PREMIJER Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da je posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnele Međunarodnom sudu pravde.

Dačić je istakao da Hrvatska posle presude u Hagu nema razloga da povlači svoju tužbu za genocid.

- Ovim što je učinjeno, Hag je vratio Balkan u devedesete godine. Kakav je to proces pomirenja ako svako ne odgovara za svoje zločine i ako su neke žrtve bezvredne? - upitao je Dačić.

Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, on je rekao da nikakav odnos nije ni postojao.

- Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni želeli da se sretnu sa nama i stalno su ispostavljali neke uslove - rekao je Dačić, navodeći da je on sam više puta bezuspešno zvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Dačić kaže da Srbija mora da prihvati realnost, da želi da razvija odnose i da ne može da izigrava uvređenog, iako bi to s pravom činila. On je naglasio da nikako ne treba ulaziti u kolektivnu histeriju i samoizolaciju, jer jedino jaka Srbija može da se odbrani.

Dačić je naveo i da presuda Haga zapravo i nema veze sa odnosima Srbije i Hrvatske i da je pravi problem u tome što Hrvatska veliča „Oluju“, koja je presudom Tribunala tu akciju učinila legalnom i legitimnom.

- Nije nama stalo da Gotovina bude u zatvoru, već nam je bitno da neko odgovara. Zar 200.000 proteranih i više hiljada žrtava nije zaslužilo ni da neko bude osuđen makar jedan jedini dan. Šta onda da govorim o međunarodnom pravu? - zapitao se Dačić.

OTKAZANA SARADNJA TRIBUNALU

GOVOREĆI o tome da je saradnja sa Hagom svedena na najniži, tehnički nivo, premijer je ukazao da se postavlja pitanje odnosa Srbije prema onima koji su izručeni Tribunalu u Hagu:

- Neko će reći da je to sada lako kada su svi izručeni, ali imate drugu stvar, a to je pitanje odnosa države prema ljudima koji su u Hagu. Srbija je te ljude uz veselje hapsila i ispraćala u Haški tribunal. Mislite li da je neko iz države preduzimao nešto da pomogne? Pa više dopisa je dobilo Tužilaštvo Tribunala, nego odbrana. E, tu je razlika zbog koje Srbija treba da se stidi - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je za svoje ljude u Hagu do kraja mislila da nisu krivi.

Objašnjavajući šta znači tehnička saradnja sa Hagom, Dačić kaže:

- To znači da kada traži advokat okrivljenog da mu pošaljete dokumenta - vi to i uradite, a kada traži Tužilaštvo, odgovorite - razmotrićemo.

Dačić je naglasio da je svaki drugi vid saradnje sa Hagom otkazan.