Kosmet na mala vrata?

Ljiljana BEGENIŠIĆ

16. 03. 2013. u 11:02

Da li je referendum najbolji način da se odluči o rešenju za Kosovo i Metohiju. Vlast izgubila legitimitet, jer ne vodi politiku na kojoj je dobila izbore

KO smo mi političari, da priznamo Kosovo i Metohiju. To može da odluči samo narod Srbije. Treba izaći na referendum... Ako SNS formira vladu, sešćemo sa opozicijom i ustanovićemo predlog za Kosovo, s kojim ćemo se obratiti građanima. Ako građani odbace rešenje - neće ga biti. Ako ga prihvate, biće ga...

Ovako je u predizbornoj kampanji govorio Tomislav Nikolić, tada lider Srpske napredne stranke. Deset meseci posle dolaska na vlast, i pošto su pregovori o Kosovu otišli predaleko, mogućnost raspisivanja referenduma gotovo je isključena.

Građanima koji, prema poslednjim istraživanjima, velikom većinom biraju Kosovo umesto EU, neće ni biti omogućeno da to i zvanično kažu. Tako će odluku o ovom najvažnijem državnom pitanju, kakva god ona bude, doneti političari.

A kakvo će rešenje biti prihvaćeno, još uvek je nepoznato. Ne zna se ni da li je šatl-diplomatija na relaciji Brisel - Priština - Beograd dala neki rezultat. Da li je ponuđen neki dokument? Ništa, osim jelovnika, kaže Dačić.

Predsednik Nikolić uzvraća da je moguće da se pojavi neki "non pejper", nezvanični dokument... Izvesno je samo da se koplja lome oko zajednice srpskih opština, odnosno ovlašćenja koja će imati.

REFERENDUM 1998. REFERENDUM o Kosovu i Metohiji održan je 1998. godine, a odlučivano je o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema u Pokrajini. Izjašnjavanje je održano 23. aprila 1998, izašlo je 5.297.776 birača (73,05 odsto upisanih birača). Protiv učešća stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji izjasnilo se 94,73 odsto glasača, a za je bilo 3,41 odsto.

Beograd tvrdi da će zajednica imati sudsku i izvršnu vlast i da ništa ispod toga neće biti prihvaćeno. Jer, bez ključnih ovlašćenja, ta zajednica bila bi poput Crvenog krsta ili NVO, imala pravo da izdaje listove i organizuje okrugle stolove... Traži se više. Mnogo više?

U Prištini neće da čuju ni za ovo što je objavljeno. Ni za milimetar izvan Ahtisarijevog plana, po kom je reč o kosovskoj državi, bez dileme. Tači poručuje da ta zajednica, koju on zove "asocijacija srpskih opština" neće imati ni sudsku ni izvršnu vlast, da je to dogovoreno i da će uskoro biti potpisano. Oni ne dozvoljavaju ni minimalnu mogućnost promene svojih zakona i ustava, zarad uspostavljanja srpske zajednice.

Evropska unija, sem pet članica je priznala Kosovo kao državu, a u ovoj fazi briselski zvaničnici tvrde da samo posreduje, ali niko od članica koje su priznale ne objavljuje da je rešenja po Ahtisarijevom planu neki problem. Taj dokument predviđa neka prava za srpske opštine unutar nezavisnog Kosova. Ahtisarijev plan je, inače, ranije odbačen i od srpske vlade i od Saveta bezbednosti UN.

Na srpskoj političkoj sceni često se ističe i da aktuelna vlast nema ovlašćenja da sama odluči o prihvatanju bilo kakavog dokumenta koji bi išao na štetu srpskih interesa.

- Vlada i predsednik su izgubili legitimitet da pregovaraju. Oni su preokrenuli politiku na kojoj su dobili izbore i nastavili da vode politiku koju je vodila prethodna vlada. Taj problem može se rešiti samo na izborima - kaže za "Novosti" Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS.

On dodaje da je položaj Kosova definisan Ustavom, i da je referendum nepotreban:

- To bi bio ustavni referendum. Pitanje statusa je rešeno Ustavom za koji je glasala većina građana i tako rekla da želi da Kosovo ostane u Srbiji.

RUSI BI POMOGLI, KADA BISMO IH POZVALIRUSKI akademik Jelena Guskova kaže da bi se Rusija uključila u pregovore o Kosovu, ako bi je Srbija pozvala. Guskova je naglasila da se Rusija uopšte ne drži pasivno po pitanju KiM, ali da ne može da bude faktor u pregovaračkom procesu, ako Beograd to ne traži.
- Rusija bi se umešala, kao savetnik, ako bi je Beograd pozvao, ali Moskva ne može da naređuje srpskim vlastima - rekla je Guskova i ocenila da su se SAD umešale u pregovore verovatno na poziv Prištine, a da se Beograd s tim saglasio. Ona je rekla i da su SAD krenule na Republiku Srpsku, jer se u medijima govori kako je ona smetnja ujedinjenju BiH i da je potrebno menjati "Dejton".

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, ističe, pak, da stranke na vlasti imaju većinu i da među tim partijama nema nesporazuma oko toga da je Kosovo deo Srbije.

- Iza naših pregovarača stoje platforma i rezolucija koju je usvojila skupštinska većina. Što se tiče referenduma, on nije potreban, jer pred nas niko nije postavio dilemu Kosovo ili EU. Ali, ako nam neko kaže da moramo da biramo, onda treba raspisati referendum - ocenjuje Drecun za naš list.

Stručnjaci smatraju da raspisivanje referenduma ne bi bilo celishodno. Jer, to bi bio referendum o Ustavu kojim se jasno kaže da je KiM sastavni deo Srbije.

- Posle Ustava koji je usvojen po referendumskom postupku pitati građane o nečemu o čemu su se već izjasnili je deplasirano. Referendum bi bio potreban ukoliko bi se ustav ponovo menjao - kaže profesor ustavnog prava Ratko Marković. Referendum je "zakasnelo pitanje", jer ga je, eventualno, trebalo raspisati dok pregovori nisu odmakli ovako daleko.

Marko Blagojević, izvršni direktor CeSida ističe da je najvažnije pitanje koje bi bilo postavljeno. Ako bi pitanje bilo - da li ste za to da Kosovo bude sastavni deo Srbije - u tom slučaju bi, kaže Blagojević, referendum bio gubljenje vremena, jer je ishod unapred poznat i izjašnjavanje bi služilo za manipulaciju. Besmileno bi, ocenjuje on, bilo i pitanje - da li ste za Kosovo ili EU - jer je i tu ishod poznat.

- Zašto bi Srbija svoje građane stavljala pred dilemu pred koju državu niko ne stavlja - kaže Blagojević.

Po njegovom mišljenju, pitanje bi trebalo da glasi - da li ste za ili protiv toga da Srbija bude član EU - s tim što bi u kampanji trebalo objasniti šta su posledice, a šta prednosti članstva u EU.

- Pitati građene da li su za Kosovo ili EU, to je kao da ih pitate da li bi se odrekli leve ili desne noge. To je "Sofijin izbor" - kaže Blagojević.

Inače, referendum o ulasku u EU obavezan je i raspisuje se kada je država završila i poslednju fazu na putu ka Evropskoj uniji i ostalo je još samo da bude primljena. Referendum o učlanjenju raspisivan je u svim državama članicama EU.*****
DAČIĆ: NEMA POPUŠTANJA, DOŠLI DO ZIDA

PREMIJER Ivica Dačić osporio je autentičnost dokumenata koje su objavili neki mediji u Srbiji.

- Ti dokumenti nisu tačni jer do sada EU nije ponudila nikakav papir za potpisivanje niti je takav bio predmet razgovora u dosadašnjim susretima pregovaračkog tima. Da ne bi bilo dileme, nikakav dogovor sa Prištinom ili sporazum nije postignut - istakao je Dačić u Nišu. - I dalje se nalazimo u poziciji koja s jedne strane može da dovede do dogovora, ali je, s druge strane, i dalje daleko da se o tome razmišlja jer se Priština nije pomerila sa početnih pozicija.Oni i dalje ne prihvataju da Zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja.

On je podsetio da je sledeći sastanak zakazan za 20. mart u Briselu.

- Smatram da je dogovor moguć ukoliko Priština prihvati ono što smo mi tražili, a to je da Zajednica mora da ima, ako ne zakonodavna, ono bar izvršna ovlašćenja. Za nas su ključna pitanja - čime se bavi, koja su ovlašćenja, policija i pravosuđe. Ali, ako Tači smatra da ne mora da popušta da bi bilo dogovora, onda je veoma teško postići dogovor. Ako neko očekuje da Srbija stalno popušta, onda želim da im poručim mi više nemamo gde da popuštamo. Došli smo do duvara. Mi ne lažemo, ne cenkamo se i sve to kažemo otvoreno.

Dačić je, povodom devete godišnjice martovskog pogroma na Kosovu, rekao da je to događaj koji se mora čuvati u sećanju, pogotovo zato što se zločin nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom dogodio u prisustvu međunarodnih snaga.

(D. M.)

EŠTON: MOGUĆ DOGOVOR BEOGRADA I PRIŠTINE

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Ketrin Ešton izjavila je u subotu u Briselu kako veruje u postizanje dogovora Beograda i Prištine u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Mislim da je moguće da postignu dogovor. Da li su voljni ili ne, zavisiće od toga da li ćemo naći načina da prođemo kroz neke teške probleme koje imaju", rekla je Ešton na Briselskom forumu

"Ali, srela sam se sa zvaničnicima i liderima opozicije u Prištini i čini mi se da postoji generalno volja da se to prevaziđe", istakla je Ešton i naglasila kako se nada "da ćemo uspeti".

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, Ešton je "izrazila respekt premijerima Dačiću i Tačiju što su bili voljni da dođu i sednu zajedno", podsećajućo da su oni već šest puta razgovarali i da se sastaju ponovo u sredu. Briselski forum je godišnji sastanak na visokom nivou najuticajnijih političara, ekonomista i intelektualaca Evrope i severne Amerike, na kojem se razgovara o izazovima zemalje sa obe strane Atlantika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Najlon

16.03.2013. 12:36

Dok se god razgovara do dogovora moze doci, pa makar to bilo i u poslednjem satu. Vi morate da cenite napore Srbije koji su ucinjeni u poslednje vreme. Valjada ste se uverili da su pregovaraci sa nase strane iskreni da do dogovora dodje.

Vesna Radojlović

16.03.2013. 13:00

Priština je u razgovorima samo puki posmatrač,koga predstavlja EU, tako da je moguć dogovor samo sa EU,

Radoslav

16.03.2013. 13:01

Nikakav dogovor nam ne treba sa Šiptarima iz Prištine iza kojih stoje katoločki jzuiti iz Vatikana!. Sav pogrom srpskog življa na Kosmetu je izveden po programu jezuita. Hitno moramo ukloniti model vlasti i postaviti namesnika.

iz glave

17.03.2013. 07:53

@Radoslav - ali je ozidsao najvecu katedralu u ovom delu Evrope bez pitanja Srbiji i SPC

čiča

16.03.2013. 17:15

O kakvoj normalizaciji ova govori , pod tim podrazumeva srposko popuštanje i ništa više. Ako ovaj njen plan ne uspe ona je kao političar propala i to je ujedno propast EUrupske politike. To samo znači da EUrupa nije baš tako važna ni moćna kakva želi da bude, zato Dačić više ne bi smeo da popusti ni za zapetu a kamoli za tačku

Ljubinko Tesic

17.03.2013. 04:30

@čiča - Brav cica, glasno i jasno reci to je to uzmite ili ostavite da ne gubimo vreme.

Srboljub

16.03.2013. 18:40

Premijer je realan covek! Ulaze sve napore da resimo pitanje Kosova. Nasem narodu treba omoguciti da bolje zive. Makar i u drzavi Kosovo. To je breme koje necemo jos dugo moci da nosimo. Zato ce ga Dacic i resiti. I to vrlo uspesno. Zasto se Vucic nije uhvatio toga.. Ee, zato sto resavanje ovog pitanja je bolno i najmanja greska moze da kosta Dacica. Samo hrabro Ivice!

EU referendum

16.03.2013. 21:21

@Srboljub - EU ne znači bolji život, to je propaganda koja nam je usađivana 13 godina u mozak. Pogledajte Grčku, Irsku, Portugal, Španiju, Rumuniju, Bugarsku... štrajkovi, ljudi na ulicama, nezaposlenost, raslojavanje na najbogatije i sirotinju.. Ko nije video evropsku sirotinju, taj ne zna šta je sirotinja.

Srdjan

17.03.2013. 09:02

@Srboljub - Zar ti misliš da imamo drugog izbora?Vidiš li da smo skroz propali,nema nam drugog rešenja sem te EZ,nažalost.

X

17.03.2013. 11:54

@Srboljub - Ne lupaj,ko nije video Srpsku sirotinju taj ne zna sta je siromastvo.Ovakvi komentari koji likuju za neke zemlje da su u krizi,pa ti nisu mrdnuli iz svog dvorista.

oliver

16.03.2013. 19:35

Jednostavno nije moguc nikakav uspeh u ovim pregovorima.Samo je gubljenje vremena sa Tacijem u Briselu.Premijer ce doziveti krah na svim drugim poljima gubeci vrema na poslu koji je unapred osudjen na neuspeh. Zao mi je , ali ja mislim da Dacic osim Kosova ne radi ni na jednom drugom pitanju.

rados

16.03.2013. 20:09

Vlada povlaci panicne poteze i podleze pritisku.Prekinuti sve pregovore sa zlocincima .Pod hitno Kostunicu u Vladu.

Saša

16.03.2013. 20:11

O kakvim to izvršnim ovlaštenjima po "Kosovskim" zakonima premijer govori? Da neće možda sutra da proglasi za svoj uspeh što će zajednica srpskih opština imati izvršno ovlaštenje da izdaje dokumenta tkz Kosova lojalnim građanima Srbije koji ne žele nikakva dokumenta Tačijeve lažne države.

Saša

16.03.2013. 21:23

"Pitati građene da li su za Kosovo ili EU, to je kao da ih pitate da li bi se odrekli leve ili desne noge. To je "Sofijin izbor" - kaže Blagojević. Otkud tom Blagojeviću pravo da on govori u ime svih građana? Otkud on zna je baš svima stalo do EU toliko kao njemu? Može da govori samo u svoje ime, a što se mene tiče odmah se odričem EU.

metohija

16.03.2013. 23:15

Pravo i životno referendumsko pitanje je da li srpski narod želi u EU ili ne. Tim pitanjem se rešavaju sva druga pitanja. Ovo je samo pokušaj prevođenja žednih Srba preko vode..

Kraljevčanin

16.03.2013. 23:50

@metohija - Referendum za EU vidimo svake godine jer većina građana Srbije ide i radi što legalno što ilegalno u tu "omraženu" EU.Koliko je samo naših trenutno sada samo na zapadu?Eto pravih rezultata referenduma,a ne našminkanih od strane nekih političara koji samo gledaju da reč patriotizam što bolje unovče,naravno a sve u interesu naroda.

Mis_Pigi

17.03.2013. 06:03

@metohija - ako radim za tebe, to ne znači i da mi je stalo do tebe. Družba je družba, a služba je služba !

Kraljevčanin

17.03.2013. 15:16

@metohija - A što radi većina baš za EU,što ne radi za Rusiju,Belorusiju,Iran,kKinu itd?I oni plaćaju.

Dragutin Karlovacki

17.03.2013. 01:15

Nedati, nedati, nedati i ako prete nedati, zvati Ruse i nedati ionako su previse uzeli, sve sto rade krse rezoluciju 1244, i dejton bi da prekroje i da im sve popustimo opet ce traziti nesto novo, zato nedati !

Delija

17.03.2013. 11:57

Ko je za Evropu samo neka pogleda primer Rumunije i Bugarske. Jos im je gore od kad su "Evropljani". Referendum podhitno!!!

INAT

17.03.2013. 14:35

Nisam za EU, al ajde da resimo ovaj problem kako znamo i umemo, najbolje po nas!

Baki

17.03.2013. 16:20

Daj boze da se dogovorimo za zajednicu srpskih opstina na kim, sa izvrsnim ovlascenjima!! jeste da i to nije idealno , ali trenutno je to najbolje resenje za nas, za srpski narod na kim!!!!! ako pogledate malo u buducnost, jedino tako cemo koliko-toliko obezbediti mirniji zivot srbima na kim, a u bliskoj, ili daljoj buducnosti cemo sa tog prostora (severa kosova), osloboditi celo kosovo i metohiju kad tad!! ali da bi se to desilo trebalo bi neki privremeni dogovor nesto kao ova zajednica!!