BEOGRAD za razgovore sa Prištinom treba da odredi šefa pregovaračkog tima na najvišem mogućem političkom nivou - izjavio je u četvrtak u Njujorku predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Predsednik je izjavio da će Uniju u tim razgovorima predstavljati Eštonova, a da bi Srbiju mogao da predstavlja predsednik vlade:

- Ni ja ne bežim od odgovornosti da me ovlaste za to.

Nikolić je novinare obavestio da će platforma koju će predstaviti Beograd biti pripremljena odmah po njegovom povratku u Beograd. On je izjavio da ga je visoka predstavnica obavestila da EU ne insistira na priznavanju nezavisnosti, niti da će na tome insistirati. Na to je Nikolić odgovorio da bi taj zahtev bio uzaludan:

RUSKI KREDIT NIKOLIĆ je naveo i da je sa visokom predstavnicom bilo reči o odnosima Srbije i Rusije, i da ju je obavestio da se od Moskve tražila podrška za budžet, jer ”niko drugi nije pritekao u pomoć”.

- Stigli smo do kraja u ispunjavanju zahteva za koje smo videli da vode ka nezavisnosti KiM i više nećemo da načinimo nijedan korak u tom pravcu, a to sam rekao i na Generalnoj skupštini.

Prema njegovim rečima, ”neko drugi bi morao da pobedi u Srbiji sa idejom da prizna KiM”, za šta je kazao da je ”za dugo godina unapred nemoguće”:

- Ne mislim da treba da tražimo mnogo da bismo nešto dobili, već da napišemo šta želimo i da od toga ne odustajemo. Srbija je ozbiljna zemlja sa istorijom i tradicijom i sprovešće ono što je dogovorila prethodna vlada.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Nikolić je rekao da je NATO jedina zaštita za Srbe na tim prostorima i dodao da se sa Eštonovom dogovorio da se na severu Kosova odmah obezbede mir i bezbednost.