BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije, te da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića.

U izjavi za TV Prva Dačić je, komentarišući informacije o prisluškivanju predsednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, rekao da je to nedopustivo, zbog čega su, kako kaže, potrebne promene u MUP-u.

"Sigurno je da to nema nikakve veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova. Ima veze sa policijom, jer ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija", rekao je Dačić.

"Imam informacije da je uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića. Takve stvari ne smeju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promene u MUP-u. Biće uskoro raspisan konkurs za direktora policije i svi oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama", zaključio je Dačić.

*****
PRELEVIĆ: PRISLUŠKIVANJE NIJE NIŠTA NOVO U SRBIJI

Advokat Božo Prelević izjavio je da prisluškivanje predsednika Srbije i prvog potpredsednika Vlade nije ništa novo u Srbiji, ali da se mora obelodaniti ko je to radio, zbog čega i kome su dostavljani podaci i da se o tome obavesti javnost.

Prelević je podsetio da su svojevremeno prisluškivani i Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica, ali da nikada nije rasvetljeno ko je to radio i po čijem nalogu.

"Ono što je bila praksa u poslednjih deset, dvanaest godina je da mi nikada nismo saznali ko je to radio i ja se bojim da mi to ni sada nećemo saznati", rekao je Prelević.

Prelević je rekao da nije baš uveren da predsednik Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nisu znali da su prisluškivani, ali da ostaje pitanje gde se skrivaju ti podaci.

"Već se pominje da je kriminalistička policije izdala nalog i vrlo lako se može desiti da bude 'odstreljen' neko ko važi za poštenog policajca", naveo je Prelević.

On je dodao da je vrlo moguće da ministar i direktor policije nisu znali ništa o prisluškivanju, jer je ova oblast u Srbiji potpuno neuređena.

"Uređaji za prisluškivanje telefona su jeftini, postoje privatne agencije koje kače repetitore i to je jedno potpuno neuređeno polje u Srbiji", zaključio je Prelević.