Piralen napušta Srbiju

B. G. PETROVIĆ

27. 09. 2004. u 18:44

Firma “Univab” u sredu će izvesti 16 transformatora sa oko 12 tona piralena na uništavanje u Nemačku. Ovaj opasan otpad nalazio se u vojnim poštama Beli Potok i Batajnica, a naručilac je “SCG - Vojna pošta 9808”. Transformatori će biti prevezeni specijalni

BEOGRAD - Firma “Univab” u sredu će izvesti 16 transformatora sa oko 12 tona piralena na uništavanje u Nemačku. Ovaj opasan otpad nalazio se u vojnim poštama Beli Potok i Batajnica, a naručilac je “SCG - Vojna pošta 9808”. Transformatori će biti prevezeni specijalnim kamionima sa duplim dnom u nemačku firmu “Enmio DŽermani” u Dortmundu. Piralen će biti uništen, a metalni delovi transformatora u kojima se nalazi, reciklirani.
Najavljeni izvoz piralena je deo programa Evropske unije po kojem 2010. godine piralen treba potpuno da se iskoreni iz upotrebe u zemljama EU. Naša zemlja je potpisnica Bazelske konvencije, ali je rok za nas duži - do 2015. godine. Uništavanje opasnog otpada u zemljama EU košta od 2,4 do tri evra po kilogramu, a smatra se da u Srbiji godišnje nastane oko 460.000 tona opasnog otpada.
- Uprkos sporadičnom izvozu, veliki deo otpada ostaje u zemlji. Naša firma izvozi opasan hemijski, medicinski i farmaceutski otpad, uglavnom u Nemačku, Švajcarsku, Austriju ili Austriju - rekla nam je Jelena Simović iz “Univaba”. - Neki od naših korisnika su “Zdravlje” iz Leskovca, “Hemofarm” iz Vršca, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda, Duvanska industrija iz Niša i drugi. Otpad izvozimo dobro obezbeđenim kamionima, a piralen i drugi tačni otpad pakujemo u burad od 200 litara.
Prema rečima Simovićeve, za razliku od drugih zemalja, kod nas još nije definisano kojim putevima sme da se prevozi opasan otpad. U zemljama EU, vikendom je zabranjen transport otrovnim materijama. Osim “Univaba”, kod nas je samo još preduzeće “Ekosip” zvanični izvoznik opasnog otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije