Svaki dan glas manje za zakon

S. S. ROVČANIN

utorak, 11. 08. 2009. u 19:44

Сваки дан глас мање за закон
Još nije počela izrada seta zakona koji su uslov LDP za usvajanje medijskog propisa. Vesna Pešić i Žarko Korać protiv

BROJ poslanika LDP, na koje vlast računa kao zlatne rezerve za prolazak zakona o javnom informisanju, počeo je da se osipa. Od 12 mogućih glasova, "na klupi" će ostati Vesna Pešić i Žarko Korać. Oni su se već opredelili da su protiv medijskog dokumenta, dok će se ostali izjasniti po savesti.
- Zakon može da prođe samo ako bude obezbeđena većina vladajuće koalicije i ne može ga spasavati LDP, ni bilo ko drugi - kaže Vesna Pešić za "Novosti". - U našem poslaničkom klubu niko ne naređuje kako da glasamo, već to radimo po savesti. Uglavnom se složimo, jer smo sličnih stavova. Ali, čini mi se da će ovoga puta biti drugačije. Biću protiv zakona, a ostale kolege će odlučiti koji će taster pritisnuti.
Iako su šanse da se o zakonu glasa i da on bude izglasan već 31. avgusta sve manje, prvi branilac zakona, G 17 plus, još se ne predaje.
- Verujemo da će zakon proći, a ukoliko ne dobije zeleno svetlo, stranački organi odlučivaće o statusu
G 17 plus u Vladi - kaže Željko Ivanji.
Nezvanično, u slučaju rampe za zakon, ova stranka mogla bi da napusti vlast, ali da daje manjinsku podršku.
Još jedan od uslova za podršku zakona o javnom informisanju daleko je od ispunjavanja. Jer, paket medijskih zakona još nije spreman.
Kako nam je rekla Nadica Momirov, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, zasada je samo pripremljen zakon o zabrani monopola, a u toku je izrada zakona o radiodifuziji.
- Radna grupa još nije pripremila konačan spisak zakona u oblasti medija koje treba promeniti i usvojiti nove - navodi Momirova.
- Kada je reč o zakonu o informisanju ne znamo kako će konačno izgledati i koji će amandmani biti usvojeni u parlamentu. Hipotetički govoreći, ovaj dokument može biti izmenjen podzakonskim aktima, ako se posle stupanja na snagu primeti da ima problema oko primene.
Iako je najavljivano da će se medijski zakoni krojiti uz široku saglasnost i raspravu svih udruženja, Ljiljana Smajlović, predsednik UNS, kaže za "Novosti" da sa njima iz Ministarstva kulture još niko nije kontaktirao.
Smajlovićeva smatra da treba početi rad na novom dokumentu uz učešće medijskih udruženja i traži da se obelodani ko je tačno radio na ponuđenom predlogu zakona.

UGRADNJA KLIME OPET POMERENA
RADNICI koji treba da postavljaju klima-uređaje u Dom Narodne skupštine ni uutorak se, iako je to bilo najavljeno, nisu uselili u ovo zdanje. Trenutno se završava procedura oko potrebnih dokumenata - potpisivanje ugovora sa izvođačima, prijava radova... Zatim sledi priprema zgrade, a radovi na klimatizaciji velike sale i poslaničkih klubova zahuktaće se tek početkom sledeće nedelje. Na spekulacije da bi ovo kašnjenje eventualno moglo da odloži glasanje o zakonu o javnom informisanju, Željko Ivanji kaže da G 17 plus na to neće pristati i da bi to bio krajnje neozbiljan potez.

Komentari (1)