Godišnjica atentata: Bio je brži od vremena

V. N.

11. 03. 2013. u 20:58

U utorak se navršava deset godina od ubistva bišeg predsednika Vlade dr Zorana Đinđića. Kako izgleda Srbija deset godina kasnije. Ostao upamćen i po svojim metaforama

BIO je sunčan dan. Taj, 12. mart, 2003. godine. Zoran Đinđić je otežano, zbog gipsa u desnoj nozi, prilazio ulaznim vratima Vlade na parkingu zgrade u Nemanjinoj ulici. Tačno u 12 sati i 23 minuta, snajperski metak ga je tu, na pragu, pogodio u srce. Pao je mrak.

Srbija je izgubila premijera.

Nikad se neće saznati, šta je Srbija još izgubila i kako bi danas izgledala da je Đinđić preživeo.

Da je živ, danas bi imao 61 godinu i bio bi u zrelim životnim i političkim godinama.

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu u republici Bosni i Hercegovini, od oca Dragomira i majke Mile.

Tu je završio Devetu beogradsku gimnaziju. Počeo je da otkriva društvene nauke i da se zaljubljuje u filozofiju. Posle srednje škole, upisao je Filozofski fakultet na Univerzitetu u Beogradu. Paralelno je pohađao i predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije.

Odmah se zainteresovao i za politiku, a za sebe je tada govorio da je „levi anarhista“. Već za vreme studiranja, uporan, polemičan i bez dlake na jeziku, sukobio se Zoran sa komunističkom ideologijom i bio jedan od prvih, mlađih disidenata u tadašnjoj Jugoslaviji.

S grupom istomišljenika Zoran je ubrzo preuzeo rukovodstvo Saveza studenata na Filozofskom fakultetu. Početkom januara 1974. godine, savezi studenata iz Beograda, Zagreba i Ljubljane, organizovali su studentski skup u Ljubljani koji je trebalo da ukaže na postojanje krize jugoslovenskog društva. Zoran je sa radikalno levih pozicija kritikovao tadašnju komunističku vlast. Pod pritiskom međunarodne javnosti, izbegao je izdržavanje zatvorske kazne

Nakon sukoba sa komunističkim režimom, Đinđić odlazi u Nemačku gde nastavlja studije filozofije kod profesora Jirgena Habermasa u Frankfurtu.

Od 1977. do 1989. boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka - Konstanc, Bon, Frankfurt. Na Konstancu je i doktorirao na tezi „Problemi utemeljenja kritičke teorije društva“ kod Jirgena Habermasa.

POLAGANJE VENACA I ŠETNJA ČLANOVI Vlade u utorak u 11 sati obeležiće desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića polaganjem venaca u Nemanjinoj 11 na mesto na kojem je premijer ubijen. Sat kasnije sa Terazija krenuće „Šetnja za Zorana“, koju ove godine zajedno organizuju Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija. Povorka će se kretati ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do Vlade Srbije, gde će biti položeni venci. Šetnja će potom biti nastavljena prema Novom groblju. Akademija pod nazivom „Zoran Đinđić živi“ biće održana u Sava centru od 17 sati. Na akademiji će, između ostalih, govoriti predsednik DS Dragan Đilas.

Dok se u Nemačkoj rušio Berlinski zid, a kod nas se kuvao građanski rat i sunovrat Jugoslavije, Đinđić se vratio u svoju državu.

Preuzeo je 1989. godine profesorsko mesto na Univerzitetu u Novom Sadu. U to vreme je bio i viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu

U osvit višepartizma u Srbiji, sa još 12 intelektualaca, inicirao je obnavljanje predratne Demokratske stranke, čiji je prvi predsednik bio Dragoljub Mićunović. Zoran je postao predsednik Izvršnog odbora DS i poslanik u prvom višestranačkom sazivu Narodne skupštine Srbije.

Tokom 1994. godine, Đinđić je postao predsednik DS. Predvodio je zajedno sa liderom SPO Vukom Draškovićem opozicionu borbu protim režima Slobodana Miloševića.

Posle tromesečnih demonstracija Koalicije „Zajedno“ zbog „državne“ krađe na lokalnim izborima, Zoran 1997. godine postaje prvi demokratski gradonačelnik Beograda. Ubrzo je smenjen glasovima SPS, SRS i SPO.

Osmislio je i predvodio snažnu kampanju opozicione koalicije DOS. Posle pobede Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima, Đinđić je 25. januara 2001. godine postao prvi demokratski premijer Srbije.

Država se okrenula modernizaciji i izlasku iz višegodišnje izolacije. Zoran je bio motor. Širio je optimizam. Novu viziju zemlje. Vukao. Budio. Trčao ispred svih ostalih. Preskakao po tri stepenika. Išao ispred vremena.

Svetski državnici su mu listom otvarali vrata. Američki nedeljnik „Tajms“ uvrstio ga je među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Đinđić nije uspeo da pobedi u Srbiji koja je okrenula list. U Srbiji, koja je ušla u sukob sa kriminalnim nasleđem, ratnim zločincima, nerasformiranim specijalnim jedinicama, obaveštajcima i tajnom policijom bivšeg režima..

Zoran je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. U poslednjoj šetnji, i tišini kakva nije zabeležena, ispratilo ga je više stotina hiljada građana.

PRELOMNE GODINE

* 1952. godine, 1. avgusta, rođen u Bosanskom Šamcu

* 1974. diplomirao na Filozofskom fakultetu

* 1979. doktorirao na Univerzitetu u Konstanci

* 1990. bio jedan od osnivača Demokratske stranke

* 1994. u januaru izabran za predsednika DS

* 1997. izabran za gradonačelnika Beograda

* 2000. izabran za šefa izbornog štaba DOS

* 2001. 25. januara postao premijer Srbije

* 2001. odigrao ključnu ulogu u izručenju Miloševića Hagu

* 2003. godine, 12. marta ubijen ispred zgrade Vlade

OSTAO UPAMĆEN PO SVOJIM METAFORAMA

NIKADA SE NE PREDAJ

O SEBI

- Ja sebe ne vidim kao nekog ko vlada, već kao trenera jednog tima koji posle deset godina bez treninga, iznenada treba da igra na svetskom prvenstvu.

Od drugih se razlikujem po tome što želim da promenim svet u Srbiji, dok intelektualci posmatraju i analiziraju pušeći cigarete i gunđajući.

VLADA

- Vlada nije plen koji se deli, pa će sada neko da dobije deo od vrata ili buta, pa da ga nosi kući i ispeče.

PROMENE

- Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas.

PROBLEMI

- Mnogo je prijatnije jesti kolače nego sirovu šargarepu. Ali zdravije je jesti šargarepu, jer je izvor života. Ako samo jedete kolače, umrećete od srčanog udara. Salo koje smo nakupili na mozgu i na društvu poslednjih deset godina 20. veka treba da bude skinuto da bi ponovo proradili mišići.

INTEGRACIJE

- Moj prioritet je da uklonim sve prepreke koje vode ka ubrzanom vraćanju zemlje u Evropu, ne razmišljajući da li su te prepreke na opravdan ili neopravdan način postavljene. Naša parola je: postati ravnopravni deo sveta, da naša deca i unuci imaju svoju budućnost kako je ne bi tražili u drugim zemljama.

HAG

- Haški tribunal je kao vremenska prognoza. Pošto ne možete da je promenite, ostaje samo da joj se prilagodite.

PRAVOSUĐE

- Naše sudije, izgleda, još kriminalce tretiraju kao decu iz nesrećnih porodica, pa ih brzo puštaju na slobodu, jer je za njihova dela valjda društvo krivo.

KRIMINAL

- Ne možete da gasite požar a da se ne opečete. Ne možete da suzbijete poplavu, a da se ne pokvasite. Ne možete da se borite sa organizovanim kriminalom, a da vam ne prete.

RESTITUCIJA

- Od ribe iz akvarijuma možete da napravite riblju čorbu, ali ne možete da vratite ribu iz riblje čorbe u akvarijum.

MOTIVACIJA

- Moto koji me vuče napred je - nikada se ne predaj! Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži.

PRED SMRT

- Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti, onda se grdno vara, jer ja nisam sistem.

- Gledajte u budućnost i srešćemo se vi i ja tamo negde, jer ja imam nameru da još živim u budućnosti.

POLAGANJE VENACA I ŠETNJA

ČLANOVI Vlade u utorak u 11 sati obeležiće desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića polaganjem venaca u Nemanjinoj 11 na mesto na kojem je premijer ubijen. Sat kasnije sa Terazija krenuće „Šetnja za Zorana“, koju ove godine zajedno organizuju Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija. Povorka će se kretati ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do Vlade Srbije, gde će biti položeni venci. Šetnja će potom biti nastavljena prema Novom groblju. Akademija pod nazivom „Zoran Đinđić živi“ biće održana u Sava centru od 17 sati. Na akademiji će, između ostalih, govoriti predsednik DS Dragan Đilas.


KNJIGE O NJEMU

*Knjiga „Đinđić, lice mladosti“ Dušana Veličkovića („Laguna“) predstavlja zanimljiv kolaž priča, uspomena, osvrta, citata, svedočenja i fotografija nastalih s namerom da osvetle ljudski i državnički lik prvog srpskog demokratski izabranog premijera.

*Knjiga „Bele stranice istorije“ koju je napisao filozof Milorad Belančić („Otkrovenje“), predstavlja prvu ozbiljnu studiju posvećenu filozofskom delu Zorana Đinđića.

*Knjiga „Politika i društvo. Rasprave, članci i eseji“, u izdanju Fondacije „Dr Zoran Đinđić“ i Narodne biblioteke Srbije predstavljena je u ponedeljak. To je četvrti tom edicije „Izabrana dela Zorana Đinđića“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (82)

aa

11.03.2013. 21:45

@Goran5 - A sta je to uradio za Nemacku, da mi neko kaze jednu stvar od koje je Nemacka imala koristi u Srbiji poslednjih godina??

Владан

11.03.2013. 22:56

@Goran5 - Немачке банке које зеленашким каматама деру кожу народу и испумпавају новац из Србије.Ко их нама доведе осим Динкића чик погоди

Goran5

11.03.2013. 23:36

@Goran5 - Nije platila ratnu štetu za agresiju 1999.Na vlasti je drzala one koji je nisu ni tražili, već su sve vreme opravdavali agresiju.Radi se o više milijardi evra.

aa

11.03.2013. 23:46

@Goran5 - Pa niko ne tera nikoga u nemacke banke, mozete slobodno da idete u nase velike blagonaklone banke, na pr. Agro banku, da Vas krene u zivotu...

zoks

12.03.2013. 10:26

@Goran5 - aa@ Pa ti si stvarno izgubljen!Koje "nase banke"jadnice?Nema jedne jedine banke u Srbiji koja je "nasa"!A to si potpuno u pravu da niko ove ovce ne tera da uzimaju kredite!Sami su uzeli kredite,nametnuli sebi ropstvo,i za to im niko nije kriv do oni sami!

MatijaBG LDP

11.03.2013. 21:13

Ziveces zauvek u mom srcu!!!Sutra cu setati i nastaviti pratiti pravac kojim si nas bas ti uputio,dok ne zavrsimo posao za nasu evropsku Srbiju!

Мики

12.03.2013. 02:31

@MatijaBG LDP - Ааааааааааахахахахахахаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

voja

11.03.2013. 21:15

ostace upamcen po tome sto je rudarima bora rekao,ako vec nemate rude/gajite sampinjone u oknima.

Teodor

11.03.2013. 21:36

2001. odigrao ključnu ulogu u izručenju Miloševića Hagu..Imao je ključnu ulogu i u izručenju Šešelja Hagu i bogami ovi su ga doslovno shvatili " i ne vraćajte ga nikada više".Što se tiče bombardovanja, ne verujem da je tome dao značajniji doprinos mada se pristojno zalagao.

MatijaBG LDP

11.03.2013. 22:08

@Teodor - Cekaj ,zar Seselj nije dobrovoljno otisao?Ispracen trubacima,dok je ovaj otisao u smrt....nacija koja je ubila svog premijera,osudjena je na nestanak.Onog trenutka kad ste ubili Djindjica,osudili ste sebe na propast.

zoks

12.03.2013. 10:12

@Teodor - Matijaaaa,pazi o kome pricas!To je tvoj predsednik cije stranke si Ti pocasni predsednik!Seselj je otisao dobrovoljno to je tacno,i upravo zato je otisao dobrovoljno jer se nije krivim osecao ni po jednoj jedinoj tacki optuznice!Da su mu mogli naci i jednu jedinu krivicu odavno bi bio osudjen na 40 godina!Samo niskosrbi mogu svojeg coveka,Slobu,da izruce drugome,!A Djinko nije morao da komentarise "vodite ga i ne vracajte"!Seselj ce se uz pomoc Boga i vratiti,ali Djinko....nikada na svu srecu!

RADE

11.03.2013. 21:37

Postovani,Tako "vazan" dogadjaj gde je ozbiljno narusena buducnost srbije a nijedan komentar............cudno !....... koliko smo ravnodusni buducnosti nase zemlje, nemogu da poverujem !Pozdrav

mALI ja

11.03.2013. 21:39

bagra ubila naj bolji pupoljak srpskog bica, Zorane naka ti je vecna slava...Suze mi kaplju

Branko

11.03.2013. 21:48

Laka ti bila zemlja Zorane. Na žalost Tvoja i moja Srbija vratiše se u prošlost. Eto njih u Briselu da ponovo kažu "istorijsko - ne" svetu i nama. Urbi et orbi.

O pokojniku sve „najbolje“... However – „Kvisling od Beograda“ (Nil Klark)

11.03.2013. 22:11

Nil Klark - "Kvisling od Beograda" ("Gardijan", UK, 14.03.2003.) - ... Ubijeni srpski premijer bio je ozloglašeni zapadni poslušnik čije su ekonomske reforme donijele bijedu... Počasti Zoranu Đinđiću, ubijenom srpskom premijeru, pljušte kao kiša. Prvi je počeo predsjednik Buš, hvaleći njegovo „snažno vođstvo“, dok je portparol kanadske vlade veličao „vijesnika demokraCije“, a Toni Bler govorio o energiji koju je Đinđić posvetio „reformisanju Srbije“.

O pokojniku sve „najbolje“... However – „Kvisling od Beograda“ (Nil Klark)

11.03.2013. 22:13

U čituljama zapadnih listova Đinđić je skoro uvijek slavljen kao bivši student-agitator, koji je hrabro poveo narodni ustanak protiv "okrutnog diktatora" i pokušao da uvede svoju zemlju u novu "demokratsku eru". Ali izvan CNN-ove verzije svjetske istorije, karijera Zorana Đinđića izgleda prilično drugačije.Oni koji se ograđuju od doktrine promjene režima trebalo bi da se sjete da Irak nije prva zemlja u kojoj su američka i druge zapadne sile pokušale organizovati uklanjanje vlade

T.B

11.03.2013. 22:14

Ma da!!!On je bio Supermen!!!Koja je potreba ljudi da se od najprosecnijeg obicnog coveka,sklonog spijunazi napravi neki mit????

MatijaBG LDP

11.03.2013. 22:44

@T.B - Sta god rekli,lagalii pricali o njemu,njegova snaga i pojava grize vas ,unistava vam podsvest jer je zauvek Srbiju oslobodio velikosrpske utopije i onih koji su izgubili 4 rata devedesetih i obrukali nas...sem toga,danas sje godisnjica tog vaseg crvenog heroja,zasto niste setali nego ste se okomili na Djindjica...zasto,jer vas nema,jer ste unisteni,jer ste porazeni....VOLIMO TE ZORANE JOS VISE nego dok si disao....tek sad si prodisao i tek sad tvoje srce kuca!!!!

MatijaBG LDP

11.03.2013. 23:01

@Mihajlo - Ma,ne ,uopste te ne interesuje,pa zasto si se tupko onda toliko nakostresio:)Zar danas nije bila setnja u Pozarevcu?Zasto?Zar se tako odnosi prema pobedniku u 4 zadnja rata koje je vodio u SFRJ:)?

MaoMao

11.03.2013. 22:34

Kakva bi Srbija bila danas, da je Zoran živ ? Ko zna ! Ono što se zna, je to, da je nekima koji ga uporno uzimaju u usta, danas mnogo bolje nego kada je Zoran bio živ.A kakav bi Zoran bio danas ? Siguran sam da bi bio dobar i voljen otac.Onima, kojima zaista nedostaje to je najvažnije.Drugi i "prijatelji" neka konačno zaćute.

Vestacko, nerealno i bez osnova uzdizanje

11.03.2013. 22:36

Stalno je pricao nekakve bajke, ziveo u nekom svom svetu, imao neostvarive vizije, bio okruzen neradnicina i nesposobnjakovicima koji ce kasnije prerasti u lopove. Zalagao se za sankcije a posle i za produzetak bombardovanja, naivno verovao zapadu. Kao gradonacelnik Beograda nista nije pokusavao da uradi, sem sto je pustao muziku na razglas, i kao premijer nije imao rezultate. Zaratio sa mafijom koja ga je dovela na vlast i koja mu je dosla glave. Sve u svemu prosecna licnost jako zeljna vlasti.

MatijaBG LDP

11.03.2013. 23:03

@Vestacko, nerealno i bez osnova uzdizanje - Lazete kao devedesetih,takav ce vam biti i kraj!

Nepristojno, netačno i bez osnova

11.03.2013. 23:18

@Vestacko, nerealno i bez osnova uzdizanje - Nije pričao bajke, nego je pokušavao da motiviše naciju da se prene i prestane da tavori u socijali i samozaljubljenosti . Nije se zalagao za sankcije i bombardovanje, nego su njegove izjave prekrajane u cilju masovne harange i stvaranja atmosfere za linč i njegovu likvidaciju . Imao je i imao bi rezultate kao premijer da ga nisu ubili sa ciljem da zemlju unazade i vrate "vesele" devedesete . Zaratio je sa mafijom koja je tek 2000-te promenila stranu i to je skupo platio . Slava mu !

zoks

12.03.2013. 09:24

@Vestacko, nerealno i bez osnova uzdizanje - Matijaaaaaaaa,pa gde si "pocasni" moj predsednice!Nesto si mi se uzrujao?Nemoj bre,utice na ten!Kad si vec kod "kraja",pametni ljudi sami izaberu svoj kraj,a tebi i slicnima ni o svom kraju ne odlucujete nego vam i to drugi kroje!Bice od tebe jednog dana Radikal samo takav!

Billy D Kid

12.03.2013. 12:19

@Vestacko, nerealno i bez osnova uzdizanje - @Vestacko,... zaboravio si da pomeneš skandal kada je u Knezu probao da mazne knjigu pa je zaustavljen na vratima a kasnije je "ispeglan" u Parlamentu. Eeee žuti herojiii...

Владан

11.03.2013. 22:53

И после Тита Ђики.Доста је хвалоспева човеку који је био само велики демагог и испразни филозоф. О мртвима све најбоље али многи то за живота не заслуже.

Batko

12.03.2013. 00:34

@Владан - Vladane srami se !!!Tuzan i jadan je tvoj komentar...ako se to i moze podvesti pod isti ! Demagog? to mora da si negde pročitao ,pa da "ispadneš pametan" ,a ispade glup

BeogradZemun

11.03.2013. 23:30

Sve je to uredu, pise se o Djindjicu uredu, uradio je covek dosta, a i narod ga je izabrao, ali isto tako narod je izabrao i Slobodana Milosevica i to 3 puta, covek koji je bio jednu citavu deceniju biran. Zasto o njemu nema clanaka, zasto njega da zaboravimo. Da zaboravimo nekoga ko nije dao Zapadu da sa nama postupaju kako oni zele. Koji nije dao ni parce teritorije svoje zemlje. E da vidi samo danas svog portparola kako trcka u Brisel svaki vikend, a na grob predsednika nije otisao 6 godina.

aa

12.03.2013. 00:11

@BeogradZemun - Gde god je Milosevic branio Srbe tu ih vise nema, setite se kako smo ziveli za vreme njega, ulje nisi mogao da kupis, bombardovali su nas, Stambolica u krec poslao, mali Marko svercovao cigarete...

zoks

12.03.2013. 09:21

@BeogradZemun - aa@ ?????Pa naravno da gde god su se Srbi pobunili tu ih je i branio Milosevic,jer nisu hteli s pravom da zive pod tudjom cizmoma tamo gde se nisu bunili su se pokatolicili,ili poturcili!Kapiras?A sta mislis kako bi se ponasali ili osecali Jevreji koji danas zive u Nemackoj da im domacin pocne automatima setati po ulicama?Po tebi i tebi slicnima trebali bi da im aplaudiraju i da cekaju nove Ausvice,Dahaue,(Jasenovce),Sajmista i druge!

Dejo

11.03.2013. 23:56

Mislio je da glumi Obrenovica i da lukavom politikom nadmudri "Turke" ali je na taj nacin samo uspeo da od Milosevica napravi novog Karadjordja. Kroz 50 godina Slobi ce se dizati spomenici na mnogo mesta u Srbiji. Njemu (Djindjicu) tesko.

Vasojevic

12.03.2013. 09:45

@Njegos - Njegos ti se u grobu prevrce...... Bolje da si se potpisao kao miljo djukaj!!!!

Zaplanjac

12.03.2013. 01:12

Da li je za hvaljenje to sto se borio protiv komunista. Dela komunista se vide. Zemlja je iz pepela izgradjena, i danas smo na zalost jos uvek na tim temeljima i ispod krovova sagradjenih tada. Sa dolaskom Milosevica, a kasnije i DOS-("ovaca") mi pogazismo i urusismo i puno toga sto je vredelo. Ljudi dajte molim vas osvestite se. Tito i tadasnja vlast se zalagala za mir i jedinstvo i dok se to postovalo lepo se i zivelo. Dve i po decenije lutamo nekim drugim putevima i gde smo sada? Razmislite

tufik popara

12.03.2013. 03:13

Ubedljivo najintelegentniji srpski politicar posle drugog svetskog rata,ali da bi u Srbiji bio voljen i popularan moras biti poglup kao vecina nacije i zadojen velikim srpstvom,sto pokojni Zoran nije bio.Bio je vizionar i isao mozda ispred vremena sto vecini srba u opancima nije imponovalo.

Vuk

12.03.2013. 07:18

Sta ima lose u tome sto je bio brzi? Nas narod ima obicaj da kaze: ko rano rani, dve srece grabi...

Zoran

12.03.2013. 07:24

Još da neko speva pesmu ''Druže Điki mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo''. Malo mi je muka od ovog kovanja u zvezde i pravljenja idola od čoveka koji, u najmanju ruku, to ne zaslužuje...

radenko

12.03.2013. 07:25

POŠTOVANJE PREMA GOSPODINU DJINDJIĆU NJEGOVOJ PORODICI ISKRENO MALO SI BIO DOSTA URADIO DA SE NIJE DESILO NA ŽALOST ŠTA JEST STANDARD BI ZAISTA BIO VISOK NEZAPOSLENOST NE BI BILA OVOLIKA A DRŽAVA SRBIJA BI BILA ČLANICA EU NEK BAR VEČNO ŽIVE NJEGOVE IDEJE

ljuba

12.03.2013. 07:47

Odlicana tema za Cedu i slicne njemu, jer da nije njegovog imena mislim da ne bi imali sta da pricaju svo ovo vreme.

Politicki euromilioneri

12.03.2013. 08:06

Problem je sto su se mnogi od te politke debelo ovajdili i danas su milioneri ,zar se toliko politika isplati ili se tu radi o prevarama na nivou stranaka i njihovih lidera ?

Dragan

12.03.2013. 08:54

Voleo bih Zorane, da mogu bilo sta lepo o tebi da napisem ali i pored najbolje volje nemam na osnovu cega to da uradim. Istovremeno, porodicno vaspitanje i moralne norme koje nikada nisam narusio ne dozvoljavaju mi da o pokojniku kazem ili napisem nesto lose, ma kakakv da je on bio.

miroslav

12.03.2013. 09:07

Mislim da ni sam premijer za života nije bio svestan koliko prijatelja ima u politici i koliko su ga svi voleli.Bio je omiljen političar u narodu,kao i među svim političarima u Srbiji,bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.Koliko su ga svi voleli,najbolje se vidi po tome da danas,kada o njemu pričaju,skoro svi ga oslovljavaju po imenu,a ne po prezimenu.

Sused

12.03.2013. 09:11

Ne pratim politiku u Srbiji tolko dugo unazad da bi mogao komentarisati temu, ali pratim dovoljno dugo da kazem da je za sve zlo kriva polticka trgovina sa malim strankama. Srbijom su vladale stranke poput DS koje nisu imale vise od 10-15 procenata glasova. Kasnije su povecale broj glasova zaposljavanjem svojih podanika. Pod svaku cenu treba ukinuti politicku trgovinu kako bi buducnost bila bolja, a postoje nacini da se to uredi. Npr. da se dozvole koalicije samo pred izbore, cenzusom

Djuric Milos-Trstenik

12.03.2013. 09:18

Preteraste ga ljudi ne razumem zasto ovolika galama oko Djindjica a i ne razumem zasto ovolika tisina oko smrti S. Milosevica.Pa Djindjica su ubili njegovi prijatelji i saborci koji su ga doveli na vlast,a Milosevica su ubili srpski krvnici koji su morali nekoga da okrive da bi sa sebe sprali krivicu napada na jednu suverenu evropsku drzavu.A ovi na vlasti od 2000-te nista novo nisu uradili i doprineli na kosovu jer svi odbranu Kosova zasnivaju na rezoluciji 1244 un-a to je delo S.Milosevica.

zoks

12.03.2013. 09:47

@Djuric Milos-Trstenik - Djuro,bravo,kratko i jasno,za one koji ne pasu!A ovi drugi neka nastave sa pasom!

zoks

12.03.2013. 12:23

@Djuric Milos-Trstenik - duleee@ Vrlo "pametno" pitanje!Mora da takve "bistrine" rastu u gradovima!

Poredjenje nekad i sad

12.03.2013. 13:25

@Djuric Milos-Trstenik - ne ja sam iz grada zvanog parazit srbije

Kaldrmjias ZN

12.03.2013. 09:29

Ovi sada sto su na vlasti odg isto je odgovaralo i onima koji ma varalo je da Djindjic nestane sa politicke scene. Tu dodajem glavnog medju njima ; Kostunica, imao je podrsku u tom trenutku Zapada kojima djindjica nije odgovarao zato sto je imao nameru da sredi problem KIM.Pored Kostunice, odgovaralo je i onima koji su isprljali ruke u ratovima bivse Jugoslavije, Radikalima, nekim institucijama koji su tajno podrzavali rat ,oji ce biti koristan nekim ljudima koji su danas na vlasti.

Vjekoslav Škreblin

12.03.2013. 09:31

Točno prije deset godina u prijepodnevnim satima sam Vašem listu iz njemačkog azila, telefaxom poslao jedan članak vezano za kriminal i kriminalce, koji su se i tada krili u vladi Republike Hrvatske. I kada sam nekoliko sati nakon toga čuo da je Vaš premijer likvidiran, nije bilo teško zaključiti tko su naručitelji ove likvidacije... Iako je očito tko su naručitelji atentata, do danas istražni organi Republike Srbije nemaju hrabrosti krivce predati ruci pravde.

igor

12.03.2013. 09:34

Evo kako je govorio dr Zoran Djindjic : "Najlogicnija stvar za Nato je da nastavi sa bombardovanjem. Unistili su infrastrukturu Srbije i za 10 dana do dve nedelje ovde ce biti tesko da se zivi bez gasa, struje, mostova i komunikacija. Milosevic nece biti u stanju da vodi rat duze od 10 dana, najvise dve tri nedelje".

Živa istina

14.03.2013. 00:36

@igor - Pa zar nije bilo tako !? Dobio je "trik" pitanje novinara Špigla i na njega odgovorio iskreno kao i uvek . Ipak je imao više sreće od Slavka Ćuruvije i poživeo još 4 godine , na radost normalnog dela stanovništva Srbije .

Vasojevic

12.03.2013. 09:44

Samo se kod nas velicaju ljudi koji su: mahali tudjim zastavama,trazili bobmbardovanje svoje zemlje,pustili bracu mazreku i ostale siptarske teroriste,izrucili nezakonito predsjednika drzave........Samo se kod nas velicaju ljudi ciji su najbolji prijatelji bili surcinci i zemunci. Zamislite taj moral kada covjek zatrazi da mu se neko odvede iz zemlje i robija nevin 10 godina pa makar to bio i Seselj? Ne sladim se tudjoj tragediji,ali samo kada se sjetim kako su visko letjeli............

Aleksandar

13.03.2013. 00:33

@Vasojevic - Da ti se vrati, kakav si covek tako ce ti vec sutra nebo podariti, uzivaj u lazima i ,mrznji!

Poredjenje nekad i sad

12.03.2013. 13:23

@Citat - ..........i vecina opozicionara od tada vise nije isla u crkvu ali su postali euromilioneri .Pa ja sam se borio protiv lopovluka vlasti i tada i sada bili oni ili ovi ,lopov je lopov bio on zelen,zut ili braon

jedan skandal juri drugog

12.03.2013. 10:38

Pitam se kako bi Jugoslavija prosla sa Panica umesto Milosevica. Priznali bi ti nezavisnost Kosova, ostali bi bez Krajine ali i bez Republike Srpske i valjda bez Vojvodine. Dobro mozda pola Vojvodine. Tranzicija bi ionako pojela najslabiji deo naroda ovako ili onako. Ali najvaznije je, ne bi imali Juzni tok i o statusu ostatka Srbije bi danas pregovarali u Briselu. Mozda bi Beograd zbog nefunkcionalnosti i duga poklonili Madjarskoj ili NDH 21. veka.

LJUBICA

12.03.2013. 13:41

@tutinac - A bio je i prakticar. "Vodite Seselja u Hag i ne vracajte mi ga vise"

djura cvorovic

12.03.2013. 12:15

daj te ljudi mani te se vise praznih prica i kukanja,sta je djindjic ucinio za srbiju pa da ga toliko dizete u nebesa,bio je dobar,dobar za cedu jovanovica i ostalu ds ekipu,za narod nije,narod nema nista od praznih prica

Poredjenje nekad i sad

12.03.2013. 13:21

Pre 2000 te u prvim redovima opozicije sada vecina tih istih opozicionara je i danas u prvim redovima samo sto su sada vecina euromilioneri ,ali vazno je da se nisu odrekli ideje da narodu bude bolje (malo sutra) posto prvo njima bude mnogo bolje.Pa protiv pljacke sam se borio i pre 2000 te a i sada se borim protiv pljacke naroda bili oni nekadasnji moji saborci ili neko drugi (pop narodnoj :daj mu vlast da vidis kakve je covek mnogi su pali na ispitu )

Roman

12.03.2013. 13:56

Bas procitas roman Mirko i Slavko ,kad Mirko rece Slavku :Slavko pazi metak a Slavko mu odogovri ,kasno marko na kosovo stize i pade u sevdah

Банане

13.03.2013. 06:06

И јесте брате, био бржи од времена. Прво је све отпратио у Хаг, на брзака, без много размишљања, а онда су му Немци одржали задњи час и рекли шта то све значи. И велико данке. Он се тргао, али није вредело. Такви коштају Србију више него што Србија може поднети.