Tender za grb i zastavu

I. MIĆEVIĆ

20. 08. 2004. u 19:04

Тендер за грб и заставу
Vlada Srbije donela je detaljan zaključak o upotrebi novog grba, zastave i himne, kojim je rešena dilema koga sve preporuka parlamenta obavezuje da poštuje nova znamenja
VLADA republike Srbije donela je detaljan zaključak o upotrebi novog grba, zastave i himne, kojim je rešena dilema koga sve preporuka parlamenta obavezuje da poštuje nova znamenja. Preporuka se odnosi na sve državne organe i javne institucije, ali izričito obavezuje samo Skupštinu Srbije. Sudeći po zaključku Vlade, sva stara znamenja će, ipak, biti zamenjena.
Ovaj dokument zvanično je potvrđen i objavljivanjem u "Službenom glasniku". Za izradu zastava i grbova Vlada će uskoro raspisati tender. Ovaj izuzetno skup posao biće finansiran iz državnog budžeta.
Na zgradama Skupštine, Predsedništva, Ustavnog i Vrhovnog suda, Javnog tužioca i Narodne banke uskoro bi trebalo da se nađe veliki grb sa dvoglavim belim orlom. Novo obeležje prva je dobila velika sala parlamenta. U pripremi je još 15 grbova koji će krasiti istu zgradu. Orla, krst, ocile i krunu Nemanjića imaće i novi pečati i štambilji najvažnijih državnih institucija - skupštine, Vlade, predsednika Srbije... Stajaće i na zvaničnim pozivnicama i čestitkama predsednika republike.
Preporuka skupštine, koja ne mora da se poštuje, kaže da se mali grb koristi na svečanostima koje imaju državni značaj, na ispravama javnih ustanova i službenim uniformama.
Nove narodne zastave već su se zaviorile u skupštinskim salama i ispred zgrade Skupštine, a od ponedeljka počeće da se postavljaju i državne zastave sa grbom. Državne zastave na parlamentu moraju da se viore tokom zasedanja, a na zgradi pokrajinskih i lokalnih organa i javnih službi i državnih praznika tokom državnih praznika. Na ovim institucijama neprestano će biti narodna zastava, bez grba.
Narodna, a ne državna zastava, trebalo bi da bude i na zdanjima svih ostalih državnih organa. Obavezno je i njeno isticanje na biračkim mestima. U dane žalosti na zgradama svih državnih organa i javnih službi zastave će biti na pola koplja. Kao i za grb, preporučeno je da se zastave podižu na jarbol tokom važnih državnih svečanosti. Predsednička zastava, standarta, trebalo bi da bude završena za mesec dana.
Himna će morati da se izvodi tokom polaganja zakletve predsednika, odavanja pošte Neznanom junaku na Avali i prilikom polaganja venaca na spomenike boraca i žrtava rata. Intoniranje je preporučeno i na državnim svečanostima, sahranama zaslužnih građana i tokom odavanja posebnih počasti.

STANDARDI
DRŽAVNA i narodna zastava ne smeju da bidu izložene tako da dodiruju tlo, podlogu, podmetače, zavese, niti je dozvoljeno da se njima prekrivaju vozila, stolovi ili drugi predmeti. Propisu o upotrebi grba kažu se oštećen ili ukoliko izgleda neprilično grb ne sme koristiti.
Prilikom izvođenja himne ne smeju se vršiti nikakve izmene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije