Vuk Jeremić: Borba volje protiv sudbine

Vuk JEREMIĆ

subota, 24. 12. 2011. u 20:55

Вук Јеремић: Борба воље против судбине
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić piše za "Večernje novosti" o dvovekovnom iskustvu srpske diplomatije

Srbija i njena istorija nas navode da se upitamo: nisu li neki srpski usudi dati mnogo pre, te da li se dva veka srpske diplomatije mogu u najkraćem opisati kao borba volje protiv sudbine, i da li je gotovo ista spoljnopolitička pitanja svaka generacija morala iznova rešavati za sebe. Jer, kao Zapad Istoku i Istok Zapadu, kao „kuća na putu“, kako je pisao Radovan Samardžić, i danas nas mnogi od moćnih vide kao uski pojas ničije zemlje na liniji dodira civilizacija.

Treba da nas ohrabri činjenica da, smešteni u središte ruže moćnih globalnih vetrova, nismo prvi kojima se to ovde događa. Ali, upravo zato treba da svoj učinak merimo krupnim aršinima naših slavnih prethodnika: kakvu snagu vizije nam je predao Ilija Garašanin, gledajući daleko u budućnost u još sasvim neoslobođenoj Srbiji? Kakvu nam je veru u pobedu zaveštao Nikola Pašić kada je u jesen 1915. sa starim kraljem u Prizrenu odlučio da se povuče preko Prokletija, znajući da time čini nešto što će za posledicu imati to da za neko vreme Srbije neće biti na jedinom prostoru na kome je do tada postojala? Konačno, koju nam je svoju poslednju misao predao na čuvanje Aleksandar Prvi, dok je u Marselju padao kao prva velika žrtva fašističkog terora?

TRI NAČELA ZA OPSTANAK Dvovekovno iskustvo srpske diplomatije uči nas da opstajanje države počiva na tri načela. Prvo je svest da nam pristanci na ultimatume nikada nisu donosili korist, već samo vodili novima. Drugo, pokazivalo se da, kad god nismo bili isključivi - kada nismo slepo prihvatali bilo kakvu dogmu, a uz to mudro izbegavali konfrontaciju sa velikima - iz istorijskih kovitlaca smo izlazili ako ne jači, onda sa daleko manje ožiljaka. I treće, povest srpske države i diplomatije svedoči da smo uvek bili na pravoj strani istorije - onoj koja se na kraju nije pokazivala samo pravednijom, već i pobedničkom. Čestito nasleđe naših slavnih prethodnika i briga za narod i državu nalažu nam da na tim načelima istrajemo i danas. Pitanja koja su pred nama su velika, iskušenja možda još veća. Ali sve dok se držimo ovih načela - naša sudbina ostaće u našim rukama.

Svet koji se danas pred nama rađa mnogo više liči na onaj iz burnog doba druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, nego iz vremena ravnoteže koja su usledila. Danas u našoj neposrednoj blizini izrastaju dve velike, nama vrlo dobro znane, sile. Na severozapadnim vratima Balkana, iz potresa globalne finansijske krize se uzdiže nemački džin; na našim jugoistočnim kapijama, posle celog veka, ponovo se uspravlja Turska. Te dve zemlje danas su naši partneri, ali koliko god marljivo radili na tome da sa njima uklopimo svoje interese, oni se sa njihovim ipak ne podudaraju do kraja. Treća sila - tokom istorije naš najsnažniji saveznik, Rusija - ima, gledano iz naše perspektive, za razliku od prethodne dve, jedan nedostatak - geografski nam je daleko.

U vremenu u kome živimo, svaka od ovih sila se nalazi u stanju svoje dramatične mene - u situaciji za koju vidimo da je sasvim različita od one juče, i za koju sa izvesnošću možemo reći da nije ista kao ona u kojoj će biti sutra. Taj huk na horizontu ovde svako osetljivo uho ispunjava oprezom, jer dobro znamo da su ulozi malih država i naroda u globalnim promenama, po pravilu, najveći.

Kad god je Srbija razmišljala jednodimenzionalno, kad god nije nastojala da harmonizuje sve relevantne uticaje, bivala je izložena stradanju; kad god je uspevala da uspostavi ravnotežu - opstajala je i rasla.

Male zemlje ne čine njihove dimenzije, već njihova promišljenost, pragmatizam, rodoljublje i mogućnost da u svakom trenutku sarađuju sa što je moguće većim brojem partnera. U neizvesnim vremenima koja očekuju čovečanstvo, naši najjači aduti ne mogu biti ni u oružju niti u našoj ekonomskoj snazi, jer je nemamo dovoljno, već u lucidnosti naših ideja, kao i mudrosti i strpljenju da ih uprkos svim teškoćama sprovodimo u delo.

Jedan ultimatum vodio je drugom, sve dok konačno u Beograd 23. jula 1914. nije stigao i onaj koji se nije mogao prihvatiti. Njegovo odbijanje Srbiju je ovenčalo lovorikama globalne slave. Nikad ne smemo zaboraviti koliko je u nju bila ugrađena podrška svetog ruskog cara Nikolaja Drugog, koji je, štiteći Srbiju, ušao u Veliki rat i, sa svojom krunom i porodicom, u revoluciji bio njegova poslednja žrtva. Iz tog vremena pamtimo sa dubokom zahvalnošću i američkog predsednika Vudroa Vilsona, koji je, vraćajući načelo morala u evropsku politiku, posle Prvog svetskog rata zaštitio Srbiju od apetita sila pobednica, i na Vidovdan 1918. proglasio Srpski dan u Americi, kada se na Beloj kući i svim javnim zgradama u Vašingtonu vijorila srpska zastava.

KO ĆE SE ZAUZETI ZA NAS Slično kao i nama danas sudbina je odredila da generaciji ustanika budu bliža i primenjivija diplomatska iskustva iz vremena stradanja srednjovekovne države nego iz zlatnog doba njenog uspona. Da im bude dalji ponos Stefana Nemanje, koji je sklapao savez sa velikim Fridrihom Barbarosom, nego vazalsko balansiranje mudrog Stefana Lazarevića. Da im bude bleđe sećanje na Dušanovu silu nego na žrtvenu diplomatiju Olivere Lazarević, koja je posle Kosovske bitke, zarad mira sa Osmanskom imperijom, otišla u harem pobednika Bajazita Prvog, čoveka koji je pogubio njenog oca, kneza Lazara. Vekovima kasnije, istina, ne tražimo po svetu oružje i džebanu, ali i dalje tragamo za onima koji će se zauzeti za nas.

Stradali smo kad god nismo razumevali prirodu tektonskih pomeranja u svetu. Uspevali smo kad smo ih razumevali i imali veštine da, jašući na talasima promena, iskoristimo njihovu snagu. Kad god smo imali hrabrosti da isplovimo sa naših obala, u otadžbinu smo se vraćali sa kapitalom koji nas je činio relevantnijim i na evropskoj i na svetskoj pozornici. Kad god smo u svom okruženju prednjačili u uređenju države, harmonizaciji društva i ekonomskom prosperitetu, naša reč se više čula, naše ideje nalazile plodno tle, a naši sunarodnici van naših granica uživali veća prava.

Nažalost, ni naša generacija nije pošteđena starih usuda. Kada je u oktobru 2000. godine došlo do uspostavljanja demokratske vlasti, bili smo uvereni da i Srbija i region ulaze u fazu ravnopravne saradnje, harmonije i napretka. U ostvarenje tog cilja uložili smo velike napore kao malo koja druga zemlja na svom putu u Evropsku uniju, putu kojim ćemo, uprkos teškoćama, nastaviti da koračamo. Ali, teško je ne primetiti - 11 godina kasnije - da je Srbija neuporedivo više promenila svoj odnos u pozitivnom smeru prema okruženju nego što se dogodilo suprotno.

danas je pred nama ponovo nešto vrlo blisko ultimatumu - od nas se traži odricanje od Rezolucije 1244 kako bismo ubrzali svoj evropski put. Na to ne možemo pristati. Srbija danas svojim partnerima nudi racionalnu politiku saradnje na bazi uzajamnog poštovanja u duhu dostojanstvenog Jovana Ristića, dok neki od nas traže bespogovorno prihvatanje svojstveno Čedomilju Mijatoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Vladimir Cobic

24.12.2011. 21:09

Ako je ovo zaista pisao Vuk, pitam se šta traži u DS - stranci koja je protiv sva tri proklamovana načela. Tekst je zaista dobar, zagrebao je po dubokim i suštinskim pitanjima. Ovo je neverovatno osveženje posle lavina gluposti koje nam svakodnevno stižu od svih ostalih iz vladajuće koalicije, a bogami i SNS-a. Ovaj Jeremić se po kulturi, obrazovanju i doslednosti polako približava veličini jednog Vojislava Koštunice.

Sava M.

25.12.2011. 11:40

@gradisha - Vlast danas brine za narod i drzavu koliko i za lanjski sneg, potrebno je samo naci alibi za sve neuspehe vlasti. Tekst me podseca na radove nadobudnih srednjoskolaca. Ovo je tema za nasu nauku, a ne za politiku, pogotovo ne za politicare pripravnike.Ne cudi me onda sto kao drzava ne reagujemo cak ni na "velike tektonske poremecaje" a kamoli na "mala podrhtavanja tla".

Atanasije

24.12.2011. 21:21

G-dine Jeremicu, pitam se da li ste naucili anlo-saksomsku retoriku u London-u ili u Massachusetts-u. Vreme je da se zauzmemo sami za sebe! Medjutim, nisam Vas moga videti kod naseg naroda na Kosovu i Metohiji ili bilo gde drugo gde mu je zivot ugrozen!

Srbin

24.12.2011. 22:23

Fantastican tekst, naravno jer Srbija jeste zemlja koja treba da prouci sviju istoriju i nastavi korake Stefana Nemanje, narod je u vecini ne obrazovan, iskorscavan tako da je izgubio svaku vrednost, jedino sta je preostalo to je ulizivanje i prosijacenje, korupcija, heroji omladine bili su pljackasi i banditi iz Americkih filmova. Komsija krade komsiju, brat brata, a sve je to zato sto je narod pokvaren a ja se pitam zasto? Verovatno su ostale posledice zivota pod Turskom i komunizmom....... 

qwerty

25.12.2011. 08:02

@Srbin - Mislim da se ipak radi o pravu i drzavi. Kad ni jedno ni drugo nije kako treba - narod je pokvaren.

Nislija

24.12.2011. 23:35

Sve dok naglasavamo da nam je Evropa desperatno potrebna Brisel ce nam postavljati uslov za uslovom do konacnog priznanja Kosaova. Onog trenutka kada im pokazemo da nam je namera da udjemo u Evropu ali ne po svaku cenu imamo velike sanse.Imam utisak (nadam se da me ne vara) da je dosadasnja politika ove Vlade bila uspesna i da treba nastaviti sa njom. Kao sto kaze G-din Jeremic istorija ukazuje na to

tana

25.12.2011. 00:09

Gospodin Jermic bi bio u pravu da nije bilo devedestih i kulminacije Veliko-Srpskog sovinizma. Za vrijeme velikog Srpskog ali posteno govoreci i evropskog politicara Srbiju su svi cijenili i obozavali hrlili u zajednicku drzavu. Od dolaska Aleksandra pa do krvoloka Milosevica na Djelu je raspad drzave. U devedesetima proslog stoljeca dio Srbskog rukovodstva u Begradu planir i provodi etnicko ciscenje i sto je najgore presudeni i od sadasnje skupstine priznat genocid. Zato Srbija nema saveznika.

Pevac.

25.12.2011. 10:09

@tana - Jel ti doticni(a) nikada niste videli i culi Tudjmanovu izjavu koja glasi: Da mi hrvati nismo hteli rat - RATA NE BI NI BILO. A, za tvoje napisano o etnickom ciscenju mogu samo da kazem da ste izneli NOTORNU LAZ I NEISTINU. Ja samo mogu da kazem da svi vi koji kidisete na sve sto je SRPSKO - da ce vam se sve to obiti jednoga dana o glavu.

MarkoCG Kolektivno ludilo

25.12.2011. 00:15

Vi ste jedan raspad sistema isti ste kao i Milo. A idete u savez sa vjekovnim neprijateljima postepeno priznajete Kosovske institucije.Vi imate prijatelje to su Rusija Kina Brazil Indija ima ih i jos ali ne vi volite da u BG pašaluku đuskate sa pijanim Englezima i pričate kako ste dio EU sa svim bolestinama koje ona nosi.

CIRA

25.12.2011. 03:22

@MarkoCG Kolektivno ludilo - Knez Lazar: zdrav Milose vero i nevero..prvo vero poslednja nevero.Sutra ces me izdat na Kosovu..Milos: ja nevera nikad nisam bio,nit sam bio nit cu kada biti.Videt cemo sutra na Kosovu,ko je vera a ko je nevera.Nevera ti uz koleno sedi.......

nemanja

25.12.2011. 01:12

mislio sam da si ti covek ali ovu pricu pricaja tadicu i slicnim jer poenta svega toga je da su nas uvek napadali i ucenjivali a mi smo se UVEK VOJNO BRANILI I NA KRAJU POBEDJIVALI ali na zalost uvek je bilo domacih izdajnika koji su ako treba i cara nam ubili samo da se dodvore tako da ne sekiraj se ti opet ce doci ultimatum koji se nemoze ispuniti i opet ce nas napasti i stradacemo i na kraju pobedicemo !!!!!!!!!!!! pozdrav braco srbi

Bojan82

25.12.2011. 02:00

"Od nas se traži odricanje od Rezolucije 1244 kako bismo ubrzali svoj evropski put. Na to ne možemo pristati."Јесам извуко,али ово је у реду.

Prosrpski Kosmopolita

25.12.2011. 02:52

Svaka cast g-dinu Jeremicu na ogromnom trudu i koji ulaze u odbrani nasih legitimnih nacionalnih interesa...Ovaj njegov govor sa sinocne svecane akademije povodom 2 veka moderne srpske diplomatije je zaista sjajan,a i film koji je prikazan nakon toga bio je izuzetno dobar i poucan.

nidža

25.12.2011. 07:09

Nedosledna i politika stalnih ustupaka dovela je do toga da nas ne smatraju ozbiljnima. Štap i šargarepa u izvođenju EU (Nemačke) postali su teleskop koji se stalno produžava a na njegovom kraju izgleda da nema ništa. I sama EU je bremenita problemima i netrpeljivošću. Srbija kao zemlja na raskrsnici puteva mnogo čršće je bila brvno na kom su se sudarali interesi moćnih sila. Hajde da tu činjenicu jednom iskoristimo pametno.

zoran

25.12.2011. 07:49

nova vlast dacic i toma a srbija na dno mrak mrakova bilo nam je lose ocekuje nas jos gore drzite se braco srbi

qwerty

25.12.2011. 07:58

Ne volim DS, unistio je Srbiju, tj. nastavio da je unistava. Vuk Jeremic je imao srecu i nesrecu da se bavi jednim teskim poslom i mislim da ga je radio posteno i veoma dobro i u veoma teskim okolnostima. Ja mu skidam kapu. Ne bih ga mjenjao ko god da je na vlasti.

Igor Katana Ub

25.12.2011. 08:09

Ja u ovom tekstu vidim i osecam previse pesimizma i crnih prognoza i iskreno pomalo me plasi!!!Pisao sam sto puta do sada da Srbija treba naci jednu silu u Evropi kojoj ce dati i prodati sve zanimljivo pocevsi od vojnih baza pa do koncesija za puteve!!!Zauzvrat traziti zastitu svake vrste na svakom forumu,sastanku,sednici...treba nam neko mocan u njihovim redovima ciji glas i rec vrede,Italijani nas postuju ali su slabi,Spanci takodje,Nemci nas ne podnose,mislim da je idealno resenje Francuska!

2fast

25.12.2011. 11:15

@Igor Katana Ub - Nakon sto su bosanski Srbi vezivali njihove nenaoruzane posmatrace za bandere oko Sarajeva mislim da Francuzi ne dolaze u obzir. Nikada nam to nece oprostiti.

David Morrissey

25.12.2011. 13:04

@Igor Katana Ub - 2fast nisu bili Francuzi nego Poljaci i to nije tacno imali su naoruzanje i nisu se ponasali neutralno. Za onoga ko to nezna treba da zna. Ja stvarno se pitam odakle vama ti podaci??

2fast

25.12.2011. 14:51

@Igor Katana Ub - Procitajte optuznicu UN suda za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji (ICTY) protiv Ratka Mladica pa cete videti. Dostupna je na web sajtu ove institucije.

David Morrissey

25.12.2011. 17:56

@Igor Katana Ub - ICTY je nelegalna Institucija posto sve sudije dolaze iz zemalja NATO-pakta, cak i sam UN ga ne priznaje samo UN-Karta ga je priznala od vrha UN nikad nije taj sud odobren. A drugo dali ste vi culi da posotji sud na ovom svetu da se nekome sudi kao Profesoru Seselju 9 godina?? I kako je mogoce da stalno dolazi do smrtnih slucaje u tom sudu koga vi toliko cenite. Pa taj sud da je neutralan sedeo tamo Toni Bler, Bill Clinton i ostala zapadska mafija.

2fast

25.12.2011. 18:13

@Igor Katana Ub - Valjda zato ICTY (i sud i tuzilastvo) podnose sestomesecne izvestaje SB UN-a o svom radu. Inace da znate, sto opet pise na njihovom webu, sudije su i iz Kine, Koreje, Rusije..... Sem sto ste nepismeni i strahovito "zaobilazite istinu". Pravi Srbin po uzoru na Dobricu Cosica ("serbski je lagati").

David Morrissey

25.12.2011. 18:55

@Igor Katana Ub - Ja nepismen ja dragi gospodine govorim engleski, nemacki i francuski.

2fast

25.12.2011. 19:33

@Igor Katana Ub - Ne govorim francuski od nabrojanih jezika koje poznajete, ali raspadom Juge postadoh poliglota. Sada govorim: srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski aktivno i makedonski i slovenacki pasivno.

hajdarpasic

25.12.2011. 08:16

Kao prvo Nikola Pasic je znao da Kosovo ranije nikada nije bila srpska teritorija i da se silom ne moze drzati tako da je 1915 povukao preko Prokletija. On je bio izgleda pametniji od od vas danasnji politicara. Drugo, sto se tice nemacke, turske da su stvarno velesila i rusije koja jeste geogravski mnogo daleko, ja bih dodao jos nesto, iduce godine bit ce tolikih demokratskih promjena u rusiji da cete samo vi ostati prijatelji sa jos dalekim Brazilom, Kinom i Indijom. Zato birajte Evropa ili..

daci

25.12.2011. 08:16

Citanjem ovog clanka.koji treba da bude inspiracija svakom srbinu,dosao sam do odgovora na neke moje dileme.Bio sam zadovoljan Vukovom aktivnoscu u pocetku.Medutim u zadnje vreme se pitam sto je toliko pasivan.Odgovor sam nasao upravo sada,da u demokratskoj stranci ima neslaganjai.Medjutim ako je doslo do nekog nesporazuma izmedju Vuka i vodece politike DS ,Predlozio bih mu da se odvoji pre izbora i osnuje novu stranku,mladih i obrazovanih ljudi kao sto je On bio kada je posotavljen za ministra.

Predlog

25.12.2011. 11:27

@daci - Ja bih predlozio Vuku Jeremicu da se izdvoji iz DS-a i osnuje sopstvenu stranku ili da se prikljuci novoformiranim narastajucim strankama poput Socijaldemokratskog saveza i slicnih. Garantujem mu da je on sledeci premijer u Vladi RS.

moze..nek mus e stranka zove SURFUJEMO PO ISTINI

25.12.2011. 15:58

@daci - gospodin jevrem preteruje sa eksponiranjem.... sa blatom u politickom dosijeu ni kad padne s polozaja nece biti dobro vidjen negde gde zamislja da pripada po svojim " kvalitetima"

Branko

25.12.2011. 08:21

Ovde treba da bude borba razuma. Da smo mi vidili razumnu i odgovornu politiku nebi došli u situaciju da nam se odlaže status kandidata niti da izgubimo Kosovo. Mi smo se držali slogana i Kosovo i Evropa a na kraju smo Kosovo izgubili a Evropa nam je na dugom štapu.

2fast

25.12.2011. 10:56

Jeremic vise ni sebi ne veruje, a njegovi diplomatski "uspesi" (tuzba MSP- u, SB UN-a...) ukoplai su Srbiju. Ne sme spominjati nase stare diplomate tipa Pasica.

ZoranTB

25.12.2011. 11:19

Nije vise Vreme Karadjordja I Obrenovica! Pustite nas da zivimo kao normalni moderni Svet. Jesmo pobedjivali, ali je Vreme “Danas” drugacije. Kad ce Srbija to da razume? Zasto nam bre trebaju sve po 10 Godina, i da na kraju ostanemo tamo gde smo i bili? Pustite bre I to Kosovo neka ide, Srbi u Srbiju i gotovo, ima mesta za sve. I videcete kako Zovot moze da bude i lepsi nego sto jeste. Vojvodina? A sta je Vojvodina, neka Bomba koja nas ceka za nekih pa opet 10 Godina?Ajde Srbijo, otvori Oci

Sinisa

25.12.2011. 12:31

@ZoranTB - Zorane-i vi ostali,Kosovo je oteto,sto ce i biti sa Vojvodinom i,Sandzakom,pa bih te pitao sta je to za tebe Srbija,verovatno ti preci nista nisu ostavili dedovinu.Pa zato pricas ovo,A to da ce Srbija ziveti bolje ako pusti Kosovo ili Vojvodinu kaci macku o rep,verovatno neznate nista o EU i samo pricate bajke jedni drugima,jos gore ce biti narodu ako ikad Srbija bude clan EU zivi bili pa videli.Bogati ce biti jos bogatiji a sirotinja ce uvek biti sirotinja,takvim sistemom funkcionise kapitaliza

MatijaBG

25.12.2011. 12:40

Srpska diplomatija prakticno ne postoji u zadnjih sto godina,a u zadnje 4 godine,srpska diplomatija je najsmesnija i najjadnija od kada je na njenom celu Vuk Jeremic.Jeremic je sve,a najmanje diplomata.Jeremic nista nije naucio o diplomatiji jer diplomatija koju on predstavlja,umesto da siri krug prijatelja u svetu,krug prijatelja je svela na najmanji moguci broj ikad do sad.A s takvom diplomatijom uz bajku i sanjarenje o Kosovu,na danasnji dan treba "zapaliti svecu"za dusu srpske diplomatije!

alex

25.12.2011. 14:49

@MatijaBG - Au,Matija,koliko ti nemas pojma...Pa ovo je najbolja i najaktivnija diplomatija koju smo imali u zadnjih nekoliko decenija.To je jasno svakom gradjaninu ove zemlje,a i mnogi eminentni svetski listovi su pisali o tome.To sto je nama manevarski prostor jako suzen i sto su se utemeljili stereotipi o Srbima koji se tesko menjaju,to je druga stvar.A to sto mislis da bi se odricanjem od Kosova sve resilo,to je tek nebuloza...

вук

25.12.2011. 17:13

@MatijaBG - Што се тиче ''паљења свеће'', боље да је запалиш за ''душу'' кандидатурице за чланство у унијици. Уживај уз бајке и сањарење о ЕУ-дембелији.:)

MatijaBG

25.12.2011. 18:23

@MatijaBG - Evropa nema dusu,Vuce ,Vuce.....zar to ne vidis:)))videcemo jos,strpi se,videces da ces plakati na kraju,bas kao posle Eduardove stative:)))

ljubica

26.12.2011. 07:45

@MatijaBG - Dosta bre Matija,pa ti nemas veze ni pojama , nesrljaj vise,pokazao si dovoljno koliko se razumes o politici!!! Kada smo mi imali boljeg diplomatu i boljeg predsednika osim sada????Smatram da oni korektno rade i da je tesko sve to ispraviti sto su drugi predsednici zabrljali pre njih.....)

ljubica

26.12.2011. 07:50

@MatijaBG - Pa sta ja rekoh da ti Matija pojma nemas,prvo se nauci da pises pa onda vodi politiku.....ha...ha.....haaaaa

Činić Čedomir

25.12.2011. 13:13

To je uglavnom o tome koliko novog mozemo da ostvarimo za dobro svih nas. Greska je u tome sto novo tezimo da u nesemo u staro, i to je taj zacarani krug, taj dan kad prevazidjemo sami sebe i prihvatimo nacela prirode, novo zamenjuje staro, bice vise razumevanja sta znaci napraedna diplomatija, drzava i visoki standardi. Ako postoju volja nista nije ne dohvatljivo. : - ))

Saša

25.12.2011. 17:08

Ono što ministar nije rekao, a što je očigledno, je da smo u 19. veku sporo ali sigurno napredovali jer smo brinuli isključivo o sopstvenim nacionalnim interesima. U 20. veku smo sopstvene interese pretpostavili nekakvim jugoslovenskim i doživeli katastrofu, sad u 21. veku opet smo nekakve opšte evropske interese pretpostavili svojima i vidimo da nas to ne vodi u dobrom pravcu. Tek kad se vratimo politici da su nam sopstveni interesi na prvom mestu, možemo da očekujemo nekakav napredak.

Indijanac iz Paracina

25.12.2011. 17:09

MatijaBG (Srpska diplomatija prakticno ne postoji u zadnjih sto godina). Svako ko je zavrsio (cestito) bar srednju skolu zna da ja na pocetku proslog veka i sve do pocetka II sv rata jedan od diplomatskih jezika bio Srpski i da je dinar bio zlatan dinar, toliko o tvom znanju. P.S. vise puta sam te molio da ne preskaces terapjiu a ti ponovo, nije dobro po tebe a ti kako hoces !!!

MatijaBG

25.12.2011. 18:06

@Indijanac iz Paracina - Ja bih o srpskoj istoriji ipak sa Srbima ,a ne sa Indijancima,molicu te lepo.Hvala!

milos

25.12.2011. 22:21

Pred kongres u Berlinu Nemacka je imala najtvrdji stav za srpsko pitanje i samo mudroscu i aktivnom politikom tadasnji ministar, najveci srpski diplomata ikada, Jovan Ristic uspeo je da pridobije sve clanice kongresa, najvece sile sveta, i izdejstvuje najvazniju pobedu za Srbiju. I Bizmark, nemacki kancelar, je na kraju glasao za nezavisnost i prosirenje male i mlade Knezevine rekavsi "Zar da od srpskih granica zavisi mir u Evropi!" Srbija je posle 420 godina obnovila svoju drzavnost! Ugledaj se

Beogradjanin

27.12.2011. 13:54

Da smo 1919. napravili Kraljevinu Srbiju do Benkovca, po Londonskom ugovoru iz 1915. i da se tamo uspostavila srpsko-italijanska granica, NE BI SMO IMALI SVE PROBLEME KOJE DANAS IMAMO.Svi koji su ujedinjavali priznate drzave Srbiju i Crnu Goru sa nepriznatim pokrajinama Austro-Ugarske su krivci za 70 godina neuspele istorije i genocid koji je pretrpeo Srpski narod.