NIKAD nije bila uz narod.Nije bila ni za vrijeme Turaka, nit je bila sad u najnovijim dešavanjima tokom devedesetih. Uvijek su bili samo za sebe,tu ne računam nekoliko svijetlih primjera. Samo ću vam reći da je jedan od glavnih razloga prelazaka na islam kod Srba tokom turske vladavine bio taj što su davanja sultanu bila značajno manja od davanja pećkom mitropolitu. Pogledajte kako žive pojedine vladike danas.U bludu i jeresu.Filaret,Kačavenda,Pahomije... Nadam se da Bog ima dobro rješenje i da će na čelo crkve doć ličnost koja će slijediti ponašanje Pavlovo , jer to je jedina nada za čast i spas naše vjere.

Mitre,

18.01.2010. 22:39

oduzeo si mi celu misao; cestitam. Od reci do reci sam hteo da isto napisem. Mika, Vojvodjan