OBLIKUJUĆI ćirilično slovo ”V” Vuk Karadžić se toliko plazi da mu je jezik duži nego u Mika DŽegera.
Ovo je samo jedna od ilustracija u novom reformisanom bukvaru, po kome će učiti ovogodišnji prvaci, a koja je, po mišljenju publiciste Vlade Dimitrijevića, neprimerena ne samo uzrastu jednog sedmogodišnjaka, nego to više nije ”onaj stari dobri Vuk, već je neki novi reformski Vuk”.
Novi bukvar je isto to, samo malo drugačije, zbrkanije i haotičnije. To će, smatra on, u skladu sa promenama započetim u srpskom školskom sistemu, dovesti do toga da - deci bude lakše, ali cena toga biće neznanje. U prošlogodišnjem bukvaru, primera radi, bilo je ”Mama kuva”, ”Mama pegla” i ”Mama spava”, a sada je ”Mama čita”, ”Mama trči” i ”Mama spava”(strana 26). Kao da mama kuva i pegla samo zato što je, pod uticajem mračnog patrijarhalnog vaspitanja, robinja i kao da većina mama u Srbiji ne kuva i ne pegla iz ljubavi prema tati i deci - ističe Dimitrijević. - Toma, koji je u prošlogodišnjem izdanju, imao pušku, sad ima patku. Zašto? Zato što recenzenti bukvara smatraju, da ”nakon toliko nemilih ratnih događanja, nije preporučljivo u bukvaru ponavljati stereotip da je za dečaka oružje, a za devojčicu lutka” - ističe Dimitrijević.
Ilustracije koje su i glavna izmena u bukvaru su prošle godine bile lepe, jasne i najmlađem uzrastu pedagoški primerene, dok su ove godine to nesporno simpatični, karikaturalni crteži, nadahnuti likovno-pedagoškim pristupom ”Kreativnog centra”, naglašava naš sagovornik.
- Autor ilustracija oslanja se na engleski ciklus slikovnica o Stenliju, koji otkriva svet oko sebe. Međutim, deca u prvom razredu nisu sposobna za usvajanje karikaturalnog crteža, pogotovu ako su likovi koje treba prepoznati izmenjeni do neprepoznavanja. Primera radi, medved liči na velikog miša, mačka ima vukodlačke očnjake, omiljeni košarkaši imaju nesrazmerno velike glave, a Crvenkapina baka je gotovo ružnija od vuka. Ovde nisu u pitanju ukusi o kojima se ne raspravlja, već nastavni sadržaji koje treba preneti - kaže Dimitrijević.
Naš sagovornik dalje tvrdi, da je u prošlogodišnjem izdanju igra prstiju bila prikazana kao niz dečjih aktivnosti (loptanje, nizanje perli, upotreba sunđera, mešenje hleba), a ove godine kao šaka sa pet prstiju policajca koji jure jednog lopova, dok je cela druga ruka lopov (strana 21).
- Postavlja se pitanje šta je pedagoški uputnije u ovom primeru. Sličan je i primer ”Događaja na ulici” iz koga je svako dete u školskoj 2002/2003. godini moglo da shvati šta znači juriti za loptom pred auto koji žuri, dok je ovogodišnji primer sveden na niz apstraktnih crteža za polaganje vozačkog ispita - nastavlja Dimitrijević.

HARI POTER
NAŠ sagovornik smatra da je do propusta došlo i u ilustraciji Svetog Save, koji je predstavljen karikaturom bez oreola kako ”ortački” namiguje pčeli da bi ova pokazala malog kradljivca meda (strana 105).
- Čak je i mali veštac Hari Poter našao mesto u novom bukvaru i postao obrazovni uzor, koji se javlja sa naočarima i čarobnim štapićem na 89. strani - kaže Dimitrijević.