Bez nacionalnog programa Srbija neće moći dalje

D. Radeka ĐORĐEVIĆ

09. 02. 2013. u 20:55

Naša država, kao i svaka druga zemlja, trebalo bi da razmišlja gde će biti za dve decenije. Dimić: Posao za elite odgovorne za budućnost naroda. Antić: Zaštita državnosti, ekonomije, jedinstva nacije. Lompar: Mase ne mogu da oblikuju nacionalni program

AKO bi bilo preterano očekivanje da Srbija predvidi gde će svet biti za dve decenije, što se u velikim centrima moći periodično razmatra, da li bi, makar, trebalo da se bavi time gde će ona biti kroz dvadesetak godina? Pravo jednog naroda je, ukazuju istoričari, da ima i spozna svoje interese, a izazovi sa kojima se suočava Srbija danas nameću potrebu za nacionalnim programom koji bi istakao redosled prioriteta.

- Taj program nije jedan papir koji će napisati pojedinac ili institucija, već smisleni produkt koji osmišljavaju elite odgovorne za budućnost naroda. Ne treba dozvoliti da se o tome odgovorno razmišlja u Vašingtonu ili na drugim mestima. Pravo je naroda da ima nacionalne interese i mi moramo da se oslobodimo hipoteke i osećaja da na tako nešto nemamo pravo - kaže za naš list istoričar Ljubodrag Dimić, konstatujući da svi narodi koji napreduju imaju programe-vizije po kojima napreduju.

Potrebe za ovim smernicama, ukazuje naš sagovornik, javljaju se na prelomnicama, a Srbija stoji na istorijskoj raskrsnici sa koje ne zna kuda da pođe i zakorači u vek koji je već počeo. To zahteva od elita (političkih, ekonomskih, elita po znanju i onih koji vladaju tehnologijama) da odrede gde država treba da bude za pet, deset ili petnaest godina.

- Na prvo mesto programa potrebnog jednoj državi i narodu ne stavljam prefiks "nacionalni". Ovde je reč o budućnosti u svetu nastalom na razvalinama Hladnog rata i koji se bori protiv terora. Treba da utvrdimo naše tehnološke mogućnosti koje kasne za savremenim, gde su naše granice i gde su naši susedi. Sa okolinom moramo da sarađujemo i pregovaramo, ali to ne znači odricanje i klanjanje. Jesmo mali narod, ali proizvodimo istoriju u velikim količinama. Treba da se uklopimo u koncepcije velikih tako da zaštitimo svoje interese i na prvo mesto stavljam ekonomski interes - kaže Dimić.

Svako novo vreme donosi drugačije izazove, iskušenja, opasnosti i prilike, navodi nam istoričar Čedomir Antić, pa kaže da je Srbiji i srpskom narodu danas, baš kao i 2001, potreban plan kako bi se sa svim tim suočili. U prošlosti su stvari bile nešto jednostavnije, smatra on. Proces stvaranja nacija podstakao je veliko oduševljenje javnosti, bilo je to vreme velikog ekonomskog, prosvetnog, političkog i demografskog uspona, a političkoj eliti je bilo moguće da uoči političke emancipacije naroda definiše i sprovodi jasan i moderan nacionalni program koji se ponekad svodio na stvaranje velike države ujedinjene nacije.

- Danas su stvari drugačije - kaže Antić. - Ipak, Srbija - nedovršena kao država, suočena sa demografskom katastrofom, ekonomskim krahom, licemernom i neprijateljskom politikom dela velikih sila, eksplozijom novih nacionalizama u okruženju, sučeljena sa novim političkim elitama susednih naroda za koje će samo postojanje srpskog naroda i Srbije tokom narednih decenija biti najbolje opravdanje za sve političke i ekonomske teškoće i sopstvene promašaje - danas mora da formuliše nacionalni program kako bi zaštitila svoju državnost, ekonomiju ali i jedinstvo i identitet srpske nacije (u Srbiji ili izvan granica).

DOKLE ĆEMO OVAKO? LJUBODRAG Dimić primećuje da bi nacionalni program "mogao biti žigosan kao velikosrpski, malosrpski, jugoslovenski", ali da je on potreba trenutka u kome su se našli država i narod:
- Svaki pojedinac treba da se zapita gde hoće da bude za 10 godina. Poražavajuće je da da su današnja deca lošije obrazovana od roditelja. Potonule su moralne vrednosti, političari vode planetu poput maloletnika, vladaju petostruki standardi i surove eksploatacije. Ako smanjujete budžete za nauku, a ne štedite na večerama i putovanjima, dokle ćemo stići?

Antić je 2002. godine napisao "Nacrt - nezavisna Srbija u Evropskoj uniji" i nadao se, kaže, da će pojedine stranke prihvatiti neke njegove principe, a tako je i bilo.

Pitanje je, međutim, da li je moguće otvoriti debatu na temu nacionalnog programa, a izbeći "velikosrpsko" etiketiranje? Antić navodi da sama ideja reciprociteta - mogućnosti da Srbija vodi istu politiku kao na primer Mađarska, Hrvatska i Bugarska (recimo prema svom narodu izvan granica, u pogledu ustavnog definisanja države, ekonomije...) izaziva takve reakcije.

- Uopšte ne treba da se branimo od tih optužbi. Mi moramo da izgradimo modernu državu, stvorimo funkcionalnu ekonomiju i zaštitimo identitet srpske nacije. Greši onaj ko misli da će za takvo delovanje biti nagrađen... - Antićevo je viđenje.

On navodi da su se prilike za nacionalni program ukazivale 1988-1990. i 2000-2002, ali da prvi put vlada nije želela da napusti autoritarni režim i jugoslovenske okvire, dok drugi put nije želela, a delom ni mogla, da se bavi velikim nacionalnim pitanjima.

Profesor Milo Lompar mišljenja je da sve stvari treba posmatrati, kako je govorio Crnjanski, sa "srpskog stanovišta". On uviđa i da, "kao što ne može da bude ni kriv ni pošten, tako narod ne može da oblikuje svoj nacionalni program":

- Na nivou ogromnih masa ljudi može samo da se pojavi neko mutno osećanje o tome šta valja činiti, a šta nije dobro uraditi. Ono je izraslo na temelju davno usvojenih iskustava, predrasuda i očekivanja, kao i aktuelizovanih strahova i zabluda. To mutno osećanje je toliko neizdiferencirano da može odvesti kako u istorijsko žrtvovanje, tako i u istorijski zločin. Tek intelektualna elita - a naročito njen humanistički deo - može konceptualizovati, i u području svrha i u području sredstava, neko razumevanje nacionalnih interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

Srki

09.02.2013. 21:17

Sta je vazno u demokratiji sa privatnim vlasnistvom? Dve povezane stvari, da drzava i njene institucije funkcionisu savrseno i bez korupcije i da demokratija bude prava. Pravu demokratiju je moguce ostvariti samo ako u strankama postoje tajni izbori izmedju vise kandidata, sto bi se trebalo i zakonski obavezati stranke. Korupciju treba iskoreniti strogim kaznama, kontrolama zasnovanim na slucajnosti, da ni kontrolori, ni kontrolirana strana ne znaju kad ce i kome doci, ni sta ce kontrolisati

naranca

10.02.2013. 12:54

@Srki - @srki.Demokratija je samo nacin izbora predstavnika vlasti.Ekonomski sitem sada je liberalni kapitalizam isti onaj kakav je bio krajem 19-tog veka i kao sto vidis .Skripi.

tutinac

09.02.2013. 21:45

Nema danas u Srba toga ko ce doneti ili sastaviti neki takav program.pogledajte samo SANU i vidite ko sedi u toj najvaznijoj instituciji drustva-sve sami nesposobnjakovici nezainteresovani za sudbinu ovog naroda i drzave.haos

Zika

09.02.2013. 23:31

@tutinac - Mi smo zardjali. Nas je uspavalo Samoupravljanje. To je bila utopija. Tito nas je sve preveslao. Tito i Titosi za nas su bili bogovi. A on je bio obicni svetski kostapler.

Zika

10.02.2013. 12:05

@88! - Kad su u inostranstvu pitali Djilasa otkud Titi Takav poriv za kraljevskim zivotom. A Djilas je rekao da sto vodja raskosnije zivi to stoka zvana narod vise ga obozava. Uvalili su nas u svoj svijet. Oni se segacili a narod drzan u mraku i zatucanosti.

naranca

10.02.2013. 12:48

@88! - @zika.A Djilas je hteo da bude taj kralj pa kad je video tvrdo kod Tite on postao svetac isposnik!Verovao ti ili ne ali Tito u poredjenju sa drugim vladaocima i kraljevima nije bio bas neki trosadzija.

Bojan

09.02.2013. 22:32

Nasa lepa Srbija stoji izuzetno dobro ! Ako se uzme u obzir kroz koji smo pakao prosli u zadnjih 20 god. Raspala se drzava (Juga)koju smo mi Srbi najvise voleli,proterano je sve nase iz Hrvatske,sacuvali pola Bosne,imali smo teske sankcije,rat protiv NATO PAKTA,pa ubistvo premijera Djindjica,pa oduzimanje Kosova,pa pljacka dosmanlija.Sve u svemu mnogi drugi bi se predali,ali mi Srbi se dizemo iz pakla kao feniks ! Ovo ni jedan drugi narod ne bi izdrzao,ali mi se nikad ne predajemo !!!

Bgd

09.02.2013. 23:42

@Bojan - O cemu ti pricas? Pa pali smo na samo dno. Ne znam da li smo od Turaka, pa na ovamo, bili u goroj situaciji. Bila je Srbija okupirana u dva sv. rata, ginuli su milioni, ali nikada nismo bili tako prokleto sami kao u zadnjih 20 godina. Svi susedi su nas pretekli, u svakom pogledu. A mi jos uvek tavorimo u blatu, glumimo ludilo i nemamo ama bas nikoga ko bi nam pruzio ruku i izvukao nas iz te kaljuge. Sta vise navikli smo se, i strah nas je da promenimo nesto. Postali smo "institucionalizovani"

iz glave

10.02.2013. 07:59

@Bojan - Bojan samo treba da predefiniše prvu rečenicu i onda se 100% slažem kao i sa Bgd; Mi treba da Srbstvo dovedemo u situaciju iz 1918 i ovaj put poslušamo savet Vojvoda Stepe. Naravno put, metode i strategija moraju biti druge., a moramo se držati stvarno moćnih i naprednih koji nas žele za partnere, na obostranu korist To nisu EU NATO.

Pavle

10.02.2013. 10:23

@Bojan - Ovo je opravdanje na nivou cetvorogodisnjeg deteta koje za sve sto se desi okrivljuje negkog drugog. Ako je Tito kriv, ko ga je pustio da nam uradi to sto je uradio? Zasto smo bili toliko glupi da ga pustimo? Ma daj... Krivi smo sami zato sto smo neobrazovani, sitne jajare i muljare koje bi prodale sve za sitne pare.

naranca

10.02.2013. 12:44

@Bojan - A o cemu ti pricas?jesi li bio u tim susednim zemljama?Standard im je priblizno isti a neke nisu imale ni rat ni sankcije.A od mnogih smo jos uvek bolji.Prema tome otkaci se kuknjave brate.

Ненад Громовић

10.02.2013. 01:42

Земља у којој партијска књижица је конкуретнија од дипломе факултета нема будућности; и лепо један од саговорника рече: Ako smanjujete budžete za nauku, a ne štedite na večerama i putovanjima, dokle ćemo stići?Одговор је: нећемо ни тамо стићи.

Drndaroš

10.02.2013. 04:15

Uskoro će biti 200 godina postojanja Srbije a ona još uvek traži sebe i svoj državni profil.Ko su umni i moralni ljudu u Srbiji?Ds li je to Srpska akademija nauka.Srpskaa pravoslavna crkva,ima li političke elite,da li su to ljudi na univerzitetima?Može li se u tim krugovima prepoznati elita ali efektivna i aktivna tj. delotvorna?Mi obični ljudi smo puni pitanja a odgovora nigde nema.Možda neke tajne službe kroje kape a mi neznamo ni kako ni zašto.

naranca

10.02.2013. 12:41

@Drndaroš - @drndaros.Svaka drzava u svetu bez obzira koliko je stara uvek trazi sebe i menja profil.Tajne sluzbe uvek kroje kape svuda ali tamo odgovaraju 100% predsedniku a nisu nezavisne bande.Politiku odredjuje parlament i predsednik pitajuci za misljenje religiozne i akademske institucije.Kao sto vidis prilicno jednostavno.

Dusan

10.02.2013. 05:06

Protiv Srbije se vec vise od 20 godina vodi rat, ciji se intenzitet i sredstva prilagodjavaju fazi napada. Politicka agresija prerasta u vojnu, pa opet u politicku, i tako u krug. Zemlja pod napadom nema prostora za pisanje nacionalnog programa, vec mora da se brani ili da kapitulira. Mislim da gospoda ovde, suoceni sa promenom strategije politicke elite iz odbrane u kapitulantstvo, misle da se je problem u nedostatku strategije. Nije. Neprijatelj je iza kapija. Grad tek sto nije pao. Budjenje.

naranca

10.02.2013. 12:31

@Dusan - @Dusan.I sta ti konretno predlazes osim sto nam objasnjavas (verovatno tvoju) depresiju?

Dusan

10.02.2013. 14:20

@Dusan - Mislim da Srbija ima prostora i mogucnosti da nastavi da se brani, a da bi to mogla treba odmah skloniti one koji je u tome sprecavaju. To je prvi korak, koji nije izvodljiv demokratskim metodama.

naranca

10.02.2013. 18:09

@Dusan - @dusan.Slazem se ali zasto ne demokratskim metodama?Pa ni najvece demokratije se bas ne krste na svakom cosku.

AleksandarBG

10.02.2013. 20:00

@Dusan - Napad se zasniva na lazima, ispiranju mozga preko okupatorskih medija i NVO i kao takav je na staklenim nogama. Kad bi se rodoljubivi intelektualci ujedinili sa patriotskim strankama i pokretima mogli bi da srusimo okupacionu strukturu: Ambasade - NVO - Mediji - Korumpirani politicari u roku od sest meseci.

Dusan

11.02.2013. 00:19

@Dusan - @narancaDa sam mislio ono sto ti mislis, rekao bih da nije izvodljiv institucionalnim metodama. Posto mislim nesto drugo, smatram da nije izvodljiv demokratskim metodama. Posle nedemokratskih metoda mozes lepo da nastavis institucionalnim. Ne bi nam bilo prvi put. Samo, ja te ljude, koji vise nemaju sta da izgube, ne vidim, niti znam. A voleo bih.

Mladen S

10.02.2013. 07:57

Ako nam je poslednjih 20 godina primer na koji nacin vodimo nacijonalnu politiku evo kako ja vidim gde ce se Srbija naci za 20 godina. Za 20 godina Srbija ce imati svoje mesto samo u istoriji. Geografski govoreci Srbija nece postojati. Na teritoriji Srbije nalazice se sledece drzave Republika Hrvatska, Ujedinjeni Sandzacki Emirati, Nezavisna Sumadijska Republika, Ujedinjene Albanske Drzave i Savez Vojvodjanski Drzava. naravno sve ove drzave ce biti na ivici rata jedna sa drugom.

naranca

10.02.2013. 12:29

@Mladen S - @MladenS.Jos jedna baba kukavnjaca.Idi malo negde drugde da nam ojacas redove.

seljak LA

10.02.2013. 08:10

Pa nisu Srbi Ameriksanci pa da razmisljaju tako, kod vas se zna od danas do sutra i ako moze na brzu loptu da se nesto zgrabi za sebe.

Najvaznije Najvaznije

10.02.2013. 08:46

Najvazniji zadatak drzave stao u dve reci.Da se napravi za dve godine i da se sprovede za tri, pa da uzivamo narednih stotri.

bivsi_doktor

10.02.2013. 08:46

Profesore Lompar, ako sam dobro shvatio, mase nemaju pravo da se mešaju u posalo elite? Mase? Zar ovaj izraz nije malo (više!) uvredljiv za narod koji ima pravo samo da ide na izbore, pa posle da ćuti i trpi!I šta je to elita? Ko je toj - samo Vašoj - eliti dao (i na osnovu čega) potvrdu, da je elita? Da li u našoj zemlji uopšte nekakva kvalitetna elita postoji? Ako postoji - zašto spava već 20 godina, zašto ništa ne preduzima, kad je i vrapcima jasno u kakvom smeru idemo?

Dejan Ristic KG S.

10.02.2013. 08:50

Srbija i Srbi imaju potencijala, i to dokazujemo vekovima. Nazalost,nismo svesni toga, kao da nas je boravak u Jugoslaviji otudjio od sopstvenih korena i velike tradicije. Uloga Srbije u evropskim okvirima je daleko veca nego sto su nam to predstavljali titovi istoricari (koji po nalogu iskrivise mnoga stoleca, pocev od 8 veka). Treba da se okrenemo svom nacionalnom bicu,koje obiluje vrednostima,velikim ljudima i civilizacijskim dostignucima,da znamo da imamo najlepsu veru kao temelj..

Mare

10.02.2013. 09:00

Jako teško da ovde bilo kakav ovakav program može da se napravi, da bude prihvaćen i da zaživi. Oni koji imaju moć da mogu da ga sprovode vode računa jedino i samo o svojim ličnim interesima. Ljudi koji se dokopaju mesta da mogu da nešto planiraju i organizuju u ovoj zemlji to ne rade, već samo gledaju gde i kako da se ugrade u neku nabavku. I tu nema veze koja je stranka u pitanju, svi su isti, pa i menjaju boje samo da mogu da kradu.

folirant

10.02.2013. 09:41

Upravo je ta masa odlucila s glasckim listicima, izlaskom od preko 60% obuducnosti Srbije. Nijedna partija nije imala ozbiljan / realan program. To subile bajke za uljuljavanje. Nismo propali preko noci, imali smo uvek neku sansu. Ostala nam je jedina oblast, izvoz stanovnika u inostranstvo. Kriminalci, azilanti i sportisti individualci su obalsti gde prepoznaju nas "brend".

bato

10.02.2013. 11:39

Srbija ima strategiju,upropastiti i ovo malo sta je ostalo,odreci se RS,a poslije i Vojvodine.To je strategija od 2000 god. ,vlasti se mijenjaju ali strategija "unisti samog sebe" ostaje !!!

Zika

10.02.2013. 12:22

@ss - Citam da je ugledni prof Kinnin sa Dzordztoun unerzitii izjavio da smo mi vecni nezadovoljnici jer da ne mozemo preboleti poraz na Kosovu polju 1389.Sto bi na ovo rekao Ciril Jovanov.

naranca

10.02.2013. 14:23

@ss - @zika.Pa ni oni nisu preboleli poraz kod Alamo-a .Pa sta!I sad nas valjda treba zbog toga bombardovati?E moj profesore.Glava me bole.

goran

10.02.2013. 12:11

ako zelimo ikakvu bolju ,kapitalisticku buducnost nasa neminovnost je kralj sa svojom porodicom ,samo oni mogu i zele da brinu o sebi i o svojoj zemlji ,a ako zelimo socijalisticki mpdel jedini uspesni model je kina sa komunistickom pertijom u obliku diktature ! e sada je izbor nas ,ako se mi pitamo a ne nasi mnogobrojni tajkuni !

rpk

10.02.2013. 19:56

@pera - sve se moze ,kad se mora... nama tebaju violine i virtuozi u pesmi nacije ,koja vec ima ispisane strofe istorije i neprekinute niti divne melodije, kojoj treba dati i definisati krila da bi lila ,snagu i napor svojih sinova i ceri na ponos predaka i svetle buducnost

sMile

10.02.2013. 13:41

Srpski nacionalni program je odvajkada bio,, biti sa nekim u savezu,, nikad Srbija nije bila sama i samostalna i tu je danasnji problem,, bivsa braca se razbezala a saveznika nigde a Srbija kao takva nema sanse da opstane,,!!!! ;-))

AleksandarBG

10.02.2013. 19:46

@sMile - Pa za pocetak imamo nas, a kad konacno pocnemo da se borimo za sebe, pojavice se i saveznici. Niko ne pomaze onome ko samo ceka da mu nesto padne s neba.

Branko

10.02.2013. 14:28

Dok drugi narodi imaju nacionalne interese i viziju o buducnosti svojih naroda, dotle srpski narod zivi od danas do sutra bez nacinalnog i drzavnog programa. Nazalost, moramo priznati da i mnoga plemena su nacionalno zrelija nego mi i zato placamo najskuplju cijenu - sa zivotima nase mladosti. Toliko je zrtava palo a sve zbog nezrelosti i neodgovornosti svih nas, jer svaki narod ima takvu vlast kakvu zasluzuje. Nije nikakvo cudo sto nevladine organizacije nesmetano deluju i blate srpski narod i

Joca Umnik Srpski

10.02.2013. 15:56

Polako Srbi i bez zurbe. Zar bi hteli da vam crnogorci naprave nacionalnu strategiju po njihovoj strategiji za veliku Albaniju? Ne zaboravljajte da su oni Arapsko-Bugarska plemna, ista kao i u Albaniji. Cak i govore svoj maternji jezik, albanski. Nacionalnu strategiju u Srbiji moraju da prave umnici iz Srbije i niko drugi!

MatijaBG LDP

10.02.2013. 17:54

Nacionalni program mora biti utemeljen realnim stanjem ,a nikako bajkama koje nas kostaju i zbog kojih ispastamo...na nacionalnom programu treba da rade glave,a ne pusti snovi.Nasa realnost su Srbija,Rep.Srpska,28%Srba u CG,kao i sever Kosova,Strpce i Gracanica...to smo mi danas i to treba objediniti duhovno,a granicama kad dodje vreme,ojacati zemlju,uvesti je u hriscanske okvire EU i NATO pakta...Jos uvek smo najbrojniji,najjaci,najveci grad je centar regije i mi cemo to postici!

naranca

10.02.2013. 19:46

@MatijaBG LDP - @Matija BG.Matija druze stari takvi planovi se NIKADA ne prave utemeljeni na realnom stanju.Nijedna drzava tako ne radi.