U PLATFORMI koju nova vlast sprema za nastavak pregovora sa Prištinom, najverovatnije će biti uvršćeno i kompromisno tumačenje sporazuma o regionalnom predstavljanju Kosova.

Kako saznaju “Novosti”, Srbija je spremna da ne napušta skupove ukoliko na tablici ispred predstavnika Prištine ne bude napisan i ceo tekst fusnote - “bez prejudiciranja odluke o statusu, na osnovu Rezolucije 1244 i savetodavnog mišljenja MSP”. Ali, i dalje će se insistirati da naši predstavnici na otvaranju skupa iščitaju ceo tekst fusnote, kao i da se u svim dokumentima Kosovo pominje uz obaveznu “zvezdicu”.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najavio je da će parlament vrlo brzo razmatrati platformu za nastavak pregovora o Kosovu, kojom će se uobličiti šta su granice do kojih će pregovarači moći da pregovaraju. Iako Priština nije član regionalnih i međunarodnih organizacija u kojima srpski parlament ima svoje delegate, Stefanović očekuje da precizne instrukcije izvršne vlasti o fusnoti “aminuju” i poslanici:

- Parlament je pravo mesto gde treba uobličiti na koji način ćemo u dijalogu zastupati interese Srbije, naravno uz poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 - čuli smo od Stefanovića, koji je još jednom naglasio da naša zemlja ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost KiM.

POZIVAJU
 POIMENCE
DA bi se izbegla konfuzija oko tumačenja fusnote, većina organizatora regionalnih skupova i konferencija u poslednjih nekoliko meseci uglavnom učesnike poziva na ime i prezime, a ne kao predstavnike Beograda ili Prištine.

Šef našeg pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da se on sa Editom Tahiri i Robertom Kuper jasno dogovorio da fusnota mora da piše na tabli, ali da će podržati Vladu ukoliko odluči da na ovom delu sporazuma ne insistira:

- Bili bismo neodgovorna opozicija da ne podržimo nešto što će pomoći normalizaciji odnosa sa Prištinom. Međutim, ne sme se odustati od toga da se u svim dokumentima Kosovo isključivo navodi uz ceo tekst fusnote.

Sa ovim rešenjem slaže se i bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović, koji je “viđen” za člana pregovaračkog tima predsednika Tomislava Nikolića. On kaže da svi budući sporazumi koje Beograd postigne sa Prištinom moraju da budu definisani do najsitnijih detalja, kako se ne bi opet desilo da svaka strana tumači dogovor kako njoj odgovara.

- Zato je bitno što pre usvojiti jasnu i preciznu platformu za nastavak pregovora i implementaciju do sada postignutih sporazuma, jer bez toga nema napretka Srbije na evropskom putu - kaže Ivanović.