Putin i Nikolić: Ruski kredit za srpski budžet

Tanjug

11. 09. 2012. u 14:20

Jedan od rezultata razgovora Tomislava Nikolića sa Vladimirom Putinom u Sočiju je i ruski kredit za popunu praznina u srpskom budžetu. Poziv Putinu da otvori gradnju dela "Južnog toka"

Rusija će odobriti kredit Srbiji da popuni prazninu u budžetu i omogući da se plate i penzije redovno isplaćuju, saznao je Tanjug u diplomatskim krugovima.

To je jedan od rezultata razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u utorak popodne u Sočiju.

Putin i Nikolić razgovarali su i o što skorijem potpisivanju Strateškog sporazuma, a dogovoreno je i da do kraja godine počne izgradnja gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije, kao i finansiranje niza projekata u oblasti energetike, bankarstva, infrastrukture i drugim.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da dođe u Srbiju da otvori radove na srpskom delu gasovoda Južni tok, a ruski lider je poručio odnose dve zemlje treba produbiti kako bi se u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.

Dvojica lidera su se sastala u Sočiju, u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, a Nikolić je ocenio da počinje nova era u odnosima Srbije i Rusije.

Srpski predsednik je na početku sastanka ukazao na značaj projekta Južni tok i izrazio očekivanje da će radovi na deonici gasovoda kroz Srbiju početi u decembru.

„Očekujem da počnu radovi na Južnom toku kroz Srbiju. Predstavnici Rusije i Srbije misle da bi to moglo da bude početkom decembra i pošto nemaju previše hrabosti, zamolili su me da vas ja zamolim da prisustvujete početku tih radova. Evo ja vas molim da prisustvujete otvaranju radova na gasovodu Južni tok“, rekao je srpski predsednik.

Putin je na to samo odobravajuće klimnuo glavom.

ULOGA UN Putin je ponovio da je Rusija što se tiče Kosova privržena očuvanju primarne uloge UN. "Smatramo da rešenje treba tražiti pregovorima, na osnovu rezolucije 1244", rekao je ruski predsednik.

Posle razgovora tet-a-tet ruski predsednik je na konferenciji za novinare rekao da se planira intenzifikacija rusko-srpskih odnosa kako bi se oni u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.

„Rusko srpsko odnosi se razvijaju u atmosferi velikog poverenja i uzlaznom putanjom. Planiramo da u perspektivi međusobne odnose izvedemo na nivo strateškog partnerstva“, naveo je Putin i dodao da se radi na perspektivnim temama partnerstva dve zemlje pre svega u sferi trgoivnsko-ekonomske saradnje, a da ruske kompanije rade puno u sferi energetike.

On se založio za dalje jačanje saradnje u energetskoj strukturu, i posebno izdvojio projekat Južnog toka.

Predsednik Srbije je rekao da je ubeđen da je otvorena potpuno nova era srpsko-ruskih odnosa koja neće biti zasnovana samo na istorijskim vezama već i na obostranoj ekonomskoj koristi.

„Razgovarali smo kako da intenziviramo saradnju kako bi postigla onoliki nivo koliki zaslužuju naši dobri bratski odnosi“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, bilo je reči o proejktima u kojima može da učestvuje i državni i privatni ruski kapital, o zajedničkom nastupu na drugim tržištima, ali i o političkiim odnosima dve države.

Nikolić je ponovio da se nada da će do kraja godine biti otvoreni radovi na skoro 400 kilometara trase Južnog toka kroz Srbiju.

„Nadam se da ćemo imati tu radost i čast da predsednik Rusije otovori radove“, naveo je Nikolić.

Srpski predsednik je takođe rekao da Srbija pokušava da ispuni uslove EU i postane punopravni član a da Rusija u tome ne vidi nikakve probleme za saradnju. Prema rečima Nikolića, otvorena je i nova era vojno-tehničke saradnje.

RADNI RUČAK Posle sastanka predsednika na radnom ručku sastale su se delegacije Srbije i Rusije u kojima su, sa srpske strane, bili i ministri spoljnih poslova i rudarstva Ivan Mrkić i Milan Bačević, a sa ruske šef diplomatije Sergej Lavorv, ministar energetike Aleksandar Novak, kao i predsednik uprave Gasproma Aleksej Miler.

„Naša međuvladina komisija imaće veliki posao da sve naše želje pretvori u projekte“, kazao je predsednik i dodao: „Očekujemo predsednika Vladimira Vladimiroviča u najskorije vreme.“

U razgovorima dvojice predsednika iza zatvorenih vrata takođe je potvrđena srpremnost Rusije da odobri kredit Srbiji za popunu budžeta.

Putin je, odgovarajući na pitanja, istakao da je Južni tok krupni strukturni projekat u interesu čitave Evrope.

„Srbija je zgodno smeštena tranzitna država koje može da odigra pozitivnu ulogu ne samo za sebe samu nego i kao partner Rusije nego i zapadnoevropskih partnera“, rekao je Putin.

Lideri Rusije i Srbije osvrnuli su se i na pitanje Kosova, saglasivši se da UN treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja južne pokrajine, a šef ruske države je precizirao da rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244.

"Srbija je suočena sa ukidanjem nadgledane nezavisnosti Kosova. Ušli smo u pregovore sa privremenim isntitucijama u Prištini u želji da naši građani bolje žive, ali ne možemo da učestvujemo u pregovorima koji učvršćuju nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija ne može da dozvoli nikakvu promenu stanja na Kosovu silom, jer se, kako je podsetio, od sile odustalo još 1999. godine:

"Mi ništa nećemo raditi na silu, ali ćemo sve raditi u okviru Saveta bezbednosti UN", poručio je Nikolić. On je dodao da je Srbija zahvalna Rusiji i drugim članicama SB UN koje se ne slažu sa nezakonitom, samoproglašenom nezavisnošću Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (133)

tvoj najbolji i jedini saradnik

11.09.2012. 15:04

E kad bi tako lako moglo da se izbegne soba za kristalizaciju pomucene pameti.

Konobar iz Bristola

12.09.2012. 09:49

@momcilo - Da, eno ga Vučić u Beču u Bristolu naručuje najskuplje vino u restoranu i još se pred društvom hvali time.

nemilosrdno pravedni

11.09.2012. 16:46

Crnogorac ja znam da lopov kad krade njemu nije tesko a ni zao, nego kad ga uhvate, i u zatvor strpaju.

Toplica Milan

11.09.2012. 20:22

Prijateljske drzave od Srbije Grcka,Rusija,Belorusija,Kina,Brazil i jos mnogo druge!Zivela Srbija zivela majka Rusija

Sreta

11.09.2012. 20:56

@Toplica Milan - Belorusija kakva je ne bi me zacudilo da od NAS zatrazi kredit kao mi od Rusije posto smo mi za nju Svajcarska.

Vojislav

11.09.2012. 21:59

@Toplica Milan - Moja majka Rusija nije, a nije ni sepska jer je Srbiju stvorio srpski narod a ne Rusija niti bilo komdrugi. zivela Srbija!!!

zoran

12.09.2012. 00:13

@Toplica Milan - Vidi se da neznas belorusija je uredjenija od srbije i bogatija.Nezaposlenih gotovo i da nema. Za razliku od nas oni imaju zdravu industriju a mi je gotovo nemamo.Treba jednom da shvatimo da su istocne zemlje nosioci progresa i nisu u krizi kao zapad.

Sindjelich 2

12.09.2012. 00:27

@Toplica Milan - ...niko ti nije ni reko da ti je rusija majka, a verujem da ti i srbija bas nije toliko bliska majki, mi srbi smo slavenskog korena a Rusi ili belorusi nas najvis postivaju, ako nekom nije jasno, nek procita istoriju pa ce se uveri ko je srbiji navis pomogo biti i ostati srbija.

Zalosni

12.09.2012. 09:51

@Toplica Milan - Majka Rusija. Eeee . Sta vam uradise oni odmah pred oslobodjenjem u Beogradu. Uzas.

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:03

@Toplica Milan - Belorusija je mnogo ekonomski mocnija od Srbije.A i nece da traze od onog koji nema i koji se zaduzuje.Oni dobijaju pomoc u niskoj ceni energenata i skoro beskamatne kredite od RF i Kine.

Ruski kredit za srpski budžet

11.09.2012. 20:39

Eto sada možemo ladno da šutnemo MMF, ne trebaju nam. U pravu su onih 76% anketiranih da nam ne treba novi sporazun sa MMF.

Prijatelji ne ucenjuju

11.09.2012. 20:55

Rusija nudi mnogo i ne ucenjuje sa uzasnim uslovima(Kosovo) i ne trazi da joj se vojno potcinimo.Da li je Amerika dala i jedan kredit? Nije! Da li je otvorila i jednu fabriku? Nije! Da li je platila ratnu ostetu? Nije! Da li kupuje od nas nasu robu?Ne! Rusi su dali zajam prosle god. u martu, $1 milijardu, a Dinkic je vec potrosio $200 milio. od tog zajma u drzavnu kasu.Od zajma $800 milio. treba da ide na infrastrukturu(200km pruga Bgd-Bar) 111km Koridora10, 400km zeleznicke mreze,stanica Prokop

Miladin

11.09.2012. 21:01

Ala najavljujete ovo kao da se ne radi o zelenaskom kreditu koji cemo morati debelo da vracamo!

Jabre

11.09.2012. 23:08

@Miladin - Rusi daju kredit Srbiji oko 1% znači simbolično, a i da daju na poklon našli bi se takvi kao ti da kritikuju kako nas pljačkaju ...

Goran

12.09.2012. 09:46

@Miladin - 1% hahahaha, 10 %   neko te slagao :-) Šta oni kao vole Srbiju. Vidim koliko su jaki da nam ni sever Kosova nisu ostavili slepci jedni.

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:09

@Miladin - Pa prethodna vlast nije ni usaglasavala politiku ocuvanja nacionalnog integriteta i suvereniteta sa Ruskom Federaciom vec sa najmocnijim clanicama Evropske unije i Sjedinjenim Drzavama.Rusi su u toj igri bili izigrani i ni mi ni NATO ih nista nismo pitali.Sto odgovara najmocnijim clanicama NATO-a ali ne i nama.

VIk

11.09.2012. 21:45

@Sladjana - Dakle jesmo i bicemo dokle god ne zasucemo rukave a ne samo tracimo vreme da zajedljivo komentarisemo...

dulje

12.09.2012. 03:00

@Sladjana - Imali smo mi mnogo vise para nego sto je ovaj kredit. Ali onni sto nisu imali alternativu nego samo kradju su sve fondove za razvoj usmerili u svoje dzepove. Kroz kriminalnu privatizaciju su unistili i one dobre fabrike i obezglavili omladinu i buducnost Srbije. O moralnim aspektima nekih radio difuznih stanica i necu da komentarisem. O drogi takodje.......

Oliver Katanić

11.09.2012. 21:27

Rusija je tražila Vojvodinu u zamenu za ovaj kredit, morali smo bar nešto da žrtvujemo ali sada će nam svima biti bolje!

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:13

@Oliver Katanić - Ne lupetaj. Zapad je odavno stavio sapu na Vojvodinu a sada svoje interese ostvaruje preko Canka, Pajtica i ostalih autonomasa koji bi vecu autonomiju u odnosu na institucije Republike Srbije i koji bestidno sire slogane kao sto su "Vojvodina radi, Beograd se gradi"(za koju ja ne kazem da nije istinita ali ne kazem ni da ne moze da se resi na institucijalnom nivou i ne pozivam zbog toga na otcepljenje) i "Gdi su nasi novci"(Ovo treba Canak da odgovori).

novica52

11.09.2012. 21:31

Možda smo da mnogo ranije trebali svoju spoljnu politiku da korigujemo a ne slepo da se držimo parole evropa nema cenu. Kad budemo uvideli biće kasno za ispravku, nadam se da Toma zna šta radi iako nedobronamerni kritičari lepe etiketu rusofila. I ako jeste ima podršku naroda za to i samo napred. Jer pomoć nam svakako treba a ne beskorisne parole i packe od evrope.

ranko75

12.09.2012. 08:27

@novica52 - Nije mozda smo nego smo sigurno trebali,samo smo onda imali na celu one koji nas vukli u NATO, i prodali zapadu.

brat rus

11.09.2012. 22:07

Svaka pomoc odnosno priliv novca kreditom je dobrodosla posle ostavljenog praznog budzeta od strane bivse vlasti. Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put

Hajdi

11.09.2012. 22:59

@brat rus - Putine, zivio ti 100 godina, ne samo zato sto pruzas ruku prijateljstva nama Srbima, nego sto si bogom dan da okrenes covjecanstvo ka boljem i suprostavis se sotoni.

themba

12.09.2012. 08:09

@brat rus - Jesi li ti Seko uopste svesna ocemu pises? Kako to moze da se ostavi budzet bivsoj vladi? Preispitaj se, mora da si pobrkala loncice.

ranko75

12.09.2012. 08:26

@brat rus - Da nisu imali nista, za tolike godine vladavine su trebali da poboljsaju stanje.Nije im bio zadatak da kradu i kupuju satelite,nego da jacaju drzavu,a oni su je samo slabili.

Maki

12.09.2012. 09:57

@brat rus - e nasmeja me posteno....Pa pola ove vlade je iz bivse!!! Sta kao sad su pametniji nego prosle godine... Vidim kako bolje zivimo pdv 20%, benzin >160, pljuvali bivsu vladu sto se zaduzuje. A sta oni rade? Da me neko neshvati pogresno nisam ja ni zut ni plav, gledam sao svoj dzep (prazan). Ali svi su oni isti... Topla voda je odavno izmisljena! Srecno braco Srbi

Mitic

11.09.2012. 22:40

Aktuelni zakon o buzdet je predlozila predhodna Vlada i usvojili ga poslanici predhodnog skupstinskog saziva. SNS nije podrzala taj predlog zakona, ali je ova Vlada duzna da taj zakon sprovodi. Nedostajuca sredstva u budzetu se moraju pribaviti na neki nacin i najverovatnije je da je kredit koji ce odobriti Rusjia najpovoljnije resenje u datoj situaciji. U suprotnom, dovedono bi bilo u pitanje funkcionisanje drzave, a prevashodno isplate iz budztea (penzije i plate zaposlenih u drzavnoj upravi).

Sveštenik

11.09.2012. 22:53

Sve te pare trebamo razumno da sada upotrebimo na izgradnju novih manastira i jačanje Pravoslavne vere! Živela majka Rusija!!!

dulje

12.09.2012. 02:55

@Sveštenik - E brate gde ti zavrsi ekonomiju. Otvaranje novih crkava i manastira ce nam doneti puno radnih mesta i blagostanja . A Vama svestenicima je malo od onog sto imate i za rad koji obavljate. Cast izuzetcima, sram vas bilo.

baunti

12.09.2012. 07:29

@Sveštenik - Izvini svestenik, uz svo duzno postovanje, ali rijeci "razumno" i "vjera" ne idu u istoj recenici. Vjera ne zahtjeva razum nego srce, a trositi pare razumno moze biti u izgradnju skola, bolnica, fabrika, stimulaciju poljoprivredne proizvodnje, pa cak i u modernizaciju vojske. Kad bude posla, bice i vjere mnogo vise. Jeste da to bas i nije po Bibliji, ali zato postoji izreka - pomozi sebi i Bog ce ti pomoci. Iliti - caru carevo, a Bogu bozije. Rastavite vjeru od drzave!

Jelena Beograd

11.09.2012. 22:58

Populisticki sastanak u Moskvi.Bice kao dolazak prosli put na Marakanu ,a onda stara pesma.Rsui su uvek bili najbolji pisci bajki,a Srbi najbolji sanjari.

SRBIN CG

12.09.2012. 00:39

@Jelena Beograd - Znas Jeco onu pjesmu: isplaci se na grudima mojim........I pozdravi vase prijatelje sa zapada, iste one koji su besomucno bombardovali nasu zemlju i ubili malu Milicu Rakic!

Milutin

11.09.2012. 23:27

Ipak je sigurnije traziti pomoc na Istoku jer Zapad, polako ali sigurno, tone u sopstveno blato. Rusija ima sirovine na koje zapadna pascad reze i sline im padaju iz razjapljenih celjusti!

atlas2000

12.09.2012. 06:53

@Koja - Nije točno, kredit je dobijen i od Rusije i od MMF-a! Ruski udio je znatno manji!

silni

12.09.2012. 07:04

@Koja - Sve lepo al nam niko ne kaza a sve Evropske novine javljaju da je Putin preneo Srbima da Kosovo treba da se prizna !!!!!!!!!!

Pop

12.09.2012. 09:43

@Koja - Kako ti lepo sanjaš. Rusi su nam samo jednom pomogli u istoriji. Da li imamo njihove rakete možda? Koliko Ruskih firmi ima u Srbiji? Kad smo dobili ruski bespovratni kredit?

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:19

@Koja - Nije jednom nego mnogo puta. Ruske rakete cemo imati kad i Belorusija na primer odnosno kad se odlucimo na kupovinu i to platimo ruskim kreditom za naoruzanje.

zoks

12.09.2012. 14:56

@Koja - silni@ a sta ti drugo ocekujes od lacmanske i pokvarene evrope nego da na svaki nacin stavi svadju izmedju nas Srba i Rusa!Naivni ce da nasednu kao po obicaju! Mene NIKADA sa Rusima posvadjati necete!A ni sa svim slobodarskim narodima koji ne prihvataju zlo koje jevrejski cionisti preko amerikanosa pokusavaju zatrovati ceo svet,zvano globalizam!

Jakovljevic

11.09.2012. 23:43

Meni uopste nije jasno zasto su se demokrate dodvoravale zapadu, englezima i amerima kad nas oni nikad nisu, niti ce, niti nas vole_?! Koliko su puta samo bombardovali Srbiju i kad treba i kad ne treba? Pa i samog Drazu su ostavili na cedilu a kamoli njih. Zapadu je ovde bio miliji komunizam i pustili su da se uspostavi jer su na taj nacin raskomadali Srbiju. Draza ih je voleo, kao i Djindjic i ostali koji vole zapad... al, dzabe kad zapad ne voli njih. RUSIJA ZAKON. Pogotovu sa Putinom na celu.

atlas2000

12.09.2012. 06:57

@Jakovljevic - Zato što će rusi dati znatno manji iznost! Uostalom, Rusija ne želi potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu što nudi nikolić zbog ulizivanja, a to se može pročitati iz riječi "da se planira intenzifikacija rusko-srpskih odnosa kako bi se oni u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva". Koliko dugoj perspektivi..., to se ne kaže! Naravno, nikolić se ogrebao za kintu i sav sretan, a svi Srbi sretni misleći kako će ih Rusija staviti sebi na leđa, hahaha!

Goran

12.09.2012. 09:24

@Jakovljevic - Šta se ložiš!? Neće nama niko pomoći. Lenji smo jer da nije tako lepše bismo živeli, a stalno nam neko drugi kriv.

Aiwendil

12.09.2012. 10:15

@Jakovljevic - @Jakovljevic ... "Meni uopste nije jasno zasto su se demokrate dodvoravale zapadu, englezima i amerima" ... Za "saku" dolara brate Jakovljevic ( ili sestro) !!!! Tako je Rusija je zakon ! Da budemo iskreni , nisu Rusi perfektni ali nas bar ne ucenjuju i ne ubijaju a pomoci ce koliko moze. I na kraju sto nas narod kaze .. Krv nije voda !

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:24

@Jakovljevic - A kako ne besmo lenji za vreme SFRJ kada je godisnjii BDP rastao 7 posto?Znaci lenji nismo.A zivecemo bolje kada budemo dugli glavu i poceli da vodimo drzavu u nasem interesu i kada nas Zapad bude ostavio na miru.A on ne ostavlja na miru one koji su slabi i potcinjeni nego one koji su ponosni i koji barem malo znaju da se suprotstave.A za takav poduhvat nam je sigurno potrebno usaglasavanje spoljne politike sa velikim svetskim zemljama poput Kine i Ruske Federacije.Naravno oz ustupke njima

Kragujevcanin

12.09.2012. 14:27

@Jakovljevic - Pitanje samo da li bi Rusija pronasla interes da sagradi vojnu bazu strateskog karaktera u Srbiji.Ako ima takav interes onda bi u narednom periodu pitanje bezbednosti mogli da resimo ulaskom u ODKB i stacioniranjem na nasoj teritoriji radiolokacioih stanica........ i ...........

Angela

12.09.2012. 00:32

@Svestenik: slab si ti "svestenik" kad ne znas da je Rusija dala 2010. $2 miliona za obnovu 4 pravoslavne svetinje na Kosovu: Gracanica, Decani, Bogorodica Ljeviska i Pec. Radove izvode srpska i italijanska firma i bice zavrseni do maja 2013. god. Bas je Putin potpisao dekret o izdvajanju sredstava. Drugo, Hram Svetog Save u Bgd. 60 ruskih strucnjaka i srpskih pomocnika oslikavaju unutrasnjost sa mozaikom vizantijske tehnike po cemu su Rusi strucnjaci. Dali su zlatne plocice za mozaik, mi nemamo

Kragujevcanin

12.09.2012. 17:41

@MILAN KG - @MILAN KG - Mi smo pre nego sto smo poceli da postajemo ruska gubernija postali kolonija najmocnijih evropskih zemalja NATO-a i Sjedinjenih Drzava.Inace, gubernija je stari naziv za rusku provinciju.Danas je Ruska Federacija podeljena na 82 administrativna dela od kojih su 21 autonomne oblasti.Inace jedino sto danas u administrativnom delu RF podseca na "Gubernija" to je naziv sefova drzava i autonomija koje nazivaju "Gubernatorima" sto u prevodu znaci Guverner.

zoks

12.09.2012. 15:06

@Tajo CG - Tajo@ neko je barem nekada bio sila,a neko nikada!U kojem si ti taboru.......valjda ti je jasno!?

Mex

12.09.2012. 06:14

Meni u opste nije bitno hoceli ili kako ce Rusija nama pomoci ili od moci . Naj bitnije je da nas nece po katoliciti , jer to nemogu ama bas nikako sve da ovi silni kriticari to zele .

Ratko

12.09.2012. 06:19

Hvala Putinu na velikoj pomoci, naravno ne treba zaboraviti i druge prijatelje iz Ruske vlade i cele Rusije. Molimo se Bogu za zdravlje Aleksandra Konuzina. da njega ne beshe, ne bi imali nade za spasenje. Hvala mu na njegovoj zrtvi za Srbiju. To nikada ne treba zaboraviti.

Petarkralj

12.09.2012. 06:46

Kada cemo shvatiti da svoju srecu mozemo samo mi sami sebi doneti a neocekivati je ni od zapada ni od istoka.Mozda je tu nasa slamka spasa zaludjivati i jedne i druge ( Titova taktika),dok nas ne provale,a tada se prebaciti na neke trce na pr.Kineze.Ozbiljno mislim da je nama kao jednom malom narodu preostalo samo to da cekamo na mrvice koje ce ovim velikim igracima ispadati sa stola.Sto pre to shvatimo bice nam lakse da se pomirimo sa tuznom sudbinom.Ni Rusi ni Ameri nikom nikad nisu nista dali

Kragujevcanin

12.09.2012. 17:44

@Petarkralj - Ali su nam na primer Amerikanci i najveci clanovi Evropske Unije mnogo uzeli.I i dalje nam uzimaju. A daju???Demokratiju??? LJudska prava??? Obecanja???

dušan

12.09.2012. 07:07

Ne razomem ovu euforiju. Putin je dao nešta sitno para puno manje nego smo dobili od zapada zadnjih godina. Niko ne govori da je sugerisao da se reši utek Kosova, da se prizna realnost.

leon

12.09.2012. 16:50

@dušan - A ti Gane pa mnogo razumeš ,propada ti Srbija pod nosom a ti kao brineš za Kosovo...

Dragan bgd

12.09.2012. 07:26

Ja cu samo dve stvari da kazem:1.Kao prvo,krv i geni nisu voda,ko do sada nije naucio pravu istoriju,pod hitno da sedne i uci.Rusi i Srbi su zapravo isti rod,Rasi Rasani,razumete.2.Hvala Putinu,Rusiji,nadam se da ce taj kredit samo da pomogne u buzetske svrhe,dok ovimas iz DS ne uzmu sve sto su zakonima po sopstvenim zeljama prisvojili.Posle,taj kapital u i fabrike i infrastrukturu i da se kapital vrti i okrece.

MatijaBG LDP/DS

12.09.2012. 08:38

Vrlo zanimljivo...ipak nista oni ne daju,samo lepo placaju sve sto su uzeli drpisanjem NIS/a......

Gaja

12.09.2012. 12:20

@Goran - Gorivo poskupljuje u Hrvatskoj još češće, nego kod nas, iako nemaju veze sa Rusima. Daleko od toga, da su tebi i sličnima tebi Rusi braća. Daleko bilo.

Pop

12.09.2012. 09:41

Poskupelo gorivo, PDV otišao na 20% što znači poskupljenje svih proizvoda, još veća devalvacija dinara. Automatski pada kupovna moć. Jel to vaša ekonomska filozofija? Da se udari po džepu građana? Kukali ste kako se Srbija zadužuje, a šta vi sad radite gospodo?

leon

12.09.2012. 09:42

Kredit od Rusije ... a kolika je kamata, zar nam to nećete reći?Mi već osećamo tu veliku bratsko -Rusku ljubav kroz gorivo koje je najskuplje u Evropi, baš nas mnogo vole, puj....

Milan

12.09.2012. 11:34

@leon - Nije ti rusija kriva za gorivo,krivi svoju drzavu i domace lopove,koliki deo dajes drzavi od litra goriva,najvise u evropi,a ruska firma a ne rusija,ne diktira putin ili duma cenu no gasprom,drze takvu zato sto grade rafineriju.nece iz svog dzepa da daju pare koja je u nasoj drzavi,to je firma i on gleda profit,to je kapitalizam,nisu ga rusi izmislili no "prijatelji sa zapada"

ameba

12.09.2012. 09:50

Ogromna vecina onih koji su Rusofobi... a kao, oni su Europljani, prozapadni, zele da se predstave kao nekom visom rasom, i sta sve ne, su u stvari oni koji su se "debelo ocesali" o ovaj narod, i ovu drzavu, naravno ne radeci nista, a ziveci "europski".Svi su ostali za njih niza rasa! A vreme ce pokazati da je situacija ustvari obrnuta.

Milan

12.09.2012. 11:28

@Maki - Ma nije valjda,ti bi da ti neko da pare,ne postoji prijatelj medju drzavama,to nije karakteristika drzave nego ljudi,medju drzavama postoje samo interesi rusija ima interes amerika,evropa,kina,sada americki i evropski interesi su protiv nas,a ruski i srpski se poklapaju i podrzavaju,pa vi vidite ako ste u evropi morate da pratite njihove interese u nato paktu americke interese koji su u svakom smislu protiv srbije,sto smo zakljucili zadnjih 22 godine,ili smo toliko glup narod....

AcaS

12.09.2012. 14:17

@Maki - Reci zajam i kredit su sinonimi, znace apsolutno isto (kredit je strana rec umesto nase zajam, mozda iz francuskog ili latinskog).

Maki

13.09.2012. 08:37

@Maki - Ajde da navedem jednu i osnovnu razliku mrzi me da puno pisem... Svaki Kredit Je Zajam, A svaki Zajam Nije Kredit!!!!!!!! Ali svi vi znate sta sam ja hteo da kazem. Da su nam prijatelji dobili bi zajam(pozajmicu) a ne zajam (kredit) Sinonimi hahahahah

Sale-BG

12.09.2012. 10:01

Ako sada Vojvodina proglasi nezavisnost, onda cemo taj dug morati da otplacujemo samo mi, zato budite sad svi nezni prema njima jos malo...!!!!

Milan

12.09.2012. 11:29

@Sale-BG - kakva nezavisnost nemoj da si smesan,sa kojom vecinom nezavisnost 80% cine srbi koji bi da ukinu autonomiju,ne pricaj nebuloze....

TORCIDASPLIT

12.09.2012. 10:08

Ajme onom koga Rusija brani i bugarin hrani...Ni jednu dobru stvar vam okretanje Rusiji nije donilo, ni jednu..i na kraju Tadiceva politika kvazi neutralnosti stavila točku na i...

mrcho

12.09.2012. 11:53

@TORCIDASPLIT - Slabo poznajes istoriju. Kada je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji u ww1 ratu carska Rusija sa carem Nikolajem Romanovim je odmah objavila rat Austro-Ugarskoj jer je prije toga podpisala pakt sa Srbijom u kojem je stajalo da onaj koji napadne Srbiju i objavi joj rata automatski objavljuje rat i Rusiji. Da nije bilo Rusije i tada Francuske Srbije nebi ni bilo poslije prvog svjetskog rata. Uvijek kada je Rusija bila jaka i Srbija je profitirala od toga. To je bilo prije komunizma za vrem careva.

Umnjak

12.09.2012. 12:00

@TORCIDASPLIT - Evo prijatelju prilike da konačno vidimo - nas će braniti Rusi a vas Nemci i Amerikanci. Ajde posle 20 godina da proverimo gde je ko i kako mu je. Vama svakako želimo dobro jer je u Hrvatskoj oko 36% Srba.

Zika

12.09.2012. 12:07

@TORCIDASPLIT - Vreme moci Rusije je istorijska proslost. Rusija pod komunizmom sve je ulagala u gvozdje. Narod je bio gladan. Ko zna, mozda ce imati da jedu za 50 godina. Samo oligarsi se segace i uzivaju po lepoj i toploj Evropi. A narod je i dalje u bedi. Nemojmo de se zamajavamo.

zoks

12.09.2012. 13:16

@TORCIDASPLIT - Umnjak@u Hrvatskoj su 100% Srbi!Istina pokatoliceni!A Pravoslavnih Srba tamo ima oko 2%,i to su uglavnom starci na umoru!Ostale Pravoslavne Srbe su uz pomoc amerikanosa,vatikana i svaba proterali i kuce im popalili,da se ne bi imali gde vratiti!To je jedina istina po pitanju pokatolicenih Srba koje zovete nekakvim hrvatima!

Maki

13.09.2012. 13:06

@TORCIDASPLIT - treba Srbi i Hrvati da prezive prvo sa ovim policirima tih 20 godina

ja

12.09.2012. 10:34

@Torcida niko se ne okreće Rusiji samo obnavljamo stare veze koje su namerno zanemarene od prošle vlade. Nema nikakvog samozavaravanja u pitanju su ekonomski interesi i Srbije i Rusije - tante za kukuriku kak smo kod poslovica.

Angela

12.09.2012. 11:06

@silni: siris dezinformacije da su evropske novine objavile da je Putin rekao Srbima da priznaju Kosovo!!!! Mi citamo stranu stampu, stavljas lazi u usta Putina! Evo sta je rekao:"Kosovo issue must be settled within UN framework, based primarily on the UN Security Consil Resolution 1244". Dalje,Kosovo ostaje kvazi drzava bez medjunarodnog pravnog legitimeta. Do sada je Rusija 6 puta sprecila proglasenje Kosova u UN i dalje cvrsto stoje pri svom stavu. Danas je i Kina rekla da nece nikad priznati

milan

12.09.2012. 11:14

Iole dobar domaćin neće se zajmiti javno, kao što je Nikolić prinudjen, biće ga sramota! Sobzirom da je iluzorno govoriti o dobrom domaćinu u Srbiji /onaj koji je vodi/, treba se zapitati zašto stalno prosjačimo po svetu? Dajte da to jednom nadoknadimo, tako što ćemo zakonski vratiti Srbiji pokradeno i bahato arčeno, za koje kakve gluposti!

Jov

12.09.2012. 12:16

Svako priblizavanje Srbije Rusiji izaziva paniku kod ovih iz NVO. Dzaba vam povećana aktivnost, NVO -vci, mi volimo Rusiju! I ne trošite tastaturu uludo. Minusi koje dobijate, sve govore.

Beogradjanka

12.09.2012. 12:31

@MILAN KG:"Postajemo ruska gubernija", Bolje gubernija nego Americka kolonija! Bar nas nece bombardovati.

Dragan

12.09.2012. 13:48

Pa da Vi sto nevolite Ruse i Putina idite da prosite u Brisel da vas ucjenjuju i da se jos vise bogate na vama a ne nama ,dosta nam je ucene

migizigi

12.09.2012. 14:21

Moze li mi neko objasniti zasto je radosna vijest kad se digne kredit????????? Pa te pare se moraju vratiti i to sa kamatom! Trenutno ste spaseni ali ste opteretili budzet narednih godina sa kreditom koji se mora vracati. Najgore od svega sto je to bogzna koji kredit po redu! pa dajte ljudi stanite na loptu malo, razmislite malo glavom i zapitajte se dali ste izvukli zemlju iz krize ili je gurate sve dublje!? Pa grcka je dizala tako kredite a sad su u bezizlaznoj situaciji.

leon

12.09.2012. 14:22

Plašim se da ćemo našom velikom ljubavi prema Rusiji izazvati ljubomoru kod ruskog naroda, jer koliko vidim čak je ni oni toliko ne vole da nije žalosno bilo bi smešno...

Nole

12.09.2012. 14:23

Pitanje za ucesnike:"Sta mislite sta bi Putin i Toma rekli kada bi procitali sve ove komentare"?

Nikoleta

12.09.2012. 16:41

@Nole - Ne znam sta bi rekao Toma, ali Putin bi verovatno rekao nesto u stili: sa ovima je super poslovati. Dajes im kredite koje ce morati da vrate sa kamatom a neki od njih nas jos i obozavaju zbog toga?!

tamo neki

12.09.2012. 15:59

Hvala Rusima na kreditu ali ne valja sto ide na punjenje budzeta i krpljenje rupa.Umesto da uzimamo investicione kredite mi uzimamo kredite za konzuaciju.Pod hitno smanjenje broja zaposlenih pod budzetom i zamrzavanje plata i penzija do daljnjeg.Jer Tadic je isto radio od 2008 i uzajmio 5,5milijardi evra samo za budzet i njegovu ekipu.Ova vlada mora da resi"preko kolena"inace nece da valja.

zeus

12.09.2012. 16:43

uzmi ti tomice uzmi...namiri ti prvo ministarske i poslanicke ale koji samo s njihovim platama isisavaju budzet dok narod gladuje i nema ulja u prodavnici...uzmi ti uzmi...ionako neces ti vracati...nego neko posle tebe...vazno je da je tebi trenutno dobro a na buducnost niko ne misli...svi ste isti...trazili promene a dobili zamene...

@Vladimir Cirih

12.09.2012. 17:26

@Vladimir Cirih - Pa da, lepo si se uhlebio u Cirihu pa onda nagovaraj siroti narod po Srbiji za ljubav prema "majcici" Rusiji. Mozda da nebi dosli do Svajcarske da ti prave konkurenciju?

Miladin

12.09.2012. 20:04

@Vladimir Cirih - A sto onda zivis u Cirihu, u Svajcarskoj? Zasto ne zivis u Rusiji, kad je toliko volis? Lepo je iz Ciriha voleti prvo Srbiju, pa Rusiju...

@Biznis Klub - Srbija

12.09.2012. 20:04

@Biznis Klub - Srbija - Malo objasnjenje: "Biznis Klubovi" su oni koji prave pare, ne oni koji zeljno ocekuju zajmove ta bi ih (po)trosili.