Jeremić: Nema paralele između Palestine i KiM

Tanjug

29. 11. 2012. u 19:26

Јеремић: Нема паралеле између Палестине и КиМ
Svaka paralela između Palestine i Kosova je neutemeljena. Pitanje državnosti prvobitno se određuje u Savetu bezbednosti UN, izjavio je predsednik GS Vuk Jeremić

Svaka paralela između Palestine i Kosova je neutemeljena, jer se pitanje državnosti prvobitno određuje u Savetu bezbednosti UN, izjavio je u četvrtak predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić uoči sednice GS o statusu Palestine u UN.

"Želeo bih da istaknem da je svaka paralela između Palestine i naše južne pokrajine KiM neutemeljena, s obzirom da se, prema Povelji UN, pitanje državnosti prvobitno određuje u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

On je podsetio da su brojne rezolucije Saveta bezbednosti već pozvale na formiranje i postojanje dve odvojene države - Izraela i Palestine.

DRŽAVNOST Jeremić je najavio da će, ako bude usvojena rezolucija koju je predložila Arapska liga, Palestini prvi put biti priznata državnost u svetskoj organizaciji.

"U slučaju KiM, stav Saveta bezbednosti jasno je izrečen u rezoluciji 1244, koja potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije", poručio je Jeremić.

Prema Jeremićevim rečima, ceo svet će pažljivo pratiti glasanje, s obzirom na to da će ono imati posledice ne samo po situaciju na Bliskom istoku, već i po mir i stabilnost u čitavom svetu.

"Igrom sudbine, upravo će naša zemlja, Srbija, predsedavati ovom istorijskom sednicom", kazao je Jeremić, dodavši da veruje da će se sednica održati u dostojanstvenoj atmosferi.

Generalna skupština UN glasaće u četvrtak o unapređenju statusa Palestinske nacionalne uprave u svetskom telu od statusa entiteta posmatrača u državu posmatrača - nečlanicu UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Нови cрпски шеф без бубица

29.11.2012. 21:46

Sve je to u redu, rezim koji je izgubio suverenitet zbog svojih teroristickih akcija nema sanse da stvori mir i stabilnost koja je potreban. Terorista jednom uvek terorista.

Angela

30.11.2012. 01:11

Ima jedna tragicna i teska slicnost: I Palestinci i Srbi zive u getu na svojoj vlastitoj zemlji! I druga slicnost: Stiti ih UN! Kakva je to sudbina?

Dudule

30.11.2012. 06:42

Kosovo vam je veštačka tvorevina, kao što je i Izrael veštačka tvorevina, i jednu i drugu tvorevinu napravili su Amerikanci s ciljem permanentnih sukoba ... i ne zamenjujte teze !

Stefan Perovic

30.11.2012. 16:53

Ma kako nema.U Gazi na vlasti je Hamas,to jest teroristi,a na Kosovu Taci,Haradinaj i ostali teroristi.Velika greska Vuka Jeremica,sto je nagradio teroristicki Hamas.Konflikt izmedju Izraela i Palestinaca je religijski konflikt,vec 1400 godina,a ne teritorijalni,kao sto mnogi misle.Izrael je jedina drzava na Bliskom istoku koja nije islamska drzava i zato po njima mora da nestane i zato sve islamske drzave podrzavaju teroristicki Hamas.Milion Palestinaca je u Izraelu i zive bolje nego bilo gde!