Ružić: Dačić daje rokove

Lj. BEGENIŠIĆ

nedelja, 01. 07. 2012. u 20:55

Ружић: Дачић даје рокове
Potpredsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić o programu nove vlade: Bez zamrzavanja plata i penzija, razgovori sa MMF...Ciljevi:dogovor o KiM i datum za pregovore sa EU

Nema zamrzavanja plata i penzija, biće razgovora sa MMF, ali ne i slepog aminovanja predloga. Interesi srpskih građana i privrede moraju biti na prvom mestu...

Ovo će, kaže Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, biti osnovni elementi ekonomske i socijalne politike buduće vlade.

- Platforma o kojoj će partneri u novoj vladi pregovarati biće refleks ekonomske situacije u kojoj se država nalazi i potrebe da se na efikasan, ali i socijalno pravedan način, nađe održiv model koji će pokrenuti privredu, uposliti stanovništvo, doneti veći stepen fiskalne discipline, nove investicije... - kaže Ružić u razgovoru za „Novosti“.

* A šta će biti sadržaj političkog dela platforme...

- Jasan, državotvoran i realističan pristup sa što širim konsenzusom po pitanju Kosova i Metohije. Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o ulasku u EU. Afirmacija i produbljivanje političke i ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i SAD. Regionalna saradnja će dobiti potpunu afirmaciju aktivnom i prepoznatljivom ulogom predsednika Dačića. Kontinuirana saradnja na svim poljima sa RS je nešto što je konstanta svake srpske vlade od „Dejtona“ naovamo.

UZROCI RAZLAZA SA DS * Šta je bio suštinski problem u razgovorima sa Demokratskom strankom?
Da li je to premijersko mesto za Dačića ili politika koju bi trebalo voditi?
- Bili su to krajnje korektni razgovori, u kojima nismo postigli konsenzus u vezi sa programskim okvirom, pre svega kada je reč o određenim ekonomskim merama. Takođe, nismo uspeli da se sporazumemo ni o brojčanom kapacitetu buduće parlamentarne većine. Na ozbiljan način sagledavamo pitanje formiranja vlade, a ne kroz prizmu nečijih sujeta i trgovinu mandatima.
* Kako komentarišete citat Vuka Draškovića upućen Tadiću „nevjera ti sjedi uz koljeno...“?
- Kao emocionalan, iracionalan pristup nečemu što je sasvim precizna, racionalna i merljiva kategorija. Gospodin Drašković će imati još mnogo citata, ali to nije politički relevantno.

* Šta bi vlada trebalo da uradi u prvih sto dana?

- Mandatar će u svom ekspozeu jasno izneti političke prioritete buduće vlade i navesti termine u kojima oni treba da budu urađeni.

* Kako će izgledati buduća vlada?

- Imaće 15 resora, ali od broja je važnija funkcionalnost i efikasnost rukovođenja onih koji će se naći na čelu ministarstava.

* Da li ostaje formula osam za SNS, pet za SPS i dva za URS?

- Ono što je najvažnije, a to i građani prepoznaju, SPS ima veoma dragocenu, stručnu i operativnu kadrovsku bazu koja može da odgovori na izazov svake vrste i ponese odgovornost.

* Kako teku pregovori o formiranju vlade i kada će ona biti izglasana u Skupštini?

- Poznavajući efikasnost, pragmatizam i politički refleks predsednika Dačića, biće to relativno brzo, ali nikako brzopleto.

* Da li će se nova vlast zalagati za departizaciju?

- Departizacija ne sme biti demagoška floskula, već sistemski pristup oko kojeg je potreban konsenzus. Mi nismo protiv unapređenja funkcionisanja sistema, ali takođe smatramo da politička pripadnost kvalitetnih, dokazanih i uspešnih rukovodilaca ne sme da ih diskvalifikuje kada se određuje rukovodeći kadar u bilo kom sektoru.

* Da li će u Beogradu na vlasti ostati ova koalicija i Đilas gradonačelnik?

- Ta tema se ne postavlja kao pitanje u fazi pregovaranja o vladi.

* Da li je tačno da ćete vi biti novi ministar sporta? Hoćete li biti imenovani na neku državnu funkciju?

- Smatram da je važan tim koji će u turbulentnim ekonomskim, socijalnim i političkim vremenima napraviti rezultat u interesu građana Srbije. Imamo razloga za optimizam jer je kapiten pravi čovek na pravom mestu. Uveren sam da će i prave igrače izabrati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

lepi Cane

01.07.2012. 21:15

To je dobro da nemate sve odgovore, niko nemoze da prisiljava, da kazete sta treba da se radi.

Dušan

01.07.2012. 21:37

Dačić u poslednja tri dana daje izjave o KiM kao da je predsednik LDP, a ne SPS. Neće valjati rabota, ako nastavi taj kurs.

MatijaBG LDP/DS

01.07.2012. 22:46

@Dušan - Pa oni su 99/te ratovali za Kosovo zajedno sa Nikolicem i partnerim aiz evropskih Radikala zvanih SNS,te izgubili rat.......LDP nema potrebe da prica i razgovara o Kosovu jer je to zavrsena prica zauvek!Isti gore navedeni su izgubili Krajinu,izgubili zapadnu Bosnu......sta LDP ima veze s tim porazima i sta tu ima da se prica.

Влада

02.07.2012. 08:01

@Dušan - Matija***** - Највећа тролчина на интернет простору Србије (а и шире)! Победио си, а сад иди ради нешто корисно!

Damir Slijepcevic

02.07.2012. 08:10

Pravi politicar,koliko prazne price na jednom mestu! Imas li ti odgovor na bilo koje pitanje? Koliko je sati?

Komadant Mark

02.07.2012. 13:08

Gospodine Ruzicu, ajde iskeno. Jel vi verujete u to sto pricate?Dosojevski je rekao: Nista na svetu nije teze od iskenosti i nema nista lakse od laskanja.

THE&

02.07.2012. 13:58

Ne pruza se ruku davljeniku koji nije zeleo da nauci da pliva, kad je dobijao ponude, sad kad se davi, hoce i vas iz mrznje pod vodu da odvuce.