Povratak Turaka - test za Srbiju

B. SUBAŠIĆ

sreda, 04. 01. 2012. u 13:09

Повратак Турака - тест за Србију
Rat nerava na Kosmetu se nastavlja najavama o mogućem povlačenju američkog kontingenta. Amerikanci osporavaju da će njihove vojnike u Bondstilu zameniti turski

VESTI o povlačenju američkih vojnika iz sastava Kfor u 2012. godini i predaji baze Bondstil turskim trupama, koje je lansirala agencija NOA iz Tirane, demantovao je u sredu pukovnik Džefri Lajten, komandant snaga Sjedinjenih Američkih Država u okviru Kfora. On tvrdi da se sastav američih trupa na Kosmetu neće menjati do septembra, a da će ih potom zameniti novi kontingent koji u pokrajini treba da ostane do juna 2013. godine.

Ipak on dodaje "da je sasvim normalno da snage SAD jednog dana napuste Kosovo". Šef američkog kontingenta osporio je i informacije iz Tirane da će američke vojnike u Bondstilu zameniti turski, ali je posredno potvrdio da njih već ima u toj bazi.

- U kampu Bondstil nema povećanja broja vojnika iz Turske - rekao je Lajten.

- Ljudi koji će preuzeti dužnost od mene su iz američke države Južna Karolina.

BAZE Trenutno se, prema zvaničnim informacijama, u sastavu Kfora nalazi 1.477 američkih vojnika, raspoređenih u bazama Bondstil kod Uroševca i u kampu Nating Hil kod Leposavića.

Iskusni srpski diplomata Vladislav Jovanović upozorava da je lansiranje dezinformacija rat nerava koji nameću Tirana i Priština i da srpska strana ne sme da naseda i plahovito reaguje.

- Takvih provokacija biće sve više, a njihov cilj je da se isprovocira neodmerena srpska reakcija prema Turskoj što bi u krajnjoj liniji sprečilo njihove najavljene investicije - smatra Jovanović.

- Albanci žele da budu jedini "darling" Turske na Balkanu i neće da dele njenu ljubav bilo s kim. Celu priču ne bih uzeo suviše ozbiljno jer je njen autor američki Albanac Džozef Diogardi koji radi protiv nas duže od 30 godina ne birajući sredstva. Reč je opipavanju pulsa srpske strane, ali i svih ostalih koji su umešani u kosovski problem.

Iako smatra da je vest o povlačenju Amerike s Kosmeta tradicionalna podvala s albanske strane i da se ne treba zatrčavati, Jovanović upozorava da je neophodno pažljivo analizirati naše odnose s Turskom, koja u poslednje vreme daje do znanja da je velika sila i ispipava granice tolerancije svojih partnera.

- Ne bih se začudio da je i sama Turska pomalo nadahnula priču o povlačenju Amerikanaca - kaže Jovanović. - Sličan interes mogle bi da imaju i neke evropske sila kao što su Engleska, Nemačka ili Austrija, koje tradicionalno Tursku stavljaju protiv ruskim interesima na Balkanu.

General Ninoslav Krstić kaže da informacije o drastičnom smanjenju američkog kontingenta Kfor nisu nove, već da datiraju s početka prošle godine. Međutim i on smatra da te najave nisu pokazatelj promene američke politike na Balkanu.

- Na Kosmetu će sigurno i dalje ostati osoblje za održavanje i neposredno obezbeđenje baza i postrojenja, a SAD će uvek imati varijantu da se brzo vrate i reaguju jer ovde imaju važne vazdušne i kopnene koridore - kaže Krstić.

On ističe da na Kosmetu odavno nema prvoklasnih američkih jedinica, jer su one premeštene u kritične zone, a trenutno je najvažnija među njima Persijski zaliv.

- Treba razmišljati dalekosežno jer će nemačke i turske snage zameniti Amerikance samo tokom prelaznog perioda. Ono što je već sad očigledno da će Kosovske bezbednosne snage koje je obučio i opremio NATO veoma brzo postati operativna vojska čiji će cilj da kontroliše ceo Kosmet - smatra Krstić.

Američka politika jeste vraćanje Turske na Balkan, nezavisno od pitanja Kosova, već zbog sve složenije situacije na Bliskom istoku i severu Afrike smatra bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, general Momir Stojanović.

- Administraciji SAD potreban je strateški saveznik s kojim može ići u susret razvoju događaja naročito u Persijskom zalivu, a Turska je neizbežna u toj ulozi zbog uticaja na islamske zemlje. Ona se u velikom stilu vraća na Balkan prvo kroz ekonomska ulaganja, zatim kroz politički uticaj, a sad i kroz sve veće vojno prisustvo. Naš obaveštajno-bezbednosni sektor mora svestranije da sagledava povratak stare-nove sile i njen sve veći uticaj na zemlje u regionu - upozorava Stojanović.

Priča o Turskoj koja treba da nasledi Ameriku kao glavni uticajni faktor na Kosmetu je deo šireg strateškog sukoba SAD i Nemačke na ovom delu Balkana.

- Taj rivalitet uticaja traje od početka devedesetih, a 1996. Nemačka konačno gubi dotadašnji dominantni položaj u Albaniji i među kosmetskim Albancima. Amerikanci danas moraju da pregrupišu svoje snage zbog više otvorenih žarišta, ali oni neće dozvoliti da uticaj na Balkanu preuzme bilo koja od vodećih članica EU, već će radije taj posao poveriti proverenom savezniku Turskoj. S aspekta istorijskog iskustva turske dominacije na Balkanu mislim da će se to dugoročno loše odraziti na naše vitalne interese - zaključuje general Stojanović.

ODSKOČNA DASKA

AMERIKA smatra da njen posao na Balkanu nije završen sve dok se Kosovo ne zaokruži kao samostalna država a Srbija ne postane članica NATO i EU, kaže Jovanović.

- Amerikanci ne mogu da napuste Balkan jer im je ovde uporište za kretanje ka Istoku - kaže Jovanović.

- Priče da su postali nezainteresovani za bazu Bondstil su samo varka, čak i ako radikalno smanje broj vojnika. Na nju se uvek računa kao na odskočnu dasku ka Istoku.

AMERIKA ODLUČUJE

STOJANOVIĆA izuzetno brinu i same najave da SAD, navodno zbog ekonomskih problema, žele da ukinu neke baze u Evropi uključujući i Bondstil.

- Takav korak može da se desi samo ako američka administracija proceni da se pitanje zaokruživanje kosovske državnosti bliži definitivnom kraju. To potpuno devalvira stav dela političke javnosti da je rešavanje kosovskog pitanja premešteno iz UN u EU. Ovakve najave pokazuju da se sve poluge nalaze u rukama SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (118)

Pecanac

04.01.2012. 13:34

aaa nije trebao to izjavit,bas se komsije obradovali i spremali da vrate oteto ;))valja vam sacekat januar 2013

Алексеј

04.01.2012. 13:58

@Pecanac - Лепо си рекао, Пећанац - ''отето''.

Srbin

04.01.2012. 15:53

@Pecanac - Samo radite i gradite, nedaj bog da nas doceka kaldrma kad se vratimo da oslobodimo Pec. I ima bar 3 McDonaldsa da imate, jeste culi Albanci. Necemo ni mi da oslobodjamo septicku jamu kakvu ste ju ucinili.

Biba

04.01.2012. 17:16

@Pecanac - @srbine, nema potrebe tvoje pretnje komentirati! Ali ako hoces,,,, u svaku doba izvolte!

MilianaMiliana

04.01.2012. 21:22

@Pecanac - neka amerikanci prvog obiducele kulu pa onda neka zovuturke. oni su kosovo zamrsilie pa nema povlacenja, sta sutrazili u srpski jerusalem.kosovo je hristansko i trebatako da ostane, a na njemu mogusvi da zive bez obzira na veroispovestali da postuju ustav srbije.

englez

04.01.2012. 21:25

@voja - Hehehe, polako djecace, pitacu te dje ste za 15 godina, ima Albanci da vas pojedu. Iskren da budem bice mi drago, kad kao izbjeglice budete dolazili da molite :D

Biba

04.01.2012. 15:00

@Amerikanac - NATO - Tako vas radikalce oni zajebavaju .... he he he! Ali i bez Uncle Sam-a ne bi bilo nikakvih teskoca!

Vožd

04.01.2012. 16:15

@Amerikanac - NATO - Amerikanac nemoj mnogo da se smeješ.Predpostavljam ja gde će da popadaju delovi ruske sonde. ;-)

За Американца

04.01.2012. 16:53

@Amerikanac - NATO - Траже Вас из ракетне базе у Ковину!

Evil-Spirit

04.01.2012. 22:25

@Amerikanac - NATO - Treba da ti bude jasno da Srbi ne gube rat.1389 jel mislis da je izgubljen taj boj,rat,kako god hoces nazovi?Ovaj rat nije gotov a bitku smo izgubili.Bice gotov kada nasa deca stasaju u pametne,vitke,lepe,verne,postene...ljude.30 god maximum!Idi amerikance pa se raspitaj zasto su osmanlijska osvajanja prestala 1389 god,jel su 10.000 cerkeza posle bitke na lopovski nacin zarobili srpske velikane u crkvi i mucki poklali.Mi ne gubimo i ovo je sada nasa borba za carstvo nebesko.Idi ti sada od nas...

MatijaBG

04.01.2012. 14:23

Kakvo povlacenje.Ukoliko Srbija ne udje u EU ,bice americkih vojnika i u Vojvodini i na Sandzaku!

MatijaBG

04.01.2012. 14:42

@MatijaBG - Na srpskom se (takoje)pise(tako je).......ulaskom u NATO ,Srbija ce postati lider regije,pa na tvom mestu nebih se bas toliko smejao,ali hvala na podrsci:))

Biba

04.01.2012. 15:08

@MatijaBG - MatijaBG i ti ponekad sanjas "lider regije". Nece biti nikada Srbija u NATO vjeruj mi! Nece nikada Albanija i Hrvatska to napustiti, a SAD-u nije Srbija potrebna!

Amerikanac - NATO

04.01.2012. 15:09

@MatijaBG - Hoće hoće MatijaBG, srbi na nesreću nisu pametni toliko kao ti, molim te da postaneš predsednik srbije, ako može, da postaneš predsednik srbije, hvala ti puno unapred u ime cele amerike i NATO pakta!! Caoz ;-)

Jeremija

04.01.2012. 15:50

@MatijaBG - @MatijaBG: Srbi drze do casti. Cuj ulazak u NATO koji drzi drzavu pod okupacijom i koji je unistio vecinu tvojih gradova. To je ravno kao da su svi Srbi odlucili postat Turci cisto da ostanu "lideri" u regiji za vreme osmanskog carstva.

MatijaBG

04.01.2012. 16:08

@MatijaBG - Biba,pricas bezveznarije..........snaga evropske Srbije ce se tek pokazati,a tek sad kroz tvoje poruke srpski nacionalisti mogu da vide sta je prava zelja Albanaca i Hrvata,a to je da Srbija ostane izolovana.Moram te razocarati nisi te srece,ove Srbe niko ne pita,a koliko je Srbija najbitnija drzava regije pokazuje i borba oko Srbije.Podelicemo kosovo i postacemo clanica EU i NATO pakta,a posle toga ubedljiv lider regije.Beograd je najveci i Beograd ce uvek biti broj jedan u regiji!

Vuk

04.01.2012. 19:21

@MatijaBG - Matija ti si bre jedan od najvećih eu-fanatika koje sam video. I još plus nepopravljivi optimista. Svaka čast ako veruješ u te ideale, ali iskreno oni su - pogrešni. Nekom moramo da se priklonimo, a kome ćemo drugom do Evro-Azijskoj uniji sa Rusima. Toje za Srbiju najprirodnije i time imamo velike šanse da postanemo ti isti lideri u regionu, kao spona između EU tržišta i Evro-Azijske regije, gde nam geopolitički položaj to omogućuje.

MatijaBG

04.01.2012. 21:57

@MatijaBG - Vuce,slatko si me nasmejao,simpatican si mi sa EvroAzijskom Unijom,a ulaskom u tu Uniju Srbija bi definitivno bila lider regije jer bi bila jedina u regiji clanica takvog bratskog saveza sa nama jako bliskim drzavama poput Mongolije,Kazahstana,Turkmenije,Ubekistana isl........slazem se da bi za Sandzak zaista bila bliskija povezanost Srbije sa evroazizjskom unijom.Budi uveren da ce Srbijom tada da nicu Minareti,a Crkve ce se bastiniti kod UNESKO/a!

DIREKTOR

04.01.2012. 22:56

@MatijaBG - Decko, ako vec ispravljas nekoga, onda znaj NE BIH se pise odvojeno!

Сачекајте мало!

04.01.2012. 15:29

Јуче је писало у новинама да иду, данас видим пише да не иду, сутра ће опет да иду, па опет да не иду . . .

ciga

04.01.2012. 17:00

kako vas matija umara boze,pustite lika neka pise to je verovatno zbog statistike zbog eu i demokratskih normi.

Војска на висини долине

04.01.2012. 18:45

Повукли не повукли, они сада, по њиховом новом Закону о војсци, могу да се "занимају" један с другим и неће им бити досадно.

Mile

05.01.2012. 08:32

@zikaperamika - Imas pravo,, Ameri se mogu pobediti unijom,, Srba i Talibana,, he, he,, ;-))

svasta

05.01.2012. 18:42

@zikaperamika - da ti malo protumacim govor politike ;) Evo sta je covek ustvari rekao: zatvaranjem hormuza, iran ce sam sebi skociti u stomak. Cena nafte ce otici gore, inflacija u iranu je vec gotovo 20% ali sta nas to briga, mi imamo nafte i gasa van kriznog podrucija, nama dobro. Prodace mo im neko zastarelo oruzije da plase amere i nato resetom (zvuci poznato?) Jedino sto ne valja kina ce dobiti jeftinu naftu od irana. je'l sad razumes sta je leonid hteo da kaze?

Amerikanac (original)

04.01.2012. 19:36

Kako su napustili Vietnam, Iraq i Afganistan veoma brzo tako ce i napustiti KosovoAmerikanac NATO nadi si druzgi nadimak bre, sta uzimas moj Budi malo original sto se tice nadimka i nemoj da krades druge

Turkan Propadnoglu

05.01.2012. 13:33

@Amerikanac (original) - Drumovi će poželjeti Turaka al´Turaka više biti neće

Indijanac iz Paracina

04.01.2012. 20:15

Ne tako davno napisao sam cim ujkasamovci obave ono zbog cega su dosli idu oni dalje da pljackaju i ubijaju po belom svetu i sto se njih tice ove keljemendijevce moze voda da nosi. Zato su sada keljemendijevci u panici znaju sta su radili pa brze bolje zovu druge gurue kakva "drzava" takvi gurui. Ili da uprostimo jadna je "drzava" kada stalno trazi tutora a vrlo brzo su uvudjeli da su im Srbi bili najbolji a tako su se ruzno poneli prema njima, zato sada bezte nazad preko Prokletija ali ...!!!

qwerty

04.01.2012. 21:46

@Indijanac iz Paracina - Jasno mi je sta hocete da kazete, ali jednu ste stvar previdjeli: i nasa drzava trazi gurua (EU, Ameriku) ali je razlika u tome sto nas gurui ne prihvataju, a mi se pravimo da nije tako.

Amerikanac

04.01.2012. 21:12

Pitam se sledece pitanje-i ostale citaoce Ako Srbija postane clanica NATA i sve strane sille se povoku sa Kosova , i onda Srbija ode dole na Kosovo da uzme sto je njeno, sta ce onda da rade ostale NAtO zemlje - napasti svoga licnog saveznika. hmm Mozda srbski politicari bas nisu tako glupi -sta mislite vi citaoci?

kerber52

04.01.2012. 22:48

@Amerikanac - evo ti jedan odgovor, grcka je clanica nato kao i turska a medjusobno bi se pobile dok kazes keks zbog kipra pa mi nisi jasan kako bi mi kad postanemo clanica nato (i pri tom izgubimo podrsku Rusije u savetu bezbednosti) povratili kosmet, a ako bas oces mogu da u tu bazu udju rumuni, grci, slovaci ili spanci, biraj, sve te zemlje bi radile u nasu korist jer nisu priznale kosovo i podrzavaju 1244sb...

David Morrissey

04.01.2012. 21:23

Albancima bi bolje bilo da nikad i nisu bili sa tim belosvetski brizenika, koji vode svoju a ne njihovu brigu. Albanci su vise puta se poklonili jakim saveznicima i u drugom svetsko ratu protiv Srbije, a savezik je kad tad kapitulirao i pobegao a ostali ste vi koji ste placali veliku cenu. Sta mislite dal ce ovoga puta da bude nesto drugacije??

MilosBg

04.01.2012. 22:16

@SANDZAK - Njihovo nije u Evropi a ryuku na srce, cak ni tu gde danas zive. Mislim da je prava steta sto Srbi, za razliku od drugih Balkanaca, sa turcima nisu oterali i poturice. Bolecivost nam se uvek zlom vraca

David Morrissey

04.01.2012. 23:03

@SANDZAK - Gospodine iz Raske Oblasti Turci sami vas bas nesto i nevole makar za oni Turci sa kojima sam ja pricao. Sami kazu prode se jedanput prodace se 100 puta. Za vreme sukoba u BiH kad su muslimani izgubli bitke rekli su srbima nema problema bicemo oped Srbi. Eto kakav ste vi narod.

ee

04.01.2012. 23:48

@SANDZAK - losu istoriju si ucio sandzaklijo. Ti si nastao od Srbina ne od Turcina, dzaba mases njihovom zastavom.

Biba

05.01.2012. 07:42

@SANDZAK - A koju istoriju ti imas bre? Imas li uopste neku? Laz sa svih strana, tudje manipulirali da bi bilo svoje! To je svima jasno, koju istoriju vi imate ...

ekson

05.01.2012. 09:04

@SANDZAK - U pravu si da su vecina Bosnjaka poreklom srbi,i to mogu da ti kazem najcisci srbi,jer se nisu mesali sa Turcima za razliku od srba.Ako malo pogledas bosnjaci su plavi,bledog tena,i visociji.A pogledaj malo srbe po Sapcu,Nisu,Kraljevu...hahhah ko da sam negde u Turskoj.Za 500 godina Turci su mogli da vas presele na Madagaskar da su hteli,sto puta su mogli da vas zatru a nisu hteli..trebalo je neko da kopa.Srbija polako demografski odumire,sve je vise starog stanovnistva,a bosnjaka sve vise .

Amon Ra

04.01.2012. 22:15

Bolje Turci nego Ameri, sa Trucima imamo iskustvo :-) nadam se da nisu zaboravili pocetak proslog veka

ćira j.

04.01.2012. 23:27

Što se sad vožd i vojvode u grobu prevrću,ali vožd nije razmišljao kad je Turke terao preko Drine,a ne niz Dunav! Nego da mi kao Sparta nekad,sad napravimo specijalnu vojno policijsku mirnodopsku jedinicu sa srpsko izraelskom obukom, od 10.000 ljudi,da ih platimo debelo ,da im stavimo crvene beretke i da treniraju uz "Marš:Na Drinu!"U momentu kad se pojave na Ibru,raspašće se i KPS i NATO obuka i američki dril-zbog srca,snage,slobode i svojeglavosti-kao i uvek kad se vraćamo na svoje!

vokri

05.01.2012. 08:53

@ćira j. - Nisu ni Hrvati daleko , oni su također u NATO paktu a i iskustva su svježa. Dobili bi jedan Marš - iz Kosova.

Biba

05.01.2012. 12:59

@ćira j. - @srpan, Albanija je NATO drzava, a sto se tice NATO naoruzanje, to tebi je dobro poznato..... seti se 24 Marta 1999!

anonimus

05.01.2012. 15:42

@ćira j. - Ahahah da Albanija ima 1200 aviona koji ce nadletati teritoriju Srbije dnevno...

zoran

05.01.2012. 00:42

Ma kakva Amerika i Turska..uskoro ce Kinu da preklinju za gotovinu i da je pitaju sta dalje raditi...sve te price o moci Amerike su delo raznih medija...izduvani su kao balon...pa Kosovari da hoce mogli bi u gerilskom ratu da ih istamburaju pa da im se ushi crvene...strpljivi su, jer ih ovi dotiraju...

Ag-33

05.01.2012. 02:27

Ovo samo može da dovede do novih sukoba, naravno po našoj grbači, nažalost! Već problem su ovi naši izdajnici i poturice! Ako je turčin krvav do lakata, poturica je do ramena!

Marko

05.01.2012. 04:43

Ni Rusi,ni Grci,ni Japanci niti Kinezi nego bas Turci,kakve su to igre,otimaju kolevku Srpstva i sad pokusavaju da nam posalju one sa kojima je otimanje i propast Kosova i Srbije pocelo,da kontrolisu svetu Srpsku zemlju!Pocinju opasno da me nerviraju Turci,cim su malo ojacali opet bi da osvajaju,bolje da gledaju sebe i 20 miliona Kurda koji su im zakleti neprijatelji,imaju oni Kurdistan pa tamo neka idu a Srbe i Kosovo neka ostave na miru,lako cemo mi bez njih!!!

bane bgd

05.01.2012. 07:59

Znači Turci se i zvanično vraćaju na Balkan. Još jedna koska koju je Amerika uvalila Evropi.

marko

05.01.2012. 08:05

Srbija treba i mora da pusti da Rusi naprave vojnu bazu kod Bujanovca kao odgovor na američko i tursko vojno prisustvo na Kosmetu.

MatijaBG

05.01.2012. 10:02

@marko - Hahahahahahahahah......da Rusi naprave vojne baze?I onda se Srbi pitaju zasto ekonomski drzava propada i kriv im Tadic.....jel ti pameti srpska nije palo na pamet da bi bilo bolje da Rusi sagrade neku fabriku,most ili hidroelektranu,vec samo vojna baza.To je ono zbog cega ste zauvek 5.oktobra otisli u propast.Jer ste od Srbije hteli da napravite evropsku Severnu Koreju.nece proci

C-Gorac

05.01.2012. 10:22

@marko - i sta onda ako samo leze,jedu ,i piju bez ikakvih obaveza ??? ovo je opet dokaz da rusiju niko ozbiljno vise ne shvaca

Nik

05.01.2012. 11:35

@marko - Tacno, jos ce da zagadjuju okolinu! Svaka cast rusima, al vec 20 god. na nas racun vode politiku svojih interesa.

milos

05.01.2012. 13:36

@marko - Ne benavi Rusi su jos 1999. pobegli sa aerodroma u Pristini....to im nije u interesu!

Realno

05.01.2012. 17:25

@marko - Ne benavi ni ti Milose, Rusi su prvi stigli na Kosovo i Metohiju, a englezi su zbog toga hteli da puknu od muke. Spasili su Rusi svo naše naoružanje, da ne padne u ruke neprijatelju.

svasta

05.01.2012. 18:22

@marko - i onda su ih lepo napojili i nahranili (posto ni hrane ni vode nisu imali) e da, i dali im gorivo da se kupe odakle su i dosli. Kad je dogovor potpisan niko nije ima sta da spasava, nase jedinice su pokupile sta je ostalo i povukle se sa pozicija. cak im je bilo dozvoljeno da pokupe ostecenu tehniku. toliko o rusima i odbrani kosova. P.S zaboravio sam da im se zahvalim na vetu u savetu bezbednosti, pa eto da iskoristim i tu priliku. Hvala vam za nista "braco" rusi

Mile

05.01.2012. 08:43

Tiranija sile je odvajkada,, da li su to Ameri, Nemci, Englezi,,, svejednoKad tuku svi,, neka tuku i Turci,,, ;-))

Igor Katana Ub

05.01.2012. 09:09

Ne treba narod plasiti dolaskom 1000 Turskih vojnika na Kosovo u kojem uzgred budi receno nasa vlast nema ama bas nikakvog uticaja,nije ovo 14 vek pa da ce neko nekome odsecati glave dole,terati na turcenje,nabijati na kolac i uzimati zulum.Turska je odavno shvatila da se danas osvaja ekonomski sto i radi,uostalom kada bi nasi u Nemanjinoj resili da vojno pokusamo vratiti deo teritorije ja bih krenuo prvi ne gledajuci jel ispred mene Amerikanac,Albanac ili Turcin,bila bi mi cast braniti svoje!

Pecanac

05.01.2012. 10:27

vid vid neke nervoze..pa de komsije samo opusteno ne dolaze kod vas neg u Rep.Kosovu ,,Welcome Home Turkiye

gerilac

05.01.2012. 12:21

@Pecanac - Ovde si jedino ti nervozan..mi nismo oteli tudje, pa da nam savest ne da da spavamo...mozda nisi svestan da svojom sveprisutnoscu na srpskim sajtovima upravo ti otkrivas nervozu, grizu savesti i strah jer si svestan da si oteo tudje...

Lala,Srbin u vojvodini

05.01.2012. 13:39

@Pecanac - menjam nadimke shodno komentaru ali se nikad ne predstavljam kao nemac,mađar,slovak ne daj bože šiptar u srbiji,dok ovih provokatora koji se potpisuju zvučnim srpskim prezimenime uvek ima baš mnogo.

Pecanac

05.01.2012. 14:15

@Pecanac - bas me neka nervoza uhvatila, ;))) iskreno receno od kad sam cuo da dolaze turci dusa mi se otvorila ,iz razloga sto nama iskreno pomazu i da vidim od koga poticu nase komsije *_*

gerilac

05.01.2012. 15:04

@Pecanac - Da, ti sigurno nisi svestan koliklo si providan, i koliko grize savesti izbija iz tvojih komentara...

svasta

05.01.2012. 18:10

@Pecanac - bas cu da te razocaram. Brale naseo si na patku koju je provalio ex-kongresmen sad albanski i kosovski lobby mutljaros Joseph (Joe) DioGuardi. Nikakvi turci ne dolaze na kosovo oladi kapisle. DioGuardi pokusava od 1998 da bude relevantna licnos u americkoj politici ali bez uspeha. Od kako je ukeban sa muljalnjem sa njujorskim bolnicama (ponzi prevara) niko ne zeli ni da ga takne. inace to je taj mastor koji muti vodu sa albancima od prvog dana. Jus su mu samo albanci ostali da ih muze.

Srbinovic

05.01.2012. 10:34

Te volsebne turske investicije moze da dobronamerno posmatra samo onaj koji bi zeleo da zivi jos jedno 500 godina pod Turcima. Medjutim, nije sve tako tmurno, Carigrad ce uskoro opet biti u rukama Pravoslavaca. Turska za 20 godina nece postojati.

realan

05.01.2012. 13:34

@Al - Srbiji fale još samo van zemaljci,ali i to bi preživeli nego se bojim naših političara ti ako nas ne dotuku niko neće!

svasta

05.01.2012. 17:51

@Al - sami sebi smo previse. Ko u klin ko u plcu, gledaj svetu kako smo slozni u uci se.

lukremo

05.01.2012. 10:39

Nadam se da ce pojedini komentatori nauciti da razlikuju politicke interese vlade Turske i njihovog naroda, jer to ocekujemo i od stranaca, koji nas poistovecuju sa postupcima nasih politicara. Zivim u Turskoj, znam dosta dobrih ljudi ovde i bljuje mi se od predrasuda zasnovanih vise na epskoj poeziji nego na istorijskim cinjenicama i od komentara tipa "ceracemo se jos".

Dejo

05.01.2012. 10:40

Ljudi ne znaju da se Srbija mogla osloboditi turaka 1685 godine da nije bilo nasih prijatelja anglosaksonaca koji su ucinili sve da Turke zadrze na Balkanu zbog svojih interesa oko Indije i straha od Rusije. Robovali smo preko 200 godina da bi lordovi i serovi mogli da pljackaju indiju i zive na visokoj nozi. Inace, zapadnoevropljani i Turci (mada to mnogim zvuci neverovatno) su vlo blisko krvno vezani. To je sve turanske gore list.

jkghkuhgkui

05.01.2012. 15:17

@Dejan - Svi govore kako nas Rusija nije branila kad su nas bombardovali,pa se sad svi nesto kao Rusi ovo,Rusi ono...Rusi su pomogli,samo to nikad necete znati jer i ne treba da znate...oni su nasa pravoslavna braca,to ce uvek biti ali nece ni oni uci u rat za nas ako nemaju neke koristi,a kod nas predsednik hoce i sa amerima i sa Rusima,to je svi znate nemoguce,e sad ko ja bolji za nas,to je pitanje,a samo se zapitajte ko nas je sve bombardovao,s toga Rusima bazu u Srbiji kao sto sam vec gore naveo....

dux

05.01.2012. 11:41

mnogi to i neznaju ali srbi su za vreme turaka placali manji porez nego kmetovi u evropskim kraljevinama pa i prvi srpski ustanak je poceo jer su dahije [poturceni srbi] ubili vezira beogradskog i odvojili se od turske vlasti,i zaveli teror

Pecanac

05.01.2012. 12:18

siguran sam da ce srbima,albancima,bosnjacima, ma bas svima biti bolje i jednostavnije sa turcima neg amerima, ne razumjem puno komentara sto se plase turaka,i sto vracaju neku istoriju 500 godina staru !!!???

srban

05.01.2012. 15:03

@Pecanac - Ne plasimo se mi turaka...ali ne mozemo ni protiv celog NATO pakta...posto si tako ratoboran, sto ne zamolite NATO da se ne mesa, i da nas puste da resimo pitanje 1 na 1? A da, to ste probali, pa ste cvileli i klecali kod Amera da spasavaju jadne male ugrozene albancice ;)))

realan

05.01.2012. 17:15

@Pecanac - samo nam to fali da idemo 1 na 1 sa ovim jadom od armije. pusti ti stara vremena sad je druga pesma, i daj bogati nemoj sa tim da se hvalis

Petar III

05.01.2012. 13:06

Odgovor Pecancu.To sto ti kazes da je 500 godina stara istorija, zaboravljas da je to trajalo 500 godina. Samo do pre 100 i nesto godina uz strahovite zrtve smo uspeli da isteramo Tursko zlo sa Balkana. Sad ce nove poturice da opravdavaju njihovo ponovno prisustvo. Savet Pecancu i slicnim, ako vam odgovaraju Turci, znate gde je Turska, pakujte svoje kofere pa kod svoje brace. Oni vas zeljno ocekuju.

Miloš Obilić

05.01.2012. 17:01

@Miloš Obilić - Eee, pa to je onda u redu. Dobiće oni svoje. Ajd' u zdravlje!

ssss

05.01.2012. 13:08

Pod hitno,ministar poljoprivrede da salje ekipu da ore drumove,inace smo gotovi......

Beogradjanin

05.01.2012. 13:48

To se desava kada se svoje prilike propuste...da smo 1918. napravili Srbiju do Benkovca, po Londonskom ugovoru iz 1915. i da smo razmenili stanovnistvo sa Albanijom, ne bi smo pretrpeli genocide II svetskog rata i danas se ne bi smo udvarali Turskoj...100 godina posle Kumanovske bitke, opet dolaze pase i subase, a Marinko Marinkovic se klonirao u hiljade primeraka...

zika

05.01.2012. 14:34

super turci su uzimali desetinu od prihoda bice nam barem lakse ovi nasi uzimaju sto dvadeset posto da malo i mi uzivamo u plodove naseg rada

jkghkuhgkui

05.01.2012. 15:10

Ja bih samo dao braci Rusima bazu u Srbiji gde pozele,njima odgovara radi dobrog strateskog polozaja Srbije,zbog tog polozaja nazalost godinama unazad ratujemo pa i dan danas,i sigurno cemo uskoro biti pod necijom vlascu,pa onda bolje Rusima dati,oni nas bar jos uvek cene kao ljude,a za amere smo mi samo potrosna roba kao i sve ove drzave glupe na balkanu..I onda da vidim ko ce da udari i da li ce se Kosovo odcepiti.

svasta

05.01.2012. 17:18

@jkghkuhgkui - a kako bi ti tvoji rusi dosli do te baze kad im nase komsije zatvore vazdusni i recni prolaz? mislis da ce rusi da ratuju sa evropom zbog nas?

jaks

05.01.2012. 16:12

Turci se vracaju...nadam se da ce nastaviti sa otimanjem zena...i da je vise nikada ne vidim !!

CipiRipi

05.01.2012. 16:12

Srbi su izgubili kosovsku bitku, ali nisu u 500 godina okupacije nikada potpisali kapitulaciju. Time su bez obzira na vremensko trajanje okupacije ostavili potomcima pravo da se bore za slobodu i oslobođenje.

rodja

05.01.2012. 18:44

@CipiRipi - CipiRipi da svi znaju i upamte jednom za sva vremena Srbi nisu izgubili Kosovsku bitku 1389 godine.Srpska drzava je ostala ne pokorena jos 70 godina posle slavne Kosovske bitke gde je srpska vojska pobedila.70 godina a to znaci da je jedna cela generacija zivela u svojoj drzavi slobodna.dosta vise price da smo izgubili kada smo pobedili.

Dimitrije

05.01.2012. 16:49

ako postoji dilema Brisel ili Istambul - onda je odgovor jednoznačan - dajte nam Turke još na 5 vekova! Nikad u Evropu!

Činić Čedomir

05.01.2012. 17:03

Amerikanci procenjuju na osnovu postojecih cinjenica koje ukazuje na to da li se postuje vladavina prava tako da Amerika nece da napusti Kosovo dok se to pravo ne ostvari ne samo na papiru vec i u duzoj praksi!

Igor

05.01.2012. 17:43

Eeee koliko je Evropa nezahvalna, strasno!Nikada nam se nisu zahvalili sto smo zaustavli prodiranje Turaka u Evropu, nego jos gore oni nas stalno ugnjetavaju.A kako je krenuo ovaj danasnji svet samo cekam kad ce ovaj III svetski rat sto je u toku, preci iz nevidljive u vidljivu fazu.

Petar

05.01.2012. 18:50

Kad poslusam "nasu" novokomponovanu muziku onda mi je jasno da Turska ,bar kulturno, nazalost nikada nije napustila nase prossotre. Neki Srbi vole pustu Tursku muziku a onda se busaju da su prave Srbende. Do god budemo slusali Turske narodnjake bicemo Turci. A o Turcizmima, nacinu ponasanja i hrani da ne pricam. Ponekad mi se cini da zivim u Turskoj.