ODLUKA Ustavnog suda kojom je praktično poništena kancelarija Vojvodine u Briselu, Novi Sad preimenovan iz glavnog grada u administrativni centar, a ukinuto još 20 nadležnosti, unela je veliku pometnju u vojvođanski politički vrh. Ukidanje glavnih vojvođanskih atributa potisnulo je u sredu u drugi plan i izbor nove vlade.

- Nije na Vojvodini da prva povlači potez posle odluke Ustavnog suda, najpre treba da se oglasi i izjasni Skupština Srbije koja je usvojila Zakon o nadležnostima i Statut - rekao je predsednik SAPV Ištvan Pastor (SVM).

On smatra da će, uprkos osporavanju vojvođanskih akata, nova vlada Vojvodine Bojana Pajtića biti legitimna.

- Potpuno je neprihvatljivo i negiranje kancelarije u Briselu, kada u isto vreme svoje predstavništvo u središtu EU imaju gradovi Kragujevac i Niš - nije skrivao svoju rezigniranost predsednik Skupštine APV.

PAJTIĆ: POLITIČKA ODLUKA SUDA ODLUKA Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnim neke odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine ima više politički nego pravnički karakter - izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Patić, koji je najavio da će od USS tražiti razjašnjenje zašto su neustavne odredbe o pomoći trudnicama i najugroženijim kategorijama stanovništva i kako ubuduće treba da se zovu Srem, Banat i Bačka. - Ponegde nailazimo na neke groteskne detalje da su Srem, Banat i Bačka neusaglašeni sa Ustavom. Ti termini i te geografske oblasti nastale su mnogo pre nego što je donet Ustav. Pajtić je ocenio i da mišljenje USS nije doneto slučajno baš uoči izbora nove vlade i to uz preglasavanje. On je dodao da će Kancelarija Vojvodine u Briselu ubuduće biti odeljenje i da će nastaviti da funkcioniše.

U isto vreme, Igor Mirović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, poručio je da su u ovom trenutku novi pokrajinski izbori jedini logičan korak.

- Pajtić hoće po Statutu da bira novu vladu Vojvodine, a pitanje je kako će ona funkcionisati s obzirom na to da je kao neustavan ocenjen Zakon o nadležnostima, a time i sam Statut - rekao je Mirović i zaključio da Statut nije imao legitimitet ni u trenutku usvajanja, jer su za njega glasale samo stranke tadašnje vladajuće većine.

Predsednik PO DSS Branislav Ristivojević predložio je svim kolegama u parlamentu na čelu sa predsednikom Ištvanom Pastorom da prekinu zasedanje, odlože godišnje odmore i svi zajedno sednu i napišu novi statut i zakon o nadležnostima koji će biti prihvatljivi Ustavnom sudu Srbije.

- Ljudi, ovo je politički zemljotres, nama pada tavanica na glavu, a Pastor se pravi da to ne vidi! - rekao je Ristivojević i podsetio da je DSS Ustavnom sudu pre tri godine podneo zahtev da utvrdi ustavnost Statuta i Zakona o nadležnostima APV.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da je tumačenje Ustavnog suda Srbije u vezi sa Zakonom o nadležnostima Vojvodine "anticivilizacijski nasrtaj izolacionističkih snaga" na sve ono što je postignuto proteklih deset godina i najavio oštru borbu protiv "retrogradnih snaga u Srbiji".

- Ozbiljno ćemo zaoštriti našu borbu ne samo za autonomiju Vojvodine, nego i za demokratizaciju Srbije. Naravno, mi ćemo se braniti, naravno da ćemo o tome obavestiti međunarodne institucije i podneti tužbu u Strazburu i naravno da ćemo organizovati najširu društvenu akciju, a da će sve ono što je izgledalo kao da je ušlo u jedan elementarno miran politički tok razgovora o tome kako treba da izgleda unutrašnje uređenje Srbije sada preći u druge oblike borbe.

Predrag Novikov, šef kancelarije APV u Briselu, međutim, nema nameru da ispoštuje odluku USS i da se vrati u Novi Sad.

- Predstavništvo Vojvodine u Briselu u potpunom skladu je sa odlukom Ustavnog suda i ne vidim razlog da bude ugašeno i smatran da Vojvodina treba da nastavi evropsku politiku - rekao je Novikov u sredu "Novostima".

On je podsetio da su otvaranje briselske ispostave APV pre tri godine dogovorili tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić i predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić s ciljem da Republika i Pokrajina zajedničkim snagama pribave što više sredstava iz fondova EU.

- Ove godine trebalo bi samo na osnovu prekogranične saradnje da dobijemo oko 18 miliona evra - kaže Novikov i podseća da se kancelarija APV u Briselu nalazi u zgradi Misije Srbije, ima samo dvoje zaposlenih čije plate obezbeđuje pokrajinski budžet.

*****
OSTALE OTVORENE KANCELARIJE SRPSKIH GRADOVA OSTAJU U BRISELU

PREMA najavama Ustavnog suda, predstavnici Vojvodine moraće da se pakuju iz Brisela, ali ova odluka nema veze sa ostalim gradovima koje imaju svoje kancelarije u prestonici EU. Tako su kolege iz Niša i Kragujevca sigurne u evropskoj prestonici.

- Vojvođani su smešteni u misiji Srbije pri EU i praktično imaju diplomatski status. Naše kancelarije se nalaze po iznajmljenim stanovima i finansiraju nas lokalne samouprave i drugačiji smo od njih. Kada smo tražili da dobijemo prostor u zgradi misije, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nas je obavestio da nismo u istom statusu kao Vojvodina, koja je regija - objašnjava za naš list Borka Tomić, predstavnica Kragujevca u "srcu" EU.

U Briselu bezbroj svetskih gradova, poput Niša i Kragujevca, imaju kancelarije koje se isključivo bave ekonomskim i kulturnim pitanjima i nemaju veze sa spoljnom politikom zemlje.

Dugogodišnji ambasador naše zemlje u Ženevi i Njujorku Branko Branković kaže za "Novosti" da nema međunarodnog pravila koje reguliše otvaranje ovakvih predstavništava:

- Srbija nije član EU, a tek kada to postane može da se razmišlja o otvaranju kancelarije regiona. Ipak, i tada sve treba da se rešava na nivou država.
(S. S. R.)

*****

SEDLAREVIĆ: USTAV SRBIJE JE ANTIVOJVOĐANSKI

Statut Vojvodine nije protivustavan već je Ustav Srbije antivojvođanski, izjavila je predsednica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u vojvođanskoj skupštini Maja Sedlarević.

Ona je rekla da se nakon odluke Ustavnog suda Srbije da pojedine tačke zakona o nadležnostima Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom Srbije postavlja pitanje svrhe postojanja pokrajinske administracije.

"Pokrajinska administracija se na taj način svodi na puki protočni bojler prinadležnosti što bi mogla da obavlja i obična mesna zajednica", kazala je Sedlarevićeva, ističući da se Vojvodina nalazi u krajne vanrednoj pravnoj situaciji.

Prema njenim rečima, odluka Ustavnog suda je politička i kako je rekla, još jedan od pokazatelja da je neophodno menjati Ustav Srbije.