Rasim Ljajić: Rasplet do kraja nedelje

Predrag VASILJEVIĆ

ponedeljak, 25. 06. 2012. u 20:55

Расим Лјајић: Расплет до краја недеље
Lider SDPS o pregovorima za formiranje Vlade: Interesi stranaka koje su činile dosadašnju koaliciju razilaze se, zato DS i SPS ne mogu da se dogovore

PREGOVORI za formiranje vlade tapkaju u mestu. Očekujem da se do kraja nedelje bar iskristališe na koju stranu će tas da pretegne i hoće li parlamentarnu većinu da predvode demokrate ili naprednjaci. Vreme nam curi i više ne sme da se čeka.

To je izjavio za "Novosti" Rasim Ljajić, lider SDPS, koji kaže da među glavnim političkim akterima još nije prelomljeno kako će izgledati buduća republička vlast:

- Prva opcija je da vladu predvodi DS, a da Boris Tadić bude premijer. Druga opcija je da vladu sastavi SNS, sa Ivicom Dačićem na čelu. Treća opcija je najmanje verovatna i postoji samo kao teoretska mogućnost, a to je da se formira velika koalicija sa DS, SNS i SPS. Jedino je sigurno da ponavljanja izbora neće biti i da će neka vlada biti formirana.

* Ko po vama ima više šansi da privuče socijaliste i da formira vladu - demokrate ili naprednjaci?

- Potpuno je nezahvalno procenjivati jer su svi dosadašnji međustranački pregovori bez opipljivih rezultata. Pomaci su praktično milimetarski.

* Koliko se uopšte odmaklo u pregovorima od kako su okončani izbori?

- Iako sve stranke tvrde da su usaglasile principe, načela i programe buduće vlade, još smo na nuli, kao da je prvi dan posle izbora. Istinskih pomaka nije bilo. Svakoga dana kao da svi pregovori počinju iznova.

* Zašto DS, sa kojom ste u koaliciji, ne uspeva da formira većinu kad postoji dogovor o programu sa socijalistima?

SPREČITI BUVLJAK * Kako sprečiti političku trgovinu mandatima?
- Poslanici SDPS predložiće izmene izbornih zakona i tražićemo da vlasnici mandata ne budu poslanici i odbornici lokalnih skupština već liste na kojima su izabrani. Aktuelno rešenje legalizuje političku korupciju i tek ćete videti kakav će buvljak da nastane u opštinama u kojima je tanka većina.

- Interesi stranaka koje su činile dosadašnju vladajuću koaliciju očigledno se sada razilaze. Promenile su se političke okolnosti posle predsedničkih izbora i imamo novu realnost koja je sve iznenadila. Ne možemo da zanemarimo te okolnosti. U skladu sa tim, otežan je i novi dogovor DS i SPS.

* Zar ne mislite da demokrate snose odgovornost što nemamo vladu jer su najveća

stranka u pregovorima?

- DS ne opstruira pregovarački postupak već pokušava da sastavi većinu. U ovom trenutku, ključevi nove vlade nisu u rukama te stranke. Istina je da se dosadašnji partneri DS sada premišljaju na koju im je stranu korisnije da se opredele. Da zavisi od naše izborne liste, vlada bi brzo bila i formirana.

* Dakle, istina je da se Ivica Dačić koleba pošto mu je SNS ponudio premijersku

fotelju?

- Sigurno je da vlade nema bez SPS. To je evidentno. Oni drže ključeve buduće vladajuće koalicije.

* Koliko je realno da se ponovo sklopi savez Tadića i Dinkića?

- Specifičnost ovih izbora je da je kampanja nastavljena i posle proglašenja izbornih rezultata. Glavni akteri moraju da obustave medijske ratove i da izađu pred građane samo kad imaju dogovor ili da kažu da su dogovori propali. Stvara se utisak da ovo nije politika već obična buvlja pijaca.

* Zbog čega je, od svih aktera, jedino za vas prihvatljiva velika koalicija SNS-DS i SPS?

- Ne mislim da bi to bila loša opcija za Srbiju u ovom trenutku. Važno bi bilo da uz demokrate i naprednjake u tom savezu budu i socijalisti. To bi bila ubedljiva i stabilna skupštinska većina. Na neki način, to bi mogla da bude vlada nacionalnog spasa i potpuni izraz narodnog jedinstva u situaciji teške ekonomske, ali i političke krize. Ta opcija bi obezbedila stabilnost. Mnogo lakše i odlučnije bi mogli da se rešavaju veliki i teški problemi.

* Koliko je realno da se u nekom političkom obrtu sklopi taj politički savez DS i SNS?

- Sudeći po izjavama čelnika dveju najvećih stranaka, velika koalicija nije realna. Ta mogućnost samo teoretski postoji.

* Osim javnih sugestija, jeste li predložili partnerima da započnu bar nezvanične pregovore i za savez SNS - DS?

- Rekao sam im otvoreno svoj stav. Ne učestvujem direktno u pregovorima i moj uticaj za formiranje vladajuće koalicije realno je mali.

RANO ZA OCENE * Kakav je utisak predsednik Nikolić ostavio posle mesec dana vođenja države?
- Rano je davati ocene. Bilo je nesnalaženja u prvim Nikolićevim nastupima jer očigledno da traje njegova transformacija od opozicionog lidera do predsednika države. Treba mu dati još vremena pre prvog podvlačenja crte i ocene njegovog rada.

* Kontrateža velikoj koaliciji je takozvana "patrljak vlada" sa otpadnicima iz LDP i URS. Koliko je ta varijanta realna?

- Ne znam koliko je realna, ali znam da ne bi bila dobra. Ne bi bilo pametno da se pravi tanka većina od poslanika koji napuste liste na kojima su nastupili na izborima. Tako bi se afirmisala politička trgovina i pijaca.

* Čeda Jovanović traži da se do kraja nedelje preseče ili, u protivnom, LDP faktički izlazi iz pregovora...

- Mislim da će do kraja nedelje stvari biti jasnije nego što su sada. To ne znači da ćemo imati konačni odgovor kako će izgledati vlada.

* Koliko se u međustranačkim kontaktima pričalo o raspodeli resora? Spekuliše se da su i demokrate i naprednjaci već nacrtali svoju šemu...

- Zvanično se nije pričalo o resorima, ali nezvanično već svi znaju šta će da traže i šta su im stranački prioriteti. U obe varijante, radi se i na raspodeli resora.

* Šta ste vi tražili za svoj SDPS?

- Po koalicionom sporazumu, nama pripada jedan resor u vladi koju bi formirala DS.

* Kako uopšte da se izađe iz ove političke agonije u koju je zapala Srbija posle izbora?

- Nužno je da se što pre formira vlada koja će da postavi konkretne i egzaktno merljive ciljeve i prioritete. Nova koalicija, ko god da je formira, ne sme da tumara i da opet stvara utisak da nema vizije. Potrebni su nam veliki, spektakularni i hrabri potezi i odluke. Aspirinom se ne može lečiti teška bolest.

* Preti li državi bankrot?

- Ne treba kataklizmično nagoveštavati bankrotstvo države jer mi, srećom, nismo u takvoj situaciji. Opasno je potcenjivati krizu jer je privreda na kolenima. Trenutak zahteva hrabre i odlučne ljude koji će da se uhvate ukoštac sa svim nedaćama.

l Ima li politička elita kapaciteta za te promene kada nije kadra ni vladu da formira?

- Ovo što sada vidimo ne daje nam veliku nadu za optimizam.

RUSI NE PRAVE VLADU

* Koliko velike sile utiču na formiranje vlade?

- Nesumnjivo je da pojedine zemlje imaju neke favorite za koje navijaju. Ali kod nas se precenjuje uticaj stranog faktora na političku scenu. To je moglo da bude značajno kad smo imali suprotstavljen evropski i antievropski blok. Sada se ta linija poništila i nema velike zainteresovanosti zapada.

* Spekuliše se da Rusija gura Dačića kod naprednjaka...

- Ne isključujem mogućnost da Rusi imaju simpatije prema nekoj stranci, ali ne mislim da će to odlučivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Hanibal

25.06.2012. 23:01

od subote do subote i od nedelje do nedelje vecito nam istu pricu servirate.

Ljubodrag

26.06.2012. 01:03

Još kad bi narodnjaci hteli u Vladu sa tobom nakon svega. Nema fotelje za tebe.

Lala iz Banata

26.06.2012. 08:52

Vazno je da je politika prepoznatljiva, a obrazlozenje drugom prilikom zasto mora da prilodjavamo politiku priodnim pravima.

Lala iz Banata

26.06.2012. 10:17

Dosla je vreme odgovorne politike, da se triput meri a jednom sece. Dosta je bilo sekanja Srbije.

vladislava

26.06.2012. 13:23

SPS odlucuje i to je evidentno, a priklonice se naravno onima koji mu nude vise. Samo krajnje je vreme za formiranje Vlade, jer to je u interesu gradjana.

crni gruja

26.06.2012. 18:56

{to je politika ;udna nauka, posle 50 dana oni na uli, a ja u dubokom minusu.

blagoje

27.06.2012. 09:09

Kako bi bilo lepo da se jednom prekine sa ucenjivačkom politikom i da se konačno dogovore oni koji žele da zaista vode ovu državu a ne da misle o ličnim pozicijama i interesima. Stoga, bez obzira na neznatnu ideološku razliku treba računati i na to da vladu mogu formirati i DS i SNS bez SPS da se vidi da se 6. ili 8. maja nije znalo ko će biti premijer. Bez obzira na to da je sve ovo samo politika, na potezu su Tadić i Vučić, pa da konačno krene.