POLITIČKI zaplet oko formiranja vladajuće većine još uvek nije razrešen. I dalje nema dogovora ko će činiti novu vladu Srbije, a ni razgovori saveza oko socijalista sa URS u nedleju nisu dali odgovor na „pitanje svih pitanja“. Jasno je samo da je već viđena koalicija, koju bi, navodno, trebalo da vode DS i SPS, potpomognuti sa LDP i URS, iskristalisana na dva „bloka“.

Kako nezvanično saznajemo, iza zatvorenih vrata u sedištu socijalista na Studentskom trgu u nedelju je dogovoreno da koalicija SPS-PUPS-JS u svim narednim razgovorima o vladi nastupa zajedno sa regionalistima. To znači da će za pregovarački sto sedati u duetu, bilo da se na suprotnoj strani nalaze demokrate i liberali, ili recimo naprednjaci.

Sastanak lidera SPS-PUPS-JS sa predstavnicima URS trajao je skoro dva sata. Sa jedne strane bili su Ivica Dačić, Jovan i Milan Krkobabić, Dragan Marković Palma i Žarko Obradović, dok su se sa druge našli Mlađan Dinkić, Veroljub Stevanović, Boško Ničić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović.

Kada su izašli pred novinare, Dačić i Dinkić su poručili da, i pored različitih programa, dele gotovo iste stavove o ekonomskoj i socijalnoj politici, pitanju Kosova, Republike Srpske i evropskih integracija. Oni su se složili da se plate i penzije ne smeju zamrzavati, ali i da je potrebno nastaviti razgovore sa DS. Tek ukoliko oni propadnu, kako su rekli, započeće dogovore sa ostalim partijama.

- Očekujem da ćemo sa DS formirati vladu, ali postoje problemi u sastavljanju većine zbog razlike u stavovima DS i URS, odnosno nas i LDP - istakao je Dačić. - Bliži smo dogovoru utoliko što postoji i saglasnost DS za široku koaliciju, ali dogovora još nema. Sa naprednjacima nemamo nikakve kontakte i danas nismo razgovarali o tome da li sa nekim hoćemo ili nećemo, već da li mi možemo zajedno. I zaključili smo da možemo.

LDP SPREMAN ZA RAZGOVOR Važno je za zemlju da što pre dobije vladu i zato smatramo da je korisna spremnost Demokratske stranke da ipak razgovara sa URS, kao i stav novoformiranog bloka Dačića i Dinkića, jer je to učinilo jasnom političku situaciju, izjavio je u nedelju predsednik LDP Čedomir Jovanović. Prema njegovim rečima, sa LDP će se stranke koje žele da vode novu politiku lako dogovoriti i oko podrške stranke u formiranju vladajuće koalicije i oko poslova koje treba uraditi.

Dačić je, potom, još jednom podvukao da ne pristaje na ucene, niti da mu bilo ko postavlja uslove:

- Oni koji navijaju da mi sa LDP i DS formiramo vladu kažu da pravimo trošak državi od pedeset miliona dolara dnevno jer razgovori ovoliko traju. Pa, Belgija nije više od godinu dana imala vladu, ali to pitanje niko nije postavljao.

Međutim, da dogovor sa demokratama, ipak, neće ići tako lako svedoče i reči lidera URS Mlađana Dinkića, koji je izrazio nezadovoljstvo kako je DS u proteklih šest godina vodio javne finansije.

- Nisam spreman da sa tim ljudima ponovo radim u vladi, zato bi trebalo videti da li DS planira da nastavi kontinuitet stare vlade ili nešto da promeni - bio je izričit Dinkić. - Mi smo za promene, jer nema više podele na proevropske i antievropske snage. Ko god da formira parlamentarnu većinu zalagaće se za početak pregovora za članstvo u EU, ali, naravno, ne po svaku cenu.

Prvi regionalista nastavio je da kritikuje dosadašnju vlast rekavši da unutrašnja politika nije dobro vođena u proteklom periodu:

- Nova vlada ne sme biti autistična, već mora razgovarati sa privrednicima, da se zalaže za slobodu medija, regionalni razvoj i da vodi „životnu politiku“. Strašna je ocena koju je izneo Fiskalni savet, a plašim se da je situacija mnogo gora i da građanima nije rečena istina kolika je rupa u budžetu i šta nas čeka.

ŠTA HOĆE EVROPA? VOĐA koalicije oko SPS Ivica Dačić poručio je da neće ulaziti u vladu koja nema jasne ciljeve. - Ukoliko neko od mene kao zamenika premijera ili recimo premijera zatraži da se otvori naša kancelarija u Prištini ili obratno, onda ću iz takve vlade brzo izaći - naglasio je Dačić. On je dodao da je prethodnih dana čuo da postoje i ovakvi zahtevi i zato je zatražio da mu se jasno kaže šta sve Evropa od Srbije traži, i koji su se nove obaveze pojavile u međuvremenu.

Nakon razgovora SPS sa URS naprednjaci su ponovili da i dalje važi poziv upućen socijalistima.

- Srbija je glasala za promene i svaka vlada bez nas bila bi nelegitimna - kaže za „Novosti“ v. d. predsednika SNS Aleksandar Vučić. - Mi nismo srasli sa foteljama i funkcijama, ali je građanima Srbije konačno jasno da SNS ne snosi ni najmanju krivicu za ovoliko čekanje i odugovlačenje oko formiranja vlade.

Vučić dodaje da oni više nikoga neće da mole, a svako ko želi da svoju političku sreću nađe na drugoj strani, to može i da uradi.


MLAĐAN DRAŽI OD ČEDE

PREDSEDNIK SPS Ivica Dačić u nedelju je uporedio i simpatije koje gaji prema potencijalnim koalicionim partnerima. Na pitanje novinara da li mu je Dinkić draži od Tadića, odgovorio je da nije, već da su mu isti, ali je dodao da mu je lider URS sigurno draži od Čedomira Jovanovića.