TRI ključne figure vlasti - Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić - smirili su u utorak tenzije unutar vladajuće koalicije. U direktnom razgovoru saglasili su se da formiraju koalicije, po ugledu na republički nivo, u svim opštinama gde je to moguće. Kako se saznaje, Beograd nije bio tema razgovora.

Sprovođenje ovog dogovora moglo bi da izazove novi politički zemljotres na lokalu i talas promene vlasti u najmanje 25 gradova i opština.

Naprednjaci očekuju da uđu u vlast u Smederevskoj Palanci, koja je i pokrenula buru, ali i u Somboru i Kikindi. Prema našim informacijama iz vladajuće koalicije, u narednim danima moglo bi da dođe do prekompozicije vlasti u Šapcu, gde su SPS i SNS u opoziciji, a URS sa DS u vlasti, kao i u Knjaževcu, gde je isti status ovih stranaka.

U Kniću, koji trenutno vode demokrate i naprednjaci, SPS traži novo mešanje karata, kako bi se i oni našli u većini. Rokade se očekuju i u Osečini, Kuršumliji, Varvarinu, Ubu, Velikoj Plani, Majdanpeku, Novoj Varoši...

NIČIĆ OSTAJE NA ČELU ZAJEČARA IAKO se spekulisalo da će Boško Ničić biti smenjen sa mesta gradonačelnika Zaječara, on je i ovaj novi politički udar ”preživeo”. On je u ponedeljak uveče dokazao da ima većinu sa URS, SPS i delom odbornika DS, ali lokalni naprednjaci tvrde da je smena vlasti na pomolu:
- Očekujemo da DS ispoštuje potpisani koalicioni sporazum i da uskoro zajedno sa nama preuzme odgovornost za upravljanje gradom - rekao nam je Stefan Zankov, predsednik Okružnog odbora SNS.

Osim dogovora o lokalu, trojica lidera su u zgradi Vlade pričala i o najvrelijim političkim temama - Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i nastavku borbe protiv korupcije i kriminala.

Najpre su se u 16 časova u Nemanjinoj 11 sastali Vučić i Dačić. Kako nezvanično saznajemo, lider naprednjaka je premijeru i predsedniku SPS preneo da će insistirati na nastavku borbe protiv korupcije i evropskom putu Srbije, ali i da SNS niko ne može da ponižava i da se mora poštovati dogovor o lokalu.

Dačić je, saznajemo, poručio da Vučić nije imao baš potpune informacije o nedavnom političkom manevru u Smederevskoj Palanci koji je uzburkao duhove, jer su tome doprineli i pojedini odbornici SNS koji su otkazali poslušnost svom lokalnom odboru.

- Dešavanja na lokalu ne mogu da ugroze Vladu i neće biti nikakvih konsekvenci. Svi nesporazumi su razjašnjeni i trojni sastanak je i zakazan da bi se relaksirala sva sporna pitanja. Što se tiče SPS, nema nikakvog problema da vlast na lokalu bude ista kao i na republičkom nivou, i verujem da takvi problemi ne postoje ni kod SNS i URS - kaže, za ”Novosti”, Branko Ružić, šef Izvršnog odbora SPS.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, poručio je da će Vlada trajati četiri godine i da se neće raspasti zbog nekoliko gradova.

Dok se pripremao trojni susret, u mnogim opštinama filijale vladajućih stranka, kao po komandi, sklapale su nove saveze. Tako su u Leskovcu tri odbornika PUPS otišla od demokrata i priključila se novoj većini na čelu sa SNS. Odugovlačenju SPS da raskinu pakt sa DS i odu u zagrljaj naprednjacima došao je kraj, pa je sada pitanje da li će uopšte ostati u vlasti.

- Dokazali smo da SPS nije toliki faktor i da možemo da imamo većinu i bez njih. Bez obzira na to, naša vrata su im otvorena - poručio je predsednik leskovačkih naprednjaka Goran Cvetanović.


UVEK MOGUĆA NEPOSLUŠNOST

PROBLEMI na lokalu nisu ozbiljno uzdrmali vladajuću koaliciju. Oni pokazuju značajnije promene u samom izbornom zakonodavstvu i samim tim u strukturi političkih stranaka - rekao je Đorđe Vuković, programski direktor CeSID.

On je istakao da je 2008. bilo veoma lako promeniti odbornika, jer je postojao imperativni mandat, a ovoga puta toga nema i mandati su slobodni:

- Ako lider stranke odluči da probleme na lokalu reši onako kako smatra da je dobro, vrlo lako može mu se desiti da se napravi posebna odbornička grupa i da se pokaže neposlušnost u stranci.