MIRKO Cvetković zvanično će predati premijersku dužnost Ivici Dačiću čim se izabere nova vlada Srbije - potvrđeno je "Novostima" u Nemanjinoj 11.

Protokolarne pripreme za ceremonijalnu primopredaju najvažnije funkcije već su počele, a datum će biti određen sledeće nedelje, kada se bude znao tačan dan kada će ministri da polože zakletvu pred poslanicima. Do tada, tehničke službe će iseliti Cvetkovićeve lične stvari iz kabineta i pripremiti svu kompjutersku i ostalu podršku za novog prvog čoveka Vlade.

Tako će centralna Dačićeva kancelarija ubuduće biti u Nemanjinoj, a ne u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Palati Srbije, gde je sedeo u prošlom mandatu.

OSTAVILI OGROMNE DUGOVE DUG od više stotina hiljada dinara za struju, vodu, grejanje i ostale komunalne usluge ostaviće odlazeća vlada u amanet novom ministarskom kabinetu - saznaju "Novosti". Kako nam je rečeno u vladi, već nekoliko meseci Uprava za zajedničke poslove državnih organa ne plaća redovno "Beogradskim elektranama", "Vodovodu", "Gradskoj čistoći", "Telekomu"...
Objašnjeno nam je da će taj dug biti isplaćen i da je do zastoja došlo jer iz trezora nije pušteno dovoljno novca Upravi za te namene.

Kako je "Novostima" potvrđeno u generalnom sekretarijatu Vlade, odlazeći ministri su uveliko počeli da razdužuju službene telefone, bankarske kartice koje su koristili za putovanja:

- Svi ministri uredno vraćaju opremu koju su zadužili, ravnaju račune i sav posao primopredaje dužnosti biće potpuno spreman kad se izabere nova vlada - rekla nam je Tamara Stojčević, generalni sekretar nove vlade.

Jedino ministri koji računaju da će sigurno ostati u svojim kabinetima "ne pakuju kofere" već uredno svakog jutra dolaze na posao:

- Službene telefone i dnevnice nisam ni koristio, tako da ne bih ni imao šta da vratim - prokomentarisao nam je Jovan Krkobabić, koji neće napuštati svoj ofis u Nemanjinoj.

Uobičajena je praksa da odlazeći ministri predaju dužnost novim, tako da će to biti poštovano i sada.

U slučaju gašenja ministarstva, predaće se dužnost direktoru kancelarije, što će biti slučaj sa resorom vera:

- Sačekaću novog ministra ili direktora kancelarije i predaću mu dužnost. Upoznaću ga ukratko sa tekućim poslovima i sa onim što smo do sada uradili. Tu sam da olakšam početak novog mandata novoj garnituri - rekao je za "Novosti" Srđan Srećković, ministar vera i dijaspore.