DEFINITIVNO sam odlučio da izađem na crtu Borisu Tadiću i ostalim kandidatima i da uđem u trku za novog predsednika Demokratske stranke.

Tako je Zoran Živković, nekadašnji zamenik predsednika DS i premijer, a sada samo član stranke, obelodanio za “Novosti” konačnu odluku da učestvuje na partijskim izborima 10. novembra.

* Koji je motiv da uskačete u bitku u kojoj su apsolutni favoriti Tadić i Đilas?

- Đilas je javno poručio da nikada neće biti protivkandidat Tadiću, pa očekujem da tu reč i održi. Biću dodatno razočaran u njega ako je pogazi. Tadić je još pre dva meseca, ničim izazvan, rekao da bi voleo da ukrsti koplja sa mnom na izbornoj skupštini. Viteški je da mu izađem na megdan i da ga pobedim.

* Ima li i nekih političkih razloga, osim viteških?

- Suštinski razlog je što je moj DS potpuno napustio izvorni program i doprineo mnogim lošim stvarima u Srbiji: od odvajanje Crne Gore, proglašenja nezavisnog Kosova, pa do uništavanja ekonomije i uspostavljanja sistema korupcije jačeg nego pod Miloševićem. Ukinuli su demokratiju, polemiku, i svaku drugačiju misao unutar stranke.

* Kakve vi promene nudite?

- Tadiću i ekipi samo je bilo bitno da budu isprazno popularni. Ako hoćete da budete popularni ugradite silikone, ako hoćete da budete političari, sprovodite reforme. Đinđić je na dan ubistva imao devet odsto podrške, a za Srbiju je uradio najviše u modernoj istoriji Srbije. Želim da vratim taj izvorni program DS kojim ćemo da sprovodimo bolne reforme, čak i po cenu pada popularnosti. Treba lečiti i DS i Srbiju.

ODLAZIM IZ STRANKE AKO IZGUBIM * HOĆETE li ostati u DS ukoliko izgubite na izborima?
- Bio sam dosledan i lojalan član DS od 1992. godine. Ukoliko stranka nastavi ovim putem kojim sada ide, mene više u njoj biti neće. Ili pobeđuje ideja izvornog DS ili izlazim. Neću više da budem slepi putnik na tom brodu.

* Hoćete li uspeti da pridobijete dovoljnu podršku odbora i članstva za kandidaturu?

- Tragikomično je da se pravila za učešće na izborima još i ne znaju. Statut kaže da se postupak sprovođenja izbora uređuje poslovnikom i pravilnikom za izbore. U poslovniku piše da se to uređuje statutom i pravilnikom. A pravilnik ne postoji. Sad čujem da će predsedništvo da izabere neki organizacioni odbor koji će da propiše propozicije. U naše vreme, organizacioni odbor je služio da okiti salu i odabere hor za himnu. Eto, to je stanje u DS.

* Očekujete li regularne izbore?

- Izražavam ozbiljnu sumnju da će sve da protekne regularno. Još nisu određena ni pravila kampanje ni kako će ona da se finansira. Istekao je mandat više od 40 odbora, pa će i ti delegati na izbornoj skupštini biti nelegalni i nelegitimni. Biće mi sigurno i najteže jer jedini neću koristiti stranačku infrastrukturu i medije.

* Ko će biti vaši kandidati za potpredsednike DS?

- Neposredno pred skupštinu predstaviću tim ukoliko odaberemo to “ekipno učešće”. Biće to ljudi mahom iz “Periklovog doba” DS od 1997. do 2004. godine.

* Verujete li, kao iskusan političar, zaista u pobedu na izborima u DS?

- Primarni cilj je da kažem ljudima u DS gde se grešilo i kako da popravimo stanje kako bismo ostvarili našu istorijsku misiju. Ako bude pozitivna reakcija, biće i rezultata. Pošto je Pajtić odustao od kandidature, smatram da mi je Branimir Kuzmanović najteži protivkandidat jer ima čistiju biografiju od Tadića.

* Ako, ipak, u drugom krugu budu Tadić i Đilas, koga ćete podržati?

- Besmisleno je i zamišljati hipotetičku Đilasovu kandidaturu i hipotetičke rezultate prvog kruga. Ako tražite poređenje između Tadića i Đilasa, oni su isto telo sa dve glave. Razlika je samo u pomadi koju koriste i načinu kako se češljaju. Đilasa je doveo Tadić u DS i lansirao ga u visine kao kometu. Sad jedan drugom ne valjaju.