Koštunica: Datum će biti ultimatum

Predrag VASILjEVIĆ

06. 03. 2013. u 20:58

Lider Demokratske stranke Srbije o pregovorima sa Prištinom, odnosu Srbije prema Briselu, vanrednim izborima. U interesu je Srbije da ovi lažni pregovori sa Prištinom propadnu

SRBIJA se nalazi pred presudnim odlukama koje će odrediti sudbinu zemlje. Evropska unija je postavila svoj ultimatum za datum i sada je na novoj vlasti da odluči kojim putem dalje: da li ćemo sudbinu vezati za posrnuli projekat EU, ili ćemo se okrenuti slobodnom ekonomskom razvoju, samostalnosti i političkoj neutralnosti Srbije.

To je, u razgovoru za ”Novosti”, izjavio Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije, koji smatra da je najbolji scenario da sadašnji pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Brisela propadnu, da Srbija ne dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU i da se posle toga raspišu izbori i da se promeni kurs državne politike.

Lider DSS upozorava da su pred zemljom ključni dani i da odluke koje se donesu mogu da ostave dalekosežne posledice po Srbiju:

- Bilo bi zaista pogubno da EU, i sama suočena sa najozbiljnijom krizom, nagomilanim unutrašnjim problemima i skoro na izmaku snage u jednom potpuno besmislenom natezanju oko davanja datuma za pregovore, nanese Srbiji težak nacionalni poraz i otme nam Kosovo.

* Podržavate li predlog državnog vrha da Srbija u nastavku pregovora sa Prištinom insistira na formiranju zajednice srpskih opština unutar pokrajine Kosovo?

- Jedina šansa da Srbija opstane jeste zamrzavanje kosovskog pitanja, jer svako rešenje koje sada hoće da nametnu Evropska unija i Amerika vodi stvaranju nezavisnog Kosova. Ukidanje sadašnjih srpskih državnih institucija i pravljenje novih unutar takozvanog Ustava Kosova, predstavlja u pravom smislu ubijanje srpske državnosti na Kosovu. Mi moramo upravo budućim naraštajima ostaviti šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

VREME ZA IZBORE U VOJVODINI * PODRŽAVATE li inicijativu vlasti da se održe vanredni izbori u Vojvodini i Beogradu?
- Smatram da bi bilo od najveće važnost da se raspišu izbori u Vojvodini i da se smeni vlast DS, koja je glavni inicijator donošenja protivustavnog Statuta i pravljenja države u državi. Za Srbiju je od presudnog značaja da se zaustavi razgradnja države u Vojvodini, a to je moguće samo ako se smeni DS. Pitanje izbora u Beogradu ne zavisi od DSS.

* Ima li Srbija prostora da načini još neki pregovarački ustupak Prištini, kako dijalog pod okriljem Evropske unije ne bi propao?

- Mora se govoriti potpuno jasno i otvoreno jer je Srbija danas ozbiljno ugrožena država. A ugrožena je od Evropske unije zbog njenog čvrstog nauma da raskomada Srbiju. Sada se postavlja pitanje kako Evropska unija može biti nepristrastan posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, kada je upravo Evropska unija glavni pokrovitelj stvaranja nezavisnog Kosova. Zato je u najdubljem interesu Srbije da lažni pregovori pod pokroviteljstvom EU propadnu, da bi se u budućnosti otvorili pravi pregovori pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

* Kako bi država trebalo da se postavi ukoliko uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU bude - potpuno gašenje ”paralelnih” institucija Srbije na Kosovu i Metohiji?

- Ubijanje srpske državnosti na Kosovu je granica koja se ni po koju cenu ne sme preći. A kada je reč o Evropskoj uniji, uveren sam da posle sveg zla i štete koje nam je nanela inspirišući, a zatim otvoreno i podržavajući albanske separatiste, Srbija treba konačno da se zahvali Briselu i da se okrene svojim državnim, nacionalnim i privrednim interesima.

* Stranke koje se zalažu za EU upravo tvrde da su integracije neophodne iz ekonomskih razloga?

- Evropsku uniju potresa duboka kriza, koja je uzdrmala same njene temelje. Ideja Evropske unije suštinski je dovedena u pitanje, u njoj ima sve manje snage. Narod u Srbiji vidi da se bauk nezaposlenosti širi Evropom. U Grčkoj i Španiji, starim članovima EU, nezaposlenost dostiže gotovo 27 odsto, a da ne govorimo o socijalnim nezadovoljstvima i protestima koji potresaju novopečene članove EU, Sloveniju i Bugarsku.

* Kojim putem bi trebalo da krene Srbija ukoliko ne dobije datum za početak pregovora sa EU?

- U Srbiji se oseća da je sam život već krenuo da traži neki drugi put koji nije Evropska unija. Investicije mogu da stižu iz različitih delova sveta, kao što uostalom postaje sve očiglednije da svet ima četiri, a ne samo jednu, zapadnu stranu. Život se ne može zaustaviti i Srbija bi mogla pre ili kasnije da zauzme svoju jedinu prirodnu poziciju, a to je da bude politički neutralna država. Da bude ono što stvarno jeste, Istok Zapadu, i Zapad Istoku, a ne marionetska tvorevina i beslovesni prirepak Evropske unije.

* Očekujete li da se ove godine održe vanredni parlamentarni izbori? DSS je među prvima zatražio ostavku premijera Ivice Dačića...

- Najbolje rešenje bilo bi da Srbija ne dobije datum i da se onda raspišu izbori. To bi bila prilika da posle izbora uspostavimo normalne odnose sa EU, u kojima ćemo imati ekonomsku saradnju, ali nam EU više neće biti tutor niti će nam postavljati bilo kakve uslove.

IMAMO NORMALNE ODNOSE SA NAPREDNjACIMA * KAKAV će biti vaš koalicioni potencijal posle sledećih izbora ako ostanete jedina parlamentarna stranka koja se protivi učlanjenju u EU?
- Mnogo zavisi od toga na koji način će biti završeni pregovori u Briselu i da li će biti odbranjena srpska državnost u pokrajini.
* Koliko je realna buduća saradnja DSS sa SNS?
- Mi imamo normalne i primerene odnose sa SNS kao opoziciona stranka, ali naši odnosi u budućnosti pre svega će zavisiti od toga kojim će putem Srbija nastaviti da ide posle briselskih pregovora.

* Smatrate li da Vlada može da podigne efikasnost posle eventualne rekonstrukcije Dačićevog kabineta koja se najavljuje?

- Izbori su pravo rešenje, a ne rekonstrukcija.

* Kako ocenjujete učinak Vlade Srbije u prvih sedam meseci rada?Uvreženo je mišljenje da ste bili oštriji kritičar Vlade koju je predvodio DS....

- Prošlogodišnji izbori doveli su do promene vlade, ali ni u čemu nisu promenile moj stav kada je reč o pogubnosti evropskih integracija za Srbiju, niti rezolutan stav u odbrani ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.

* Kada ćete moći da iznesete konačan stav o politici sadašnje vlasti?

- Pravi učinak sadašnje vlade znaće se kada se završe pregovori u Briselu i kada se bude videlo da li su opstale srpske institucije i srpska državnost na Kosovu. Jedno je, ako se vlast, ipak, posle svega ne odrekne srpske državnosti na Kosovu. Ukoliko, međutim, vlast ubije vlastitu državnost na Kosovu, to će je zauvek obeležiti i staviti na mesto koje još nikome nije pripalo u našoj istoriji. Jer nema do sada primera da je neka vlast bila rušilac i uništitelj sopstvene državnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (77)

Bices Srbin Sine Moj

06.03.2013. 21:20

Bas lepo zbori. Samo jos da za vreme njegove "vladavine" Kosovo nije oteto, najvise ljudi nije isporuceno hagu i jedna od najvecih ekonomskih kriza nije obuhvatila Srbiju (cak kad i usporedimo vreme Milosevica gde je Srbija bila u 2 rata i pod sankcijama) mozda bi mu i poverovao. Ali mora mu se priznati da on makar lepo prica, a ostali ni ne pricaju lepo a kamo li da rade

kondor

06.03.2013. 21:34

Da je u Srbiji jos politicara i diplomata misljenja i odlucivanja kao sto je dr. Kostunica i DSS . Jedini presednik vlade koji je raspustio vladu i omogucio nove izbore . Toga puta narodi Srbije nisu imali sluha ni znanja da poslusaju ili da vide namera dr. Kostunice i da izaberu put kojim treba da ide drzava . Nasedose na lazna obecanja DS i njihovih poltrona , dans je to sto imamo . Drzava se lagano rastace i nestaje , ne zaslugom nove vlasti , vec proslog rezima na celu sa DS-om.

D. Morrissey

06.03.2013. 21:41

Srbiji nije bila ugrozen suverenitet cak ni ne 1999 godine kao sto je to sada, to je jedna cinjenica. i covek ne mora da bude iz DSS-sa da bi to video. Kosovski problem se treba s'mesta zamrznutni i ici na pregovore kada Srbija ima najbolje karte a ne najgore.

Dusan Petrovic

06.03.2013. 22:05

Kostunica: datum ce biti ultimatum.Datum ne da ce biti ultimatum,on to vec jeste i vise nego ultimatum."gospoda politicari" EU jedno misle,drugo kazu,a sasvim deseto rade.

aksentije

06.03.2013. 22:40

Glasao sam naprednjake u nadi da ce biti promena ali se pokazalo da su oni gori od zutih.Ja mislim da se i Voja pokajao sto je podrzao Nikolica!

jova

06.03.2013. 22:47

Ako nas Ustav lepo kaze da Kosovo kao drzava - ne postoji...zasto onda trositi ivreme i novac i nase nerve. Ako treba pregovarati,onda samo sa onima koji su nam oteli Kosovo ili zamrznuti tu temu na neodredjeno vreme. Za narod na Kosovu,koji zivi u logoru,obezbediti neku vrstu fonda i dostavljati im pomoc preko medjunarodnog Crvenog krsta. Tako ce sve biti realno,kako Zapad kaze,prihvatiti situaciju na terenu! Kosovo nije drzava,sve je to pozorisna predstava da se prevare srpski politicari...

kondor

06.03.2013. 22:58

@bices Srbin sine moj , ne znas ti sto pises , KM nije oteto za vreme vladavine dr. Kostunice vec kada je on raspustio vladu i posle pobede DS i njihovih poltrona . DS je sa Tadicem na celu doveo EUL. na KM i izmestio pregovore iz UN u EU . To je bices Srbine sine moj danas glavna prepreka pregovorima nove vlada sa Pristinom . Dali su pregovore onim koji su priznali KM kao nez. drzavu . Zato su danas pregovaracima iz Srbije vezane ruke . Dr kostunica nije postavio drz. gran. na Jarinju vec dru

Bices Srbin Sine Moj

07.03.2013. 01:09

@kondor - U opste me nisi razumeo. Ako vec moram da biram izmedju zutih i Dr. Kostunice onda cu NARAVNO da kazem da je Dr. Kostunica MNOGO bolji, iskreniji i casniji (a kako stvari stoje i ovi naprednjaci su isti kao zuti - Na moju veliku zalost). Sta sam ja hteo da kazem je to da. Covek je bio na vlasti i nista nije posebno pokazao. On izgleda dobar samo zato sto ima jako lose "protivnike". Imao je vremena da se pokaze. A komentar mi ne daje dosta "prostora" da navedem sve "propuste" koje je uradio.

Paja

07.03.2013. 10:42

@kondor - Nazalost nije bio sam u vladi, a to znaci da nije mogao da radi po svojoj volji i iz te vlade je zbog toga izasao.Jel ima jos primera u Srbiji da je neko napustio vlast?

Dusan

06.03.2013. 23:05

Ako vlada postupa u okviru svojih zakonskih ovlašćenja malo se može protiv onoga šta Vučić i Dačić lično žele. Ako ih krši, meni je sasvim nejasno zašto DSS ne podnese prijavu protiv individua u vladi koje se sukobljavaju sa zakonom Ako budu oslobodjeni, gradjani imaju pravo da formiraju sopstvene funkcionalne sudove.

Branko

06.03.2013. 23:06

Opet velike reči, patriotizam, epika, gusle i talambasi, već viđeno. A rešenje, socijalno, ekonomsko i svako drugo za Srbe u Srbiji, za Srbe van Srbije, za građane Srbije? Ništa, ni jedne jedine reči. I što je najbitnije, ne samo ni reči nego ni slova o Srbima na KiM, a posebno o 2/3 tih istih Srba koji žive južno od Ibra. Jevtino politikantstvo dostojno kafane na železničkoj stanici u Stalaću.

Neki Drugi Branko

07.03.2013. 03:02

@Branko - moj imenjace, ovdje se ne radi o socijalnim rjesenjima vec o opstanku jedne nacije, drzave. Zamazivanje ociju je bilo kakva ekonomska prica.Mozda ovaj prosli vijek nije bio najbolji za Srbe, ali to ne znaci da ce ostati tako. Pa socijalna i ekonomska rjesenja ce biti moguca samo u slobodnoj & postovanoj domovini. Sve ostalo ce voditi ka razgradnji Srpske drzave & pretvaranja njenog stanovnistva u nizerazredne gradjane pod kontrolom. Jedina sansa Srbima izvan Srbije je sto jaca Srbija...da znas!

Како ДаДа

07.03.2013. 07:47

@Branko - Вама, Бранко, вероватно више прија политика са железничке станице Јагодина која тврди да се патриотизам не сипа у трактор. Та филозофска школа, међутим, још није одговорила на питање да ли ће без патриотизма бити земље да се оре.

sergio

07.03.2013. 08:22

@Branko - Uhvati se ti nekog posla a ne cekaj da te drzava spasava. Kod nas svi cekaju da nesto padne sa neba. Ako je drzava propala, pojedinci jos uvek mogu i moraju da nadju put. Pogledaj kolika je neobradjena zemlja naokolo, nije da nema mogucnosti

Paja

07.03.2013. 10:36

@Branko - Mozda bi ti vise prijala obecanja o boljem zivotu u Srbiji,ali posto ga nece biti covek i ne prica o tome, al prica o sustini opstanka zemlje, a svaka borba ima svoju cenu .Sta su sve preziveli nasi predaci ,trebali bi da se stidimo danasnjeg kukavicluka u svakom smislu.

Branko

07.03.2013. 11:25

@Branko - Pažljivo i sa uvažavanjem pročitah komentare. Kada se sve sabere vidljivo je da oni koji podržavaju stavove g.Koštunice dosledno i uporno rade na tome da se Srbija svede na Beograd sa okolinom i Avalom kao najvišom planinom.

Kajzer Soze

06.03.2013. 23:12

Covek je definitivno u pravu,moja poruka politicarima pamet u glavu i poslusajte dr.Kostunicu,svet nema jednu stranu vec cetiri.Gledajmo interes Srbije i njenih gradjana.Ne zivi se od donacija kojom vi punite dzepove vec od rada.

Fiona

06.03.2013. 23:27

Samo da ne dobijemo taj besmisleni datum. Ako nam daju datum, ici cemo dalje u usvajanje losih vrednosti iz EU, poput GMO, prihvatanja uvoza tudjih poljoprivrednih proizvoda sto ce unistiti nase poljoprivrednike, koji su butna stavka u prihodima od proizvodnje Srbije. Datum i ulazak u EU se mnogo kosi sa nasim ekonomskim interesima.

FURIOS

07.03.2013. 10:35

@Fiona - Zato i dalje placaj naskuplju robu nasih vajnih proizvodjaca.U Svedskoj je jeftinije meso nego kod nas,pa gde to ima,zbog EU mozda?Dok je Vas hejtera i onih koji nisu nigde nista videli bice nam ovako.Uvek je toga bilo u Srbiji,slepih in nepismenih i dok to ne iskorenimo nece nam biti bolje bez obzira kod god je vlasti,mada nikog ne podrzavam jer su svi isti,samo sebe gledaju.Da ja pravde ovaj vodja bi trebao da odgovara na mnoga pitanja.

Fiona

07.03.2013. 14:52

@Fiona - FURIOS, izgleda bi po tebi trebalo da pustimo jeftiniju i nekvalitetniju hranu da se uvozi, pa da se upropasti sva proizodnja, kao sto je bilo na primer sa jajima, pa su propale vecina farmi zivine i eno ih prazne hale. Za tvoju informaciju, ja ispred imena imam Dr elektronike, tako da se tesko moze govoriti o mojoj nepismenosti.

Kresha

06.03.2013. 23:45

Kako da ne, dragi Vojo, nasa istorija je ipak zabelezila vlast koja je bila i rusilav i unistitelj nase drzavnosti! Zar si vec zaboravio Mesica?

Како ДаДа

07.03.2013. 07:43

@Kresha - Свака част Месићу али он није био наша власт. Управо, био је њихова власт.

Mile

06.03.2013. 23:54

Mislim da bi narod trebao konacno i da se pita, bar kada se radi o pristupanju EU, jer to podrazumeva i gubitak suvereniteta. Niko politicare, samozvane demokrate, nije ovlastio da o tome sami odlucuju i to sto rade je protivustavno. Za to je potreban referendum sa 2/3 glasova ZA, jer se radi i o promeni Ustava. Nadam se da i mi koji nismo politicari imamo pravo na izbor svoje sudbine.

Sale

07.03.2013. 02:28

Nikolić je obećao referendum za EU Koštunici i potpisao to u sporazumu. Nikad ne bi bio predsednik da ga DSS nije podržao. Zato - REFERENDUM - pa ako narod većinski da podršku EU integracijama, mi koji podržavamo Voju Koštunicu ćemo da ćutimo i trpimo. A ako narod ne kaže većinski DA EUniji ? Onda mora da se menja i vlast i državna politika.

sMile

07.03.2013. 04:39

Jedan nacionalno rastrojen propali politicar, sada pali vatru iz pozadine a sam nosi deo krivice za propadamje Srbije, za vreme njegove vladavine drzava je isla u rikverc na svim poljima, strasno, strasno,,!! ;-))

Obilic

07.03.2013. 06:45

Nista mi nije zalivije na ovom svetu nego sto sam se prevario i podrzavao da dodje na vlast SNS. Glasao sam ih da odustanu od pagubnog srljanja u propast gde je DS vodio drzavu i narod. Umesto da zaustave proces korupcije, oni ispadose jos gori od predhodnika, postadose i izdajnici. Onaj mali zdepasti iz Prizrena, navalio kao krmak na nekakav datum koji ama bas nista ne znaci. Idu na neke pregovore, daju sve a ne dobijaju nista. Srce me boli sto se onaj narod muci na KIM.

Čedomir Činić

07.03.2013. 06:48

crnogorac ja nevidim nikakvu razliku izmedju EU i UN obe institucije imaju pravila miroljubive politike. Jedino sto postoji vidljiv je pravni poredak, a to da nemozes da razumes demokratiju i njen poredak, a to je to sta tebe muci je istina i zbog nje se krijes iza blindiranih vrata, Srbije i srpskog naroda, politickog imuniteta, a ne znanja, znanje je najveci imunitet.

Andrija V. Miekovic

07.03.2013. 06:59

- 95% gradjana Srboije pojma nema sta je to EU. Sta znaci biti clan EU. Sta treba i kako da izgleda drzava koja treba da bude clan EU? Koji su prednosti a koje mane? Nikada u Srbiji nije vodjena ozbiljna diskusija o clanstvu odnosno o svim pitanjima oko EU. Oni koji su u zapadnoj Evropi ziveli pocetkom 70 god. se vrlo dobro secaju kao je to sve izgledalo kada su pristupale nove clanice i vrlo dobro znaju sta znaci biti clan prvo EEZajednice a kasnije EU.? Mnogo ce vode proteci Motravom!!!!

Dule62

07.03.2013. 07:07

Narod koi nema svoju istoriju kulturu i tradiciju nije slobodan.Nemoze zarad kapitala sveda se globalizuje.Klasa na vlasti nemoze i nece promeniti kurs drzavne politike.Radnike celog sveta muce isti ili slicni problemi.Ne interesuju njih ni Srbi ni Albanci ni zuti crni ili beli vec samo kako vratiti stare kolonije i stvoriti nove.Kurs drzavne politike se moze promeniti samo promenom klase na vlasti dolaskom nove,radnicke klase na vlast i kurs bi se promenio. Ovako nema nama srece.

REALNO

07.03.2013. 07:42

Za tebe je bolje da jos tavorimo 10 godina i da se "tvoji"bogate na ovom pitanju.Kada ce pravda u ovoj zemlji da proradi i sve one odgovorne privede i ispita po mnogim pitanjima.Dosta nam je laznog patriotizma i zalosno je sto ima dosta nepismenog naroda u ovoj Srbiji koji veruje ovakvima.

Rusi & Kinezi

07.03.2013. 08:00

Voja (poznatiji kao Kalasnjikov, ili Neobavjesteni, ili Privatizacija ili Kolubara) daje savjete sta da se radi. Istovremeno je zahvaljujuci njemu i njegovoj "mudrosti" Srbija u losoj poziciji tokom pregovora sa Kosovom. To se u psihologiji zove "naknadna pamet".

Кузман

07.03.2013. 11:21

@Rusi & Kinezi - Pa vi treba da pređete u akademike. Takva pamet. Čim ste progovorili sve je jasno. E, neka ste mu rekli. Za vas će uvek biti hleba.

bane

07.03.2013. 08:56

Nisam clan njkihove stranke ali pametno govori.Prvo zasto se ne raspise referendum i narod glasa za ili protiv EU a drugo uslov ce nam biti priznavanje kosova direktno ili nekom zamotanom interpretacijom sto ce znaciti priznavanje.To zna dacic isto ali se ide glavom kroz zid.U svim evropskim zemljama je ogromna nezaposlenost i pitanje je opstanka, ovo je nemacka napravila da bi se ponovo ujedinila postala jaca a druge zemlje cepkala na delice.

Bojan

07.03.2013. 10:41

@bane - Pa taj referendun je dogovoren sa SNS, i bio je uslov za podršku gospodinu Nikoliću u drugom krugu izbora. Čudno je što ni jedni ni drugi ne insistiraju na dogovoru koji je doneo pobedu gospodinu Nikoliću, ili je to bilo samo za izbore, svesna laž i jednih i drugih sa potpunim znanjem da tog referenduma nikada neće ni biti.

Deki

07.03.2013. 15:39

@bane - Ma gde bre ljudi,ne sme niko ni da pomisli da pomene referendum,jer se pouzdano,unapred zna rezultat..

luka

07.03.2013. 08:59

Kosovo je država koja doista ne mora pregovarati sa Srbijom ako to ne želi. Dakle Kosovo čini uslugu Srbiji, makar ja ne vidim niti jedan razlog zašto?

marko

07.03.2013. 10:02

@luka - Da su ti siptari komsije drugacije bi ti pevao,ali nemoj da se brigas u hrvatskoj su svakog dana sve brojniji.Ili jos bolje preseli se na kosovo u siptarski deo da vidis kako su srbi zli,a siptari med i mleko.A najbolje bi bilo da ozenis neku siptarku,al nece ona tebe takvog neuglednog kad ima one zgodne siptare koji bar na nesto lice za razliku od tvoje vrste.

marko

07.03.2013. 10:12

Nazalost za Srbiju i nas Srbe mi nemamo drugu alternativu.Okrenite se oko sebe i dobro pogledajte koje firme rade i zaposljavaju u Srbiji-to su firme uglavnom iz EU.Srbija nema niti razvija bilo kakve proizvodne i industrijske kapacitete,a koliko znam nema ni naftu,mala je i siromasna i nema mnogo izbora.Voja prica srcem,a ne glavom.Kamo srece da imamo prostora za bilo kakav manevar,ali nemamo.U Ruse se ne uzdajte ljudi gledaju svoja posla i interese sto je i razumljivo i logicno.

Deki

07.03.2013. 10:29

Ima istine u Vojinoj priči,ali u jednome je sasvim sigurno u pravu,a to je da se nalazimo u naj nepovoljnijem trenutku za razrešenje statusa južne srpske pokrajine Kosovo.Možda je pametnije sačekati da ova aždaja od EU ugine i potom rešavati ovako važno pitanje.Strpljen-spašen!A tačno je i da po Srbiji uglavnom rade zapadne firme,međutim to se može lako promeniti,samo treba da se okrenemo drugim tržištima.Živi se i na drugim krajevima ove kugle,ne samo na podmuklom zapadu.

nesa

07.03.2013. 10:51

To sto je neko nepismen i ,,slep,, pa nevidi da ne postoji mogucnost da KiM postane drzava bez saglasnosti srbije pa makar ih priznale sve drzave na svetu to je njihov problem. Stalni pritisci SAD i EU upravo govore u prilog tome. Nadam se da ce danasnja vlast odoleti pritiscima i odbiti ultimatume i napokon se okrenuti srbiji,njenim gradjanima, podizanju proizvodnje,a time i ekonomije. Izjava Vucica da cemo gladovati bez EU je skandalozna. Nama ce biti gore samo ako udjemo u EU.

Milance

07.03.2013. 10:56

"Mi moramo upravo budućim naraštajima ostaviti šansu da se u nekim povoljnijim okolnostima izbore za povratak Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije." Covek je u pravu!? Da cekamo jos malo dok nas samo 4 miliona bude ( bela kuga ) al albanci vise od 3 miliona budu.

Zorance

07.03.2013. 12:10

@Milance - MIlance, mnogo si bre paemtan. Kad je tako, aj nas prosvetli sta da uradimo sad odmah, jer ti se ne "ceka". Oces da uzmes pusku i krenses sutra u 8 ujutro?

rogljevac

07.03.2013. 14:30

@Milance - Da bi se ovo ostvarilo pod hitno u srbiji zabraniti kontracepciju....

Čedomir Činić

07.03.2013. 11:12

Nije ultimatum za Srbiju i njen narod vec za crnogorca i njegov rezim koji je oteo i podelio Srbiju bez pravno. Srbija ima svoj pravni poredak u svim medjunarodnim institucijama pa cak i u EU, ali rezim mora da je proizvod demokratskih izbora i parlamentarizma a ne proizvod anarhije i diktature. Srbija moze da ima i status nezavisne drzave u krugu Evropske granice, ali rezim koji godinama prosio i nastavlja da prosi, nema pravnu moc a ni finasijsku snagu da tu ideju sprovede.

MatijaBG LDP

07.03.2013. 12:22

...stimo se najpre dok je bio u DOS/u ,bio je za prihvatanje Rambujea,pa je potom,predvodio DOS do pobede,postao predsednik,pa premijer ,imao sve ovlascenja u drzavi,a gle cuda,sad se posle svega toga javlja kao neko ko pametuje...mozda jos nije obavesten da je bio i predsednik i premijer:)

Deki

07.03.2013. 13:04

@MatijaBG LDP - Matija,nemoj da se ljutiš,ali voljom većine,tebi je zabranjeno da sediš i razmišljaš.Možeš samo da sediš.

BeogradZemun

07.03.2013. 13:10

@MatijaBG LDP - Bio i predsednik i premijer i za to vreme shvatio sta i kako ide i kako se to EU odnosi prema Srbiji. E zato sad hoce da ispravi neke stvari, da pokusa Srbiju da povede na neki drugi put.

MatijaBG LDP

07.03.2013. 13:52

@MatijaBG LDP - Hhahahaahha...steta samo sto ima 21 poslanika,LDP 20.....nikad Srbija vise nece ici njegovim putem,jer ako krene,mlatnuce je opet neko po glavi i problem resen!

rogljevac

07.03.2013. 14:27

@MatijaBG LDP - Da jr Pera odmah otisao u policiju do DOSa nebi doslo. Mislim nqa peru detlica

rogljevac

07.03.2013. 14:29

@MatijaBG LDP - Pa tada kada nas budu ,,mlatnuli po glavi,, neko treba i laserima da osvetli ciljeve. Valjda ce u tome svako od nas naci svoju stranu

Sava

07.03.2013. 13:30

Gospodin,je stvarno preterao svaku meru.Pa bio si na vlasti,sto tada ne uradi nesto???Muka mi je vise od ove tzv,naknadne pameti!!!Od 1990-te gledam iste likove na politickoj sceni Srbije.Stvarno mu prilici,da je neobavesten!!!Vojo,ti prvi pa svi ostali za tobom,na djubriste istorije,krajnje je vreme!!!

Beogradjanin

07.03.2013. 13:34

U prevodu, radjajte sinove da bi ih sutra slali u rat!? Ne daj Boze da jedna generacija u Srbiji prozivi u miru, gledajuci unuke kako rastu...

slobodan

07.03.2013. 13:37

mada je na mnogim mestima u pravu, kostunica prosto zabija glavu u pesak kad kaze da je moguce da se temeljno, za 180 stepeni promeni drzavna politika i kosovski problem nekako stavi po led. to ne zavisi samo od nas tj. nista ne zavisi samo od nas. pominjanje ustava je donekle degutantno jer mi nemamo kontrolu nad tom teritorijom pa je ustav u tom smislu dobrim delom samo mrtvo slovo na papiru. jedino sever ima nekog smisla ...

Sindjelija

07.03.2013. 16:25

@slobodan - Pogresno ! Postovanje Ustava ne moze biti degutantno za pristojne i obrazovane ljude; u svakom segmentu ljudskog delovanja ,mora se naci tacka oslonca. U politici je ta tacka Ustav. Ako Srbija ne prizna Kosovo to znaci da po svim ljudskim i Bozijim i medjunarodnim zakonima , kada to okolnosti dozvole, moze da se vrati na K i M sa svojom Vojskom i Policijom i da, ako je potrebno, ognjem i macem, mirna srca ociti svoju svetu zemlju od nekrsti ! Je li u takvoj situaciji Ustav mrtvo slovo na papiru?

Aca J

07.03.2013. 14:43

Jedini politicar koji nesto vredi i sve je tacno precizirao.Ovi vazali samovoljno bez zelje gradjana vode nas u ropstvo i propast.Zar ne vide sta se desava u Eu??Najnovija vest je da celu garnituru sada postrojavaju u Brisel.Sta si Srbijo dozivela da te ovakvi vode?!

Tarabicevic

07.03.2013. 15:42

Zato sto vredi dozivio je ogromna ponizenja i sikaniranja posebno medija naklonjenih DS ali to ce se sve razjasniti brzo, kako su mu samo lepili etikete?Cak i oni za koje je kao pregovarac bio malo tvrdi i stitio drzavu i narod?

Србољуб

07.03.2013. 15:44

Воја је фолирант али делује убедљиво међутим кад је имао могућност ништа није урадио

Dusan

07.03.2013. 15:59

Covek je sve lepo rekao bez uvijanja. Potpisao bih svaku rec bez izuetka. Nadam se da ce ovaj narod na sledecim iyborima umeti da razlikuje zito od kukolja. Pravo na odbranu kucnog praga jace je od svih prava. samo napred Vojo. Imas moju podrsku.

kicholino

07.03.2013. 18:54

@Dusan - covek je sve lepo rekao,bas onako kako narod zeli da cuje...imao je on svojih pet minuta,a nista nije uradio..tako da sad bolje nek ide negde da gaji voxe i povrce ko svi normalni penzioneri....

SRPKINJA

07.03.2013. 16:25

Nije problem sto ne zelim u EU vec sto uvek mora ili ili. Imamo li mi svoju kucu ili smo u iznajmljenoj pa se gazde smenjuju i stalno neke uslove postavljaju!?

Goran5

07.03.2013. 16:51

Jedini političar u Srbiji koji može da dobije 300 lajkova.Narode, pamet u glavu na sledećim izborima.

Niki

07.03.2013. 18:58

Bili ste na mestu i sefa drzave,zatim vlade tj sa svim drzav.jav.i tajnim sluzbama i instrum.na raspolaganju i sta se desilo 2008.-Najmocniji covek u Srb je kao i mi obicni smrtnici nemocno posmatrao komadanje drzave.Jedino sto ste demonstrirali bila je skamenjena nemoc.Zatim i cirkus sa povlacenjem ambasadora,pa vracanjem itd.Neukusno i duboko neljudski je ostavljati "problem" u amanet sl.generacijama.Mi smo trazili pregovore i sizofreno je da ih napustamo.Treba sad izvuci max posebno na Severu

grax

07.03.2013. 21:17

Samo nova lica na politickoj sceni Srbije, mogu da donesu neku promenu. Ovako se samo vrtimo u krug i vec iskompromitovani i izandjali dugogodisnji politicar, pricaju bajke i sarene laze,...a na delu,...nista. Samo Dveri bi mozda svezim vetrom, pokrenule ladju sa mrtvog mora.

Dule62

08.03.2013. 11:24

Drzavna politika moze dase okrene za 180 stepeni.Ako probleme koje imamo postavmo na druge osnove.Mi smo ugrozeni i kao klasa i kao nacija. Resavanjem klasnog resavamo i nacionalno..Ovo je pre svega svega klasno pitanje.Klasno znaci odbacivanje kapizalizma kao drustvenog uredjenja.Inetres radnika je drustvena sviona.Samo u socijalizmu radnici kao klasa imaju mogucnost da sveobuhvatno rese svoj problem i kao klasa i kao nacija..Ovako postajemo nova kolonija i nestajemo i kao klasa i kao nacija.