Vasilije Krestić: Šta očekivati od politike Hrvata

Ljiljana BEGENIŠIĆ

19. 01. 2013. u 20:58

Akademik o srpsko-hrvatskim odnosima, Kosovu, Evropi, Vojvodini, Akademiji, političarima: Cilj je velika, etnički čista i rimokatolička Hrvatska. Svoj brod smo vezali za EU, koja nam oduzima Kosovo

CILjEVI hrvatske politike u poslednjih 150 godina su Hrvatska očišćena od Srba, granica na Drini i prisajedinjenje delova Vojvodine. Svi naši političari koji pregovaraju sa Hrvatskom morali bi da budu svesni ovih činjenica. To je standardna hrvatska politika i ona se lako ne menja.

Akademik Vasilije Krestić, koji dugi niz godina izučava istoriju srpsko-hrvatskih odnosa, tvrdi da srpski političari ignorišu težnje hrvatske politike, te se nekritički upuštaju u razgovore o boljim odnosima. A ti odnosi, uveren je Krestić, mogu se graditi samo na reciprocitetu - koliko daš, toliko dobiješ.

- Odnosi Srbije i Hrvatske su na veoma niskom nivou i ne treba imati iluzija da će se oni brzo menjati. Toliko su poremećeni, a toliko dugo remećeni, da ih nije lako, kao što reče naš predsednik Vlade, resetovati. Jer, od resetovanja loših odnosa, dobijate loš rezultat - kaže Krestić.

NEPOTREBNI USTUPCI * Pitanje Kosova i ulaska u Evropsku uniju usko je povezano. Da li je EU toliko privlačna Srbiji?
- Pitanje je da li je EU toliko neophodna da bismo činili tolike ustupke, a ne zna se da li ćemo uopšte dobiti pristup Uniji.

* Gde naši političari, po vašem mišljenju, greše?

- Svaki normalan čovek želi da se ti odnosi regulišu. Ali, nevolja nas Srba je što oni koji su se s naše strane zalagali za dobre odnose, nisu poznavali Hrvate kao partnere u politici. Imali su iluzije o njima polazeći od sebe, od svojih težnji i uverenja, koje su projektovali i na njih. Tako je bilo pre stvaranja i za vreme Kraljevine SHS, pa se nastavilo do današnjih dana.

* Šta je ta "standardna hrvatska politika"?

- Ta politika prema nama pokazana je u vreme Franje Tuđmana i devedesetih. Etničko čišćenje je rezultat decenijske politike po kojoj su Srbi remetilački faktor. Nije se slučajno desio ni genocid, ni etničko čišćenje. Sledeći ciljevi su u ideji pripajanja BiH i delova Vojvodine, posebno Srema. Trajna tendencija svih hrvatskih političara u poslednjih 150 godina je da BiH bude deo Hrvatske.

* Jedna skora karta ruske projekcije Evrope 2035. pokazuje BiH podeljenu između Srba i Hrvata?

- Hrvatska projekcija je što je moguće veći deo BiH, ali svakako do Drine. Hrvati su rešili srpsko pitanje etničkim čišćenjem, kakvo nije zabeleženo u Evropi u poslednjih 200 godina. Sada im se pružila mogućnost da krenu dalje. Oni BiH smatraju trbuhom kojim treba popuniti Hrvatsku kao "kiflu", "mlad mesec" ili "hleb bez sredine", što su sve izrazi njihovih političara. Treba stvoriti zaokruženu celinu, jer ovakva kakva je, bez strateške dubine, Hrvatska ne može da opstane.

* Govorite i o pretenzijama na Vojvodinu...

- Oni ne kriju stare težnje prema Sremu, jer je Srem do 1918. bio deo Hrvatske i Slavonije. Ne kriju i da su ostali delovi Vojvodine, pre svega Bačka, njihov cilj. Ne toliko zbog geostrateških problema, već zato što je Vojvodina bogata žitnica, zatim što tu žive Bunjevci i Šokci koji se deklarišu kao Hrvati. Geostrateški cilj, od najranijih dana, preko Franje Tuđmana pa do danas je velika, etnički čista i koliko je god moguće rimokatolička Hrvatska.

To su "standardni ciljevi hrvatske politike" i to srpski političari u poboljšavanju odnosa moraju raščistiti. Moraju da znaju da pariraju svemu ovome. Ako toga nema, onda je besmisleno da se mi njima nudimo, dodvoravamo i izvinjavamo.

Hrvatski premijer tokom posete Srbiji koristi izraz "srbijanski", umesto "srpski" i samim tim poziva na cepanje srpskog državnog korupsa. Tradicija hrvatske politike je da izdvaja srbijanstvo u odnosu na Vojvodinu - ove ćemo zvati Srbijancima, a druge Vojvođanima, pa ćemo i sa njima razgovarati.

* Novija istorija pokazuje da Hrvatska u tome ima podršku spolja. Sećamo se hrvatskog hita "Danke Dojčland".

- Nemačka jeste, od raspada Jugoslavije do danas, bila važan činilac u podršci Hrvatskoj. Ali, ne treba zaboraviti da hrvatski političari tradicionalno imaju dobar odnos sa Englezima. Mnogi značajni engleski političari uvek su više držali stranu Hrvatima nego Srbima. A u ovom su ratu i mnogi penzionisani generali SAD ratovali u ime Hrvatske, a protiv Srba. Nemci, međutim, nemaju teritorijalnih interesa, već velikih ekonomskih intersa. I Vojvodina i Slavonija veoma se dobro uklapaju u njihovu industriju. Kod njih ne postoji takvo poljoprivredno područje. Još je Bizmark rekao da su to područja gde cure med i mleko. I to je jedna od izjava koja može da ima krajnji cilj.

* Istovremno i Mađari neskriveno žale zbog Trijanonskog sporazuma i zalažu se za njegovu reviziju.

- Kod njih postoji neprikrivena stalna tendencija za obaranjem tog ugovora, pa nije slučajno stvaranje pokreta "64 županije". Prave se karte velike Mađarske, tzv. sentištvanske Mađarske koja ima pretenzije na stare ugarske teritorije, Banat i Bačku. Oni to ne kriju. To još ne dobija dimenzije kakve bi dobilo ako bi Srbija bila još slabija...

* Deluje zastrašujuće: navodite - Hrvatska na Drini, Mađari u Vojvodini, Kosovo u Velikoj Albaniji...

- U ovom trenutku to ne može da se desi. Ali, pitanje je kakvi međunarodni zapleti mogu da se dogode, kao što se desilo u vreme raspada Jugoslavije. U medijima se već pojavljuju karte, geostrateški planovi i promene granica.

* Mislite da granice na Balkanu još nisu nacrtane?

- Bojim se da nisu definitivno. Ne verujem da će se one menjati u neko blisko vreme, ali u perspektivi to je moguće.

* Kako vi vidite te granice?

- Ne mogu da ih iscrtavam.

POLITIKA I SANU * Treba li SANU da bude više uključena u rešavanje važnih državnih pitanja?
- Govor predsednika Nikolića u SANU bio je sjajna beseda, kakva se od političara u poslednjih dvadesetak godina nije čula. Svi su smatrali da je to poziv za učešće u rešavanju kosmetskog pitanja. Bilo je različitih izjava. Onda je Izvršni odbor, ne pitajući nikoga, ne sazivajući ni Predsedništvo, a pogotovo ne Skupštinu SANU, pismom podržao Platformu i ponudio svoje usluge. To je stav samo Izvršnog odbora koji broji pet članova. Ne zna se odgovor članstva. U svakom slučaju tih pet članova su na velika vrata uvukli celu Akademiju u politiku. Ja sam vrlo kritičan prema načinu na koji se ponaša naš Izvršni odbor. Na primer, predsednik SANU Nikola Hajdin kaže da neće da se meša u politiku, a odlazi na dodelu Đinđićeve nagrade, što je nagrada jedne stranke. Nije li to njegovo političko opredeljenje? Nemam ja ništa protiv Đinđićeve nagrade, ali bi predsednik SANU trebalo sutra da ide i na dodelu nagrade Radikalne stranke ili Napredne stranke. Ne možemo se igrati - nećemo u politiku, a kada nam odgovara, hoćemo.

* Kao stari Vojvođanin, šta mislite gde može da nas odvede autonomaštvo?

- Zbog autonomaša ovakvih kakvi sada jesu, Vojvodina ne može da se otcepi. Ali se postavlja pitanje: ko će stati iza autonomaške politike? Ona je uvek odgovarala Hrvatskoj. Hrvatska politika jedna je od komponenti u vojvođanskoj politici. Do kraja Drugog svetskog rata autonomaštvo je negovano iz Zagreba. Ako iza toga stane Mađarska, ako iza svega stane Nemačka, eto nama situacije za ozbiljno razmišljanje i strahovanje.

* Ima li Srbija načina da se svemu tome odupre?

- Trebalo bi da nađe te načine. Ali, nisam siguran da su naši političari dorasli za tako ozbiljne političke poduhvate. Bojim se da su jednostrani i nesložni, što se pokazalo i povodom rasprave o platformi i rezoluciji o Kosovu i Metohiji. Bojim se i njihovih znanja i sposobnosti, bar onih koje pokazuju. Političari bi morali da se okruže ljudima koji znaju. Ne mora političar da zna sve, ali mora da stvori tim od iskusnih i dobrih interdisciplinarnih znalaca.

* Vidljivo je, nažalost, da se oni prilagođavaju trenutnim stranačkim interesima...

- To je tragedija. Naša politika je uvek isuviše paritijska i sve zavisi od toga da li i kojoj partiji pripadate. Osim toga, naše društvo ne koristi potencijale slobode, naši mediji su često jednostrani i u rukama ili stranaka ili pojedinih inostranih bogataša. Ne postoji javno mišljenje kojim bi se mogao vršiti pritisak na politiku.

* Mislite da je intelektualna elita zaćutala?

- Jeste i spreman sam da je zbog toga optužim. Postoji strah od odgovornosti, zatim nasleđe iz jednopartijskog sistema u kome ste morali da mislite kako misli partija... Imate i intelektualce koji su na državnim jaslama, pa se klone javnih osuda, čuvaju fotelje. Naše društvo je veoma siromašno, pa smo u šah-mat poziciji u odnosu na političare.

* Kako procenjujete da će se razrešiti pitanje Kosmeta?

- Kao istoričar ne bih smeo da se upuštam u to šta će biti. Mogu samo da strahujem od onoga što bi moglo da bude. Ali, s obzirom na politiku kakvu vodimo prema Kosovu, slutim da nam se postepeno oduzima ta teritorija. I da je put kojim smo krenuli takav da, korak po korak, gubimo ingerencije na KiM. Naši političari bi morali da vode dugoročniju i delotvorniju politiku. Oštro kritikuju svoje prethodnike, a kad dođu na vlast čine to isto, možda i malo ubrzanije. Takvom politikom se Kosovo i Metohija ne može odbraniti.

* Imaju li male države mogućnost izbora?

- Uvek su veliki odlučivali o malima. Pitanje je za koji brod će mali vezati svoju sudbinu da bi prošli između Scile i Haribde. Mudrost političara je da nađu taj put. Ako ne uspeju, onda su nedorasli i nisu sposobni da vode taj politički brod. Bojim se da smo se, vezujući svoj brod za EU, vezali za one za koje nisam siguran da će nas izvesti iz krize, ali će nas uvaljivati u sve veće probleme. U svakom slučaju, sile za koje smo se vezali idu u pravcu da nam korak po korak oduzmu KiM.

Jer, šta znači integrisano upravljanje granicama. To je izraz kojim se traži način da se prizna državna granica. Popuštamo i prihvatamo to kao državnu granicu. A formalnopravno ni u kom slučaju ne smemo priznati Kosovo i Metohiju. Kako je moguće da naš predsednik Vlade kaže da će Kosovu dati stolicu u UN. Inače, mislim da nije dobro za političara, ma o kome bila reč, da se iz dana u dan pojavljuje u javnosti. Ozbiljan političar mora dobro da razmisli pre nego nešto javno kaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (72)

Ratko

19.01.2013. 22:23

@Velika Hrvatska - A koje to hrvatske zemlje?Pa sama hrvatska je izmisljena zemlja!!Ti decko zivis u zabludi!Veeelikoj zabludi!

josip,zagreb

19.01.2013. 23:57

@Velika Hrvatska - Ratko,burazeru,okružen si odasvud izmišljenim komentarima iz izmišljene zemlje,morat ćeš na pregled.

A.Semjonov

19.01.2013. 21:35

Pa ovaj nas je, pored drugih svojih istomisljenika iz SANU,svojom kratkovidom politikom i istoriografijom i doveo u sve ovo. Sad hoce da zivi od predvidjanja buducnosti granica Srbije za 100 godina.

Zika

19.01.2013. 21:49

Pa da, skoro sam zaboravio Vasilija Krestica. Dok imamo ovakvih intelektualaca nema da se bojimo krize. A mi ovakvih umova doista imamo.Osim sto vrlo cesto itelektualci znaju odvesti narod na krivi put. Oni citaju knjige a praksa nula. Praksa je broj jedan. Koliko vremena smo izgubili na Marksa i Engelsa.

Branko

19.01.2013. 22:14

Sa takvim istoričarima i ekspertima Srbija nema šta da traži ne samo u EU nego ni na celokupnom prostoru Evro-Azije, ma ni na prostorima nekadašnje Gondvane.

Сербо Макеридов

20.01.2013. 14:21

@Branko - Бранко, волео бих да знам, који је по Вама, бољи познавалац укупних односа Србије и Хрватске, од академика Василија Крестића?

Dubrovčanin

19.01.2013. 22:52

Vidim da je dotični gospodin još uvijek na tragu onoga što je SANU govorila početkom 90-tih,a što je i dovelo do ratova.Iz njegovih riječi izlazi samo mržnja,i što je najveća tragedija nerazumjevanje situacije u susjedstvu,a što je najveća tragedija ni u Srbiji.Umjesto da prilagodi shaćanja novom vremenu dotični se drži kavanskih floskula.Da se provede referendum u Hrvatskoj o priključenju BiH rezultat bi bio 90% protiv .Kakva Drina kakvi bakrači.

Aleksandar

20.01.2013. 00:57

@Dubrovčanin - Akademik prica o dugorocnom planu, ti o kratkorocnom. I jedan i drugi ste u pravu. Tacke gledista i daljina horizonta vaseg pogleda se razlikuju.

Vasojevic

20.01.2013. 01:41

@Dubrovčanin - Da,akademici su davili vojnika u Splitu? Akademici su napadali kasarne? Akademici su izbacili srpski narod iz ustava?

zoks

20.01.2013. 07:07

@Dubrovčanin - Koja su to "nova"vremena i "shvacanja"?Globalizam bice!E pa vidis ovako stvari stoje,Srbi nece,barem ogromna vecina,globalizam,vi hocete i to je vasa stvar!Okani se ti i tvoji Srbije pa nama kako god bilo da bilo!

Pastrovic

20.01.2013. 08:31

@Dubrovčanin - Dubrovčanin, želiš li to da nas izvijestiš da nijesi žitelj II ustaške države, nego dubrovačke republike?Baš si me obradovao, a naročito time što "znaš" ko je želio rat, i ko je vječito mrzio Jugoslaviju.Aha!Volio bih da imam tvoju "pamet i karakter". Ljepši bi mi bio život.

oo

20.01.2013. 08:38

@Dubrovčanin - MOzda je to sve tocno, ali postoje i cinjenice. A vi se pravite gluhi, ali ne i slijepi.

pjer

20.01.2013. 11:02

@Dubrovčanin - Pa sugradjanine pusti ih neka vjeruju u sto hoce. Nisam bas za EU ali mi je drago sto ce nas odvojit od njih bar na 10tak godina

darko

19.01.2013. 22:56

Problem evrofanatika je što ne vide dalje od svoga nosa i misle da ni Srbija ni ostatak sveta neće postojati bez EU. To je ništa drugo paranoja ljudi bez morala i obraza.Imate li Vi koji bespogovorno zagovarate Evropu ikakvu viziju šta ako nam u toj prokletoj Uniji ne bude dorbo.Pljuvanje po svemu i svakom je standardni deo srpskoga floklora.

mill

20.01.2013. 10:43

@darko - Ako bacis pogled na kartu europe shvatices da je EU talas koji mora prijeci i preko nas i nista nam ni gore ni bolje nece biti nego kao i sadasnjim clanicama EU. Taj talas ce prijeci i preko Svicarske u ovom stoljecu!

Idler

19.01.2013. 23:28

Pitanje uvaženom akademiku - koja je bila srpska konstanta u politici prema Hrvatskoj (ili Bosni) zadnjih 150 godina ???

Vasojevic

20.01.2013. 01:38

@Idler - Lupih ti plus slucajno..... Mislim da ti se akademik smije ako je ovo procitao! Pa kako da ti odgovori kada postojite tek 20 godina? Uvijek cete biti becki konjusari iskreno da ti kazem!

sMile

20.01.2013. 16:43

@Idler - Bolje i becki konjusar nego sa Spasojevicima, Vasojevicima i ostalim mazgovima u balkanskom blatu i nekulturi,,!! ;-))

kiza

19.01.2013. 23:32

Mnogo priče, nigde rešenja. Naša intelektualna elita je korumpirana ili salonski jalova i nadobudna. Gospodin Krestić je u pravu, ali pitanje je koliko informacija on ima. Ja ne volim Dačića, ali ne znam ono što on zna u vezi sa položajem Srbije. Ali da su nedorasli, nedorasli su.

Stevan Stamen

20.01.2013. 01:17

@kiza - ...ako novo-stara vlada srbije ne prihvati gospodina Krestica savet ili vidjenje, sve sto je napisao sve ce se dogoditi.

Josko

20.01.2013. 00:20

S ovakvim 'akademikom' Srbija i njena politika idu u propast. On vise koristi Hrvatskoj nego Srbiji. Druze akademicaru, samo tako nastavi. Hrvati i Albanci su ti vrlo zahvalni!

dolabella

20.01.2013. 16:05

@Josko - @Joskopostajete otuzni svojim komentarima po srpskim portalima.Zar nemate neke zivotne radosti, hobije ili nesto slicno cime mozete upotpuniti vreme, a ne samo slati zlurade komentare "susjedima".Ima li sta lepo u Vasem zivotu, pa da nam posaljete neku poruku mira i tolerancije.Osim toga, imate hrvatske portale na kojima mozete isijavati svoju zluradost.Ostavite nas vec jednom, zaboga, zli covece.

Stevan Stamen

20.01.2013. 01:06

...bravo gospodine Kresticu, cudo da imas smelost izneti istinu sta sve srbiju ceka, a u srbiju novo-stara vlada, radi Eu, prodaje KiM.a zatim, kako ste vec izneli u vas clanak,u vijvodinu ce se sapure veciti neprijatelji srbije, dok u srbiju neko postaje milioner:nesvatajuci da ce jednog dana srbiju svesti na Bg.pasaluk.

Dule Los Angeles

20.01.2013. 04:24

Neznanje sadasnje Vlasti je najveci naprijatelj Srbije.KIM i rasprodaja Drzavne teritorije su"diploma"tog neznanja koje ce se Srbiji obiti o glavu.Sto sada-odmah,sto za 30 godina.To neznanje,zbog njihove osionosti je postalo"Drzavna politika".Osim sto ne znaju proslost,niko od njih ne vidi"dalje od nosa".KIM su izgubili.Rasprodajom Drzane teritorije i dovlacenjem Arapa-muslimana+ "nasi"+siptari?Koliko ce ih biti u Srbiji za 30 godina?Tamo ce nafta nestati,pa svi u Srbiju.A okolo hrvati,Madjari..

deki smederevo

20.01.2013. 08:38

Srbija na zalost nije imala pomoc od starne Akademika .Posto dolazi do velikih pomeranja u Svetu i Srbija ce ostvariti najveci deo svojih zelja .Sto se ticeHrvatske ,posle jasenovca i ..ostalog..sigurno ce imati tuzan kraj.

wx

20.01.2013. 10:19

Zivim medju Hrvatima. Uopce se necudim onim Srbima koji su otisli. Jer, naravno, Hrvata ima i dobrih ali ih ima i katastrofalnih.

mill

20.01.2013. 10:47

@wx - Kao i u svim drugim narodima. A oni Srbi koji su otisli mozda sljedeci put nalete na dobre hrvate.

Čedomir Činić

20.01.2013. 10:26

Moja strategioja ne trazi da se upoznam sa izvorima obrazovanja, vec osnovu za akademsku titulu.

Ljubo_hr

20.01.2013. 10:38

Ovakvo trabunjanje da nije tragično bilo bi smiješno. Kakva BIH, kakva Vojvodina, da već moramo nekoga osvajati radije bi Sloveniju. Ovakve gluposti bile su zacetak prošlog rata. Kada vas ovakvi dovoljno napale opet ćete počiniti neku ludost.

shumi

20.01.2013. 12:59

@Ljubo_hr - Vi g.Ljubo ili ne poznajete istoriju, ili je prekrajate po zelji i potrebi,"zaboravili" ste da ste u oba svetska rata bili na strani porazenih, tj Nemaca,da ste jedini u Evropi u Drugom svetskom ratu imali konc. logore u kojima ste ubijali i sta sve ne radili onima koji nisu hrvati, u lijepoj vasoj NDH, i nemojte govoriti o tome da neko trabunja, da li uopste znate koliko je bilo Srba u hrvatskoj, pre nego sto je vas bravar poceo raseljavanje, a vi nastavili olujom i bljeskom?

VP7710BG

20.01.2013. 18:41

@Ljubo_hr - @shumi .... prije da ti ne poznas strucno verificirane povijesne cinjenice. Baratas milosecicevsko nacertanijskim pamfletima ugrozenosti srba i to je tvoj krajnji domet. Ako nesto tvrdis navedi barem izvor kao i autora tvrdnje a ne ponavljaj izmisljotine .......

Mirko

20.01.2013. 10:41

Hrvatska politika će biti onakva, kako im kazu njihovi mentori. Primer je poseta Milanovića Beogradu.

pjer

20.01.2013. 10:59

Uvjek ista prica, cijeli svijet protiv Srba, uvijek urota. Te Englezi, te Amerikanci te ne znam tko sve ne. Nekad imam dojam da vi Srbi morate izmislit neprijatelje jer da nije njih ne bi imali nista da vas drzi na okupu kao narod. Jadan narod s ovakvim akademicima

Beograd

20.01.2013. 13:40

@pjer - Ma joj Pjer, pa gde bi to bila urota .. kako te nije sramota ovako da pricas ?? u stvari, hrvat si, pa ti se sve moze. Pa zar nije CIA objavila da je pomagala hrvatsku vojsku u etničkom čišćenju SRbije ?? Sami su to objavili a ti tvrdiš da nije zavera. Ma jok ..nego vas hrvate boli istina !! Nikada nećemo zaboraviti Jasenovac, Jastrebarsko, Jadovno ..

Сербо Макеридов

20.01.2013. 14:38

@pjer - Господине Пјер, грешите, Срби никако не могу да буду јадни. Прочитајте ,,Magnum Crimen", дело Виктора Новака. Биће вам јасније, који је народ јадан?

pjer

20.01.2013. 16:37

@pjer - Mislis na Amere i J. Bakera koji je Milosevicu dao dva tjedna i da bez puno krvi sredi Jugu ili na Galbraighta koji kaze da su sprjecili HV da udje u B. Luku? Ili mislis na lorda Owena koji je otezao s dolaskom UN-a u RH samo da Milosevic ima vremena obaviti posao u RH. Na koga mislis? P.S. nemoj zboravit i ne bi bilo u redu da zaboravis ali sjeti se i Vukovara, Skabrnje, Srebrenice, Višegrada, Hrtkovaca i Suve reke

Stevan Ostojic BG

20.01.2013. 11:16

90-ih godina cilj tadasnjih nasih politicara je bio "svi srbi u jednoj drzavi" pa su nam se tako doselilo masa prekodrinaca i bosanaca i sta sada?!Umjesto jednih siptara dobili smo jos gore.

Pittsburgh

20.01.2013. 13:42

@Stevan Ostojic BG - a to je tako zbog naše, Srpske politike ?? a uopšte nije zbog podrške Nemaca i Vatikana da se Srbi izbace iz krvatske. A i ti si jako pametan .. ili samo gledaš svoje d..e ! Zbog tog egoizma zato smo mi SRbi tu gde jesmo.

Stevan Ostojic BG

20.01.2013. 20:31

@Stevan Ostojic BG - Koje to "nase" srpske politike bre?Tvoja politika je propala jos davno i zato si tu i gde jesi a mi pravi srbi smo zbog vas takvih tu gde jesmo.

Nikola

20.01.2013. 11:38

Instruktivan clanak, nema sta. Skoro da se u potpunosti slazem.Jedino nam uvazeni akademik nije odgovorio na sustinsko pitanje: sta je alternativa EU?Da li izolacija? Ne vidim sta drugo.

Planine,reke,zidovi i vize

20.01.2013. 19:14

@Nikola - Dunav, Sava, zid i opet zid, vize, ograde, i opet najveći Zid oko Srbije, molim

Čedomir Činić

20.01.2013. 11:45

Mi srbi iz Srbije kao miroljubiv narod netrazimo neprijatelje i nepravimo nikog neprijateljem, ali na zalost velika je razlika biti arogantan i iz te osnove biti uporan a ne drcno zatucan, zar ne crnogorac, arogantan zna dokle ide njegova granica.

Dragan

20.01.2013. 14:50

@Čedomir Činić - U jednoj rečenici ovoliko pravopisnih grešaka je prosto neverovatno, da ne kažem nepismeno, da ti stvarno savetujem da se okaniš pisanja.

Čedomir Činić

20.01.2013. 15:55

@Čedomir Činić - Dragan! Drzava ce da zivi od istine i mojih prava a svi ostali od svog znanja.

Marko

20.01.2013. 12:07

ahahaha ako su vam "akademici" ovak "bistri" kakav je tek ostatak naroda? :Djao srbi, oduvijek ste bili show!

filozof CV

20.01.2013. 12:41

Potpuno se slazem,i Slobodan Jovanovic je bio jako pametan,ovakvi ljudi nam trebaju da bi vodili drzavu!Kosovo je Srbija!

dedi

20.01.2013. 13:01

neželim da vređam ali oni i sami znadu da su genocidna tvorevina kao što su pruski potomci najveća svetska zlo-pamtila u ljudskom obliku

pasha:look

20.01.2013. 13:14

Deki ne boj se za "kraj" Hrvatske jedno je sigurno neces dobiti ni milimetra moje zemlje, nece ti pomoci ni "majka Rusija".Mi smo sprenni, cekamo vas. Sto vi cekate internet "junacine"?

sMile

20.01.2013. 14:48

Najvecu nesrecu Srbima su naneli Srbi van Srbije tj. bosanski Srbi, krajiski Srbi , i Srbi na Kosovu. Srbija ispasta, sankcionirana, bombardovana, izolovana, i propala zbog takvih ekstremno-nacionalnih Srba,,!! ;-))

Bora

20.01.2013. 16:35

@sMile - Ajde sMile reci gde zivis?Voleo bih sa tobom malo muski da popricamo.Ovako izigravas facu,a jadan si koliko si tezak,Bedo i jadu ljudskog roda.

GRU

20.01.2013. 16:41

@sMile - Ajde molim te ne komentariši nešto o čemu nemaš pojma, odavno nisam pročitao žalosniji komentar, uzmi knjigu pa se malo edukuj.

sMile

20.01.2013. 15:09

Cela filozofija je u tome sto Hrvati vole svoju zemlju, a Srbi vole tudju,,tj, Nemacku, Kanadu Ameriku, Hrvatsku, Crnu Goru, svugde im je bilo bolje nego u Srbiji a bezanuja iz Srbije je bila epidemija,,!!! ;-))

nesh

20.01.2013. 16:40

Jednu stvar zaboravljaju i sami Srbi - gde se dedoše onoliki Srbi muslimani i onoliki Srbi katolici? Shvatite već jednom - Vatikan i sprega Berlin-Beč oduvek proganja srpski narod, deli ga po religijskoj pripadnosti od njega stvara nove narode, oduvek cepa srpske zemlje i od njih stvara nove države - ako se pitate ko zaista stoji iza otimanja Kosmeta - to niisu samo korporativni mafijaši volstrita i londonskog sitija, vidljivi element -to je Vatikan - večiti potiskivač pravoslavlja!

Boki

20.01.2013. 17:03

Po ovim komentarima vidimo kako Hrvati vode racuna o naizgled nebitnim stvarima kao sto su komentari po srpskim novinama.Pa neverovatno koliko ih je komentarisalo samo ovaj clanak.Pa ljudi oni su opsednuti Srbima.Od Srba ce jednog dana dobiti ono sto su decenijama nakupljali.Nije zivot stao sa ovakvim poretkom u svetu i na Balkanu!Nadam se da ce i ove sadasnje generacije Srba doziveti ovozemaljsku pravdu.Dace Bog da danasnji mocnici poput Nemaca i Amerikanaca oslabe,a onda cemo videti...

Čedomir Činić

20.01.2013. 17:59

Dragan! Ja svakom verujem i dajem sansu da pokaze svoju sposobnost, a ti kao strucnjak cega se bojis.

gomolava

20.01.2013. 18:23

Dobro se secam doticnog gospodina koji je kramem osamdesetih godina bio jedan od perjanika u pripremi terena za Milosevicevu nacionalisticku politiku. Jedan od vodecih huskaca u zavadjanju naroda, jedan od zagovornika ratova koji su usledili u bivsoj Jugoslaviji. Mislio sam da ga je odnela voda zajedno sa Milosevicem, Jovicem, Bulatovicem... A on se javlja posle 20 godina i umesto katarze deli zabrinutost za buducnost zemlje, a ni reci o tome da je on jedan od projektanata propasti Srbije.

Rale

20.01.2013. 21:17

G. Krestic je potpuno u pravu , kad su hrvati u pitanju tu treba uvek biti budan.....jos davnih 70 , 80-ih sam imao cesto prilike cuti od hrvata kako je "prava" granica na Drini , kako je Zemun hrvatski.....svojoj maloj deci su pricali kako Srbi imaju rogove ?!...Nisam tada verovao da postoji tolika mrznja kod njih prema Srbima , dok smo mi naivni uvek zastupali Jugoslovenstvo oni su samo bili hrvati,a tek kad sam video da kod njih do raspada SFRJ svaka kuca mora imati "bunker" sve mi bi jasno

Žeks

21.01.2013. 01:10

@ - Apsolutno se slažem, to ponašanje H.elite je ciljno orjentisano. Kako se odbraniti? Kvalitetnom inteligencijom i nezavisnim medijima.

GALEB BIJELI

21.01.2013. 10:19

Starac skroz posenilio.Nema metode(čak ni referendum) po kojoj bi pripoajanje BH uspjelo,niti ogromna većina gradjana Hrvatske to želi. U prošlosti je bilo poželjnih pogleda samo prema bosanskoj Krajini(uklanjanje turske vlasti-T.Bakač).Kao otvoren dnevnik,očekujem da novinar naredni put pita ovog starca za mišljenje o iscrtanoj granici prema zapadu od V.Draškovića i Čavoškog u ljeto 1991.godine.Ovim izjavama samo produbljuje podjele.

Akademsko pitanje

24.06.2014. 15:42

Šta očekivati od politike Srba ? Sve politike iz okruženja su nam jasne i sve stanu u jednu rečenicu : Antisrpska Koalicija. Kakva je Naša "Obrambena" politika u takvom okruženju ? Odgovor čekamo već 25 godina. Ima li odgovora......akademiče !???

Eutanizirani Um

25.06.2014. 01:20

@Akademsko pitanje - Ako već nemamo mentalnog i intelektualnog kapaciteta da smislimo orginalnu formulu našeg Spasenja, a što nas sprečava da se koristimo već oprobanim i dokazanim "otkrićima" ? Zašto da izmišljamo toplu vodu ? Zašto da patimo svoj eutanizirani um ? Zašto nekoristimo dokazano uspešne formule Jezuitizma (obavezan predmet u školi). Zašto neprepišemo metodologiju opstanka Izraela i Svetskog Jevrejskog Kongresa? Zašto se neugledamo na Engleze: 1000 godina nije bilo tuđinove Invazije. Zašto ..akademiče ?