Put za Zvečan prohodan, brane još 6 barikada

I. RADULOVIĆ

06. 12. 2011. u 08:32

Srbi i Kfor oslobodili put Zubin Potok - Zvečan i saobraćaj uspostavljen uz selektivnu kontrolu mirovnjaka. Euleks će moći da prolazi kad prestane da sprovodi odluke Prištine

KOSOVSKA MITROVICA - Nakon dvodnevnog zajedničkog rada na uklanjanju barikada i raščišćavanju puta koji povezuje Zubin Potok i Zvečan u utorak je, u kasnim večernjim satima, otvoren put u selu Jagnjenica koji su prethodnih deset dana u blokadi držali vojnici Kfora.

Srbi su sa kolovoza potpuno uklonili pesak koji su, posle nasilne akcije Kfora izvedene prošlog ponedeljka, dovezli i blokirali Kfor sa tri strane. Dogovorom predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i komandanta za vezu Adolfa Konrada predviđeno je da na mestu gde je nekada bila srpska barikada sada bude kontrolni punkt Kfora na kojem će vojnici Kfora i srpski policajci KPS, iz stanice u Zubinom Potoku, vršiti selektivnu kontrolu vozila i putnika.

I u utorak, dok je trajala akcija uklanjanja kamiona i autobusa koji su bili na putu, nekoliko desetina građana dežuralo je u Jagnjenici. To dokazuje da oslobađanjem puta Srbi nisu odustali od namere da ne dozvole instaliranje kosovskih institucija na severu Pokrajine.

BEOGRAD ODLUČUJE

RISTIĆ objašnjava da ne treba očekivati da na zajedničkoj sednici četiri opštine severnog Kosova bude data konačna reč o dogovorima postignutim kroz briselski dijalog.

- Naše skupštine će dati mišljenje o tome, a konačnu reč mora da da najviši organ vlasti u Srbiji, Skupština - rekao je Ristić.

Uvereni da je mirna borba način da ostvare svoje legitimne interese Srbi i dalje, danonoćnim dežurstvima na barikadama na glavnom Ibarskom mostu, koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice, u selu Rudare, u donjem Jarinju, Jagnjenici, Zupču i Brnjaku nastavljaju svoju borbu protiv kosovskih institucija.

- Srbi sa severa Kosmeta nemaju nameru da prekinu borbu i pružanje otpora kosovskim institucijama. Bilo koja kosovska institucija ili Euleks, koji očigledno sprovodi odluke kosovske Vlade, biće zaustavljeni. Srbi nisu imali nameru da sprečavaju Kfor, sve do trenutka dok nisu izašli iz svog mandata - rekao je za "Novosti" predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Nakon izbijanja krize na severu Kosmeta Srbi su dežurali na 18 barikada. Na svaku nasilno uklonjenu, Srbi su postavljali po dve nove. Danas se danonoćno dežura na šest barikada dok se na ostalim "prati situacija".

Barikada u mestu Dudin krš, koja je protekle nedelje betonirana i ojačana novim količinama peska, onemogućava kretanje vozila i pešaka iz južnog dela Mitrovice ka Zvečanu. Ona je više puta bila na udaru vojnika Kfora, ali je veliki broj Srba koji se na zvuke sirene za vazdušnu opasnost okupljao u Dudinom kršu sprečio vojnike da je uklone.

Prepreku tzv. kosovskim institucijama predstavlja i barikada u Rudaru gde se saobraćaj odvija na cik-cak, a na sredini puta je i dalje veliki metalni krst.

U Kosovskoj Mitrovici u potpunoj blokadi je glavni most na Ibru koji je letos betoniran. Blokiran je i put koji vodi ka istočnom mostu, a na izlazu iz grada nalaze se gomile sa peskom, pa se saobraćaj takođe odvija na cik-cak.

U opštini Leposavić nema potpune blokade puta. Na ulazu u grad. saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem, a u Jarinju jednom kolovoznom trakom. U Zupču je otvorena jedna kolovozna traka, ali se njom propuštaju samo vozila Kfora, dok Euleksu još nije dozvoljeno kretanje severnim delom Kosmeta. U Brnjaku, u međuzoni, potpuno je blokiran put koji iz centralne Srbije vodi ka administrativnom prelazu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

MatijaBG

06.12.2011. 11:12

A pomislio sam vec da ce Srbi sa Severa Kosova ,kao deo drzave Kosovo uci u EU pre Srbije,jer je mirisalo da ce Kosovo uci u EU pre Srbije!

Pravnik

06.12.2011. 13:43

@MatijaBG - Pitanje za moderatore..zastto objavljujete komentare koji na najgrublji nacin vredjaju drzavu Srbiju? da li u bilo kojoj zemlji,u bilo kom mediju pa i Evropi(koja vam je uzor) je dozvoljeno iznositi stavove koji su antiustavni,antidrzavni i koji dovode u pitanje granice te zemlje? mislim da sve ima svoju granicu,pa i sloboda izrazavanja...Ovaj lik koji se predstavlja kao MatijaBG bi vec u svakoj normalnoj,pravnoj drzavi vec bio u odgovarajucoj ustanovi za stavove koje ovde iznosi nesmetano!!!

Mile

06.12.2011. 14:22

@MatijaBG - To je sloboda medija i misljenja,, ti kao pravnik bi to trebao znati.Ja cu napisati i reci ono sto zelim, bilo to nekom "pravo" ili "krivo"Moje misljenje, Tvoje misljenje, I ono Pravedno,,, ;-))

neko ko zna

06.12.2011. 14:46

@MatijaBG - pa nek udji brzo ce das izdju iz nje a ti i tebi slcni uskor ce da se lklate na bamnderama sirom srbije smrt demokratama

Oliva

06.12.2011. 14:49

@MatijaBG - A kako bi bilo Mile da recimo Hrvatski mediji objave tvoje misljenje da je republika srpska krajina deo Srbije.A sta kazes u ime demokratije?

pisar

06.12.2011. 15:46

@MatijaBG - Objavljeno je u komentarima masu puta ,ali nikoga ne dodiruju gluposti ,pa mogu i još masu puta biti komentirani.

MatijaBG

06.12.2011. 18:02

@MatijaBG - Pravnice,mislim da si ti diplomirao pravo na Kragujevackom Univerzitetu i to u nekoj 35 godini zivota.Ja sam gle cuda,takodje dipl.pravnik,ali ja sam ga diplomirao u 23/coj godini zivota,sad imam 26 god.Evo ja za razliku od tebe uzivam u vasim komentarima,uzivam u komentarima koji su suprotni mojim,a to se zove,polemika.Znam ja dqa bi takvi kao ti zeleli nove Curuvije,Stambolice i slicno,da biste gusili svaciju misao,da biste od Srbije stvarali kazamat,ali dragi moj,gotovo je ,nikad vise!

neko

06.12.2011. 18:18

@MatijaBG - pa olivice republika krajina ne postoji a republika kosovo da.prvu unistio a drugu stvorio drug milosevic..........

DejanRS

06.12.2011. 18:30

@MatijaBG - "Pravnice" koje pravo dozvoljava Kosovu da se otcijepi a koje pravo uskracuje Srbima iz Bosne i Hercegovine istu privilegiju?"Pravnice" Koje pravo dozvoljava NATO paktu da bombarduje zemlju koja ga nije napala a koje pravo je potvrdilo legalnost Haskog suda?"Pravnice " koje pravo daje Hrvatima slobodu da tvrde da je u Jasenovcu ubijeno 35000 Srba a koje pravo daje tim istim Hrvatima potvrdu da je sasvim u redu da preko noci Srbi iz Krajine od konstitutivnog naroda postanu nacionalna manjina?

MatijaBG

06.12.2011. 21:13

@MatijaBG - DejaneRS,bosanski Srbi moraju sami da se kao kosovski Albanci izbore i lobiraju za svoju nezavisnost,ali kod najjacih sila,a ne gubitnika,Bosanac,Srbija je odbila Rambuje i objavila rat NATO paktu i dobila po usima zasluzeno,Bosanac,pobednici pisu istoriju,za srpske z\rtve u Jasenovcu se treba boriti i dokazivati,a ne kukati na pogresnim mestima,Hrvati to rade savrseno,Bosanac,Srbe u Krajini su izdali oni u koje se zaklinjete,Seselj i Milosevic!!!Istina boli,ali sta da se radi.Srbija u EU i NATO

SrdjanBG

07.12.2011. 00:22

@MatijaBG - To Mile nebi smeo ni da spomene, izgubio bi karijeru u sopstvenoj zemlji. Polozio sa 23g. Inteligencija... bez rodoljuba i coveka koji bi svoj zivot dao za zemlju i narod svoj je nula od coveka...

asko-oksa

07.12.2011. 04:52

@MatijaBG - Matija,svaka ti cast za 'lekcije',ali ispranim mozgovima ne pomaze nista....

Добар глас

07.12.2011. 10:01

@MatijaBG - "По ушима заслужено"...ценим да си у времену Рамбујеа био у основној школи, и да ти многе ствари нису јасне...

2fast

06.12.2011. 11:36

Ovo je dobra vest za sve Srbe koji zive na Kosmetu. da je Tadic bio 90-tih ne bi bilo barikada, ratova i sveg zla koje nas je pogodilo zbog toga. Pravi drzavnik.

Nijazi Kuqi

06.12.2011. 14:15

Sada se Slavisi Risticu zuri! Zanimljivo, ali ne i neocekivano. Kaze da su alternativni - zaobilazni putevi postali neprohodni zbog kise i snega, na koje, izgleda. nije racunao, jer je bio zauzet precim poslovima. Da ne ocekuje da ce KFOR da mu pretekne u pomoc i ostvari njegove ideje koje su prvobitno usmerene protiv KFORA koji ima mandat da obezbedi mir, slobodni protok ljudi, roba i ideja i stvori uslove vladavinu prava i normalno funkcionisanje pravne drzave, sto Risticu ne ide u prilog,

valbon

06.12.2011. 22:29

@Nijazi Kuqi - ne ali sad po tim sporednim putevima na moze da krijumcari robu jer su ti putevi neprohodni,pa mora da skloni barikade da bi asfalt bio prohodan za krijumcarenje

cija

07.12.2011. 18:41

@Nijazi Kuqi - Bolje bi bilo da vi Siptari ili takozvani Albanci sredite one vase mafijase iz Pristine sto vas pale. Ovaj exces oko granica je namerno napravljen, da bi se oteglo ispitivanje o svercu ljudskih organa i za to vreme sklonili dokazi koji su mogli da se jos pronadju. Drugo najveci sverc svega pa i droge, se odvija preko albanskih i makedonskih prelaza sto i sami znate. Bice dana, kada ce vas oni sto su vas stvorili,uzjahati i debelo naplatiti sve to a onda i dovesti u red.

Zika

06.12.2011. 18:01

@istina - Siptar svaka cast...vidovit si i sigurno ce te i ovaj rat izgubiti,bas kao 1918g. i 1945g....Svaka cas,trebalo bi da otvoris agenciju za vidovite

SrdjanBG

07.12.2011. 00:27

@istina - ZA NIJAZIJA, nebrini Nijazi uskoro ce te i vi u Evropu tek onda kada se Sever odcepi od vas i ostane Srbiji, o EU mozes samo da sanjas...pa i to sto dobijete juzno nece doveka trajati... za 500g. za 500...

Nijazi Kuqi

07.12.2011. 10:46

@istina - SrdjanBG, Srdjane, verujem da prtmecujes da nisam jer nemam razloga za zabrinutost. A i zasto bi, kada je EU uz nas, sa nama i naprosto kod nas pa nam nije tesko da i mi uskoro pristupimo EU, naravno i sa severnim delom koji je, za tvoju informaciju, nedeljiv

Montenegrian

06.12.2011. 18:22

Sta je sad splasnula pocetna histerija ! Dragi susjedi onaj koji placa muziku taj zapovjeda sta, kad,kako i gdje ce se svirati ! Srbija nije Guzija ! Dzaba bespotrebna ponizenja trazenja ruskih pasosa bit ce kako car kaze a carska se ne porice.To je ralnost. Zapoceto je na Kosovu tu i zavrsava. Kosovom je placena ona autonomija u Bosni i to je to.Idemo ka EU a prekrajanje granica je zavrseno.

kondor

06.12.2011. 18:24

Za pravnika, komentatori svojim komentarima ne mogu da vredjaju drzavu , niti mogu da da krse Ustav i ne mogu da menjaju granice Srbije. To vec godinama radi g. presednik sa svojom koalicijom ZES , jednostavno krse Ustav drzave na cijem su celu i ugrozavaju suverenitet Srbije . Komentatori imaju pravo na svoje licno misljenje , ako je demokratija i to misljenje nikoga ne ugrozava.

mikapepeljevac

06.12.2011. 19:03

А ко ће да плати одшету држави Косово за учињене непроцењиве штете који су балванисти учинили на друмовима?

aloooo

06.12.2011. 21:08

I da li će neko procesuirati šiptare koji su ubili sve one Srbe od 1999 na ovamo? Naravno neće!! Što se EU tiče, za mene je to završena priča, samo umobolna osoba ne vidi o čemu je reč.

Krajisnik

07.12.2011. 00:35

Nigdje nema izdajica kao u Srba,nevjerovatno...jadni ljudi se mrznuli i na kraju nista

EU finis, 4. rajh finis

07.12.2011. 06:21

Gubitnicima drugog i treceg rajha. Ja zakon u Srbiji koji kaznjava podljudski ispadi poput upitkivanje teritorijalnog integriteta neznam. Upitkivanje teritorijalnog integriteta posebno regije Kosova i Metohije je licna uvreda, ali i sira uvreda inteligencije i zdravog razuma kao i srpskih civilnih zrtva i njihove porodice i to od evropljansih neofasista zapadnih demokratija koji rade na uspostavljenje 4. rajha. Cisto zato sto dosta Srbi to tumace ko uvredu.