PRIŠTINA - Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da je u današnjem razgovoru sa posrednikom EU Robertom Kuperom putem video linka odbila predloge Srbije koje joj je on predočio jer "oba pominju Rezoluciju 1244".

"Kuper mi je predstavio predloge Srbije i ja sam ih odbila jer oba predloga pominju Rezoluciju 1244. Naš je stav da je rezolucija prevaziđena i da ne odgovara realnosti u regionu", rekla je Tanjugu Tahiri.

Ona je ocenila da je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova još daleko, ali i dodala da će Kuper iduće nedelje posetiti Kosovo da bi nastavio napore na pronalaženju rešenja. Prema rečima Tahiri, ona je Kuperu predstavila predlog Prištine koji "odražava realnost a to je da je većina zemalja regiona priznala Kosovo, kao i 22 zemlja EU".

Kako je istakla, Kuper ovoga puta nije izneo nijedan svoj predlog.

"On je predstavio jedan svoj predlog u novembru ali ga je odbila Srbija", kazala je Tahiri.

Šefica prištinskog tima je takođe navela da je plan da Kuper sledeće nedelje dođe na Kosovo kada će "pojačati napore na pronalaženju rešenja na pitanju regionalnog predstavljanja Kosova".

"Ostaje da se vidi šta će se desiti. Mislim da je jasno da su naše požicije daleke", zaključila je ona, dodajući da "ako Srbija ne promeni svoj stav i prihvati realnost, to neće doprineti regionalnoj stabilnosti". "Regionalna saradnja je povezana sa regionalnom stabilnošću", napomenula je Tahiri.