Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da navodni sporazum o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji koji se pojavio u medijima nije autentičan, i naveo da se nikakav dokument niti zvaničan papir nije našao na pregovaračkom stolu u Briselu, niti je ponuđen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Nikakvih dokumenata niti zvaničnih papira nema niti su oni bili ponuđeni od strane EU, jedino ukloliko neko drugi ne pregovara u ime Srbije. Prema tome, ono što mi radimo - radimo potpuno otvoreno", kazao je Dačić i dodao da Eštonova nikad ne izlazi s papirima unapred i predlozima šta bi trebalo da se uradi, već na sastancima traži odgovor na pitanje oko čega je postignut dogovor.

Pošto se, kazao je Dačić, "ni oko čega suštinskog nismo dogovorili, papiri koji se nalaze u medijima su zaista besmisleni".

"O tome se nikada nije raspravljalo niti je ikad bilo na pregovaračkom stolu. Možda se negde raspravljalo, van pregovora, van mene... ali nema ko drugi. Mi imamo jedinstven pristup - predsednik (Tomislav) Nikolić, (prvi potpredsednik vlade) Alaksandar Vučić i ja, tako da je apsolutno besmislena priča da smo se mi navodno nešto već dogovrili. Nismo", istakao je Dačić.

PROBNI BALON Objavljivanje tog navodnog sporazuma Dačić je nazvao "probnim balonom", i pozvao da se to ne radi, ali nije odgovorio na pitanje ko konstruiše takve stvari u javnosti. "Ja bih zamolio da to probno puštanje balona prestane, jer onda počne da se komentariše ono što piše navodno u tim papirima, a to je daleko, daleko od pregovaračko procesa koji postoji", naveo je premijer Srbije.

Premijer Dačić je, posle svečane akademije povodom pogroma 17. marta 2004. godine na Kosovu, rekao novinarima da je svaka priča o tom sporazumu i analiziranje njegovih tačaka apsolutno besmisleno, jer on ne postoji.

"Ja sam zabirnut i nije dobro da se ovakve konstrukcije pojavljauju u medijima, ja vas informišem o svemu, nije bila nijedna stvar koju sam sakrio, naprotiv", kazao je Dačić.

On je, međutim, rekao da je postizanje dogovora neizvesno, jer ne vidi da bi kosovski premijer Hašim Tači pristao na izvršna ili zakonodavna ovlašćenja za zajednicu srpskih opština, a "za nas je neprihvaltljivo da pristanemo na zakone Kosova".

"Apsolutno je nemoguće u tim uslovima postići dogovor", rekao je Dačić i ponovio: "Za sada nije bilo nekih pomaka. Centralno pitanje u ovim razgovorima je u stvari koje su nadlažnosti i šta radi ta zajednica srpskih opština".

Premijer Dačić je najavio "uzavrelu diplomatsku aktivnost u narednim danima".

REFERENDUM Upitan da li će možda biti održan referendum - Kosovo ili Evropska unija, ukoliko pregovori zapadnu u ćorsokak, Dačić je rekao da ne misli da bilo ko razmišlja o referendumu u ovom trenutku i da je najvažnije da dođe do nekog dogovora.

"Sutra dolazi evropski komesar za proširenje (Štefan) File, kao i delegacija nemačkog Bundestaga koja je, kao što znate, najoštrija prema Srbiji u Evropi. U sredu će biti nastavak razgovora u Briselu, a u petak je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, gde ću ja govoriti u ime Srbije", rekao je premijer.

Dačić je kazao da 20. marta očekuje teške razgovore, i najavio da će u Brisel sa njim ići i drugi predstavnici vlasti u Srbiji.

Premijer je naglasio i da Srbija ostaje pri dijalogu.

"Mi ne odlazimo od pregovaračkog stola", rekao je on, odgovarajući na pitanje dokle će Srbija ostatati u dijalogu, odnosno šta bi moglo da dovede do toga da se povuče iz tog procesa i koliko je spremna da čeka na dogovor.

"To što mi nećemo da prihvatimo svako rešenje ne znači da ćemo mi da odemo. Naprotiv, ja ne vidim drugi način da se dođe do nekog rešenja osim stalnog insistiranja na dogovoru", zaključio je Dačić.