LEON Kojen, savetnik predsednika Borisa Tadića, podneo je u utorak ostavku na to mesto i najavio odlazak i sa mesta koordinatora državnog pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju.
     U obrazloženju svoje iznenadne odluke, Kojen navodi:
     - Razloge ostavke objasnio sam u pismu koje sam 15. aprila uputio predsedniku Srbije. Intervju austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera Rojtersu, objavljen 13. aprila, pokazao mi je da spoljnopolitički tim predsednika Srbije vodi razgovore o Kosovu i Metohiji o kojima ja, kao njegov politički savetnik i koordinator pregovaračkog tima za KiM imenovan na njegov predlog, ni na koji način nisam bio obavešten. U takvoj situaciji jasno je da ne mogu više da obavljam te funkcije, niti da delim odgovornost za političke korake o čijoj sadržini naknadno saznajem iz medija.
      Navodi više dobro obaveštenih izvora "Novosti", ukazuju da je u spornim kontaktima sa austrijskim zvaničnicima koji su prouzrokovali i Kojenov odlazak iz kabineta, bio Vuk Jeremić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku.
     AUSTRIJA - I sam austrijski kancelar u kontroverznom intervjuu objavljenom prošle nedelje izjavio je:
     - Radimo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i njegovim ljudima kako bismo pronašli način da primenimo suštinu Ahtisarijevog plana.
     Iako je istog dana stigao i demanti Guzenbauerovog portparola, on se odnosio samo na pojedine navode iz ovog razgovora. Negirano je da je reč "nezavisnost" pomenuta u intervjuu, ali nije demantovano da se sa ljudima iz Tadićevog okruženja "radi".
    JEREMIĆ - Sam Vuk Jeremić, u izjavi "Novostima" u nedelju je rekao da izjašnjavanje kabineta povodom intervjua Rojtersu "nije ni bilo potrebno, jer je Guzenbauer na vrlo jasan način demantovao sporne navode". Ni on, međutim, nije demantovao da kontakti postoje:
     - Kabinet predsednika sa austrijskim zvaničnicima komunicira, u sklopu celokupnih diplomatskih aktivnosti u okviru kojih svim članicama EU, Saveta bezbednosti i Kontakt-grupe predočava zbog čega Ahtisarijev plan nije prihvatljiv za Beograd - rekao nam je tada Jeremić.
     KOJEN - Kojen je tada izjavio samo da on u proteklih godinu dana nije imao kontakte sa austrijskim političarima i diplomatama, dok kabinet predsednika Tadića nije dao nikakvo saopštenje.
     Leon Kojen je u ponedeljak konačno presekao, a njegovo javno saopštenje u utorak podiglo je žestoko političku temperaturu u kabinetu predsednika Srbije. Ali, kako saznajemo, ni u Vladi nisu bili ravnodušni.
     TADIĆ - Predsednik Tadić u utorak je "odbacio mogućnost da je bilo ko iz tima predsednika Republike vodio razgovore sa zvaničnicima drugih zemalja mimo jasno utvrđene državne politike o KiM".
Inače, osim Jeremića, Tadića oko spoljne politike savetuju i Dušan Spasojević, zadužen za regionalne odnose i Jovan Ratković, za EU i NATO. Kako saznajemo, međutim, pomenuta dvojica savetnika nisu učestvovali u spornim kontaktima.
     KOŠTUNICA - Kabinet Vojislava Koštunice, rekli su nam dobro obavešteni izvori, nastojao je u utorak da obezbedi da Leon Kojen ostane u timu za pregovore o budućem statusu KiM. Vlada će, preneto nam je, Kojenu predložiti da ostane u timu, zbog njegovog dosadašnjeg doprinosa u zaštiti državnih interesa, kao i zbog upućenosti u problematiku u vezi sa pregovaračkim procesom.
     Posle odlaska Leona Kojena iz tima Borisa Tadića, predsednik republike ostaje bez "svog" koordinatora državnog tima za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije. Osim njega, kabinet predsednika među pregovaračima predstavlja Dušan T. Bataković, takođe Tadićev savetnik.
     Na naše pitanje - da li predsednik Tadić sada može da imenuje Kojenovog "naslednika" na mestu koordinatora, rečeno nam je da će se o tome tek odlučivati, kao i da bi to mogao da bude neko ko je već sada u timu.
     Za izbor novog člana pregovaračke ekipe, naime, trenutno nema ni pravnih mogućnosti, jer je to nadležnost Skupštine, koja se ne sastaje. Upravo zbog toga, ni Leon Kojen ne može još ni formalno da podnese ostavku i na mesto člana pregovaračkog tima.
BATAKOVIĆ - Dušan Bataković mogao bi, svakako, da bude "prvi izbor" za koordinatora, mada treba imati u vidu da mu je već potpisan agreman za ambasadorsko mesto u Kanadi. Od članova tima politički najbližih predsedniku Tadiću je i Goran Bogdanović, član DS s Kosova.
     On za "Novosti" kaže da ne očekuje da Kojenova ostavka ugrozi jedinstvo pregovaračkog tima i zajedničku državnu politiku o Kosovu i Metohiji.
- Kojen je zaista dao veliki doprinos našim naporima i na pregovorima u Beču, i u kontaktima s međunarodnim zvaničnicima - rekao nam je Bogdanović. - Ostavka je njegov lični čin, i ja ne mogu znati koji su razlozi za tako nešto.
SAMARDŽIĆ - Zasada - pregovarače će operativno voditi drugi koordinator, savetnik predsednika Vlade Slobodan Samardžić. Zbog toga ne treba očekivati nikakve značajnije promene, s obzirom da u odnosima Samardžića i Kojena nikada nije bilo nesuglasica.
Njih dvojica složno su zastupali stavove Srbije na svim rundama pregovora koji su s albanskom stranom, pod "palicom Martija Ahtisarija, vođeni u Beču.
     Tandem je sada okrnjen.

DRŽAVA IZNAD STRANAKA
     KOJEN je u utorak u izjavi naveo i da ne može da deli odgovornost za političke korake za koje naknadno saznaje iz medija, naročito u situaciji kada, gotovo tri meseca posle održanih parlamentarnih izbora, nije konstituisana Narodna skupština.
     - Pregovarački tim nije mogao da ispuni obavezu da Narodnoj skupštini podnese izveštaj o svom radu posle 14. februara, kao što ni sama skupština nije mogla da donese preko potrebne odluke o mandatu i ovlašćenjima pregovaračkog tima. Bilo bi tragično dozvoliti da zbog stranačkih nestranačkih nesuglasica pregovaračka pozicija naše zemlje bude toliko oslabljena da to dovede u pitanje sve što je dosad postignuto za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije - zaključio je sada već bivši savetnik predsednika Republike.

BORIS TADIĆ:
DRAGOCEN DOPRINOS

POVODOM ostavke profesora Leona Kojena, predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da je Kojen u poslednje tri godine dao izuzetan i suštinski doprinos u utvrđivanju jedinstvene državne politike o Kosovu i Metohiji.
- Naročito je dragocen njegov doprinos u odbrani državne politike na pregovorima u Beču - kaže se u saopštenju pres-službe predsednika.
U razgovoru sa Kojenom, Tadić je izrazio nadu da će on, u meri kojoj bude mogao, svojim savetima i dalje doprinositi sprovođenju jedinstvene državne politike i odbrane državnog integriteta i suvereniteta Srbije od koje predsednik Tadić neće odustati.

DUŠAN BATAKOVIĆ:
ZA NOVE PREGOVORE

POSLE predavanja Ahtisarijevog plana Savetu bezbednosti svi kontakti predsednika Tadića i članova njegovog tima, usmereni prema članicama Saveta bezbednosti, Evropskoj uniji i Kontakt-grupi isključivo su orijentisani na obrazlaganje jedinstvenog stava Beograda da je Ahtisarijev plan u potpunosti neprihvatljiv i da je, stoga, neophodno što pre otpočeti nove pregovore u traganju za kopromisom - izjavio je u utorak za "Novosti" Dušan Bataković, savetnik predsednika Tadića i član Pregovaračkog tima.

POVIKA NA VUKA
     ZA DSS je, tek sada, apsolutno neprihvatljivo da Vuk Jeremić bude ministar inostranih poslova u budućoj Vladi Srbije - saznaju "Novosti".
     U toj stranci, prenose naši izvori, smatraju da on nema ni kredibilitet ni diplomatsko iskustvo da vodi jedan od najvažnijih resora u trenutku kada je Srbija postala nezavisna država i kada je u toku diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju.
     - Definitivno odustajanje DS od Jeremića kao kandidata za šefa diplomatije moglo bi znatno da olakša i pregovore za formiranje nove vlade - rečeno nam je.
     Inače, kako nezvanično saznajemo, mnogi ambasadori Srbije najavili su povlačenje sa funkcija ako Jeremić bude izabran za naslednika Vuka Draškovića.
     Upućeni su nam sugerisali i da "slučaj Guzenbauer" nije prvi put da savetnik predsednika nastupa kao neka vrsta "slobodnog strelca" u međunarodnoj politici i da je to samo prvo dospelo u javnost.