Premijer Kraljevine Norveške Jens Stoltenberg, jedan od najvećih prijatelja našeg glavnog grada, ponovo je boravio u Beogradu. Stoltenberg se u subotu sastao sa Borisom Tadićem, sa kojim je obišao i kompaniju "Telenor".

Stoltenberg često ističe da je Beograđanin - bar u srcu. Naime, premijer Norveške je proveo deo detinjstva u Beogradu, pošto je njegov otac, Torvald Stoltenberg, poznat našoj javnosti kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine bio postavljen za prvog sekretara norveške ambasade u Beogradu.

Na tu činjenicu Jens Stoltenberg često podseća u susretima sa srpskim zvaničnicima i evocira lepe uspomene koje ga vežu za Beograd.

PUNJENE PAPRIKE, PASULJ I ĆEVAPI Prisećajući se dana koje je proveo u Beogradu, Stoltenberg je svojevremeno rekao da pamti srpska jela koja je voleo da jede kao dečak - punjene paprike, pasulj i ćevape. Osim kuće u kojoj je odrastao, na Dedinju, njegovo omiljeno mesto je Kalemegdan, gde je, kako je rekao, naučio i da skija.

- Kao dete sam imao privilegiju da živim u Beogradu tri godine i još uvek se sećam Kalemegdana. To je divan i prelep grad i imao sam srećno detinjstvo u srpskoj prestonici - naglasio je premijer Norveške kada se u maju prošle godine u Oslu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema svedočenju njegove tadašnje dadilje, Smilje Katić, Jens je, iako joj nije bio sin, već "vaspitanik", ostao u njenom srcu kao dobro dete, koje bi "svaki roditelj poželeo".

Opisujući porodicu Stoltenberg, koja važi za najmoćniju političku dinastiju u Norveškoj, Katićeva je svojevremeno izjavila da joj nije bio problem da se u nju uklopi, jer su svi njeni članovi naučeni da poštuju ljude.

- Svoju decu učim poštenju i da budu dobri prema drugim ljudima, a to je ono čemu me je naučila moja dadilja - rekao je jednom prilikom norveški premijer.

Stoltenberg je u subotu istakao da je Srbija uspela da privuče brojne investicije, a jedna od najvećih je ona norveške kompanija "Telenor".

- Cenim što je "Telenoru" omogućeno da razvija poslovanje u Srbiji. To je važno za Srbiju, "Telenor", ali i za bilateralne odnose naših dveju zemalja. Želim da vidim više stranih investicija u Srbiji i više norveških investicija u Srbiji - rekao je Stoltenberg, uz napomenu da je Srbija danas modernija i stabilnija zemlja, koja je puno napredovala na svom evropskom putu.

Tokom subotnjeg susreta Stoltenberg je čestitao Tadiću na dostignućima koje je Srbija postigla poslednjih godina istakavši da je taj napredak važan "jer je Srbija ključna zemlja u regionu i stabilnost Srbije predstavlja veliki doprinos stabilnosti regiona, a samim tim i EU".

Istakavši da je Tadić njegov dobar prijatelj, Stoltenberg je rekao da njih dvojica, kao i Srbija i Norveška, blisko sarađuju na međunarodnoj sceni i u UN.

Stoltenberg se u subotu sastao i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.