PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove, jer nema razloga da trči za datumom i papirom.

- Pripadamo velikoj svetskoj porodici naroda, želimo da pripadamo i evropskoj porodici. Znaju nas dobro i šta možemo da ispunimo i šta ne možemo. Bez Kosova i Metohije bismo se osećali kao čovek u velelepnoj palati koji je na smrt bolestan - rekao je predsednik Srbije na svečanoj sednici SNS u Sava centru, gde je dočekan ovacijama.

On je naglasio da Srbija želi da sarađuje, da ne traži ništa tuđe i da nema nameru ni sa kim da se svađa, ali da nikada, dok postoji Srpska napredna stranka i druge političke stranke u Srbiji, neće dati ono što je njeno.

- Nek razmišlja kakav je čovek onaj ko nam traži nešto naše. To je kao da kažu: daj nam jedno dete, a sam izaberi koje. Rađaj svoju decu, a u moju ne diraj - poručio je Nikolić.

PREDSEDNIK Srbije govor je održao na svečanoj sednici SNS, pre koje je Aleksandar Vučić izabran za predsednika naprednjaka. Više pročitajte OVDE

Predsednik je napomenuo da je deset godina trčanja Srbiju dovelo do prosjačkog štapa i da će ona sada malo da misli o sebi.

- Na sve strane imamo prijatelje, neka se takmiče ko će da pomogne Srbiji - rekao je predsednik republike.

Nikolić je rekao da će Srbija ispuniti sve uslove koje su morale da ispune druge države, a da joj ne treba postavljati one uslove koji nisu postavljani drugima.

On je poručio da je Srbija ponosna i da "smo u velikim teškoćama i nedaćama, ali nikada nismo bili u takvim nedaćama da može svako da nas gazi i neće".

Nikolić je istakao da je SNS za četiri godine postojanja protresla Srbiju i da su svi videli kakav se mulj nataložio, a sada će da "protrese i širu zajednicu".

- Nisam vas ostavio samo sam vam pripojio i onaj drugi deo Srbije koji nije bio uz vas. Srbija je naša majka i koliko smo spremni majci da damo, toliko vredimo - poručio je Nikolić.

On je članovima SNS, kojima je obraćanje počeo rečenicom: "Računajte da sam jednim poljupcem sve vas poljubio", poručio da mogu da idu samo korak napred u odnosu na ono što je do sada postignuto i da ne smeju da iznevere sebe, ideal i princip.

MORATE DA ZAPNETE - NE biste se svađali kao drugi da ste izgubili izbore, ali bi bilo mnogo teže Srbiji - rekao je Nikolić svojim pristalicama. - Ovima koji su otišli tužioci će da ukažu šta im nije valjalo u vlasti. A vi morate da zapnete sa svojim partnerima kao jedan, da sredimo ovaj haos u kojem se Srbija nalazi.

Nikolić je istakao da je pobeda SNS došla u poslednji čas, ali da se ne bi svađali da su izgubili izbore.

- Koliko puta sam vam rekao da kada imate primedbu na nekog u stranci, ona nije razlog da ne govorite i da prestanete da podižete svoju stranku. Uvek je recite na vreme, da ne dođemo u situaciju da nam tužioci govore šta nije valjalo dok smo bili na vlasti - istakao je Nikolić.

On je poručio članovima SNS da ne bi bili u toj stranci da im je bilo do bogatstva i lake zarade.

Nikolić je poručio naprednjacima i da ne sme da se dogodi da građanima za četiri godine kažu da nije moglo bolje, jer je prethodna vlast ostavila haos.

- Pa šta ako je haos, sredićemo taj haos - obećao je predsednik Srbije.