Usvojen Zakon o državnim simbolima

Beta

11. 05. 2009. u 14:52

Усвојен Закон о државним симболима
 Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, kojim su ozakonjeni državni simboli utvrđeni u novom Ustavu iz novembra 2006. godine

 BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, kojim su ozakonjeni državni simboli utvrđeni u novom Ustavu iz novembra 2006. godine.
Za zakon je glasalo 140 poslanika vladajuće koalicije i poslanika većine opozicionih stranaka koji su bili u sali i učestvovali u glasanju.
Ustavom Srbije utvrđeno je da se grb Srbije koristi kao Veliki grb i kao Mali grb, da se zastava koristi kao Narodna zastava i kao Državna zastava, kao i da je himna Republike Srbije svečana pesma "Bože pravde".
Zakon uređuje izgled i upotrebu grba, zastave i himne, koji su utvrđeni Ustavom, a koji se koriste od 2004. godine, kada je Skupština Srbije usvojila Preporuku o njihovom korišćenju.
Grb Republike Srbije je grb koji je utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine i koristi se kao Veliki grb i Mali grb.
Veliki i Mali grb čine crveni štit na kome je, između dva zlatna krina u podnožju, dvoglavi srebrni orao, zlatno oružan i istih takvih jezika i nogu, sa crvenim štitom na grudima na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta.
Štit oba grba krunisan je zlatnom krunom, dok je štit Velikog grba i zaogrnut porfirom vezenom zlatom, ukrašenom zlatnim resama, uvezanom zlatnim gajtanom sa istim takvim kićankama, postavljenim hermelinom i krunisanim zlatnom krunom.
Među pravilima za isticanje zastave, Vlada je predvidela da se to čini dok traje obdanica, a izuzetno se može isticati i noću pod uslovom da je na odgovarajući način osvetljena. Zastava se podiže, ističe i skida uz uobičajene počasti kao što su ustajanje i pozdravljanje.
Zastava ne sme da bude izložena tako da dodiruje tle, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa ili draperija. Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.
Ako se zastava Srbije ističe sa drugim zastavama, ona je na počasnom mestu - prvom s leva ako su dve ili više od tri zastave u vrsti, u sredini ako ih je tri, na prvom mestu ako zastave stoje u koloni, a u centru ako su poređane u krug.
Izuzetak je isticanje prilikom zvaničnih poseta predstavnika stranih država i međunarodnih organizacija, kada zastave te zemlje ili organizacije stoji na počasnom mestu, s leve strane.


BATIĆ ZA KVORUMUSVAJANJEM Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Skupština je otvorila trodnevno glasanje o 50 zakona i sporazuma. Većina je neposredno pred sednicu uspela da pronađe kvorum. U sali nije bilo poslanika "Liste za Sandžak" Bajrama Omeragića i Esada Džudževića, kao ni Marka Đurišića iz DS, pa je sa klupe sa rezerve u pomoć pritekao Vladan Batić iz DHSS.
Obezbeđenje je, pred početak sednice, bilo spremno i čekalo najavljivani povratak poslanika SRS. Međutim, radikali se u ponedeljak nisu pojavili, iako tvrde da im je kazna udaljenja, zbog toga što su sedeli na pogrešnim mestima - istekla.
- Nismo želeli da nasednemo na provokacije DS - objašnjava Dragan Todorović, potpredsednik radikala. - Očekivali su da nešto pokušamo, pa da kažu kako remetimo rad. Na snazi je teror vlasti. Dobili smo pisma od sekretara Skupštine Veljka Odalovića da nam kazna ističe u sredu. Tada ćemo i doći.     
(S. S. R.)

KAZNEZakonom su utvrđene novčane kazne od 50.000 do 500.000 dinara za pravno lice koje upotrebi državne simbole koji nisu utvrđeni zakonom ili ustavom, ako zastavu ili grb upotrebi kao robni ili usložni žig, uzorak, model ili bilo koji drugi znak za obeležavanje roba ili usluga.
Takođe, utvrđeno je da se novčanom kaznom od 40.000 do 400.000 dinara kazni pravno lice koje istakne zastavu ili grb koji su ištećeni ili nepodobni za upotrebu, a za takav prekršaj predviđena je novčana kazna od 5.000 do 20.000 za fizičko lice.

HIMNAZakon utvrđuje da je himna Srbije svečana pesma "Bože pravde" Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka. Tekst himne glasi:
Bože pravde, ti što spase od propasti dosad nas,
čuj i odsad naše glase i od sad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod,
Bože spasi, Bože hrani, srpske zemlje, srpski rod!
Složi srpsku braću dragu na svak dičan slavan rad,
sloga biće poraz vragu a najjači srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani bratske sloge zlatan plod,
Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod!
Nek na srpsko vedro čelo tvog ne padne gneva grom
Blagoslovi Srbu selo polje, njivu, grad i dom!
Kad nastupe borbe dani k' pobedi mu vodi hod
Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod!
Iz mračnoga sinu groba srpske slave novi sjaj
nastalo je novo doba Novu sreću, Bože daj!
Otadžbinu srpsku brani pet vekovne borbe plod
Bože spasi, Bože brani moli ti se srpski rod!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Nikola Crnogorac

11.05.2009. 17:09

Uj,koja diskriminirajuca i pogana himna za druge narode u srbiji.Sta to jel u srbiji zive samo srbi nezive drugi narodi.U himni se nigdje nespominju drugi narodi.Prava cetnicka himna.

Steve Oceanic

11.05.2009. 19:59

Da li je nekome jasno zasto je kruna na grbu i na zastavi Srbije a Srbija nije kraljevina nego republika?

Tutin

12.05.2009. 03:14

Himna je bas nacionalisticka, nema mesta za druge narode i manjine, bas me zanima da li su za nju glasali bosnjacki i madjarski poslanici, ako jesu treba odmah da podnesu ostavke. Sramota za Srbiju, drzavu svih gradjana,..................

Zivko

12.05.2009. 09:11

gospodine nikola iz crne gore, brinite se o vasoj lepoj kamenitomj crnoj gori i vasim ruskim mogulima kojima ste prodali vase more i vasu dusu, a nama srbima i svima koji zive u srbiji bez ogranicenja manjina koji su moji zemljaci i koje postujem nase probleme da resimo sami! vi se druzite sa vasim djukanovicem i vasim ljudima vi ste nas ostavili na cedilu kada ste nam bili najpotrebniji! zivela srbija! ziveli svi njeni gradjani u njoj, pozdrav od zivka iz vojvodine!

Jugosloveni

12.05.2009. 17:57

Pravite Jugoslaviju u C. Gori u Hrvatskoj itd,ako niste proterali ostale narode!