- Vlada Srbije nije obavezna da sprovodi dogovore koje smo postigli sa Prištinom. Jer, mi nismo potpisivali međunarodne sporazume, a uredbe i zaključci kojima je prethodna vlada potvrđivala te dogovore mogu biti poništeni - izjavio je za "Novosti" Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima, povodom navoda da vlast mora da primenjuje postignute dogovore i da ne može da ih poništi jer je reč o međunarodnim sporazumima.

Stefanović navodi da on nije ništa potpisivao, već je stavio samo jedan paraf na Tehnički protokol o administrativnim prelazima, čime je samo potvrdio da je parafirani tekst istovetan sa originalom.

- Mi nismo potpisivali međunarodne ugovore, jer da bi takvi ugovori bili potpisani moraju da ih zaključe subjekti međunarodnog prava, u ovom slučaju Kosovo i Srbija. Takođe, takvi ugovori morali bi da budu usvojeni u Skupštini Srbije - pojašnjava Stefanović.

On dodaje da je sve dogovore koji su postignuti sa prištinskom delegacijom potvrdila bivša vlada kroz donošenje uredbi i zaključaka, na koje su potpise stavljali ili premijer Mirko Cvetković ili njegov zamenik Ivica Dačić.

DVA PLANA ZA SEVER KOSMETA U diplomatskim krugovima, kako prenosi prištinska štampa, kruže dva plana za sever Kosova. Prvi je pripremila kancelarija Ketrin Ešton - predviđa "protektorat" za taj deo pokrajine i uspostavljanje lokalne samouprave uz ostanak Euleksa i Kfora i paket ekonomske podrške. Drugi je zapravo plan od sedam tačaka koji je već predstavljen Beogradu, a podrazumeva ukidanje lokalnih institucija na severu.

- Ti dokumenti mogu da se ponište, tako da aktuelna vlada nije u obavezi da primenjuje bilo šta od onog što je dogovoreno. Ali, ja mislim da su te odluke dobre i da ih ne treba poništavati, u skladu su sa Ustavom, Platforomom o Kosovu i skupštinskim rezolucijama i donele su više koristi nego štete. Međutim, vladajuću koaliciju čekaju teški koraci, pa oni ovakvim navodima žele da skinu odgovornost sa sebe i u meni pronađu glavnog krivca - kaže Stefanović.

Naš sagovornik tvrdi da ne postoje ni usmeni međunarodni ugovori o kojima se, takođe, govori u javnosti.

Novi šef pregovaračkog tima Dejan Pavićević izjavio je u subotu da u Protokolu o integrisanoj kontroli administrativne linije sa Kosovom najveći problem može biti odredba o prisutnosti kosovskih carinika. On je rekao da će, i pored mnogih odredbi Protokola koje nisu nimalo povoljne po Srbiju, Vlada početi da ga primenjuje, jer je Borislav Stefanović, koji je taj dokument parafirao 24. februara u Briselu, bio njen ovlašćeni predstavnik.

Kako je objasnio Pavićević, sporazum pruža mogućnost da se kroz delovanje radnih grupa za primenu odredbi Protokola, u kojima će učestvovati predstavnici Beograda, Prištine i Brisela, njegovi određeni delovi promene i načine "možda malo povoljnijim po Srbiju".

- Ono što se vrlo nejasno i dvosmisleno provlači kroz zaključke o slobodi kretanja i Protokol je izvršna uloga Euleksa, i to naročito na prelazima na severu Kosova, gde ćemo se kroz dalju primenu truditi da sve carinske ingerencije obavlja isključivo Euleks, a ne carina Kosova - rekao je Pavićević.

Demokratska stranka Srbije podneće inicijativu Ustavnom sudu da stavi van snage uredbe koje su nastale na osnovu sporazuma koji su u Briselu potpisani između Beograda i Prištine.