Tomislav Nikolić: I Srbija ima svoje uslove

V. N.

29. 09. 2012. u 20:57

Томислав Николић: И Србија има своје услове
Predsednik Srbije poručio da naša zemlja ima svoje uslove i da neće trčati za datumima i papirima. Srbija nikada neće dati njeno

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove, jer nema razloga da trči za datumom i papirom.

- Pripadamo velikoj svetskoj porodici naroda, želimo da pripadamo i evropskoj porodici. Znaju nas dobro i šta možemo da ispunimo i šta ne možemo. Bez Kosova i Metohije bismo se osećali kao čovek u velelepnoj palati koji je na smrt bolestan - rekao je predsednik Srbije na svečanoj sednici SNS u Sava centru, gde je dočekan ovacijama.

On je naglasio da Srbija želi da sarađuje, da ne traži ništa tuđe i da nema nameru ni sa kim da se svađa, ali da nikada, dok postoji Srpska napredna stranka i druge političke stranke u Srbiji, neće dati ono što je njeno.

- Nek razmišlja kakav je čovek onaj ko nam traži nešto naše. To je kao da kažu: daj nam jedno dete, a sam izaberi koje. Rađaj svoju decu, a u moju ne diraj - poručio je Nikolić.

PREDSEDNIK Srbije govor je održao na svečanoj sednici SNS, pre koje je Aleksandar Vučić izabran za predsednika naprednjaka. Više pročitajte OVDE

Predsednik je napomenuo da je deset godina trčanja Srbiju dovelo do prosjačkog štapa i da će ona sada malo da misli o sebi.

- Na sve strane imamo prijatelje, neka se takmiče ko će da pomogne Srbiji - rekao je predsednik republike.

Nikolić je rekao da će Srbija ispuniti sve uslove koje su morale da ispune druge države, a da joj ne treba postavljati one uslove koji nisu postavljani drugima.

On je poručio da je Srbija ponosna i da "smo u velikim teškoćama i nedaćama, ali nikada nismo bili u takvim nedaćama da može svako da nas gazi i neće".

Nikolić je istakao da je SNS za četiri godine postojanja protresla Srbiju i da su svi videli kakav se mulj nataložio, a sada će da "protrese i širu zajednicu".

- Nisam vas ostavio samo sam vam pripojio i onaj drugi deo Srbije koji nije bio uz vas. Srbija je naša majka i koliko smo spremni majci da damo, toliko vredimo - poručio je Nikolić.

On je članovima SNS, kojima je obraćanje počeo rečenicom: "Računajte da sam jednim poljupcem sve vas poljubio", poručio da mogu da idu samo korak napred u odnosu na ono što je do sada postignuto i da ne smeju da iznevere sebe, ideal i princip.

MORATE DA ZAPNETE - NE biste se svađali kao drugi da ste izgubili izbore, ali bi bilo mnogo teže Srbiji - rekao je Nikolić svojim pristalicama. - Ovima koji su otišli tužioci će da ukažu šta im nije valjalo u vlasti. A vi morate da zapnete sa svojim partnerima kao jedan, da sredimo ovaj haos u kojem se Srbija nalazi.

Nikolić je istakao da je pobeda SNS došla u poslednji čas, ali da se ne bi svađali da su izgubili izbore.

- Koliko puta sam vam rekao da kada imate primedbu na nekog u stranci, ona nije razlog da ne govorite i da prestanete da podižete svoju stranku. Uvek je recite na vreme, da ne dođemo u situaciju da nam tužioci govore šta nije valjalo dok smo bili na vlasti - istakao je Nikolić.

On je poručio članovima SNS da ne bi bili u toj stranci da im je bilo do bogatstva i lake zarade.

Nikolić je poručio naprednjacima i da ne sme da se dogodi da građanima za četiri godine kažu da nije moglo bolje, jer je prethodna vlast ostavila haos.

- Pa šta ako je haos, sredićemo taj haos - obećao je predsednik Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Sinisa Banja Luka

29.09.2012. 22:45

Napokon pametan govor od srpskih političara, priča kao da je kopirao Dodika, ako ovako misli onda svaka čast. Vidjeli ste šta su stranci radili nama u RS dok smo ih lizali i sve slušali a sada kad je Dodik rekao dosta više, odmah se povukli i ne spominju ukidanje Republike Srpske.

Poštar

29.09.2012. 23:23

Pozdravljam ovakav stav predsednika Nikolića.Treba već jednom staviti tačku na njihove ucene.I do sada smo živeli bez EU,pa ako treba živećemo i dalje.Ni jedna zemlja koja je primljena u EU,nije više ucenjivana nego naša

Zamlata

29.09.2012. 23:32

I ako smo u teškoćama ne treba da dozvolimo da nas ponižavaju,kao što je bilo u vreme DS.Bilo ne ponovilo se ni to vreme ni DS.

Posmatrač

29.09.2012. 23:47

Pa da, da im sve damo i na kraju kad dođemo na red za ulazak u EU ona se raspadne i mi ostanemo kratkih rukava, zato se slažem sa Tomom.

Campari

29.09.2012. 23:56

Takav stav nam je trebao od samog početka kosovske krize. Unazadili su nas po svim pitanjima. Bilo ne ponovilo se.

Novi Sad

29.09.2012. 23:59

Ako mi trebamo ovako goli i bosi da trčimo u tu poluraspadnutu EU i usput ostanemo još i teritorijalno osakaćeni pa onda stvarno neka hvala!

Perica

30.09.2012. 00:45

Bravo Nikolicu kazete da je predhodna vlast ostavio haos ali treba da kazete da u sadaznu vladu imamo polivu is predhodne i drugo kazete da ne treba da zurimo da za vas sto imate udobnu fotelju i ne treba da ne bi se ona lulala znaci cilj vam je bio vlast sada kazete sve poloko docice na svome a koliko dugo treba da narod ceka od kada ste na vlast svaki dan po nesto poskupluje i u izjavama krivite predhodnu vladu.i na kraj kazete neka se prijatelji takmice ko ce da nas pomogne mi cemo da sedimo

perun_u

30.09.2012. 00:47

Tomislav Nikolić je predsednik Srbije, kakvog Srbija zaslužuje. Nikada nismo imali boljeg.

vujadinn

30.09.2012. 00:48

Svaka reč mu je na mestu. Iz njegovog govora se vidi da voli Srbiju, i da će brinuti o srpskim interesima.

Nimerija

30.09.2012. 01:11

Divno bi bilo da se konacno i okrenemo malo nacionalnim interesima, kao sto je na primer insistiranje na rezoluciji 1244, sto do juce nije radjeno. Ono sto je i pticama na garni postalo jasno jeste da je spas u odnosima sa Rusijom a ne Evropom. Dok sam ziv verovatno necu shvatiti zasto je do sad toliko insistirano na EU kad svi svetski ekonomisti predvidjaju da je buducnost u Rusiji i Kini.

dilan dog

30.09.2012. 01:14

Uopste mi ne bi bilo ni najmanje zao da se ti pregovori nikad ne dese. Smatrao bih ludoscu da zvanicnici to Evropi otvoreno kazu, ali ovo sto oni traze od nas(a sve kao mic po mic) je apsolutno apsurdno.

Jana

30.09.2012. 01:15

Nekako u svetlu novih desavanja imam poverenja u to da ce sadasnja vlada uspeti da izbalansira i da uradi ono sto je najbolje za nas. A za nakbolje naravno smatram nastavljanje odnosa sa Rusijom u ovom smeru u kom se vec krenuloi okretanje ledja zapadu, bar donekle, obzirom da su im zahtevi sve veci a nemaji bas mnogo da ponude osim pretnje ratom.

ilija

30.09.2012. 07:21

Nadam se da je ovo samo prica za domacu javnost, jer mnogo podseca na 90-te, a znamo sta je usledilo posle prica tipa "Srbija se saginjati nece". SNS je tokom kampanje govorio da je za EU, sada odjednom nisu za EU?Besmislena je prica oko neulaska u EU - svi su u EU! Hocemo li doci u situaciju da cak i Crna Gora, a mozda i Kosovo udju u EU jednog dana pre nas? Jel nam mozda treba da neki novi Jelko Kacin bude sa Kosova, pa da nam i oni sole pamet? Ne bi me cudilo - nema nade za nas.

Dragan Sweden

30.09.2012. 07:39

Bravo presednice.Tako se vodi drzava a ne kao Tadic koji se izvinjavao svima okolo pa cak i ubicama srpskog naroda.

tina

30.09.2012. 07:52

Slusala sam ove divne i nadahnute reci g-dina Nikolica.veoma odmeren stav ali mudrost pravog vodje!

katana

30.09.2012. 08:43

Sve sto je cenjeni predsednik rekao podrzavamo i nadamo se da ce krenuti sa politikom jacanja nase sopstvene ekonomije a sastoji se u zastiti domace proizvodnje, dopustenom umerenom inflacijom koja je sada cak i preporucljiva, onda u visokim carinama i obaveznim kontigentima, zatim polako smanjivati zavisnost od stranog kapitala, strane banke proterati, investicije vezivati za domacu stednju, podsticati domace bankarstvo za investiranje u proizvodnju, istrazivanje i razvoj.

kicholino

30.09.2012. 09:08

bolje rat nego pakt!!! ti svabovi su nam mnogo puta ubijali decu,dosta je bilo...

Savo

30.09.2012. 09:16

Ko prvi kaze NIKADA U EU i ni pod kakvim uslovima imace moj glas do kraja zivota! Al' ne samo da kaze nego da tako i ucini.

grax

30.09.2012. 09:21

Govor je u redu,ali tako mora da kaze i kad govori predstavnicima EU i Amerikancima. Dzaba je to samo nama pricati,a tamo kako ce sve biti ispunjeno i kako je EU prioritet. Srbija mora biti prioritet.

Jabre

30.09.2012. 09:28

Dati kosovo je kao dati da ti majci ili datetu odrežu ruku da bi se učlanili u neki klub. Ako može da se učlanimo kao i svi da bi dobili nešto time onda da, a ako time ništa ne dobijamo i učlanjujemo se samo reda radi onda nam ne treba EU bez obzira da li traže Kosmet ili ne. Gde je naš interes, ko da će biti bolje i u EU ako je politički cilj preživljavanje od danas do sutra.

Divan govor, ali...

30.09.2012. 10:01

Šta ćemo sa Sporazumom o upravljanju administrativnim prelazima? Ako to ispunite i sprovedete dobar deo ovog govora pada u vodu.

@gulic

30.09.2012. 11:08

Bravo predsednice samo napred,samo ovako mozes cuvati vlast ,nije bitno sto govoris ono sto nikad neces dostici.Pojeo vuk magarca.

Lala iz Banata

30.09.2012. 11:32

Mora ponovo da se vrati na sustinu politike! Obecao sam fer i pravednu politiku ali ipak crnogorci mi nisu dozvolio prolaz, njihovim fizickim metodama, a to nije srpska politika a ni demokratski. Morao sam da napravim politicku ravnotezu, da bi mogao fer i pravedno da se suprostavim organizovanoj korupciji i kriminalu, danas da li rezim crnogorske unije veruje u svoju ili moju moc. A jos uvek sam pokrecem pravne mehanizme.

anabela

30.09.2012. 13:18

U politici stapa I sargarepe koju smo imali iz EU, uglavnom smo dobijali STAP a nisam sigurna da smo ga uvek zasluzivali. Samo polako I pametno I evo njih na nasim vratima, da nas pitaju da li hocemo.

lidija

30.09.2012. 13:19

Nisam evroskeptik ali ni evrofanatik. Naravno uvek mozemo da saslusamo savete ali ne da ih slepo primenjujemo. Svaka drzava EU je prica za sebe sa svojim osobenostima I razlikama I ono sto je NPR primenjivo I lepo funkcionise u Finskoj,ne mora da bude dobro I za Srbiju.

radandco

30.09.2012. 13:21

Konacno da neko javno kaze ono sto, svidjalo se to nekome ili ne, vecina gradjana Srbije misli.

MatijaBG LDP/DS

30.09.2012. 13:22

Hm Tomo,zaboravio si kad je god Srbija postavljala svoje uslove,postajala je teritorijalno sve manja....ajde da vidimo bas:)))

miki skepticni

30.09.2012. 13:22

Trcali smo za Evropskom Unijom ispunjavali svaki moguci uslov (naravno osim Kosova) I koliko vidim nemamo mnogo vajde od toga. Moramo prvo da sami sredimo stvari u svojoj zemlji, a kada to uradimo, onda ce nas EU oberucke prihvatiti.

vuk-maniti

30.09.2012. 13:29

Tomo domacine !!! Nijesam drzavljanin Srbije, ali sam Srbin'!!! Imas moj amanet da u pregovorima sa Albancima das Kosovo da bi Srbija preko Metohije sa Kosovskom Mitrovicom imala izlaz na more, bar koliki ima i Crna Gora ?!

Bacuska

30.09.2012. 14:03

To je uvredljivo sta pisete o srpskom narodu, to crnogorca rezim ne ispunjava obecanja.

Momčilo

30.09.2012. 14:16

Tako je, nećemo dozvoliti da se diktira nad nama, imamo i mi naše stavove i uslove.

Cica

30.09.2012. 14:22

Da uđemo u EU ne treba nas nicim uslovljavati,jer EU ne bi ni postojala da nema njenih clanica.Zato im treba postavljati uslove.

Pepi

30.09.2012. 17:23

Predsednik Srbije zaista po meni Srbiju pretstavlja u lepom svetlu i sada se vidi da ne stoji prica DS-a iz ranijih perioda kada su na plasenju naroda pobedom Nikolica nazalost i dolazili na vlast medjutim neki uslovi EU se ne mogu ispuniti, Srbija se vredja time i zato podrzavam ovakav stav Nikolica.

Ivica_

30.09.2012. 22:27

Bivsi predsenik je svojim ponasanjem mnogo nastetio Srbiji.Izvinjavao se svima, prihvatao oko Kosmeta skoro sve i sada je na Nikolicu da spase sto se spasti moze, puna podrska predsedniku Nikolicu da uspe!

Лука

01.10.2012. 11:23

Што наши политичари воле да изигравају силу, али тек кад слете у Србију, хехехе.

ivana

02.10.2012. 21:11

prvo da narod srbije bude zadovoljan na srbiju pa tek onda eu,jer kako cemo u eu ako narod nije zadovoljan zivotom u srbiji?