Besmisleno je vraćati “Grešnika”

Dragana ČABARKAPA

01. 02. 2004. u 18:19

0

BEOGRAD - U znak zahvalnosti za sve što je talentom, radom i poštenjem ugradila u srpsko novinarstvo nagradu za životno delo za prošlu godinu Udruženje novinara Srbije dodelilo je Veroslavi Tadić - prvoj ženi voditelju i uredniku TV Beograd koja je znanjem i hrabrošću izborila svoj status, postavila standarde slobodnog novinarstva i postala prva žrtva u “seči urednika”, čime je početkom sedamdesetih označen početak obračuna sa liberalima.
Profesionalni uzlet mlade Beograđanke iz radničke porodice, sa diplomom Pravnog fakulteta (prosečna ocena iznad devet) i znanjem engleskog i francuskog jezika počeo je 1967. godine, kada je Aleksandar Vitorović ondašnji glavni i odgovornik urednik odlučio da “oživi TV Dnevnik.

KAO KOMANDANT BRIGADE
SVE vesti na televiziji u to vreme su čitali spikeri i sve su počinjale sa - “danas”. Vitorović je želeo da Dnevnik dobije dinamiku, a televizijsko novinarstvo aktuelnost - kaže Veroslava Tadić, za “Novosti”.
Sledeći korak je bio da novinari vode dnevnike. Posle nekoliko pokušaja formirane su tri ekipe. U jednoj je bio Svetolik Mitić, u drugoj Dušan Čukić i u trećoj ja. Bilo je to vreme velikih eksperimenata. Od tada počinju dnevnici koji se vode stojeći.
Svejedno da li je bila dama u belom ili skojevka u radničkoj košulji podsećala je na komandanta omladinske udarne brigade. Ili su je bar tako videle kolege:
- Skojevskim elanom i profesionalnom odanošću priređuje i uređuje emisiju bez koje se program ne može zamisliti. I sve vreme deluje samouvereno, kao d tog trenutka niko nije značajniji od nje ... - zapisao je, između ostalog, Anastas Nešić u maju 1969. godine.
Usledio je čuveni komentar posle pisma koje su članstvu Saveza komunista uputili sekretar Izvršnog biroa Stane Dolanc i, reći će Veroslava “predsednik svega postojećeg, Josip Broz Tito”, u kojem između ostalog kaže da “onaj ko se najviše pita, a to je SK, treba najviše i da odgovara”.
I bez tog komentara Veroslava bi, izvesno je, bila smenjena, jer čistka glavnih urednika svih značajnijih medija označavala je uvod unešto što je trebalo da bude protivteža hrvatskom “maspoku”. Povod za smenu svih urednika nađen je u skraćenju Titovog govora, “starog više od godinu dana”.
Isključivanje Veroslave Tadić iz SK išlo je mnogo teže nego što su vlasti očekivale čak čitavu godinu.

ZABRANILI MI LJUBAV
- ZAKAŽU veliki sastanak u Domu pionira da se glasa za moje isključenje iz SK, pa nema dovoljno glasova, pa idu red po red, pa ima više protiv, onda prozivkom po spisku, pa još više glasa protiv. Ispoljena je velika hrabrost i solidarnost, spremnost da se usprotiviš i onda kada znaš koliko to košta - seća se Veroslava Tadić.
Na kraju su formirali aktiv od 35 ljudi, pretvoren je u partijski ogranak samo za tu priliku. Opet je šestoro bilo protiv i oni su kasnije razmešteni. Bilo je, međutim, i istaknutih srpskih novinara koji su u svojim izjavama CK napisali “ako je partiji još nešto potrebno protiv Veroslave Tadić, ja sam spreman da se prisetim”.
U javnosti je ostao utisak da ste se dostojanstveno povukli, bez komentara i žaljena zauvek napustili političko novinarstvo, otišli na najudaljeniju tačku, u Naučni program. Kako ste se osećali?
- Patila sam, tajno. Tužna su vremena gde se karijera gradi i uništava partijskim članstvom. I to je nešto što se nama ponavlja. Ono što je čistije u tom vremenu od ovog današnjeg je to što ti to neko kaže, što imaš vrhovnog sudiju i što, ako hoćeš da znaš, pravila su ti unapred poznata. Možda se ne zna kada će sudija da svira, ali kad svira, onda je kraj i to normalno prihvatiš.
Za ostvarenja na Naučnom programu Veroslava Tadić je dobila mnoga domaća i međunarodna priznanja.
- Meni su zabranili da radim ono što sam stvarno znala da radi i dali mi da radim ono o čemu nisam znala ništa. Uživala sam da izučim medicinu, geologiju, kosmos. Zavolela sam taj posao. To je zanat.
Nova vlast vam je ponudila da se vratite na političku rubriku?
- Bilo je nekih poziva, ali to je potpuno besmisleno, vraćati nekoga za koga mislite da je žrtva, vratiti grešnika. Možda je previše trajala ta moja gorčina. Nisam se vratila. Otišla sam u penziju. Bila je to ispravna procena. Jedina stvar koja mi apsolutno ne nedostaje, i u načinu razmišljanja i u komunikaciji sa ljudima, je da me i ova vlast skine sa dnevnika.
Zahvalivši se, u ime nagrađenih, na ovom priznanju, Veroslava je na svečanosti u Udruženju novinara Srbije podsetila da u ovoj profesiji ima mnogo časnih imena koje nagrade i priznanja mimoiđu. Kao svoju ličnu nagradu za životno delo označila je svoja tri sina i sada već i dva unuka, a mladim koleginicama poručila da je život, ipak, izvan redakcije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)