Žarko Obradović: Demokrate ćute, a nas pritiskaju

M. BABOVIĆ

utorak, 26. 06. 2012. u 20:56

Жарко Обрадовић: Демократе ћуте, а нас притискају
Ministar prosvete Žarko Obradović o raspletu pregovora o Vladi: Sve će se znati do kraja nedelje, kada ćemo saopštiti konačan stav

DO kraja nedelje verovatno će se znati partneri koji će da čine novu vladu Srbije. Rezultati izbora daju nam pravo da naša koalicija očekuje da ima više resora i da Ivica Dačić bude premijer. To u razgovoru za "Novosti" poručuje Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS i ministar prosvete i nauke.

* Da li je tačno da su naprednjaci Dačiću ponudili mesto premijera?

- To lepo zvuči, pošto smo i pre izbora poručivali da bi naš predsednik Dačić bio izuzetan premijer. Ali ne znam koliko je tačno. U moru raznoraznih spekulacija, to može da bude i neka vrsta pritiska na SPS. Dok god od Dačića ne dobijem potvrdu, sve takve informacije doživljavam kao deo političke kombinatorike.

* Sve više se spekuliše da ćete se okrenuti SNS i da je to već gotova stvar...

- U Srbiji danas svako sa svakim razgovara. I zvanično i nezvanično. Više se ne gledamo preko nišana. To je za politički i stranački život dobro. Oporavak ekonomije, vođenje odgovorne socijalne politike, borba protiv kriminala i korupcije, priključenje EU i briga za očuvanje teritorijanog integriteta principi su na kojima ćemo insistirati, ma ko da sedi sa druge strane stola.

* Kažu da, za razliku od DS, naprednjaci i vama i URS nude mnogo jače funkcije. Može li to da bude presudno?

- Sve te ponude pominju se samo u medijima. O resorima nismo pričali ni sa Tadićem, tako da i u tom smislu nikome ne možemo da damo prednost. Očekujem da će naša koalicija uskoro saopštiti konačan stav.

* Zašto nema nastavka razgovora sa DS? Šta je sporno?

- Razgovori nisu stali. DS trenutno ćuti. Sporna je bila skupštinska većina koja bi podržala vladu. Takozvana krnja vlada, u koju bi osim naše koalicije i DS ušli i delovi URS i "Preokreta", nije odgovor na sadašnju ekonomsku, socijalnu i političku situaciju u Srbiji. To je javno rekla i Čankova LSV, ali smo samo mi na tapetu. Kao što je i na tapetu Ivica Dačić od tzv. intelektualaca zbog hrabrosti da javno kaže Srbiji šta misli, što je za nas neprihvatljivo. Zato je neophodno pronaći rešenje koje će garantovati stabilnost i uspšenost buduće vlade.

* Da li je zapelo oko podele resora? Hoćete li tražiti veći broj ministarstava?

- Nismo ni došli do raspodele resora i personalnih rešenja. Do sada nikada nismo uprli prstom i rekli: mi hoćemo taj i taj resor. Ali, ako smo dobili duplo više glasova, logično je da mora biti i drugačiji odnos u novoj vladi. Nije to ucena. Nelogično je da ostanemo na istom broju ministarstava. Nije sve isto kao pre 6. odnosno 20. maja.

* Vi čekate DS, SNS čeka vas. Kada će se prekinuti ova sapunica?

- Zašto bismo jedino mi bili odgovorni za to što nema vlade? Zašto se DS ili SNS, koje imaju više glasova od nas, javno ne izjasne gde je zakočilo?

MOSKVA SE NE MEŠA U FORMIRANJE VLADE * KAKO vam deluju informacije iz diplomatskih krugova da je Rusija poslala poruku Dačiću da ga želi na mestu premijera u vladi SNS?
- Nikada za poruke takve vrste nisam čuo. Prednost uvek dajem onom što se zove zvanična politika. To je, recimo, kada Hilari Klinton prvo pozove telefonom, a onda se i sretne sa Nikolićem.

* Otkuda naprasno partnerstvo sa Dinkićem? Treba li nam kao kontrateža osovina DS i LDP ili vam je zgodan "bajpas" za prelet kod naprednjaka?

- Nije to neka iznenadna ljubav. U vladi smo korektno sarađivali sa njima. Sada nam je interes da se oformi što stabilnija skupštinska većina.

* Da li je otpala varijanta da u vladi uz vas i DS budu i URS i LDP?

- Mislim da bi to pre trebalo da pitate demokrate, koje još ćute.

* Kako je moglo da se desi da testovi za malu maturu završe na ulici? Zna li se krivac za ovaj propust?

- Reč je o falsifikovanim testovima iz matematike. Utvrdili smo da sporni testovi nisu isti kao originalni. Nije isti prelom i u njemu ima samo deo zadataka koji se poklapaju, ali ne postoji ključ za rešavanje. Informacije o tim testovima vezane su samo za tri škole od 1.268. Dakle, reč je o izolovanim slučajevima. Sporni testovi sigurno nisu bili u salama u kojima se polagao ispit. Naravno, naš interes je da se sve razotkrije i policija uveliko sprovodi istragu. Zasad nema informacija o tome ko su krivci.

* Jeste li razmišljali da ponovite testiranje, pošto je, ipak, bačena senka na ceo proces?

- Ponavljanje testa je nepotrebno. Na nivou cele Srbije ostalo je svega 390 žalbi na rezultate testova iz matematike i srpskog, koje nisu pozitivno rešene u odnosu na oko 77.000 učenika koji su polagali malu maturu. To je zanemarljiv procenat. Prosečna ocena na nivou Srbije na testu iz matematike je 10,43, a prošle godine je bila 12. I rezultati u pomenute tri beogradske škole, za koje se vezuju sporni testovi, slabiji su nego lani. Valjda bi ocene bile bolje da su testovi "provaljeni".

* Posle afere sa testovima neki su vas optužili i za greške u udžbenicima,povlađivanje privatnim fakultetima, sukob sa univerzitetima...

- Pojedinci iz DS između dva izborna kruga pokrenuli su incijativu da se iz mog resora izdvoji ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku. Tu ideju zdušno je podržao i jedan dnevni list, kao i SANU. Onda se i kandidat za ministra nauke sa liste DS preko tih novina javio kako bi on bio sjajno kadrovsko rešenje. To nije korektno ni prema meni ni prema našoj koaliciji. Te stvari se ne rešavaju preko novina. To je samo uvertira za nemoralnu kampanju protiv mene koja je kulminirala ovih dana podmetanjem neistina.

NEĆEMO SE POCEPATI OKO TOME I TADIĆA * MOŽE li da dođe do podela u SPS, ako se odlučite za vladu sa SNS?
- Ne. Imamo apsolutno poverenje u Dačića, koji vodi pregovore. Imamo jedinstvene stavove. Slično pitanje nam je postavljano 2008, ali se pokazalo da je predsednik tada doneo dobru odluku i za partiju i za Srbiju, koju je GO naše partije potvrdio.

* Šta nije tačno?

- Neistina je tvrdnja o prelivanju novca za privatne fakultete, jer je to nemoguće po Zakonu o budžetskom sistemu. Napadaju me za greške u udžbenicima, iako ja uopšte ne odlučujem o sadržaju. Izmišljotina je i da smo se oko upisnih rokova sukobili sa univerzitetima, jer se oni nisu međusobno dogovorili. Na te napade odgovaram učinkom: u mom mandatu podignuto je 26 škola, pet đačkih i dva studentska doma, podelili smo dva miliona besplatnih udžbenika, uveli internet u svaku školu, ograničili školarine, finansiramo doktorske studije, povećali broj studenata na budžetu, osnovali pet državnih fakulteta, napravili strategiju obrazovanja, doneli pet zakona i četiri čekaju u Skupštini na usvajanje...

DS SIGURNO PREGOVARA I SA SNS

* IDE li ovo odugovlačenje naruku velikoj koaliciji, pogotovo što Srbiju verovatno očekuju bolni zahtevi EU vezani za Kosovo?

- Tu ideju nismo isključivali ni pre izbora, pa nećemo ni sad. U politici je sve moguće. Samo mi nemojte reći da demokrate ne pregovaraju sa naprednjacima. U najmanju ruku pričaju neformalno, barem koliko i drugi.

* Da li bi SPS bio deo tog velikog saveza?

- Ne. Mirne savesti bismo otišli u opoziciju i na sledećim izborima bili bismo još jači. Ne verujem koliko bi velika koalicija bila dobra za Srbiju. Takvi savezi su obično kratkog daha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

MatijaBG LDP/DS

26.06.2012. 21:18

Daleko Vam lepa kuca.......nikad niste ni trebali Demokratama.Sad je tek stvar onakva kakva je uvek i bila.Obradovicu vracas se medju svoje,nema tuge......sledeci put nece biti potpisivanja pomirenja sa Demokratama.Nece vam Demokrate socijalistickom intrernacionalom zahvalnicu pisati....NECE BITI VREMENA ZA OPROST!

jasna Jasna

26.06.2012. 22:48

@MatijaBG LDP/DS - Mislim da bi demokrate trebalo da traze oprost od gradjana Srbije, a za njihove odnose sa SPS-om bas me briga.Oni su ih i vratili u politicki zivot Srbije!

Čedomir Činić

26.06.2012. 21:27

Vlada mora da ima bar jednog strucnjaka koji ce da uhapsi sefa bezbednosti. A ostalo ja moja odgovornost.

banopoljac

26.06.2012. 21:39

šta im je sad kriv SPS kad su harali Srbijom nisu pitali Dačića a sad ga krive što neće da učestvuje u njihovim malverzacijama

zdravko šestić

26.06.2012. 21:43

oni izgleda da neznaju gde se nalaze od izbora neznaju šta hoću jer narod nije više uz njihovu politiku

branko đonlić

26.06.2012. 21:55

shvatio je Dačić da promene politike u demokratama nema i da jedino ostaje da se lepo rastanu i ode kod naprednjaka da naprave vladu jer narod zna šta je dobro za njega

LJILJANA M

26.06.2012. 21:56

"Ne verujem koliko bi velika koalicija bila dobra za Srbiju. Takvi savezi su obično kratkog daha."Ni građani ne veruju u koaliciju gde bi bili i oni, koji su loše vodili politiku i za čije vladavine je standard pao na najniže grane !

milivoje vuković

26.06.2012. 22:07

nije mi jasno kao da idete glavom kroz zid ako ne možete da se dogovorite normalno je da počnete sa drugima jer narodu je preko potrebna što brža i efikasnija vlada

ceca filipović

26.06.2012. 22:13

pregovarate sa strankom i čovekom koji su izgubili na izborima pa je sasvim i normalno da sa ljudima koji su izgubili i pregovori između vas i njih budu izgubljeni

alas

26.06.2012. 22:14

taman je Dačić prevaspitao Čedu izvinjava se za sve moguće i ne moguće a Čeda se naljuti pa neće više da se igra

Samo bolje

26.06.2012. 22:52

Nek konačno prelomi Dačić! Narod je već na izborima rekao da želi promene, glasavši za SNS, i vladu treba da formiraju SNS, kao najveća i SPS, kao stranka u usponu. Takva vlada sigurno ne može biti gora od prethodne.

Maja

26.06.2012. 23:52

Gospodine Obradovicu, osim sto razmisljate kako cete da zadrzite svoju mogli bi ste i nesto da uradite iz nje. Sklonite sa radnog mesta onu direktorku skole koja je dozvolila da ucitelj zarzi toliku decu sa tuberkulozom. kakv je to direktor da ne zna da joj je zaposleni vec mesecima bolestan i da dozvoli da mesecim ne ulazi u zbornicu jer se tesko kretao. Sto mu nije trazila uverenje da je sposoban za rad? Deca su mogla da procene da je ucitelj mnogo bolestan, a ona nije.

DXB

27.06.2012. 06:26

Po pismenosti komentatora, rekao bih da ih je vecina iz GO SPS, na celu sa ministrom prosvete!

leon

27.06.2012. 07:01

mnogo ste mi vi lukavi za dobro bit ove zemlje.....sve mi je ovo jako odvratno, pogotovo ovaj dačić, bože...nezna više već kako da se ponaša, gledam ga i osećam neku čudnu nelagodnost, sramotu, i ptam se kako je moguće da takva osoba manipuliše s nama toliko dugo....

bre bre

27.06.2012. 08:11

Ovaj Obradović je najmanje zaslužio da da ostavku i da zaboravi na bilo kakvu ministarsku fotelju. Pobednik je onaj ko skupi 126 poslanika. Ko je god bio sa SPS-PUPS-JS-URS interesnim strankama nije se usrećio pa tako neće ni SNS

leon

28.06.2012. 11:45

čuj umišljenog gospodičića iz sps, pa šta su mogli oni, ćutali su i čekali šta će te odlučiti , a vi ,opet se upucaste u stopalo , mislio sam da ste malo pametniji, opet gramzivost proradila.....l