PITANJE iz naslova je, naravno, retoričko. Bošnjaci jesu nacija, ali se neki njihovi verski i politički lideri uporno ponašaju kao da nisu. Da ova konstatacija nije posledica nekakvog antibošnjačkog osećanja, potvrđuju i stavovi koje je u značajnom intervjuu sarajevskim "Danima" našao za shodno da saopšti vodeći bošnjački stručnjak za šerijatsko pravo, član Rijaseta IZ u BiH, umereni i odmereni profesor Fikret Karčić.

U razgovoru najavljenom porukom da "Bošnjaci nisu osmanski milet, nego moderna nacija", Karčić naglašava da su Bošnjaci muslimani i Evropljani, a nikako Turci, i da u razmatranju reorganizacije svoje Islamske zajednice nisu tražili pomoć iz Turske, jer im nije bila potrebna.

Karčićeva argumentacija deluje veoma uverljivo, a osnovna teza toliko logično, da bi se neupućeni mogli zapitati zašto se ovaj ugledni teolog i pravnik uopšte upustio u njeno javno obrazlaganje. Zna, međutim, Karčić šta radi, a i šta neki drugi rade. Nekako u isto vreme s njegovim oglašavanjem, u turskom listu "Zaman", reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić izrekao je pravu pohvalnicu stanju odnosa između vlasti i IZ u Montenegru.

Povod je bilo potpisivanje Sporazuma o uređivanju odnosa između Vlade u Podgorici i Islamske zajednice, kojim se, pored ostalog, Direktoratu za verska pitanja Republike Turske poverava arbitriranje u svim eventualnim međumuslimanskim sporovima u Crnoj Gori.

Pošto je reč o unutarmuslimanskoj stvari, nije jasno zašto je takva odredba našla mesto u Sporazumu između IZ i države Crne Gore, ali jedno reisovo neobično poređenje unosi više svetla u ovu zavrzlamu. Fejzić se, naime, poziva na praksu da se za sva sporna pitanja među katolicima Katolička crkva obraća Vatikanu kao vrhovnom autoritetu, pa će se tako i 200.000 (?!) crnogorskih muslimana ubuduće obraćati "ministarstvu za islam" ustavno sekularne Republike Turske. Dakle, Turska kao islamski Vatikan! Zna Karčić o čemu govori. I još jedna sveža vest: ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu proglašen je za ličnost godine u BiH.