Nikola Selaković: Vreme je da dignemo glas

V. C. SPASOJEVIĆ - P. VASILjEVIĆ

četvrtak, 29. 11. 2012. u 20:54

Никола Селаковић: Време је да дигнемо глас
Ministar pravde i državne uprave otvoreno govori za ”Novosti” o oslobađanju Haradinaja, zamerkama Evrope, korupcionaškim aferama

TRENUTAK je da celokupno srpsko društvo prvi put ujedinjeno podigne glas protiv odluka Haškog tribunala. Očekujem da Vlada Srbije zauzme čvrst i jasan stav i da ozbiljno razmotri da li je moguća dalja saradnja sa sudom koji oslobađa zločince.

To je za ”Novosti” poručio ministar pravde Nikola Selaković, neposredno pošto je u Hagu objavljena oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja i njegove pomoćnike u zločinu Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja.

* Kao pravnik i prvi čovek srpskog pravosuđa, kako ocenjujete novu presudu Tribunala?

- To je sramna politička, a ne pravna presuda. Hag je pljunuo u lice srpskim žrtvama. Izostalo je sve što je trebalo presudu da potkrepi. Svedoci su ubijani kao glineni golubovi, gutao ih je mrak. A optuženi su napisali knjige u kojima priznaju kako su na najmonstruozniji način terorisali, maltretirali, silovali i na kraju ubijali Srbe. Sve su to znale i sudije Haškog tribunala, ali mnogi među njima umesto obraza imaju đon.

* Šta vredi da sada prekidamo saradnju kad je nepravda već načinjena i svi Srbi izručeni?

- Haški tribunal je sve ove godine imao jedan aršin prema srpskim žrtvama, a drugi prema žrtvama druge nacionalnosti. Zločinci koji nisu Srbi, oslobođeni su. U čemu više uopšte da sarađujemo? Izručili smo državno, vojno i policijsko rukovodstvo. Sve što je Hag tražio mi smo bezuslovno ispunjavali. Pokazali smo da imamo kapacitete da procesuiramo one koji su bili u Srbiji, a optuženi su za ratne zločine. Dali smo primer čitavom regionu. I ovako nam je vraćeno.

IMOVINU KRIMINALACA VRATITI SRBIJI * U Strazburu ste inicirali Konvenciju kojom bi se regulisalo pitanje imovine domaćih kriminalaca u inostranstvu...
- Izneli smo inicijativu za donošenje Konvencije Saveta Evrope kojom bi se regulisala pravna pomoć po pitanju oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela. Ako ste osudili vrhunskog kriminalca koji se obogatio na račun države, u kojoj je ostavio samo desetinu bogatstva, a 90 odsto je uložio u inostranstvu, interes je da se novac vrati u tu zemlju. Neke države sada po našim zamolnicama sprovode oduzimanje imovine, druge oduzimaju, ali nam za to naplaćuju troškove, treće oduzmu imovinu, ali zadrže pola za sebe, a četvrte uopšte ne postupaju po zamolnicama.

* Kako da osporavamo oslobađajuće presude za komandante OVK i hrvatske generale, ako prekinemo saradnju?

- Ako postoji ijedan pravni instrument koji možemo da iskoristimo da bismo zaštitili naše interese, upotrebićemo ga. Ali, posle ovakvih presuda, teško je od Tribunala očekivati bilo kakvu pravdu i pravo. Sada presude Haškog tribunala deluju osvešćujuće na onaj deo srpskog naroda koji je verovao da se tamo sudi po pravu i zakonu.

* Je li paradoks da EU udara packe srpskom pravosuđu, a u srcu Evrope se donose ovakve presude?

- Ne možemo ni da očekujemo da zemlje koje su učestvovale u formiranju Haškog tribunala kritikuju njegove presude.

* Šta ako prekid saradnje sa Hagom ugrozi i evrointegracije Srbije?

- Ne bih mešao pitanja evrointegracija i Haškog tribunala. EU nije osnovala Tribunal. Srbija ne sme više da bude nema. I predstavnici uglednih i moćnih država na svakom sastanku sa našim zvaničnicima pomenu nekog svog državljanina koji je doživeo povredu prava od organa ili institucija Srbije. Srbija mora na isti način, na svakom sastanku, da pomene ovu ogromnu nepravdu.

* Pa, očekujete li pozitivnu ocenu Evropske komisije 10. decembra?

- Kao što sam pre tri meseca izjavio da ne očekujem pozitivnu ocenu o napretku EU integracija, tako sada mogu da kažem da ovo ministarstvo i vlada reformu pravosuđa vode u dobrom smeru. Ta ocena je rezultat svih razgovora koje sam prethodnih dana imao ne samo u Briselu, već i u Strazburu. Od evropskih komesara dobili smo ohrabrujuće i pozitivne komentare za to što smo uradili.

* U samom smo vrhu po broju žalbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Kako ovo može da se popravi?

- Po stanovniku smo prvi po broju predstavki. Nije ni čudo kad Srbija poslednjih godina nije ulagala gotovo ništa u kapacitete za zastupanje pred sudom. Sledeće godine poslaćemo mlade ljude tamo da uče kako se radi. Ojačaćemo Ustavni sud koji postupa po ustavnim žalbama. Odredićemo koagenta, koji će pomagati našem agentu pred sudom. Osnovaćemo i savet za ljudska prava.

* Koliko novca je u toku ove godine isplaćeno po presudama iz Strazbura?

- Za nematerijalnu štetu isplaćeno je oko milion evra, od čega oko 900.000 radnicima koji su tužili bivša društvena preduzeća zbog neuplaćivanja doprinosa. Po presudama koje su doneli naši sudovi, a koje nisu realizovane, zbog čega su i upućene predstavke, isplaćeno je još 58 miliona dinara. Ove cifre i celokupna situacija naših građana pred evropskim sudom jasno govore u prilog činjenici da su upravo građani direktno trpeli posledice lošeg i neefikasnog pravosuđa.

KLEVETA ISPADA SA SPISKA KRIVIČNIH DELA * Kada će kleveta prestati da bude krivično delo?
- U prvoj polovini decembra Ministarstvo pravde i državne uprave uputiće tekst izmena zakona Vladi, koja će ga, nadamo se, usvojiti i proslediti Skupštini. Dekriminalizacija klevete je opšta tendencija u Evropi. Njeno ukidanje je jak podstrek istraživačkom novinarstvu, ali i obaveza za novinare, da ne dođemo u poziciju onih zemalja koje su ovo krivično delo morale da vrate.

* Dokle se stiglo sa Nacrtom strategije borbe protiv korupcije, na čijem usvajanju EU posebno insistira?

- O ovoj strategiji pričali smo i u Briselu i u Strazburu. Pred radnu grupu za izradu strategije u narednih nekoliko dana biće iznet prvi tekst. Ona je rađena po ugledu na strategiju Novog Južnog Velsa. Promoviše aktivan stav države, Agencije kao nezavisnog tela, i savezništvo sa građanima. Ako građanin ne želi da prijavi korupciju, to je zato što nije siguran da će ga onaj kome je prijavi zaštititi. Dogodine dobijamo zakon o zaštiti uzbunjivača, a narednih dana etički kodeks i plan integriteta Ministarstva pravde i državne uprave.

* Koliko je pravosuđe depolitizovano da dočeka sve afere i hapšenja ljudi, među kojima ima i bivših ministara?

- U kojoj meri je sposobno, nepristrasno i nezavisno, videćemo po tome kako postupci budu tekli, i koliko će se u pravosuđu osetiti ono što je do sada nedostajalo - hrabrost! Borba protiv korupcije je borba za sprovođenje zakona. Ili će se oni poštovati ili ćemo imati kriminalizovanu i korumpiranu državu. Takvoj državi na put može da stane samo hrabro pravosuđe i Vlada voljna da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom. U sudskim postupcima ne sme da bude političkog revanšizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (81)

Branko

29.11.2012. 21:15

G.Selakoviću slobodno i opušteno - dignite glas, svoj. Moj glas nemate i nemojte ga dizati.

Slobodan

29.11.2012. 21:19

Reče čovek koji je preključe trčao u Brisel kod komesara Filea i nosio mu papire na uvid. Ne biva, ministre, ne biva... Ili si hrabar i slobodan čovek, ili podređeni evrorob. Vreme je da izabaremo stranu.

Томица Кораћ

29.11.2012. 21:20

Е хајде баш да видимо реакцију Србије! Да ли је стварно људима на власти напокон довољно 12 година пљувања у лице. Политичари! Народ који водите не жели да сарађује са непријатељем, не жели да добровољно иде на клање! Шта су ваши следећи потези?!

Optimista

29.11.2012. 21:29

Pa zar to nismo radili i do sada i svaki dan bez ikakve vajde. Nadam se da ce moj komentar biti objavljen.

durkovic

29.11.2012. 21:32

Nista niste izgubili na vreme gospodo,nego izgubiliste orjentir odavno i neznete da krenete(nesmete)pravim putem!.

Na ivici

29.11.2012. 22:18

Ministre, gotovo je. EU priča više ne radi. Ne odričite se Kosova, ostaćete crnim slovima upisani u istoriji. Sve do sada urađeno (korupcija, hapšenja i dr) će posle te odluke pasti u vodu. Ovo pišem kao (bivši) birač SNS.

biljana

29.11.2012. 22:40

posle ds, i velikih obecanja od sns a dogodilo se skoro nita.na sledece biranje glas dajem trecima.

Milan

29.11.2012. 23:57

@biljana - Ne vidim zasto je kriv SNS ... ovo traje od Tadica i demokrata.. Sad se samo stvari kristalisu sta su oni sve prodali i zasrali.

uhhhh...

30.11.2012. 01:01

@biljana - Ne vidim zasto je SNS kriv,bar su poceli nesto da preuzimaju,nemaju ni godinu dana odmah su nam krivi.Za ovih stotinu dana su sigurno ucinili vise nego DS za 10 godina.Regioni i SPS su druga stvar.

Gradjanin

29.11.2012. 23:11

Gospodine ministre a kako bi bilo da se vi malo pozabavite svojim poslom i na primer objasnite nama kako to da jedan od optuzenih u aferi Azotara koji je vozeci 83 km/h u Novom Sadu sa skoro 2 promila alkohola u krvi (odn. mrtav pijan) ubio petnaestogodisnjeg decaka i posle tri godine posle zlocina jos uvek nije osudjen. Manite se vi Haga i corava posla i pocnite da radite na onome za sta vas narod Srbije placa. Sredite stanje u nasem dvoristu prvo.

Prvi

29.11.2012. 23:15

Ovaj intervju je kontradiktoran! Ministar prvo pljuje evropski sud i evropsko merenje pravde da bi u nastavku dao punovaznost nekom tamo sudu u Strazburu. Imam jedan savet za ministra- prvo, samo su Rusi imali tajkune, pa bi bilo bolje da tamo nauci nase sudije kako se treba nositi sa tim olosem. Drugo, neka malo urgira u svojoj stranci da se trse corava posla oko ulaska u EU.

Zoran1

29.11.2012. 23:30

Kada bi se svi zapadni proizvodi u Srbiji bojkatovali dok ne dodje do promene / pravde u tribjunalu to bi imalo jos najvise uticaja.

bzzuj

29.11.2012. 23:37

bravo momce, samo napred!nadam se da cemo i svi mi obicni gradjani i gradjanke, kojima je nepravda naneta moci da resimo probleme..

Aca Kitanovic

29.11.2012. 23:51

Nismo ni očekivali da se Haški tribunal ravnopravno odnosi prema svima ali ovo je takva sramota da bi sada trebali da tražimo odštetu za kaljanje ugleda nacije i države!!!

PeraBg

30.11.2012. 00:28

@Perica - Neka radi sta moze. Pravde nema, zakona nema a ni obraza nema u medjunarodnim odnosima i sudovima. Zato neka svako uradi sta moze pa sta nam Bog da.

VasaS

29.11.2012. 23:56

Slazem se potpuno da je vreme da dignemo glas!Zanima me samo koliko cemo jos da trcimo za EU sargarepom!Nema dima iz fabrickih dimnjaka,jer ih je NATO srusio,a bivsa vlast dokrajcila!Sto nemamo bar malo ponosa da trazimo da priznaju sta su uradili!Necemo preziveti bez EU!A sa njom cemo pre da nestanemo,bar vecina nas obicnih!Pa Grckoj je sasvim dobro islo dok nije nastala ta satanska tvorevina EU!Odjednom zemlja u bankrotu!Otimaju im ostrva!

Dragan

30.11.2012. 08:32

@VasaS - 1. NE U EU!!! BOJKOT stranih proizvoda ii putpun zaokret ka Rusiji Kini i Indiji i njihovom kapitalu. 2.Procesuiranje svih politickih celnika, iz svih partija, koji su polozaj koristili za sticanje bogatstva i poslova za svoje privatne firme, oduzimanje imovine kriminalcima i krpljenje budzeta. 3.Ispitivanje svih sumnjivih radnji za koje NAROD misli da su na stetu drzave i naroda.4.Pokrenuti proizvodnju, sve firme - sumnjivo privatizovane - vratiti radnicima a pod kontrolom drzave.

kondor

30.11.2012. 00:36

Nemojte molim vas dizati glas , jednom ste ga digli izazvali oktobarski prevrat 2000. g. dali vlast onima koji su vas doveli danas na to sto imate . Niste 13. g. dizali glas dok su vas pljackali , ponizavali vam drzavu unistili sve sto se unistiti moglo i sada vam na kraju svog mandata namestise da morate postaviti granicu izmedju samih sebe . Oni vam se sada smeju iza ledja u skupstini , ministar danas kuka da nece biti hleba , ako ne postavite granicu izmedju samih sebe. Sramota!

eeeej

30.11.2012. 02:03

Neka puste Karadzica i Mladica i zaboravicu im ovo sto su pustili ova dva hrvata i tri albanca!!!

Erubija

30.11.2012. 02:10

Hag nikada nije hteo da sazna pravu istinu. Hag je osudio samo jednu stranu, bez obzira što u ratu nije kriva samo jedna strana. Sada su ostali samo Srbi u Haškom Tribunalu. Nadam se da će se stanje u našoj državi zaista promeniti. Znamo da nam je prošla vlast uništila pravni poredak, sudstvo, pravosuđe i tužilaštvo sramnom reformom pravosuđe iz 2009 godine. Tužilaštvo nije radilo svoj posao kako treba, jer su branili sopstvene interese...

boban

30.11.2012. 03:19

Lepo sam ja govorio da ce sve nesrbe pustiti iz zatvora u Hagu kad im Boris sve Srbe preda.Zato su i dozvolili da Tomo pobedi jer nema vise ni jednog Srbina da ih interesuje.Sad samo cekam da ova vlast koja je ista kao i prosla pocne da isporucuje jatake nasih heroja.E jadna li si Srbijo na sta si spala.

Sova

30.11.2012. 04:19

Nije mi jasno sta se bune, u zatvoru su oni koji su poceli rat za cistu etnicku Srbiju od 20 km do Zagreba pa do Ohrida. mnogo je tu ljudi i imovine unisteno pa je normalno da i odgovaraju.

kondor

30.11.2012. 12:16

@Sova - Vidis sova oni su zeleli da svi Srbi zive u jednoj drzavi Jugoslaviji . Vi ste vasu lijepu etnicki ocistili i sada ste sa KM najcistiji nema kod vas dr. naroda samo hrvati i albanci . Sto nije uspeo starcevic i pavelic uspeo je zagorcev general da vas etnicki ocisti od svih drugih naroda . Sto se tice pocetka rata u bivsoj Jugi pogledaj dokumentarac "Rat koji se mogao izbeci " pa onda pricaj ko je poceo rat . Samo treba da znas da nicja nije gorela do zore , ja to ne zelim ali nikada se ne zna

Mile

30.11.2012. 06:09

"Ako građanin ne želi da prijavi korupciju, to je zato što..." nema efekta.

moc je cudo

30.11.2012. 08:07

Ви тачно знате шта желите, а вероватно и како да се то оствари.

novica952

30.11.2012. 17:47

@Rajko Popovic - Dok smo naše ljude isporučivali tribunalu bili su u centru pažnje, radi posao i noću i danju kao da ih plaćap tribunal a ne naša država i revnost im je bila do kraja. Sad ih nešto nema, iznenadili ih odluka tribunala, toliko o njima kao pravnim stručnjacima.

No paseran!

30.11.2012. 08:57

Za sada ova presuda ima uporiste ,samo zbog snage onih koji su je pripremili !

ciceron

30.11.2012. 08:59

Zao nam je ,jer istini nisu dali da ugleda svetlo !O njihovim obrazima se nemoze nista lepo reci ,ali obraz za njih nije bitan !Bitan je samo bankovni racun !

Kumanovo

30.11.2012. 09:28

Vi ste zavrsili posao posla li ste sve sto je bilo na listi haga a sat trazite pravdujer vlast u SRBIJI je poslao lude nisu oni sami otisli u hag jer ste gi jurili celoj SRBIJI da gi predate hagu.

vuk

30.11.2012. 09:36

Smatram da ovo nije takmicenje u besednistvu gde se dobrom intonacijom i govorom dobijaju bodovi i odnosi pobeda.Tako da ministre prihvatite odgovornost i uraditr nesto konkretnije od ,,dizanja glasa"..

Dragan

30.11.2012. 09:58

Ministre,ministre ne prenagljuj.Ako EU pročita ovu izjavu eto belaja.Ivica se dodvorava oko Kosova a ti urušavaš "nezavisnost" naše Vlade.

Mišo

30.11.2012. 10:12

Bojim se da je za to sada kasno. Glas smo trebali dići pre nego što smo pohapsili ceo politički , vojni i državni vrh i sa velikim oduševljenjem poslali u Hag. Sada je sve u njihovim rukama. I nož i pogača , pa odlučuju kome će koliko da odcepe. Srbima , znase, doživotne ili decenijske godine tamnice.

Idler

30.11.2012. 10:25

Bez uvrede al niste li zakasnili jedno 10-ak godina? Mi smo "pljuvali" po Haškom sudu još davnih dana, tražili promjene optužnica, masno financirali obrane....a vi kao tek sad razmišljate o tome ?!

novica952

30.11.2012. 10:26

Sve pohvale za stav ministra Selakovića, tako postupa jedan pravi ministar koji treba da zastupa interese ove države i naroda. Sve što je rečeno stoji i sve aktivnosti koje ovo ministratvo preduzima ide u pravcu promocije Srbije kao jedne pravno uređene zemlje. Iz svega ovoga oko presuda se mora izvući pouka, ništa nesme da bude kao dosada i dobro je zapažanje ministra da EU nije osnovala tribunal i da mu samo daje podrška.

nacionalista

30.11.2012. 10:30

Треба направити отклон од досадашње политике према хашком суду и дисконтинуитет у пракси да се сервилно служи хашком казамату. Треба показати да је нова власт далеко државотворнија и национално самосвеснија од претходних влада које су нас довеле у овај незавидан положај.

mUnboss

30.11.2012. 10:51

Svaka cast, primetno je koliko sadasnji ministar zeli da radi, da resava situacije i probleme ali na veoma praktican nacin. Neophodno nam je takvo rukovodstvo u ovakvim momentima kada je potrebna ,,hladna glava.`` Potrebno je da se stav Srbije cuje i da reaguje kao sto bi svaka normalna, jaka, civilizovana zemlja 21.veka i uradila.

Janko sudija

30.11.2012. 10:52

Konacno Srbija i srpski zvanicnici zauzimaju pravi stav prema Hagu. Jedino sam jako tuzan zbog svakog Srbina koji ostaje zatocen u Hagu sta god mi ovde rekli i izjavili, ali je potez i izjava ministra sasvim na mestu.

Strasni sud

30.11.2012. 10:53

Svi Srbi bi trebalo da budu pusteni iz Haga. Ako siptarski teroristi nisu krivi,a okrvavili su ruke zestoko, onda ni srpski generali i politicari nisu krivi. Ne mogu biti krivi zvanicnic drzave,a teroristi nevini.

Milja

30.11.2012. 10:55

Svakako saradnju ne treba prekinuti na onim poljima koja su vezana za dobrobit ljudi koji su jos uvek ostali tamo i koji se bore. Naprotiv, treba im pruziti svu neophodnu pomoc drzave.

novica952

30.11.2012. 17:43

@Milja - Naša dosadašnja saradnja se sastojala u hapšenju naših ljudi i dostavljanju dokaznog matrijala za uhapšene i tu se završavala. Sve ostalo je bila šarada , slikanje i pradiranje sa Bramercom, ranije sa Del Ponetovom.Mi smo naše ljude zaboravljali čim stupe u kazamat Ševenigena i gore ih osuđivali od tribunala.

ibro

30.11.2012. 10:55

Jel došao Haradinaj u Srbiji da bori da okupira teritorije srbije,on borio za svoju domovinu.I normalno je nedužan

Milosav

30.11.2012. 11:04

Glas Srbije treba da se čuje, i nova vlast radi na tome intenzivnom diplomatskom aktivnošću i na istoku i na zapadu dok su se prethodnici samo izvinjavali i bivša ministarka ni jednom nije pomenula i upitala za naše ljude u Hagu, gledali su samo kako da ih se reše. Jel se tako čuva država i njeni građani? Podrška mladom ministru koji očigledno radi u interesu svoje države i građana.

BeogradZemun

30.11.2012. 11:12

Ma ajde nesto, bilo sta, samo da Srbija posle duzeg vremena digne glas protiv neke odluke zapada, da odreaguje na nesto. I do kad cemo da puzimo za Evropskom Unijom, dokle vise, pa dajte referndum videcete koliko se narodu smucila EU. A jedan veliki respekt za odluku o pomoci Srbima u Hagu ! Treba da krene i kampanja po velikim gradovima Srbije. U pruzanju podrske Srspkim herojima !

Kraljevic Marko

30.11.2012. 11:43

Gospodo ja vodim miroljubivu i bezbolnu politiku bez mnogo buke, stoga ne zelim da pad prouzrokuje povrede. Onesvescen pri padu je opusten i ne osteca bol.

Milan M.

30.11.2012. 11:53

IbroJeste taj terorista je dosao na Srpsku zemlju i bori se za svoj narod na tudjoj teritoriji.Ti si vjerovatno isto jedan od tih pa ti je pomucen centar za rezonovanje.Vama kulturna bastina na KiM negovori nista,porusene crkve i na istim temeljima gradjene rakete zemlja vazduh.Naselili ste se poslije unistavanja i paljenja Turskih hordi koji su i sami dosli u Egejski bazaen u 11-12 vjeku iz srednje Azije.Ljudi se djele na ljude i neljude,a narodi na narode i nenarode

Buba

30.11.2012. 13:29

Jedini nacin je da se taj sud anulira u Generalnoj Skupstini posle debate , onda bi sve odluke bile nevazece i Svi srbi bi se vratili nazad. Inace sud nije nastao na osnovu odluke Generalne skupstine kako bi trebalo po povelji vec na osnovu Saveta bezbednosti Un, tako da sud i nije legalan.

Vladimir

30.11.2012. 13:34

Krajnje je vreme bilo da neko obrati paznju i na nase zatvorenike tamo, koje smo do pre par godina onako prosledjivali kao da su najgori sljam

Mikeli

30.11.2012. 14:56

Lep potez koji niko do prethodne vlasti nikada nije zeleo da uradi. Cak i da su krivi oni su ipak pripadnici naseg naroda i to sto su radili verovatno su cinili misleci na dobrobit svih nas ali to je sad nebitno. Takodje moramo da poslusamo izjavu predsednika Nikolica i da se angazujemo i da trazimo pustanje svih Srba iz Haga. Isti arsini za sve.

novica952

30.11.2012. 17:40

@Mikeli - Trebao je da dođe mlađani Selaković pa da održi predavanje svim dosadašnjim ministrima iz ovog resora i ostalima kako može i treba da se radi. Mudra i pametna reč nekada dođe i od mladog čoveka željnog dokazivanja i poštenog rada svog pola.

ibro

30.11.2012. 15:03

E Milane slabo si učio u školi,historijo neznaš ništa,što ste ratovali i okupirali ste tuđe teritorije sada to morate vratiti na mirnom načinu.Sada tolko ste slabi jedva preživljavete.

kermit

01.12.2012. 13:21

@ibro - Ibro, svi Srbi o povijesti svih naroda znaju baš sve, mora da su svi završili povijest, pa sada u Srbiji ima 6 miliona Srba sa visokom stručnom spremom.

elena

30.11.2012. 15:06

Krajnje je vreme da se usprotivimo mnogobrojnim zahtevima koje EU postavlja samo nama, a od ostalih zemalja koje žele da postanu članice traži samo deo. Zbog ovakvih odluka haškog tribunala moramo da reagujemo i da se pobunimo protiv istih, a da se konačno založimo za puštanje na slobodu naših ljudi koji su u Hagu.

vlada

30.11.2012. 15:19

Kako dobro saradjujemo sa Hagom,ostalo je jos samo da presude da platimo ratnu odstetu i da se zahvalimo svim politicarima koji su saradjivali sa tribunalom.To je kraj.

Julius

30.11.2012. 15:26

Ministar pravde Nikola Selakovic porucio da Vlada srbije zauzme cvrst stav o daljoj (ne)saradnji sa Haskim tribunalom, nakon oslobadjajucih presuda Gotovini, Markacu i Haradinaju. Ova poruka je nekorisna sada, kada je Hag pokupio citav drzavni, vojni i policijski vrh Srbije. Tamo fali samo jos vrh SPC-a i SANU-a. Stoga, nece se Tribunal potresati zbog nesaradnje, jer ne trazi druge.Zbog nepostovanja sudskih odluka, UN bi trebalo brisati Srbiju iz clanstva, a Jeremica proterati sa funkcije.

novica952

30.11.2012. 17:52

@Julius - Bar je pošteno iskazao svoj stav iako u čitavoj raboti oko tribunala nema ni malo učešća, ali je ovim činom možda prozvao bivše ministre da se javno oglase šta su radili ili nisu radili da nam se ovo ne desi. Ako se traži ičija odgovornost za nešto ponajmanje se to može tražiti od Selakovića.

jer ne trazi druge

30.11.2012. 20:40

@Julius - O kako ne traže. Pa zar nije onaj više puta tražio jatake jataka od jataka.

Нови cрпски шеф без бубица

30.11.2012. 16:16

Nemoze nista bolje da se ocekuje od izdajnickog rezima, od straha se zavukli u bunker, samo da nam je znati od cega se kriju. Ja mogu u svaku palatu pravde da odem i crnog djavola da odbranim. crnogorac mozes li sebe pred ogledalom da odbranis.

vinogradar

30.11.2012. 17:17

Tako je ministre dosta je bilo poniženja...Sve treba uraditi na dostojanstven način a ne ko radikali...

taxiico

30.11.2012. 17:44

pa dobro gdje je nestao onaj dio srba koji vide što se zapravo događa?budite realni i priznajte sebi cijelom svijetu da ste sami krivi za ovo. kako ste sijali takvu sada žetvu imate. od 1844 do sada vodite nevjerovatno agresivnu regionalnu politiku koja će vas sada konačno skupo koštati, ali dok ne padnete na šaku riže dnevno nećete odustati, ja to znam kao i vi ali sada konačno to i svijet vidi. žao mi je jedino vaše djece zbog budućnosti. pozdrav hrvatski branitelj.

milos

30.11.2012. 20:13

@taxiico - ko vodi agresivnu politiku? vi ne shvatate da nas ne interesujete! to sto svi u regionu gledate samo u nas a ne u nase dvoriste, vas je problem! vi nas mrzite, i uvek ste, i za vreme SFRJ je uvek bilo problema kad neko ode u hrvatsku, kompleksi su ne izlecivi!!!

kovač

01.12.2012. 14:03

Kasno je je za to predsedniče u hagu su ostali samo srbi a prethodne vlasti su se svesrdno trudile da ga napune našim generalima i borcima koji su obavljali svoju zakonsku dužnost braneći svoj narod.

Milan Kovačević

01.12.2012. 15:11

Kasno je za to predsedniče u hagu su ostali samo srbi koje je prethodna vlast oberučke isporučila a iz haga se srbi vraćaju samo u sanducima.

milanili

06.12.2012. 16:49

Trenutak je da celokupno srpsko drustvo prvi put ujedinjeno podigne glas protiv odluka Haskog tribunala. Ocekujem da Vlada Srbije zauzme cvrst i jasan stav i da ozbiljno razmotri da li je moguca dalja saradnja sa sudom koji oslobadja zlocince.

Tigrica

11.12.2012. 19:47

Ministre,u potpunosti ste u pravu,ali kao sto i sami znate,a to je da su u poslednjih 12-godina ovu zemlju vodili korunpirani ljudi,ljudi koji se nisu borili za dobrobit ove zemje i naroda u njoj.Rezultat je jasan.Na zalost sada vi treba da vadite kestenje iz vatre.

Leptirica

11.12.2012. 21:37

EU-posebno insistira da se Vlada bori sa korunpiranoscu.Smatram da se ni jedna vlast nije toliko borila i bori protiv toga kao ova sadasnja.

CicaMaca

11.12.2012. 21:43

Srbi tebaju da se pobune na presudu.Ne mozemo samo mi biti krivi za sve.Na kraju krajeva svaka medalja ima dve strane.