UŽICE je u četvrtak krenulo putem kojim je već prošlo desetak gradova koji su se, nakon formiranja nove republičke vlasti, dogovorili da preslikaju te koalicione šeme na lokalni nivo, a isti ”pelcer” sprema se u Leskovacu, Somboru i Kikindi.

Dogovorena je nova koalicija koju će činiti SNS, SPS, URS, PUPS, JS i NS.

- Imaćemo 41 odborničko mesto od ukupno 67, a gradonačelnik će biti naprednjak Saša Milošević - kaže za ”Novosti” prvi socijalista Užica Neđo Jovanović. - Nama sleduje mesto zamenika gradonačelnika i predsednika Skupštine, a sednicu ćemo zakazati za 29. oktobar.

Načelni dogovor ”pao” je i u Somboru. Kako nam je rekao lider SPO u ovom gradu Žika Gojković, do kraja sledeće nedelje može se očekivati i potpisivanje sporazuma:

- Novu vlast čineće SNS-SPS-URS-SPO, GG ”Bolji Sombor” i nekoliko nezavisnih odbornika.

Međutim, u Leskovcu, gde na papiru postoji nova vladajuća većina, imaju problem sa okupljanjem parlamenta i ”pripremanjem” nove političke mućkalice.


PALI NOVI SAD, NIŠ, KRALjEVO, ČAČAK... Ukoliko dođe do smena u ovih pet gradova grupa mesta gde su demokrate posle majskih izbora završili u opoziciji dobiće ozbiljno pojačanje. Tu su već Novi Sad, Niš, Kraljevo, Čačak, Kruševac, Zrenjanin, Vranje, Loznica, Trstenik...

- Predsednik Skupštine Živojin Stefanović odugovlači sa zakazivanjem sednice, pa ćemo morati da uputimo zvanični zahtev kako bi Spasovdanska koalicija, sastavljena od SNS, SPS, JS, DSS, URS i NS, preuzela vlast - ističe Goran Cvetanović, predsednik OO SNS.

Njegov stranački kolega iz Kikinde Pavle Markov objasnio nam je da su se socijalisti u ovom gradu deklarativno složili da uđu u koaliciju sa njima:

- Završili smo pretkoalicioni sporazum i u petak bi trebalo da ga potpišu svi koji žele promenu vlasti. Međutim, SPS će verovatno da stavi paraf tek sledeće nedelje posle sednice o rebalansu budžeta.

Ovaj scenario, sudeći prema sve češćim nagoveštajima, mogao bi se dogoditi i u Beogradu. Međutim, zvaničnih pregovora naprednjaka, koalicije oko SPS i Koštuničinih, neće biti dok se ne završe izbori unutar DS. Do tada bi vrh SNS trebalo da donese odluku hoće li se pokrenuti pitanje smene Dragana Đilasa čijim radom, kako su rekli, nisu zadovoljni.

Prvi čovek beogradskih naprednjaka Nebojša Stefanović rekao nam je da veliki broj njihovih članova insistira na tome da se aktuelni gradonačelnik što pre smeni. Sa tim se slaže i vođa DSS u prestonici Andreja Mladenović, koji očekuje skori poziv SNS na razgovore:

- Politika koja se trenutno sprovodi u glavnom gradu mora se što pre promeniti i moraju se postaviti neki drugi prioriteti.