Manjine se ponovo bune

D. MILINKOVIĆ

15. 02. 2009. u 20:32

Beograd zapljusnuo talas zahteva Mađara, Rumuna i Bošnjaka za većim pravima. Pastor: Ne tražimo pomoć Zapada. Čižmaš: Veštačko stvaranje Vlaha

TALAS zahteva nacionalnih manjina Beogradu poslednjih dana preti da se pretvori u pravi cunami! Nakon Mađara i Rumuna, sa optužbama za ugrožavanje prava protekle nedelje oglasili su se i u Novom Pazaru.
“Sezona pritisaka” na srpske vlasti počela je još krajem prošle godine. Prvo su politički predstavnici Mađara zatražili promenu Ustava i hitno redefinisanje položaja pokrajine. Pridodato je i preispitivanje stradanja vojvođanskih Mađara nakon Drugog svetskog rata, uz “tihe” najave internacionalizacije pitanja.
Ubrzo je otvoren još jedan “manjinski front”, i to iz - Bukurešta. Šef diplomatije Rumunije Kristijan Dijakonesku ocenio je “položaj rumunske zajednice u Timočkoj Krajini kao posebno zabrinjavajući” i zatražio da se “prava koja su data srpskoj manjini u Rumuniji, koliko-toliko primenjuju i prema Rumunima u Srbiji”. I on je poručio da će internacionalizovati rumunsko pitanje, kako bi na Beograd bio izvršen pritisak da vlašku manjinu prizna kao deo - rumunske nacionalne manjine.
I muftija Muamer Zukorlić pribegao je nekoj vrsti internacionalizacije bošnjačkog pitanja. On je ambasadore SAD i Nemačke, Kamerona Mantera i Volframa Masa, obavestio tokom njihove posete Novom Pazaru “o učestalim pojavama diskriminatorskog ponašanja vlasti prema Bošnjacima”.
Pojedini beogradski politički krugovi odmah su upozorili da ovakav tajming nastupa predstavnika različitih manjinskih zajednica u Srbiji “nije slučajan i da je iniciran spolja”.
Meho Omerović, potpredsednik SDP i narodni poslanik, kao i ostali predstavnici manjina sa kojima su “Novosti” razgovarale, to odlučno demantuju:
- Mislim da prava Bošnjaka nisu ugrožena u meri u kojoj neki to žele da predstave. Da je tako, mislite li da bi poslanici SDP i ministar Rasim Ljajić sedeli u vladi?
Ipak, potpredsednik SDP naglašava da Bošnjaci još nisu dobili što im pripada po Ustavu - veću zastupljenost u institucijama države.
O tvrdnjama da su nacionalne manjine u Srbiji krenule u “sinhronizovanu akciju”, Omerović kaže:
- Problemi u Sandžaku i Vojvodini su različite prirode, ne bih ih dovodio u vezu. Ni Bošnjaci, ni Mađari nisu remetilački faktor, ni neprijatelji svoje države.
Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina u Skupštini, poručuje:
- Sinhronizovanog delovanja među manjinama ima, ali u pozitivnom smislu. Tu pre svega mislim na poslaničku grupu manjina, u kojoj su i Bošnjaci i Mađari i Albanci.
Glavni zahtevi Mađara vlastima su donošenje zakona o nacionalnim savetima, sa kojim se kasni dve godine, i povećanje zastupljenosti mađarske nacionalne zajednice u državnim organima.
- Tu je i problem nedovoljnog finansiranja institucija nacionalnih manjina iz republičkog budžeta. Bošnjačka nacionalna manjina je tu u vrlo lošem položaju. Za razliku od manjina koje žive u Vojvodini, i kojima pomaže pokrajina, Bošnjaci zavise isključivo od pomoći koja stiže iz Beograda.
Pastor naglašava da “oni ne traže pomoć Zapada već sve probleme žele da rešavaju unutar Srbije”.
Isti stav ima i Jon Čižmaš, predsednik Zajednice Rumuna u Srbiji. Iako, kako kaže, i posle usvajanja rezolucije Parlamentarne skupštine SE o položaju Rumuna, “Beograd i dalje spava i ne preduzima mnogo toga”.
- Nećemo internacionalizovati problem rumunske manjine. Kad već dva veka čekamo da se to reši, imaćemo strpljenja još malo. Sve možemo interno da se dogovorimo - kaže Čižmaš.
On ne prihvata da se zahtevi Rumuna porede sa pritiscima drugih manjina:
- Oni imaju sasvim druge pretenzije. Mi smo lojalni građani i tražimo samo ono što nam pripada po Ustavu i princip poštovanja reciprociteta. Tražimo i da se prestane sa pokušajima da se u u Timočkoj Krajini od Rumuna veštački stvori nova nacionalna manjina - vlaška.
I pored zamerki manjina, Srbiju je u izveštaju o stanju ljudskih prava u UN, odlično ocenila 41 od 42 zemlje. Od formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava nije stigla nijedna negativna ocena položaja neke od 28 nacionalnih zajednica, osim romske, ali na tom polju je pokrenut niz projekata.
Marko Karadžić, državni sekretar u ovom ministarstvu kaže da je položaj manjina dosta unapređen, ali će se na tome i dalje raditi:
- Trenutno radimo na osnivanju mešovite srpsko-rumunske komisije za nacionalne manjine.

DVE GODINE SUKOBA
NA pitanje da li je po njemu korektno to što se muftija Zukorlić “žalio” diplomatama, umesto da o problemima razgovara sa srpskim vlastima, Meho Omerović uzvraća:
- Svako ima pravo da iznosi svoj stav, pa zašto bi to bilo uskraćeno gospodinu Zukorliću. Takođe, treba biti iskren, muftija Zukorlić se u više navrata obraćao institucijama Srbije i Ministarstvu vera. Sukobi u Islamskoj zajednici i ono o čemu govori gospodin Zukorlić, nažalost, opterećuju javnost, a pre svega Bošnjake i vernike Islamske zajednice već dve godine, od trenutka kada je bivši ministar vera prekršio Zakon o crkvama i verskim organizacijama i proglasio paralelno dve islamske zajednice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Miomir Maksimcev

15.02.2009. 21:09

Madjarima su puna usta "vojvodjanstva". No, nijedan Madjar ili Rumun se na popisu stanovnistva nece izjasniti kao "vojvodjanin". Ta kategorija je namenjena Srbima. Srpski korpus treba podeliti na Srbe i "vojvodjane" (kao sto je to u Crnoj Gori vec ucinjeno). (Od cega jedinu korist imaju Albanci i muslimani). "Vojvodjani" bi bili (uz manjine) okarakterisani kao "autohtoni vojvodjanski narod" a Srbi bi bili manjina bez manjinskih prava posto Savet srpske manjinske zajednice nije predvidjen zakonom. Sve ostale manjine su vec oformile svoje savete i nece ih se odreci mada bi usvajanjem "Statuta" Republike Vojvodine, prakticno, bile promovisane u nacije. To objasnjava zasto se insistira na visejezicnoj akademiiji nauka, visejezicnoj "vojvodjanskoj" RTV kao atibutima drzavnosti buduce nacije sastavljene od konstitutivnih "autohtonih naroda" (starosedelackih). To bi im, nakon eventualnog razbijanja ovako stvorenog hibridnog bastarda, dalo pravo na deo teritorije. Na delu su iste sile i isti principi koji su primenjeni prilikom razbijanja Jugoslavije. Postoji jos jedna paralela: jugoslovensto - vojvodjanstvo. Obe ideje sluze da bi se podvalilo Srbima.

Slobodan iz Beča

15.02.2009. 21:37

Naravno. Za takozvane nacionalne pokrete nacionalnih manjina treba zahvaliti preambuli Ustava i zadnim događajima u skupštini Srbije.

MUKNAVI

15.02.2009. 23:53

Ko se buni?Vodje stranaka il njihovi clanovi.Sta hoce?Dal` isto sto i Srbi imaju u Madjarskoj,Rumuniji,Bugarskoj....Pa to se bar moze uraditi i imace i oni isti tretman ko i Srbi u njihovim domininicilnim drzavama.Manje od toga-ne!Vise od toga-ne!Isto ko i tamo-da! Sve drugo bi bilo zezanje Srbije.

dragisa

16.02.2009. 00:14

vec vidjeni scenario koji se ponavlja od 90 godina proslog veka.sada se usvaja statut vojvodine,pa je potrebno upaliti vatru na vise mesta,da bi statut prosao.vec se znaju oni koji to rade vec godinama,i ko ih potpiruje.samo ista prava,srpskoj manjini u okolnim zemljamai manjinama u srbiji dati ista prava ,i to je kljuc resenja.kakva prava imaju srbi u madjarskoj,takva prava madjarima u srbiji,ni manje ni vise.taj princip prema svim ostalim.

milko

16.02.2009. 04:07

Manjinama u Srbiji, ista prava kao i manjinama u Hrvatskoj. Ni manje ni vise.

Selo

16.02.2009. 04:19

Nesto je trulo u drzavi Srbiji. Bas me interesuje da li su Madjarska, Bugarska, Rumunija, Albanija drzave gradjana koji njoj zive ili madjara, rumuna, bugara, siptara? A ako je Srbija svacija drzava onda svi imaju pravo da je komadaju kako hoce.

ДРАГОМИР

16.02.2009. 08:13

Господо припадници народа суседних држава,Ваше захтеве треба уважити и да видимо како срби живе тамо чијој ви држави пропадате.Ти извештаји никако нису повољни .У Мађарској све је учињено да срби полако нестану.У Румунији је Чаушеску дојадио сопственом народу а знамо шта је тек радио србима.Како живе срби у Бугарској ? Да ли их тамо уопште има није ми познато ? Како им је у Македонији ? Не питајте ! Тиме сам све рекао.У Албанији ? Има ли их тамо живих ? Црна Гора ? Мени није јасно ко је тамо србин а ко црногорац ? Верујте да ово мислим са најбољим намерама.У Босни су се тамошњи срби ваљда поделили.У Хрватској ? Тамо ни бог не може никоме да помогне.Католички срби против православних срба ! Готово све исто само што ми срби имамо небројено слава ! Човече,то је права милина седати за столом. Мећусобно се посећујемо и све постигнемо када је јело и пиће у питању. Прво да се чује живот срба у околним државама па да видимо како да се мећусобно помогнемо.

svedok

16.02.2009. 10:20

Стварно су мањине дискриминисане у Србији требало би им дати већа права него србима. 1. немогу да се школују (лажу) 2.немогу да буду бирани (ЛАЖУ) 3.немају иста права (лажу) Као прво муслимани потурице су остали на простору санђака и нису завршили као муслимани у Бугарској имају иста права као и срби у свим сегментима друштва. Али лакше је кукати преко имама и националиста како су обесправљени, то је право лице генетски модификованог народа поган националистички језик, Румунски и Влашки национализам је сличан кукњави жена нарикача и увек се понашају некако љигаво даш им онолико колико и ти сам имаш и они су опет угрожени. То је прави показатељ ниског морала ( ПРИМЕР У разговору са румунима у румунији ко су Власи одговор је би једно гласно ДОШЉАЦИ неверници.А румни у банату нек се поклопе ушима и не слушају нерадника ЧИЗМАША. Мађари су познати као србомрзци рећи ће сигурно да није почињен злочин од стране истих континуирано 1000 година. Сада би да набаце како су срби извршили злочин, што не осудите злочине из првог и другог светског рата. Лако је другоме рећи да је геноцидан кад сте нам били учитељи и никад вас нисмо надмашили у злочинима и у беђен сам да нећемо вас надмашити ма колико ви то желели. И није ствар у томе како ми мислимо да нас сви мрзе па се бранимо, сваки коментар на ово доказаће вашу мржњу не према србима,не него ваша мржња према самима себи. То ће све да вас уништи и сваког оног ко са мржњом хода.

Pauk

16.02.2009. 11:53

Ovo nema nigde u Evropi,svako hoce po svom,pa da vidite ovde u Austriji,samo na par mesta imaju dvojezicni natpisi i to posebno malim slovima,ovde se govori NEMACKI i kvit...kuci radi sta hoces a postujes drzavu u kojoj zivis,a mi smo uvek nesto bili bolecivi prema svima pa nam se to osvetilo,pitajte Hrvate kako bi oni to resili!!!

BOSNJAK

16.02.2009. 12:01

Nema sumnje da se Omerovic i njegova svita ne osjecaju jako dobro i ugodno gore! U misiju rupu se zabili na komentare ilica.Ako je ilic uputijo to samo ljaicu i njemu bliskim onda svaka mu cast! Problem je sto mi te iste poslasmo davno gore a oni nikako da se vrate,jer nista i ne rade za BOSNJEKE.Za govornicom ih nikad nisam vidijo,mozda cekaju tekst da im neko napise, niko ih nista nepita, nikakve fajde. Pitao bi omerovica kad je zadnji put dolazo u SANDZAK????Sve manjine imaju nekoga ko im pomaze finan, koga to iomaju BOSNJACI ! Infrastruktua unistena,kriminal.....pitao,pitao,pitao.... bi omerovica jel oni misle penziju docekati gore.

sasa

16.02.2009. 13:00

Ja bi prvo molio muslimane da postuju Srbiju! Ta regija jest RASKA OBLAST a ne sandzak! Proslo je vreme turaka!!!! Sada Hvala Bogu je RASKA OBLAST !!!!

v

16.02.2009. 16:49

Evo odakle duva vetar Webster's New World Encyclopedia table on page 1222: Yugoslavia: constituent republics Republic Capital Bosnia and Herzegovina Sarajevo Croatia * Zagreb Macedonia Skopje Montenegro Titograd Serbia Belgrade Kosovo Pristina Vojvodina Novi Sad Slovenia * Ljubljana * proclaimed independence 1991

Dragana

16.02.2009. 20:41

drage manjine pogledajte sta imaju ostale manjine u EU...Koliko je sluzbenih jezika u tim "demokratskim" drustvima , koliko ne manjina u njima?? Mislite da ste dobrodosli tamo sa takvim zahtevima??..

Mirsad

17.02.2009. 10:18

Ako se neko pozali na Srbiju, ako je Srbin onda je izdajnik a ako je Bosnjak onda secesionista, nacionalista... Mislim da je ovaj clanak napisan sa tendencijom raspirivanja mrznje prema svemu sto nije Srpsko. Verovatno da potpisani Milinkovic zali za vremenima u kojima su Srbi cineci zlocine pravdali to ugrozenoscu od strane manjina itd. Bolje da pise o zlocinima svog naroda i o tome pozitivno usmeri javno mnjenje a ne da raspirije ionako mnogo mrznje koja sada sedi maskirana u obliku tolerancije...

nn

17.02.2009. 10:25

Као прво муслимани потурице су остали на простору санђака и нису завршили као муслимани у Бугарској ZAR OVO NIJE GOVOR MRAZNJE. Ovo je po urednicima VN patriotski cin. A sto se tice Poturica treba rascackati sta su Srbi bili pre dolaska Hrscanstva. Verovatno AMEBE