STARINA od osamdeset leta Milutin Novaković, iz sela Donja Gorevnica, kod Čačka, od pre nekoliko dana postao je - princ. To je odluka Opštinskog suda u Čačku, koji je utvrdio da je Milutin u četvrtom stepenu krvnog srodstva u pravoj liniji sa gospodarom Jakovom Obrenovićem, bratom po majci kneza Miloša. Milutinu je kao Jakovljevom čukununuku priznat prinčevski status, čime je stekao sva nasledna prava iz familije Obrenović.

Ogrnut gunjem, u blatu do čukljeva, ispred stare štale dočekuje nas Milutin, starac bistrog pogleda, dobro znan seljanima u Donjoj Gorevnici. Iako zakoračio u devetu deceniju kreće se bez štapa. Poziva nas u kućicu u kojoj, kako kaže, životari sa svojom ženom Jelicom (76).
- Ma kakav sam vam ja princ - kroz smeh će nam Milutin. - Težak je ovaj moj prinčevski život. Ćerka otišla... Baba i ja sami. Čekamo...

O Obrenovićima mnogo zna, ali kad započne priču jurnu mu suze na lice.

- I danas volim da odem u zabran u Bresnici. Zvali smo ga gospodarski, jer je to poklon od Jakova. Imao sam i sablju Miloša Obrenovića, ali je u muzej dadoh. Dobio ju je moj deda Mihailo, kada je bio domaćin na nekoj svadbi u Obrenovićima. Čuvao sam rodoslov kao oko u glavi. Kod nas se nekako uvek pominjali Obrenovići, naročito na slavama, veseljima... A, postoji i jedna uzrečica koju smo često koristili kada bismo opisivali život naše unuke Ljiljane. Pričali smo joj da živi “ko kraljica Natalija”... - kaže iznemoćao starac, što od godina, što od bolesti.

Desno stopalo mu obolelo od gangrene, uskoro će na operaciju. Milutin priča kako je nekada bio najpismeniji u selu. Radio je godinama u seljačkoj radnoj zadruzi. Tu je, kaže, i propao od rada. Nakon toga bavio se zemljoradnjom. Uvek imao bogate prinose, pune podrume rakije i vina. Sada sve stalo, a kace i burad prazni. To ga opet dirnu, pa zaplaka.

TESTAMENT
POSLE Majskog prevrata bogatstvo familije Obrenović pripalo je kraljici Nataliji, supruzi kralja Milana. Kraljica umire 1941. u samostanu Sen Deni, kod Pariza. Testamentom je velika imanja u Srbiji zaveštala Beogradskom univerzitetu, manastirima i crkvama, čiji su zadužbinari Obrenovići. Deo bogate imovine u Francuskoj, kao i novac i umetničke slike Natalija je odredila živim potomcima Jakova Obrenovića.

- Nisam ja želeo nikom da dokazujem moje poreklo. Moja unuka Ljiljana od jedine mi ćerke Mile pre desetak godina videla rodoslov, pa se zainteresovala - veli Milutin. - Rekla je da će da istraje. I dokazala je njenu plavu krv. Želela je mene da obraduje pre nego što umrem.

Objašnjava nam kako se njegov pradeda Trivun oženio Dmitrom, ćerkom Jakova i Đurđije Obrenović. Živeli su u Brusnici kod Gornjeg Milanovca, a onda je Milutinov deda Mihailo došao na miraz u Donju Gorevnicu. Tu se i Milutin rodio, a na detinjstvo ga podseća rodna kuća sagrađena krajem 19. veka, koja je još u životu.

Milutinova unuka Ljiljana Ćirović (34), udata za inženjera Vladana, ne želi mnogo da priča o njenoj desetogodišnjoj borbi za dokazivanje porekla svoga dede. Kaže nam da je danas veoma srećna, ali da nije želela da se eksponira. Priča da će ići do samog kraja, odnosno, da će iskoristiti nasledno pravo na zaostavštinu kraljice Natalije Obrenović. Jer je sud doneo odluku da Milutinu, kao najbližem živom srodniku Obrenovića, pripada i legitimacija za pokretanje izvršenja testamenta kraljice Natalije pred francuskim sudom.

RODOSLOV
MILUTINOV čukundeda Jakov Obrenović, koji je rođen oko 1767. godine u Brusnici kod Gornjeg Milanovca, sa svojom ženom Đurđijom 1818. godine dobija ćerku Dmitru. Ona se udaje za Trivuna Novakovića, a njihov sin Mihailo (1849-1929) ostavlja potomka Milorada, koji je Milutinov otac, a pored njega Milorad ima i dve ćerke, Milenu iz Mrčajevaca i Draginju iz Jagodine.