NACIJA se nalazi na tankoj ivici - da bude moćna ili nikakva. Direktno, u svom stilu, poručuje Milorad Dodik. Na naciji je sada da preseče. U Srbiji tako što će konačno izneti stav o Kosovu. U Srpskoj što će se odupreti stranom faktoru koji, tvrdi, prljavim novcem sprema neko novo „proleće“.

Raduje ga što se konačno otvoreno pristupilo definisanju pozicije prema Kosovu. Veruje i da je predsednik Nikolić izneo „jedan jak stav“. Svestan je i da je to već uznemirilo strance koji su navikli na politiku bez stava i koji su takve političare uvek protežirali. Ali, sam stav nije ono što smatra rešenjem.

Koja je njegova vizija rasplitanja kosovskog čvora i kakvu taktiku sprema za novi udar koji se valja iza zidina zapadnjačkih tvrđava - predsednik Republike Srpske otkriva prvi put u razgovoru za „Novosti“. Svestan da će to mnoge naljutiti i spreman na rizik. Jer, moćna Srbija je, kaže, nacionalni interes. Zato će govoriti o problemima koji pogađaju maticu, sviđalo se to nekom ili ne.


* Jeste li stekli utisak da Srbija ima jedinstven stav, da su premijer, predsednik i svi ministri složni oko dalje strategije o Kosovu, s obzirom na to da se o platformi mnogi ne izjašnjavaju?

- Ako nema jedinstvenog stava i ako vlast ne namerava da izađe sa rešenjem, onda je bolje i poštenije ljudima reći: nema više Kosova. Pa, da ih niko više ne „zavlači“ i da konačno prestane robovanje tom problemu.

* Kakvo bi rešenje vas lično zadovoljilo? Rekli ste da stavovi u platformi po kojima bi sever KiM dobio neku vrstu entitetskog satusa, nisu dobri?

- Pošao bih od istih stavova koje je imala međunarodna zajednica, koja je, pravdajući nezavisnost Kosova, govorila da je tamo nemoguć multietnički život Albanaca i Srba. Kako je tada bilo nemoguće, a sada je moguće? Zato što pokušavaju nemoguću stvar - da na silu integrišu sever.

* Srbija je u situaciji da se dogovori već nezaustavljivo sprovode. Šta može novo da ponudi da bi svet i Albanci, koji su sve dobili, odustali i rekli - prihvatamo?

- Smatram da sam, sa pozicije nacionalnog interesa, pozvan da kažem šta je moj predlog. I reći ću sada: to su dve države, dva naroda. Srbija treba da kaže pod kojim uslovima je spremna da prizna Kosovo. Jedino tako što će se sever pripojiti Srbiji, a jug priznati kao nezavisnu državu. Srpska nacionalna politika, u kojoj sam ja spreman da učestvujem, istovremeno treba da bude pripajanje severa i poziv Srbima iz enklava da odluče hoće li da pređu u centralnu Srbiju ili da ostanu da žive u nezavisnoj državi Kosovo. Da im se ponudi zemlja i omogući izgradnja kuća u Srbiji i Republici Srpskoj. Spreman sam da ih pozovem i to im ponudim. I ovaj narod ovde, siguran sam, rado bi ih dočekao. Naravno, njihova imovina bi ušla u fond države Srbije, ne bi bila budzašto prodata. A spomenici kulture, crkve i manastiri da budu pod međunarodnom zaštitom.

* I pod tim uslovima da Srbija prizna ostatak Kosova?

- Da.

Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju "Novosti"