VLADA još nije napunila ni sto dana, a već ju je uzdrmao novi potres. Ovoga puta mir među partnerima u Nemanjinoj poremetila je prekompozicija političkih snaga u Smederevskoj Palanci.

Naizgled lokalni manevar u kom su SPS i URS sklopili pakt i sa vlasti skinuli naprednjake, toliko je isprovocirao čelnike SNS da je, možda, na pomolu najveća kriza otkako je kabinet Ivice Dačića položio zakletvu.

Prema našim informacijama, ova rokada u Smederevskoj Palanci razbesnela je rukovodstvo SNS koje je i ranije imalo primedbe na tempo kojim SPS u opštinama „preslikava“ koaliciju sa republičkog nivoa. Pogotovu što je dogovor svih članica Vlade da prave saveze na lokalu gde god mogu.

Konkretno, vođstvu SNS veoma smeta to što Dačićevi u Leskovcu odugovlače da uđu u savez sa SNS i što se za sličan aranžman nećkaju i u Somboru, ali i u Kikindi. Tako je slučaj u Smederevskoj Palanci očigledno bio kap u prepunoj čaši.

Duhovi su bez sumnje uzburkani, a poslednji događaji biće tema na Glavnom odboru SNS koji će biti zakazan posle proslave stranačke slave Sv. Petke.

- Poslednji potezi naših partnera sigurno neće ostati bez posledica - kratko je za „Novosti“ poručio Aleksandar Vučić, lider naprednjaka, ne navodeći o kojim posledicama je reč.

U taboru SPS žele da spuste loptu i smatraju da se tenzije bez potrebe podižu. Oni podsećaju na to da i partneri iz vlasti ne žure njima u zagrljaj na lokalu, navodeći kao primere Šabac i Knjaževac.

- Ne treba toj temi prilaziti sa suviše strasti. Imam odluku predsedništva da svuda na lokalu, gde je to moguće, napravimo koaliciju sa partnerima iz republičke vlade. Tako će i biti - smireno poručuje za naš list Branko Ružić, šef Izvršnog odbora socijalista.

I u štabu URS sumnjaju da će biti većih potresa u vladajućoj koaliciji.

- Koalicije na lokalu biće preslikane sa republičkog nivoa gde god je to moguće. Ne znam detalje vezano za Smederevsku Palanku, ali sumnjam da taj slučaj može da ugrozi stabilnost vlade - prokomentarisala je za „Novosti“ Suzana Grubješić, potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije.


TREĆA PROMENA VLASTI OD IZBORA

U Smederevskoj Palanci, pre dva dana „pukla“ je koalicija naprednjaka i socijalista, a novu vlast su formirali SPS, DS i URS. Inače, ovo je treća promena vlasti u ovom gradu otkako su održani lokalni izbori. Naime, odmah posle izbora koaliciju su napravili socijalisti i demokrate. Međutim, ona je ubrzo razvrgnuta, pa su vlast napravili DS i naprednjaci. Onda su socijalisti pre dva dana opet „prevukli“ demokrate na svoju stranu, a koaliciji se priključio i URS. Odmah je smenjen predsednik SO iz SNS Radislav Simić i na njegovo mesto postavljen socijalista Slavoljub Đurić. Smenjeni su i direktori nekih javnih preduzeća i kulturnih ustanova koje su vodili naprednjački kadrovi. A, na čelu opštine je Radoslav Milojičić iz DS, koji je na toj funkciji „preživeo“ sve tri promene vlasti. Z. G.