Među predloženim kandidatima Srpske napredne stranke za najodgovornije državne funkcije je više ličnosti koje nisu nepoznate javnosti.

Međutim, one do sada nisu bili u vrhu politike, uključujući Bratislava Petkovića, koji bi trebalo da vodi resor kulture, i šahistkinju Alisu Marić, koja bi trebalo da vodi Ministarstvo sporta.

Ovde su predstavljene te ličnosti koje će ubuduće zauzimati značajne funkcije u Vladi Srbije i Narodnoj skupštini.

BRATISLAV BRACA PETKOVIĆ (1948) je reditelj, dramski pisac, kolekcionar starina, bibliofil, osnivač i vlasnik kolekcije "Muzeja automobila", ali i kamerne scene "Moderna garaža".

Petković je po svemu netipična ličnost za portfelj ministra u novijoj srpskoj istoriji.

Potomak je stare beogradske porodice, poznate između ostalog, po poslastičarnici, sada verovatno najstarijoj u Beogradu, koja je generacijama njihovo vlasništvo.

Petković je diplomirao pozorišnu režiju u Beogradu, i autor je više poznatih dramskih ostvarenja, među kojima su pojedina ekranizovana.

Na beogradskim scenama igrano je više njegovih dramskih tekstova: "Gran pri", "Legija časti", "Cvetovi zla", "Skadar", a reč je često o delima inspirisanim nacionalnom istorijom.

Tako je ,,Legija časti" tekst o proslavljenoj, a zapostavljenoj i zaboravljenoj Milunki Savić, heroini Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

"Gran pri" je priča o znamenitoj beogradskoj "Formuli 1" održanoj na samom početku septembra 1939. u čast kraljevog rođendana, i tragičnoj sudbini našeg predstavnika Boška Milenkovića, koji je sopstvenim sredstvima (Bugati T51) zastupao tada našu zemlju.

Dok su "Cvetovi zla" priča o jednom neshvaćenom velikom vladaru Kralju Milanu Obrenoviću, prema kom su potonji Srbi bili strahovito nepravedni, a čije su zasluge za Srbiju objektivno nemerljive. Po tom tekstu nastao je relativno popularan televizijski film "Albatros".

Javnosti je poznat kao kolekcionar. Decenijama je, naime, predano i sistematski prikupljao i reparirao, ponekad potpuno unakažene, starine. Tako je postupno izrasla reprezentativna zbirka starih automobila i uopšte starina vezanih za svet automobilizma.

Ali taj javnosti predočeni deo, samo je delić kolekcije starina, važnih za srpsku kulturu, koje je prikupio Braca Petković.

Javnost ga pamti i po nastojanju, otvorenom, hrabrom i usamljenom, da se u Srbiji sačuvaju razne, muzejske i bibliofilske, dragocenosti, za koje je malo nedostajalo da budu prodate, ili ustupljene inostranstvu, kao što se to bezbroj puta događalo zbog neodgovornosti, neznanja...

U mladosti se bavio atletikom, hokejom, a plivanje mu je i danas omiljena rekreacija.

ALISA MARIĆ (1970) najbolja je srpska šahistkinja i doktor ekonomskih nauka.

Šahovsku karijeru započela je kao vunderkind, prvu turnirsku pobedu zabeležila je u devetoj godini. Bila je najmlađi šahovski majstor uopšte.

Rođena je u Njujorku, SAD, gde je njen otac tada radio kao službenik pri UN.

Rođena je u porodici matematičara, otac Nebojša bio je univerzitetski profešor, a majka Živana srednjoškolski.

Završila je beogradsku Matematičku gimnaziju, a diplomirala na Ekonomskom fakultetu, gde je završila i doktorske studije.

Radi kao predavač na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta, predaje Marketing. Koautor je udžbenika "Principi marketinga".

Njeni šahovski rezultati i danas su neprevaziđeni u regionu. Nakon prve turnirske pobede u devetoj godini, u 15-toj je postala juniorski viceprvak sveta u kategoriji do 20 godina, a godinu potom seniorski prvak tadašnje Jugoslavije i predvodnik nacionalnog tima.

Bila je treća na svetu u seniorskoj konkurenciji 1990. i 1991. godine. U Nju Delhiju 2000. godine je ponovo zauzela poziciju broj tri na svetu.

IVAN MRKIĆ (1953), diplomirani pravnik i iskusni karijerni diplomata, u diplomatskoj službi je od 1978. godine.

U Upravi za međunarodne organizacije nekadašnjeg Saveznog sekretarijata za inostrane poslove radio je od 1979. do 1982. godine. U Misiji tadašnje Jugoslavije pri Ujedinjenim nacijama, u zvanju atašea za političke poslove, radio je od 1982. do 1986. godine.

Bio je savetnik, potom pomoćnik načelnika Uprave u Sektoru za multilateralne aktivnosti. U zvanju ministra savetnika u Misiji naše zemlje u Briselu, tada Evropska zajednica, nalazio se od 1990. do 1992. godine.

Široj javnosti poznatiji je kao šef kabineta predsednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Dobrice Chosića, tokom 1992. i 1993. godine.

Kao otpravnik poslova, potom ambasador SRJ, boravio je Nikoziji, na Kipru, od 1993. do 1999. godine. Te godine postaje zamenika šefa Sektora za bilateralu, da bi tokom 2000. i 2001. godine bio rukovodilac Sektora za bilateralu, i pomoćnik Saveznog ministra za inostrane poslove.

Od godine 2004. nalazi se u Grupi ambasadora za specijalne i ad hok poslove u Ministarstvu spoljnih poslova tadašnje SCG. Potom 2005. postaje predsednik Nacionalne komisije za sprovođenje Konvencije o zabrani hemijskog oružja.

Bio je ambasador Srbije u Japani od 2006. do 2011. godine. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije postao je 2011. godine.

ZORANA MIHAJLOVIĆ, kandidat za ministra energetike je diplomirala i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a vanredni je profesor Megatrend Univerziteta.

U SNS je član Predsedništva i predsednica Saveta za energetiku i rudarstvo. Ranije je u G17 Plus bila predsednica resornog odbora za energetiku i potpredsednica Gradskog odbora te stranke u Beogradu.

Rođena je u Tuzli, BiH, osnovnu i srednju školu je zavrsila u Beogradu, kao učenik generacije.

Deset godina je radila u Elektroprivredi Srbije, u Javnom preduzeću za prenos električne energije Elektroistok Beograd.

Bila je savetnik za energetiku potpredsednika, a potom i predsednika Vlade Srbije, kao i član Upravnog i Nadzornog odbora EPS.

U Vladi Republike Srpske bila je savetnik za energetiku premijera Milorada Dodika

Objavila je tri knjige i više desetina stručnih radova.

GORAN KNEŽEVIĆ (1957), kandidat za ministra poljoprivrede, od jula ove godine je u trećem mandatu na mestu predsednika opštine, odnosno gradonačelnika Zrenjanina.

Za predsednika te opštine je 2004. prvi put izabran na listi Demokratske strake, a od 13. juna 2008. bio je gradonačelnik, jer je Zrenjanin u međuvremenu dobio status grada. Tu funkciju prestao je da obavlja 23. aprila 2009. godine.

Za gradonačelnika je ponovo izabran 6. jula ove godine, na listi SNS, kojoj je pristupio januara 2010.

Bio je član Predsedništva Demokratske stranke i predsednik njenog Pokrajinskog odbora u Vojvodini.

Godine 2007. dobio je nagradu "Gradonačelnik sa vizijom". Iste godine, Zrenjanin je proglašen za grad budućnosti.

Naredne 2008, Zrenjanin je Svetska banka rangirala na prvo mesto među gradovima u Srbiji i drugo u Jugoistočnoj Evropi u pogledu organizovanog poslovnog ambijenta.

Sa još desetak osoba uhapšen je 1. oktobra 2008. u policijskoj akciji protiv članova kako je navedeno "građevinske mafije". Tužilaštvo je 1. aprila 2009. podiglo optužnicu koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja. U pritvoru je bio 13 meseci, a 4. novembra 2009. je pušten da se brani sa slobode.

U toku je suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu zbog, kako je u optuznici navedeno, malverzacija sa građevinskim zemljištem.

U mladosti je igrao košarku, a bio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore. Diplomirao je na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Do 2000. je radio u kombinatu "Servo Mihalj" u Zrenjaninu.

NIKOLA SELAKOVIĆ (1983), rođen u Užicu, školovao se u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, na kojem sada radi kao asistent, na predmetu Uporedna pravna tradicija.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. Član je Izvršnog odbora SNS i predsednik Saveta za pravna pitanja.

Bio je zapažen student, a u više navrata je pobeđivao na nadmetanjima u besedništvu na Pravnom fakultetu, kao i na Festivalu besedništva u Sremskoj Mitrovici, "Sirmium lux verbi", gde je pobedio.

MILAN BAČEVIĆ (1953), po pisanju medija je treći čovek SNS, doskorašnji predsednik Izvršnog odbora stranke, a sada savetnik predsednika Srbije.

Redovni je profešor univerziteta i doktor nauka.

Rođen je u Komoranu. Završio je Prirodno-matematički fakultet. Magistrirao i doktorirao u Skoplju, a po obrazovanju je prostorni planer. Bio je poslanik SRS u dva mandata, zamenik ministra za nauku i tehnologiju do 2000.

Profesor je Odseka za geografiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Bačević je takođe potpredsednik Srpskog geografskog društva i rukovodilac Naučnog odseka Srpskog geografskog društva.

U SNS-u važi za čoveka od posebnog poverenja. Bačević je u minuloj kampanji, uz Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, bio jedan od šefova centralnog izbornog štaba SNS.

Važi za čoveka za vezu naprednjaka sa Rusijom, održava prisne kontakte sa strankom Jedinstvena Rusija.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ (1976), koji bi trebalo da bude novi predsednik Skupštine Srbije, aktuelni je predsednik Gradskog odbora Beograda SNS i potpredsednik Glavnog odbora stranke.

Na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije.

Završio je Devetu beogradsku gimnaziju i Fakultet za poslovne studije na Megatrend univerzitetu.

Magistar je ekonomskih nauka. Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom.

Kao poslanik Srpske radikalne stranke, čije je član bio pre osnivanja SNS, vodio je i skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.