SRBIJA bez Kosova i Metohije ima 7.120.666 stanovnika. U odnosu na 2002. godinu, država je ”slabija” za 377.335 duša, što je pad za oko pet odsto ukupnog broja građana. U Beogradu i prigradskim opštinama izbrojano je 1.639.121 stanovnik.

Ovo su prvi zvanični rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koje je u utorak u Vladi Srbije saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović. Oktobarsko prebrojavanje pokazalo je da građani Srbije žive u 2,5 miliona domaćinstava, koja su useljena u 3.243.587 stanova. Na osnovu izjava članova njihovih porodica anketari su utvrdili da u inostranstvu boravi 294.045 naših građana.

Rezultati popisa potvrdili su predviđanja statističara o velikom padu broja stanovnika u Srbiji.

- Osnovni razlog smanjenja populacije naše države je u negativnom prirodnom priraštaju, ali i iseljavanju građana u inostranstvo - rekao je Vukmirović, i podsetio da zbog bojkota nije popisan veliki deo Albanaca sa juga Srbije. - Ovakav broj stanovnika je očekivan, jer su na to ukazivale sve procene koje smo prethodnih godina uradili.

Vroj stanovnika u skoro 50 odsto opština u Srbiji smanjen je za 10 procenata. Jedini region koji beleži porast broja stanovnika je Beograd sa prigradskim opštinama, gde je evidentirano gotovo 63.000 stanovnika više nego na popisu 2002. godine.

GRADOVI KOJI NESTAJU Majdanpek
Gadžin Han
Bujanovac
Preševo
Babušnica
Medveđa
Crna Trava

Svi ostali delovi Srbije su ”u minusu”. Vojvodina ima 115.103 stanovnika manje, što čini oko 5,7 odsto, dok su Šumadija i zapadna Srbija ”kalirale” za 123.493 osoba, što je oko 5,8 odsto. Najveći pad je, prema očekivanjima, zabeležen na jugu i istoku države, gde je za devet godina ”izgubljeno” više od 11 procenata stanovništva - tačno 201.736 građana. Najveći pad broja stanovnika zabeležen je u Crnoj Travi, Alibunaru, Majdanpeku, Babušnici, Žitištu, Novoj Crnji, Sečnju, Odžacima i Ražnju.

- Povećanje broja stanovnika, sa druge strane, zabeleženo je u 22 opštine, među kojima je, međutim, čak 11 beogradskih - referisao je Vukmirović. - Na spisku ”pozitivnih” je novosadska opština Petrovaradin, Kostolac, gradski delovi Jagodine i Kragujevca i Kraljeva, kao i Novi Pazar, Tutin i Vrnjačka Banja. Rekord u porastu od čak 24 odsto drži niška opština Pantelej. Ne treba zaboraviti, međutim, da je reč o relativno novoj opštini, pa ovaj procenat treba uzeti sa rezervom.

Oktobarsko prebrojavanje pokazalo je da se od 2002. godine do danas ugasilo 11 naselja. Poređenja radi, na prethodnom popisu konstatovano je da je devet mesta ostalo bez žitelja. Sve su praznije, međutim, i varošice. Podugačak je spisak opština sa simboličnim brojem stanovnika. Na listi najmalobrojnijih su i Bosilegrad, Trgovište, Medveđa, Ražanj, Gadžin Han, Ćićevac, Golubac i Vranjska Banja. U svima njima je manje od 10.000 žitelja.

Broj praznih naselja, kako su objasnili statističari, bio bi i veći da je uspešno popisan jug Srbije. Demografe posebno zabrinjava podatak da čak 975 naselja u Srbiji broji manje od 100 stanovnika. Poslednji podaci govore da samo u 17 naselja od 4.700 koliko ih ima u Srbiji živi više od 50.000 građana, koji zajedno čine trećinu ukupne populacije naše zemlje.

Mračni trend opadanja prate i domaćinstva. Njihov ukupan broj je 2.497.187, što je manje nego 2002. godine kada je u Srbiji bilo 2.521.190 domaćinstava. Porast broja domaćinstava zabeležen je jedino u Beogradu, dok je u ostalim gradovima Srbije primećen pad.

GRADOVI KOJI RASTU Beograd
Novi Beograd
Kostolac
Kragujevac (grad)
Kraljevo (grad)
Jagodina (grad)
Novi Pazar
Tutin

Građani Srbije žive komfornije nego pre devet godina - pokazali su rezultati popisa. U jednom stanu prosečno živi 2,2 osobe, dok se pre devet godina u njemu tiskalo njih 2,5. Broj stanova u zemlji je u porastu, a popisano je 3.243.587. To je osetno više od 2002. godine kada je zabeleženo 2.974.437. Povećanje broja stanova zabeleženo je u čak 122 od 168 opština u Srbiji, a prednjače Čajetina, Novi Sad, Beograd... Sa druge strane sve ih je manje u Trgovištu, Beloj Palanci, Ražnju, Kuršumliji, Topoli...

ISPLATA U TOKU

SVI popisivači i instruktori koji su bili angažovani na popisu stanovništva uskoro će biti isplaćeni, najavio je prvi statističar Srbije Dragan Vukmirović.

- Isplata je počela 11. novembra i u punom je jeku. Do danas je u potpunosti isplaćeno ljudstvo iz 120 opština. Prosečni anketar zaradio je 22.000 dinara, dok su instruktori dobili u proseku nešto manje od 32.000 dinara.

Poređenje broja stanovnika 2002. i 2011. Pogledajte OVDE


OBRAĐEN SAMO DELIĆ PODATAKA

PODACI o nacionalnom sastavu, veroispovesti, maternjem jeziku i svim pitanjima na koja su odgovarali građani biće sukcesivno saopštavani do polovine sledeće godine. Kako objašnjavaju statističari, u moru podataka koji čekaju na obradu ovi podaci imaće prioritet, a i prvi će biti objavljeni. Republički zavod za statistiku u utorak je saopštio samo prve rezultate koji se tiču broja stanovnika.