ILI nam dajte zajednicu srpskih opština koja ća imati izvršna ovlašćenja, ili rešenja neće biti. Više nikakvi pritisci na Srbiju ne pomažu, jer ispod ovoga ne možemo. Ne postoji nijedan Srbin koji bi ponudio više na Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić, premijer Srbije, tvrdi da su šef države Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i on ovaj stav preneli u ponedeljak uveče Ketrin Ešton, visokoj predstavnici EU u Briselu.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi, Dačić je rekao da nije optimista da će pregovarački proces sa Prištinom biti uspešno završen.

- Srbija se ne cenjka. Nismo predložili rešenje da bismo prihvatili nešto manje. Eštonova nas je pitala konkretno šta je moguće da prihvatimo i mi smo joj to jedinstveno saopštili. Neophodno je da se postigne dogovor za koji će da garantuje međunarodna zajednica. Spremni smo na kompromis, ali postoje neke crvene linije ispod kojih zaista ne možemo da idemo jer bi to bilo poniženje za narod i državu.


EVROPSKI KOMESAR U PONEDELJAK U BEOGRADU POSLE EŠTONOVE I FILE
DIPLOMATSKA ofanziva na relaciji Beograd-Priština-Brisel se nastavlja. U četvrtak će nas posetiti Ketrin Ešton, a kako saznaju ”Novosti”, samo tri dana posle toga, u region stiže i komesar za proširenje Štefan File. On će u ponedeljak, 18. marta, biti u Srbiji, gde će se sresti sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. Sutradan, u utorak, File putuje i u Prištinu. (D. M.)

Premijer je novinarima detaljno izložio plan Srbije i saopštio kako se Priština ponaša u dijalogu:

OVLAŠĆENJA - Tražimo zajednicu srpskih opština koja će biti organ vlasti sa svojim organima: skupštinom, predsednikom, potpredsednikom, savetom ili većem. Predstavnici će biti birani direktno ili indirektno, i tu smo spremni na kompromis. Ali bitno je koje nadležnosti ta zajednica ima, a mi insistiramo na najvažnijima.

- Zajednica ne bi donosila zakone, ali bi ih izvršavala. Za nas je važno ko će da se brine o bezbednosti. Nova kosovska vojska ne može da dolazi na teritoriju severa Kosova. Smatramo da zajednica mora da ima odlučujući uticaj u policiji, unutrašnjim poslovima, pravosuđu i da utiče na izbor kadrova u ostalim oblastima. Srbi moraju da budu deo rešenja i da ga prihvate.

PRIŠTINA - Kosovski Albanci ne prihvataju naš predlog. Oni smatraju da su opštine najvažnije i da njima pripadaju izvorne nadležnosti lokalne samouprave. Pristali su da razgovaraju o postojanju zajednice i organima, ali ne i na nadležnosti. Mi nećemo prihvatiti da zajednica bude udruženje građana, nevladina organizacija kao Crveni krst ili lovački i pčelarski savez.

- Neko bi želeo da zajednica dobije pravo da izdaje časopise, organizuje tribine i okrugle stolove. Pa, jel’ neko misli da smo mi ludi da to prihvatimo? Jel’ neko misli da se time rešava problem KiM? Ljudi, mi smo tamo imali rat. Za mir je potreban napor da dođemo do bolnog ali kompromisnog rešenja.

ZAKONI - Spremni smo na dogovor, ali ne u okviru zakona i ustava Kosova. Nemoguće je doći do dogovora ni ako mi ponavljamo da rešenje nije u skladu sa našim zakonima. Srbija neće prihvatiti nezavisnost, ali smo spremni da, kao privremeno rešenje, deo nadležnosti prenesemo na zajednicu srpskih opština. To bismo predvideli i našim ustavnim zakonom. Ali Priština ne prihvata da menja svoje zakonodavstvo. To je osnovni problem.


TAČI: PRIŠTINA NIJE POPUSTILA
KOSOVSKI premijer Hašim Tači negirao je da je Priština popustila i da je spremna da za formiranje zajednice srpskih opština izvrši izmene svog ustava. Podnoseći izveštaj poslanicima kosovske skupštine o poslednjoj rundi dijaloga s premijerom Srbije Ivicom Dačićem 4. marta u Briselu, Tači je rekao da izjava predsednika Tomislava Nikolića da je Priština popustila ”govori o političkoj nezrelosti”: - Beograd sve svoje poraze proglašava pobedama. To je radio Milošević, a sada to čini i Nikolić. Tipična tradicionalna laž politike Beograda. Tači je naveo i da će angažovanje kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom biti u potpunosti podređeno poštovanju kosovskog ustava, najavljujući da će na kraju tog procesa biti potpisan sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

AUTONOMIJA - U Evropi ima na stotine regiona koji funkcionišu i nikome nisu problem. Zašto bi takva zajednica bila problem samo na KiM. Srbija ima i Vojvodinu sa visokim nivoom nadležnosti, pa nam to nije problem. Kad se Vojvodina požali da joj Beograd, kao, ograničava nadležnosti, o tome raspravlja i Evropski parlament. A na Kosovu kažu: ne možete da dobijete ništa što ima izvršna ovlašćenja. Zašto samo na Kosovu ne može? Čime je Srbija zaslužila da ne može da dobije čak ni autonomiju Srba u okviru Kosova i Metohije? Ako je to zvaničan stav, Srbija nikada ne može ni da postane članica EU.

EVROPA - Srbija želi da nastavi put evropskih integracija jer je interes građana Srbije da postanemo članica EU. Srbija je zaslužila da postane član EU. Niko ne može da ospori velike rezultate u ispunjavanju kriterijuma Evropskog saveta. Ne radimo sve ovo zbog datuma. Ali čak i ako nema dogovora sa Prištinom, mi smo zaslužili datum, jer smo mi za dogovor spremni. Ako to EU ne shvati, mislim da će napraviti ogromnu grešku.

PARTNERI - Želim da se obratim i zemljama sa kojima imamo potpisano strateško partnerstvo: kakvi smo mi to strateški partneri ako nemamo politički dogovor. U čemu smo partneri? U tome da samo dolazi vaš biznis na našu teritoriju. Pa to nisu partneri. Nećemo da lažemo naš narod. Ići ću uskoro u posetu Francuskoj, sa kojom imamo strateško partnerstvo. Pa da razjasnimo da li smo partneri ili nismo.

NASILJE - Srbija nema faktičku vlast nad velikim delom Kosova, Priština nema vlast na severu Kosova. Ako bi Srbija želela da povrati vlast u Prištini, morala bi to da uradi samo oružjem. Ako bi Tači želeo da severna Kosovska Mitrovica bude deo prištinskih vlasti, do toga bi morao da dođe samo oružjem. Ako bi Tači krenuo da to rešava oružanim putem. Srbija bi morala da reaguje. I gde bismo tada došli? Vratili bismo se na početak. Zato je nužno rešenje koje otklanja i mogućnost ratnog sukoba u ovom delu regiona.

NESPORAZUM - Na novinarsku molbu da prokomentariše izjavu predsednika Nikolića da je Priština popustila i da je moguć skori dogovor, Dačić je odgovorio:

- Priština je popustila u odnosu na početne tvrde stavove, ali nije popustila u suštinskim pitanjima. Prihvatili su da zajednica obuhvati sve opštine i razgovarali smo o organima. Ali pomaka u nadležnostima nema. Predstavnici Prištine u ponedeljak nisu ni bili na razgovorima i predsednik Nikolić nije mislio na taj sastanak. On je izrazio optimizam imajući u vidu ranije susrete. Mislim da još nismo blizu sporazumu. Ne vidim spremnost Prištine da odstupi.