AKO novi saziv Skupštine posluša preporuku Evropskog parlamenta da hitno otvori arhive bezbednosnih službi, Srbija će konačno, posle osam godina, kao poslednja zemlja u Evropi, otvoriti tajne dosijee. Osim toga, da bi integracije naše zemlje bile sigurne, proces rehabilitacije moraće da se okonča. I to tako što će svim oštećenim biti isplaćene odštete.

Prvi zahtevi su već stigli i neka poravnanja su postignuta. Zavisno od okolnosti, zatvorski dan se isplaćuje 6.000 do 10.000 dinara!

Ako se uzme u obzir da je do sada doneto oko 1.700 rešenja o rehabilitaciji, kojima je obuhvaćeno oko 2.000 osoba, to za državni budžet neće značiti mali izdatak. Samo prošle godine u radu sudova bilo je 1.114 predmeta, od čega je 500 rešeno. Očekuje se da ostatak bude okončan do kraja ove godine.

KACIN: DOSIJEI PRVI NA REDU OTVARANJE dosijea nije uslov da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, ali kada budete krenuli u pregovore, prvo vas čeka otvaranje poglavlja 23 u okviru kog je i to pitanje, kaže za "Novosti" Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju: - Vi ste jedina zemlja koja nije zakonski regulisala ovu oblast. Biće to izazov posle izbora i za vladajuću koaliciju i za opoziciju. Stvar vaše države je kako će zakon regulisati ovu materiju, ali svaki građanin mora da ima pravo uvida u svoj dosije i niko drugi nema pravo da zloupotrebi podatke iz njegovog dosijea.

- I Ministarstvo pravde i ja lično podržavamo donošenje zakona o otvaranju dosijea, kao što podržavamo i rehabilitaciju - kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen. - Građani imaju pravo da znaju ko je bio saradnik službi i ko je cinkario srodnike i prijatelje. Za takve nema mesta u javnom životu, a lica koja su oštećena imaju pravo na obeštećenje.

Homen veruje da će nova vlast postići političku saglasnost oko donošenja zakona, jer je to jedan od uslova za naše dalje evrointegracije.

Na ovaj evropski uslov podseća i Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO. On kaže da se ova stranka od 2004, kada je podnela prvi predlog zakona, bori za obelodanjivanje imena doušnika zbog kojih je neko pretrpeo nesreću, pa i smrt.

- Posle prvog predloga zakona, usledio je brutalan odgovor države, kada nam je oteto 10 poslanika. Pre dve godine opet smo podneli predlog. Ministarstvo pravde i Homen su ga podržali, ali parlament je odbio da ga stavi na dnevni red. Nedostajala je podrška SPS i DS, a od opozicije podržao ga je samo LDP.

On veruje da se obelodanjivanju imena doušnika protive i vlast i opozicija jer su i u njihovim redovima kadrovi nereformisanog DB.

A šta o predlogu evropskih parlamentaraca misli BIA, tek će se videti. Jer, kako nam je rečeno u ovoj instituciji, oni za sada nemaju komentar.


TAJNA MRTVA 60 GODINA

U razgovorima sa koalicionim partnerima dobio sam zahtev da imena doušnika i agenata službi budu "prekrečena" crnim flomasterom, kaže Jugović, i dodaje da SPO na to nije pristao.

U međuvremenu, ova stranka je saopštila da je DS amandmanima tražio da imena naredbodavaca zločina i izvršilaca ne budu dostupna javnosti za narednih 60 godina.